Donaldas Trumpas / EPA-ELTA nuotr.

Pastaruoju metu buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas turėjo, ką veikti. Per pastarąją savaitę jis pateikė ieškinį didžiosioms techonologijų kompanijoms, sudalyvavo „Fox News“ interviu bei kalbėjo Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC) Dalase, Teksase. 45 – ojo JAV prezidento pasisakymai parodė, kad jis ne tik mėgsta meluoti ir iškraipyti faktus, bet ir net po 8 mėnesių negali susitaikyti su pralaimėjimu.

Sekmadienį vykusioje Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje Donaldas Trumpas vėl ir vėl kartojo tuos pačius melus apie 2020 metais įvykusius rinkimus. Konferencijoje jis teigė, kad ne pralaimėjo, o laimėjo. Bandydamas pagrįsti šį savo teiginį bei pasisakymą, kad praeitų metų rinkimai buvo suklastoti D. Trumpas pateikė faktus, kai kurie jų buvo išsamūs, kai kurie – migloti, tačiau visi jie buvo melagingi. Netrukus po jo pasisakymų socialinėje erdvėje pasipylė lyginimai jo tariamų ir realių faktų.

Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje buvęs prezidentas teigė, kad: 1) „Mums sekėsi labai gerai, kol nebuvo suklastoti rinkimai. Mums tikrai sekėsi labai gerai.“ 2) „Deja, tai buvo rinkimai, kur balsus skaičiuojantis asmuo buvo svarbesnis už kandidatą, nepaisant to kiek balsų tas kandidatas gavo, o mes gavome rekordinį balsų skaičių.“ 3) „Žinote, „New York Times“ man uždavė klausimą „kas nutiko 2020 m., ir kuo jie skyrėsi nuo 2016 m.?“ Aš atsakiau: „na, aš jums pasakysiu, 2020 m. mums sekėsi kur kas geriau, mes gavome 12 mln. balsų daugiau. Mes laimėjome kur kas didesne persvara.“ Taip pat D. Trumpas kalbėjo apie įrodymų trūkumą dėl suklastotų rinkimų, daugiau kaip 100 000 tūkst. balsų išbraukimą bei Detroito korumpuotumą.

Netrukus šie 45 – ojo JAV prezidento pasisakymai tapo nieko verti dėl viešumoje pateiktų realių faktų, kurie parodė, kad nėra jokių įrodymų, kad rinkimai buvo suklastoti, dėl to D. Trumpas pralaimėjo sąžiningai. Joe Bidenas buvo kandidatas surinkęs rekordinį skaičių balsų, daugiau nei 81 mln. Tuo tarpu Trumpas surinko 74 mln. balsų, tai buvo jo paties rekordas lyginant su 2016 m., tačiau buvęs prezidentas kalbėjo ne apie tai. Tiesa, rinkimų metu buvo keletas pavienių sukčiavimo atvejų, tarp kurių buvo ir D. Trumpo šalininkų, tačiau tai plačiai nepaplito ir rezultato nebūtų pakeitę. Balsų išbraukimas taip pat buvo paaiškintas, Bradas Raffenspergeris teigė, jog pavardės iš sąrašų yra išbraukiamos tų, kurie neturi balsavimo teisės, todėl tai nėra faktinis balsų išbraukimas. Siekiant išsiaiškinti, ar Detroitas buvo korumpuotas, respublikonai atliko tyrimą, tačiau jo rezultatai paneigė, kai kuriuos Trump‘o sąjungininkų melagingus teiginius, vienas tokių buvo, jog Detroite mirusių gyventojų vardu buvo pateikta daugybė biuletenių.

Sakydamas kalbą konferencijoje vienu metu Donaldas Trumpas aiškiną savo strategiją apie apklausas, kalbėdamas jis pasako: „Jei tai blogai, sakau, kad tai netikra. Jei gerai, sakau, kad tai tiksliausia apklausa.“ Šis buvusio prezidento pasisakymas netruko pasklisti, kartu paaiškindamas jo veiksmus ir negebėjimą priimti realybės bei kritikos.

Donaldo Trumpo kalba konferencijoje nebuvo vieninteliai melai, tą pačią dieną buvęs prezidentas turėjo interviu su „Fox News“, kur buvo kalbama apie sausio 6 dieną įvykusias Kapitolijaus riaušes. Interviu metu Trump‘as pateikė net 12 melagingų faktų, kurie netrukus socialinėje erdvėje, kaip ir pirmieji, buvo palyginti su realiais. Visgi, pastaruoju metu kalbama ne tik apie D. Trumpo melus, tačiau ir apie jam daugybę iškeltų civilinių ieškinių ir baudžiamųjų bylų. Niujorko, Džordžijos ir Vašingtono prokurorai domisi ir kelia bylas dėl sukčiavimo mokesčiais tiek pačiam D. Trumpui, tiek jo verslui. Taip pat dėmesio susilaukė ir buvusio JAV prezidento iškeltas ieškinys technologijų gigantams „Facebook“, „Twitter“, ir „Google“, dėl jo užblokavimo socialinėse medijose po Kapitolijaus riaušių. Tiesa, kol kas nė viena iš išvardintų kompanijų dar neatsakė į ieškinį, kuris buvo pateiktas Floridos federaliniam teismui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: