Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasmerkė savo oponentus, gaunančius finansinę pagalbą iš užsienio, ir sakė, kad Rusija neleis primesti sau demokratijos iš išorės.

“Tiesioginis ar netiesioginis kišimasis iš išorės į mūsų vidaus politikos procesus yra nepriimtinas, – sakė V.Putinas savo metiniame pranešime. – Žmonės, kurie gauna pinigus iš užsienio už savo politinę veiklą, labiausiai tikėtina, tarnaujantys užsienio nacionaliniams interesams, negali būti politikai Rusijos Federacijoje”.

Savo pirmajame naujos kadencijos Kremliuje metiniame pranešime V.Putinas išdėstė Rusijos strateginius prioritetus – tokiu metu, kai jo valdymui metamas precedento neturintis iššūkis.

Prezidentas šią kalbą Federaliniam Susirinkimui – abejiems parlamento rūmams – sakė praėjus metams po to, kai ginčijami parlamento rinkimai išprovokavo pirmuosius masinius gatvių protestus prieš jo dominavimą Rusijoje.

“Laikomės būtent (tų) universalių demokratijos principų, kurie yra priimti visame pasaulyje. Tačiau Rusijos demokratija – tai valdžia būtent rusų liaudies, su jos savomis liaudies savivaldos tradicijomis ir visai ne standartų, primestų mums iš išorės, realizavimas”, – nurodė V.Putinas savo kalboje.

“Mes privalome ne tik paprasčiausiai užtikrintai vystytis, bet ir išsaugoti savo nacionalinį identitetą, neišbarstyti savęs kaip nacijos”, – pabrėžė prezidentas.

Kalboje, kuria taip pat buvo siekiama pakartotinai patvirtinti Rusijos posovietinę galią ir klestėjimą, jis taip pat paragino rusų šeimas susilaukti trečio vaiko, kad būtų galima panaikinti ilgalaikį šalies demografinį nykimą.

Rusijos lyderis taip pat sakė, kad parlamentas turėtų priimti įstatymą, kuriuo būtų apribotos pareigūnų ir politikų teisės turėti sąskaitų užsienio bankuose ir akcijų.

Gegužę V.Putinas grįžo į Kremlių trečiai prezidento kadencijai, prieš tai ketverius metus padirbęs premjero poste, o aktyvistai skundžiasi, kad jis iškart ėmėsi slopinti pilietinę visuomenę.

Tai apėmė parlamente paskubomis prastumtą įstatymą, kuriuo nevyriausybinės organizacijos, gaunančios pinigų iš užsienio, privalo užsiregistruoti kaip užsienio agentai. Pasak aktyvistų, toks žingsnis stigmatizavo jų darbą.

Be to, anksčiau šiais metais Rusija išvarė JAV plėtros agentūrą USAID, remdamasi tuo, kad ji finansuoja prodemokratinius projektus ir taip, pasak Maskvos, kišasi į šalies vidaus reikalus.

V.Putinas protestų konkrečiai nepaminėjo, bet pripažino, kad Rusijai reikia permainų, ir tuo pačiu perspėjo, kad dialogas įmanomas tik su tais, kurie laikosi įstatymų.

“Civilizuotas dialogas įmanomas tik su tomis politinėmis jėgomis, kurios civilizuotai kelia, pagrindžia ir formuluoja savo reikalavimus, gina (juos) laikydamosi įstatymų”, – pridūrė V.Putinas.

“Politinės sistemos keitimas, modernizavimas – natūralus ir net būtinas procesas”, – sakė jis pusantros valandos trukusioje kalboje.

Pasak jo, Rusijos visuomenei aiškiai trūksta “dvasinių sąvaržų”, bet taip pat svarbu, kad valdžia nesielgtų kaip kokia “izoliuota kasta”.

Rusijos opozicija šeštadienį planuoja naują protestų prieš V.Putiną mitingą, kuris parodys, ar praėjus metams protestų judėjimas neišsisėmė.

Tačiau V.Putinas sakė, kad vyriausybė neturėtų veikti per “draudimus ir suvaržymus” ir kad posovietinei Rusijai būtų nepriimtina eiti totalitarizmo keliu.

“Valstybės bandymai brautis į žmonių įsitikinimų, pažiūrų sferą – tai, be abejo, totalitarizmo apraiška’, – sakė prezidentas ir pridūrė: “Mes privalome veikti ne draudimų ir suvaržymų keliu”.

“Pirmiesiems 12-ai naujo amžiaus metų padaryta daug”, – sakė V.Putinas, paminėdamas savo valdymo periodą.

“Šiandien mūsų užduotis yra sukurti turtingą ir sunkumų neturinčią Rusiją”, – sakė V.Putinas, kuris į savo kalbą vis įterpdavo Nobelio premijos laureato, rašytojo ir disidento Aleksandro Solženicyno, taip pat – istoriko ir antropologo Levo Gumiliovo citatų.

Kapitalo nuotėkiui šiais metais jau pasiekus 61 mlrd. dolerių, V.Putinas taip pat nurodė užbaigti Rusijos ekonomikos “ofšorizaciją”, kai rusų firmos registruojasi užsienyje.

Siekdamas visuomenės paramos jis taip pat nurodė įvesti prabangos mokestį už prabangiausius butus ir mašinas, kuriuos mėgsta didžiausi Rusijos turtuoliai.

Pasak V.Putino, Rusija daro pažangą kovodama su populiacijos mažėjimu po Sovietų Sąjungos žlugimo. Jis pridūrė, jog Rusijos šeimoms turėtų “norma” turėti tris vaikus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: