© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) trečiadienį kvietė nutraukti “žiaurų ratą” sankcijų, Rusijai paskelbtų dėl jos pozicijos Ukrainos atžvilgiu, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patikino nesinaudojąs Atėnais, kad sėtų nesutarimą Europos Sąjungos viduje.

Pirmąją dviejų dienų vizito Maskvoje dieną atidžiai Europos Sąjungos stebimas A.Cipras Kremliuje kartu su V.Putinu džiaugėsi dvišaliais ryšiais, nors Briuselio ir Maskvos santykiai yra pasiekę rekordines žemumas nuo šaltojo karo laikų.

“Norėdami išeiti iš šios gilios krizės mes turime palikti žiaurų sankcijų ratą praeityje”, – sakė A.Cipras po susitikimo su V.Putinu.

Keli Vakarų ekspertai apkaltino V.Putiną siekiu pasinaudoti finansinius sunkumus išgyvenančia Graikija kaip “Trojos arkliu” Europoje, tikintis, jog Atėnai vetuos bet kokias naujas sankcijas Maskvai dėl įtariamos jos paramos prorusiškiems separatistams rytinėje Ukrainoje.

“Kalbant apie mitologiją, apie Trojos arklį ir kitus dalykus, šis klausimas būtų teisingas, jeigu aš atvažiuočiau į Atėnus, – atsakė V.Putinas žurnalistui, kalbėdamas apie ES būgštavimus. – Mes nieko neverčiame nieko daryti”.

“Mes tiesiog esame atviri bendram pozityviam darbui, siekiant pozityvių rezultatų mūsų žmonių ir mūsų pažįstamų naudai”, – sakė jis.

“Mes nesiruošiame nieko naudoti Europos Sąjungos viduje tik tam, kad fragmentiškai spręstume santykių su Europos susivienijimu gerinimo klausimą”, – kalbėjo V.Putinas.

Rusijos prezidentas anksčiau sakė, kad Graikija neprašė Maskvos jokios finansinės pagalbos, paneigdamas gandus, jog į Rusiją atvykęs Graikijos premjeras A.Cipras (Alexis Tsipras) gali paprašyti Rusijos pinigų, kurių taip trūksta Atėnų iždui.

“Graikai nesikreipė į mus su jokiais pagalbos prašymais”, – sakė V.Putinas žurnalistams po derybų su A.Cipru.

Praėjusią vasarą Rusija paskelbė žemės ūkio produktų importo iš ES šalių draudimą, atsakydama į Bendrijos įvestas sankcijas Maskvai. Ypač skaudžiai šios sankcijos smogė Graikijai, kurios daugiau nei 40 proc. produkcijos eksporto į Rusiją sudarė žemės ūkio produktai.

“Mes suprantame, kad Graikija privalėjo balsuoti už sankcijas Rusijai ir, suprantame, kad atsakomosios priemonės smogė Graikijai, – priminė V.Putinas. – Bet tai ne mūsų kaltė”.

“Negalime daryti išimties vienai Europos Sąjungos šaliai”, – pareiškė jis, kalbėdamas apie galimybę panaikinti produkcijos iš Graikijos importo draudimą.

Tačiau V.Putinas neatmetė galimybės, kad vis dar įmanoma suformuoti bendras Graikijos ir Rusijos bendroves, kad ir žemės ūkio srityje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: