Pexels.com nuotr.

Tautos Eugeninės apsaugos įstatymas, leidžiantis vyriausybei sterilizuoti bet ką, turintį tam tikrų sąlygų, buvo priimtas 1984 metais ir panaikintas 1996 metais. Tačiau Japonijos parlamentas pirmadienį paskelbė, kad išsami ataskaita apie tautos Eugeninės apsaugos įstatymą, kuris dešimtmečius suteikė vyriausybei laisvę sterilizuoti visus, turinčius pažinimo sutrikimų, kad būtų išvengta ,,prastesnių” palikuonių.

Ataskaitoje minimi ir 9 metų vaikai – berniukas ir mergaitė, kurie buvo sterilizuoti atitinkamai septintojo ir aštuntoje dešimtmečio pradžioje. Įstatymas buvo panaikintas 1996 m., o nauji teisės aktai 2019 m. kiekvienai aukai skyrė 22 648 USD (20734,23 EUR) kompensaciją, skelbia BBC. Nuo to laiko tūkstančiai žmonių padavė vyriausybę į teismą, dėl kompensacijos, tačiau tai verčia parlamentą pradėti naują tyrimą.

Pirmadienį buvo paskelbta 1400 puslapių ataskaita. Ji ne tik patvirtino, kad teisiškai nereikalaujama suaugusiųjų sutikimo ir kad prefektūros vyriausybės valdybai buvo leista nagrinėti  ir patvirtinti kiekvieną atvejį. Tačiau tai įrodo ir tai, kad daugelis žmonių buvo sterilizuoti, apie tai nepranešus.

Taip pat buvo nustatyta, kad gerovės ministerija davė vietos valdžios institucijoms visoje Japonijoje sutikimą meluoti tiems, kurie serga paveldimomis ligomis, tarp kurių buvo bent viena auka, kuriai buvo pranešta, kad ji buvo operuojama dėl apendicito, tačiau vietoje to buvo sterilizuota.

,,Norėčiau, kad valstybė nedengtų šio klausimo tamsa, bet greitu metu pradėtų rimtai žiūrėti į mūsų kančias” – per spaudos konferenciją ,,The Japan Times” sakė 80 metų auka, kuri buvo priverstinai sterilizuota būdama vos 14 metų amžiaus ir nusprendusi likti anonimu. Taip pat teigė, kad 22 648 USD (20734,23 EUR) kompensacija turėtų būti padidinta.

,,Įstatymų leidėjas turėtų prisiimti atsakomybę iš naujo svarstydamas kompensacijų įstatymą ir kitas priemones, kuriomis (vyriausybė) turėtų suteikti pagalbą aukoms, kad tokia tragedija niekada nepasikartotų”, sakė jis.

Apmaudu, tačiau Japonija nėra vienintelė valstybė, nusprendusi priverstinę sterilizaciją. Apytiksliai 60 000 amerikiečių buvo sterilizuoti XX amžiuje dėl tų pačių Eugenikos įstatymų.

Koji Niisato, vienas iš japonų aukų advokatų teigė, kad ataskaitoje nepaaiškinama, ,,kodėl buvo sukurtas įstatymas, kodėl prireikė net 48 metų jo pakeitimui ir kodėl nukentėjusiesiems nebuvo atlyginta”.

Vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Hirokazu Matsuno pirmadienį per spaudos konferenciją sakė, kad vyriausybė ,,nuoširdžiai atsiprašo ir apmąsto” dėl sukelto skausmo aukoms, rašo ,,Times”. Jis taip pat tvirtino, kad Parlamentas padarys viską, kad būtų priskirta papildoma kompensacija aukoms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: