© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trečiadienio popietę Europos Parlamente (EP) surengtoje diskusijoje daugumos frakcijų lyderiai itin kritiškai reagavo į JAV prezidento Donaldo Trumpo neseniai pasirašytą įsaką, draudžiantį septynių šalių piliečiams patekti į JAV teritoriją ir laikinai sustabdantį pabėgėlių priėmimą. Dauguma jų pažymėjo, jog toks draudimas nesuderinamas su esminėmis demokratijose vertybėmis, tokiomis kaip laisvė, nediskriminavimas ir solidarumas.

ES vyriausioji užsienio politikos įgaliotinė Federica Mogherini teigiamai įvertino JAV išaiškinimą, jog dvigubą pilietybę turintys ES piliečiai nebus paveikti kelionių draudimo. Vis dėlto, pasak įgaliotinės, „tai nekeičia mūsų bendro vertinimo“: niekam negali būti suvaržytos teisės dėl jo tautybės ar religijos. F. Mogherini pridūrė, jog „ES neatgręš nugaros nė vienam asmeniui, kuris turi teisę į tarptautinę apsaugą“.

„D. Trumpas buvo išrinktas, ir mes norime dialogo su juo“, – sakė Europos liaudies partijos lyderis Manfred Weber (Vokietija). „Kai D. Trumpas sako kovojantis su nelegalia migracija ar radikaliu islamizmu, mes su juo sutinkame. Bet įvažiavimo draudimas nėra tai. Apibendrintas įtarimas šalių ir žmonių grupių atžvilgiu veda prie ksenofobijos. JAV visada buvo laisvės ir pagrindinių teisių šalis, o dabar D. Trumpas toleruoja kankinimus“, – pridūrė kalbėtojas ir pabrėžė, kad tokiais veiksmais „pati valstybė tampa nusikalstama“.

Pasak Socialistų ir demokratų lyderio Gianni Pittella (Italija), JAV elgesys yra „išpuolis prieš Europos teisinę kultūrą ir esmines vertybes“. Jo teigimu, draudimas įvažiuoti nėra nukreiptas prieš terorizmą: „tai melas ir demagogija, nes jis taikomas tik tam tikroms šalims, tačiau netaikomas toms, su kuriomis D. Trumpas daro verslą“. EP narys ragino skrydžių bendroves neatsisakyti vežti keleivių iš draudimo paveiktų šalių, o kol draudimas neatšauktas – nekviesti D. Trumpo apsilankyti ES.

Europos konservatorių ir reformistų lyderis Syed Kamall (Jungtinė Karalystė) sakė, kad JAV prezidento įsakas „siunčia žinutę, kad negalima būti geru musulmonu ir geru Vakarų demokratijos piliečiu“, o „tai pasitarnauja Daesh ir kitiems ekstremistams, kurie teigia lygiai tą patį“. EP narys pripažino, jog amerikiečiai balsavo už kandidatą, kuris daro tai, ką pažadėjo, taigi turime pripažinti, kad šis prezidentas ir jo politika – augančio nepasitenkinimo pasekmė.

Liberalų ir demokratų lyderio Guy Verhofstadt (Belgija) nuomone, tai, jog nė vienas teroristas iš draudimo paveiktų šalių niekada nesurengė išpuolio JAV teritorijoje, rodo, kad šis įsakas yra „gryna diskriminacija“, skirta kurstyti populizmui ir nacionalizmui. Jis pridūrė, kad pastarosios ideologijos kelia grėsmę ir Europai, ir išreiškė viltį, kad Europos lyderiai atsilaikys „krūvai populistų ir nacionalistų, kurie nori mus sunaikinti.“

Europos vieningųjų kairiųjų frakcijos vadovė Gabrielė Zimmer (Vokietija) ragino Europai vadovautis savo vertybėmis, parodyti solidarumą su pabėgėliais ir tuo įrodyti, kad jie „nėra viso blogio priežastis”. „Kas būtų likę iš Europos pokario demokratijų, jei pabėgėliai nuo nacizmo nebūtų jose radę saugaus prieglobsčio?“ – retoriškai klausė politikė.

„Kas galėjo pagalvoti, kad taip greitai gali išgaruoti mums įprastos teisės ir laisvės? Tai simbolizuoja liberaliosios demokratijos mirtį“, – kalbėjo Žaliųjų lyderė Ska Keller (Vokietija). Ji ragino ES „imtis lyderystės išsaugant tarptautinę teisę, žmogaus teises ir laisves“ bei „sukurti Europoje priešingą modelį negu tas, kurį kuria D. Trumpas“.

Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijos vadovas Nigel Farage (Jungtinė Karalystė) pažymėjo, kad JAV „teisėtai išrinktas demokratas daro tai, ką žadėjo“. Jis pasiūlė pakviesti D. Trumpą į Europos Parlamentą atvirai diskusijai. Savo ruožtu Marcel De Graaf (Tautų ir laisvės Europa, Nyderlandai) ragino Europos Vadovų Tarybos pirmininką D.Tusk ir Europos Komisiją „sekti D. Trumpo pavyzdžiu, grąžinti sienų kontrolę ir neįsileisti džihadistų ne tik iš septynių, bet ir daugiau valstybių“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: