Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV viceprezidentas Džo Baidenas šeštadienį pareiškė, kad Vašingtonas ir jo partneriai padeda stiprinti Sirijos opoziciją, teigdamas, kad tos šalies prezidentas Bašaras Asadas yra “tironas” ir privalo atsistatydinti.

J.Bidenas šiuos komentarus išsakė Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste vykstančios tarptautinės saugumo konferencijos antrąją dieną. Vėliau šeštadienį jis tarsis dėl konflikto Sirijoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Sirijos opozicijos vadovu Muazu Chatibu.

Viceprezidentas pripažino, jog “ne paslaptis”, kad Rusija ir Jungtinės Valstijos “rimtai nesutaria” dėl kai kurių klausimų, tokių kaip konfliktas Sirijoje, besitęsiantis nuo 2011 metų kovo.

JAV suteikė “daugiau nei 50 mln. dolerių (vertės) pagalbos nemirtinomis priemonėmis Sirijos opozicijai, ir mes dirbame kartu su partneriais, kad padėtume tapti jai dar daugiau apimančia ir darnesne”, sakė jis.

Tačiau J.Bidenas perspėjo: “Neturime jokių iliuzijų – ateinančios dienos bus labai sunkios, tačiau opozicija toliau stiprėja”.

“Prezidentas (Barackas) Obama (Barakas Obama) ir aš, taip pat beveik visi mūsų partneriai ir sąjungininkai esame įsitikinę, jog prezidentas Al Assadas – tironas, pasiryžęs žūtbūt likti valdžioje – yra nebetinkamas vadovauti Sirijos žmonėms ir privalo pasitraukti”, – sakė J.Bidenas.

“Visi galime sutikti … dėl vis labiau desperatiškos Sirijos žmonių padėties ir tarptautinės bendruomenės atsakomybės reaguoti į šią padėtį”, – pridūrė jis.

Tuo tarpu S.Lavrovas paragino surengti kitą Sirijos veiksmų grupės, vadovaujamos Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos taikos pasiuntinio Lakhdaro Brahimi (Lachdaro Brahimio), susitikimą, siekiant susitarti dėl galimo valdžios perdavimo toje šalyje, ir sakė tikintis, kad pažanga šioje srityje įmanoma.

Rusija palaiko valdžios perdavimo planą, dėl kurio buvo susitarta Ženevoje pernai birželį, tačiau kuris liko neįgyvendintas. Jame raginama perduoti valdžią laikinajai vyriausybei, tačiau nepateikiama aiškių pasiūlymų dėl B.al Assado vaidmens ateityje.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai palaiko opozicijos poziciją, kad su B.al Assadu negali vykti jokios derybos.

“Turi būti nedelsiant įgyvendinta tai, dėl ko susitarta Ženevoje, – sakė S.Lavrovas. – Kalbos apie netinkamą Ženevos susitikimo interpretavimą nėra rimtos. Ten nėra ko interpretuoti. Viskas aiškiai išdėstyta popieriuje.”

Penktadienį L.Brahimi pareikalavo “aiškaus sprendimo” iš JT Saugumo Tarybos, kuris nubrėžtų kursą į taikų konflikto Sirijoje sprendinį.

“Reikia turėti kokią nors viltį, tačiau turėti viltį nereiškia, kad būtina žvelgti per rožinius akinius. Tiesą sakant, dabar daug labiau suvokiu sunkumus šalyje, kuri yra daužoma diena po dienos, negu sprendinį”, – L.Brahimi sakė per derybas Miunchene.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: