Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV ketina Persijos įlankoje dislokuoti nebe du, o tik vieną lėktuvnešį, nurodė Gynybos departamentas, o šis žingsnis laikomas vienu iš reikšmingiausių padarinių karpant gynybos biudžeto lėšas misijoms užsienyje.

Šis sprendimas buvo priimtas trečiadienį, Vašingtonui stengiantis rasti galimybių išvengti visuotinio biudžeto išlaidų mažinimo, kuris turėtų automatiškai įsigalioti ateinantį mėnesį ir paveikti vidaus bei Pentagono programas.

Kadenciją baigiantis gynybos sekretorius Leonas Panetta (Leonas Paneta) leido palikti tik vieną JAV lėktuvnešį Persijos įlankos regione. Pastaruosius dvejus metus tame regione beveik nuolat būdavo du lėktuvnešių ir juos lydinčių pagalbinių laivų junginiai.

L.Panetta vadovavo kampanijai, siekiančiai pakeisti automatinius išlaidų karpymus, kurie, anot jo, gali susilpninti kariuomenę. Pentagonas viešino daugiau detalių apie išlaidų mažinimą, kurio teks imtis, jeigu Kongresui nepavyks pakeisti taupymo programos ir susitarti dėl 2013-ųjų gynybos biudžeto.

Sprendimas dėl lėktuvnešių laikomas vienu iš reikšmingiausių iki šiol Gynybos departamento paskelbtų pranešimų šioje srityje.

Pentagonas atšaukė planus vėliau šią savaitę dislokuoti Persijos įlankoje lėktuvnešį “USS Harry S. Truman”. Tuo tarpu lėktuvnešis “USS Dwight D. Eisenhower”, gruodį parplaukęs iš Persijos įlankos į savo bazę Virdžinijos Norfolko uoste, kur bus atnaujintas jo skrydžių denis ir atlikti kiti priežiūros darbai, grįš į tą regioną vėliau šį mėnesį ir bus ten iki Vasaros.

Lėktuvnešis “USS John C. Stennis” paliks Persijos įlanką ir grįš į Jungtines Valstijas, kai parplaus “Eisenhower”.

Kai nurodo JAV Karinės jūrų pajėgos, palikus Persijos įlankoje tik vieną lėktuvnešį bus galima sutaupyti kelis šimtus milijonų dolerių. Dalis šių lėšų išleidžiama laivų ir lėktuvų degalams, įgulų maitinimui ir kitoms atsargoms.

2010 metais tuometis gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) patvirtino oficialų nurodymą laikyti Persijos įlankoje dvi lėktuvnešių junginius, padidėjus įtampai tarp Vašingtono ir Irano. Šis sprendimas buvo dalis JAV pastangų demonstruoti savo karinę galią tame regione, ypač užtikrinant, kad strategiškai svarbus Ormūzo sąsiauris liktų atviras laivybai.

Iranas ne kartą grasino uždaryti šį strategiškai svarbų jūrų kelią, kuriuo pergabenama apie penktadalis pasaulyje išgaunamos naftos, atsakydamas į Vakarų šalių iniciatyva skelbiamas sankcijas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: