© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Džihadistų judėjimas “Islamo valstybė” prisiėmė atsakomybę už savaitgalį įvykdytą dviejų ginkluotų užpuolikų ataką prieš musulmonų pranašą Muhammadą (Muhammadą) vaizduojančių karikatūrų parodą Teksase, sakoma antradienį paskelbtame šios grupuotės pranešime.

“Du kalifato kariai įvykdė ataką prieš meno parodą Garlande Teksaso valstijoje. Ta paroda demonstravo neigiamus pranašo Muhammado atvaizdus”, – nurodė džihadistai.

“Sakome Amerikai, jog tai, kas jos laukia, bus dar didesnio masto ir skaudžiau – ir kad jūs pamatysite, kaip “Islamo valstybės” kariai atlieka baisių dalykų”, – pagrasino grupuotė.

Tai pirmas kartas, kai ekstremistų grupuotė, užėmusi dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, prisiėmė atsakomybę dėl atakos Jungtinėse Valstijose.

Kaip pranešė JAV policija, sekmadienį du vyrai privažiavo prie konferencijų centro Garlande, kur ultradešiniosios pakraipos organizacija “Amerikos laisvės gynimo iniciatyva” (American Freedom Defense Initiative, AFDI) surengė prieštaringai vertinamą karikatūrų konkursą. Tie vyrai pradėjo šaudyti į apsaugininką, kuris buvo sužeistas į koją.

Skubiai į įvykio vietą atvykusi Garlando policija nukovė abu įtariamus užpuolikus.

JAV žiniasklaida įvardijo tuos įtariamus džihadistus kaip 31 metų Eltoną Simpsoną ir 34 metų Nadirą Soofi (Nadirą Sufį), kurie gyveno viename bute Finikso mieste Arizonos valstijoje.

E.Simpsonas buvo patekęs į JAV Federalinį tyrimų biuro (FTB) akiratį dėl numanomų planų išvykti į Somalį ir prisidėti prie vietos džihadistų, rodo teismo dokumentai.

Teismo medžiagoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP, nurodoma, kad E.Simpsonui 2011 metais buvo skirtas trejų metų lygtinis laikotarpis, kai FTB agentai pateikė slapta padarytus pokalbių įrašus, kuriuose girdima, kaip įtariamasis ir vienas teisėsaugos informatorius tariasi vykti į Somalį ir prisidėti prie “savo brolių”, dalyvaujančių šventajame kare.

Prokurorai nesugebėjo įrodyti, kad E.Simpsonas įvykdė su terorizmu susijusį nusikaltimą, bet patvirtino, kad jis melavo tyrėjams, kai neigė kalbėjęsis apie galimybę išvykti į Somalį.

AFDI, kurią pilietinių teisių organizacija “Southern Poverty Law Center” laiko antimusulmoniška neapykantos grupe, organizavo karikatūrų konkursą, kuriame dalyvavo apie 200 žmonių.

Per tą renginį, kuriame lankėsi Nyderlandų ultradešiniųjų pažiūrų politikas Geertas Wildersas (Gertas Vildersas) ir vieną iš AFDI įkūrėjų Pamela Geller (Pamela Geler), buvo eksponuojamos karikatūros, pašiepiančios pranašą Muhammadą.

AFDI buvo paskelbusi, kad šio konkurso, kurį ji vadino “žodžio laisvės” renginiu, nugalėtojui bus skirta 10 tūkst. dolerių (beveik 9 tūkst. eurų) premija.

Savo “Twitter” žinutėje džihadistas Abu Hussainas al Britani (Abu Husainas Britanis), kurį ekstremistų tinklalapius stebinti organizacija įvardija kaip Britanijos pilietybę turintį IS kovotoją Junaidą Hussainą (Džunaidą Husainą), nurodė, kad Garlande ataką surengę užpuolikai buvo “du mūsų broliai”.

Kita vertus, E.Simpsono tėvas Dunstonas Simpsonas (Danstonas Simpsonas) sakė televizijai “ABC News”, kad jo sūnus, dirbę viename odontologijos kabinete, tiesiog “blogai pasirinko”.

“Esame amerikiečiai ir tikime Amerika, – teigė Dunstonas Simpsonas. – Tai, ką padarė mano sūnus, nušviečia mano šeimą labai bloga šviesa.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: