© Wikimedia Commons nuo

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba sekmadienį griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos įvykdytą raketos paleidimą ir sutarė imtis veiksmų, kad artimiausiu metu būtų paskelbtos naujos sankcijos, kuriomis Pchenjanas būtų nubaustas už “šiuos pavojingus ir rimtus pažeidimus”.

Palaikoma Kinijos, kuri yra Pchenjano sąjungininkė, Saugumo Taryba dar kartą paragino imtis “reikšmingų priemonių”, surengusi skubų posėdį po to, kai Šiaurės Korėja paskelbė, kad jos raketa nešėja iškėlė į orbitą palydovą.

Raketos startas, pažeidęs kelias JT rezoliucijas ir daugelio laikomas atviro nepaklusnumo žingsniu, buvo surengtas praėjus kelioms savaitėms po to, kai Pchenjanas įvykdė jau ketvirtą branduolinį bandymą.

“Po šios nepriimtinos provokacijos kyla klausimas dėl tarptautinio neplatinimo režimo ateities”, – sakė Prancūzijos ambasadorius prie JT Francois Delattre’as (Fransua Delatras).

“Štai kodėl silpnumas tiesiog negali būti pasirinkimas”, – pridūrė jis.

Japonijos, Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų parengtas naujas sankcijas numatančios rezoliucijos projektas svarstomas jau ne vieną savaitę, bet Pekinas vengia palaikyti priemones, kurios smogtų Šiaurės Korėjos ekonomikai, kuri ir šiaip yra silpna.

15-a narių turinti Saugumo Taryba nurodė, kad “operatyviai priimtų” tą rezoliucijos projektą, bet kol kas nėra jokių ženklų, kad Kinija gali nusileisti raginimams imtis griežtesnių priemonių prieš Šiaurės Korėją.

Kinijos ambasadorius Liu Jieyi (Liu Dzieji) sakė, kad turėtų būti parengta “nauja rezoliucija, kuri leistų veiksmingai sumažinti įtampą ir siekti branduolinio nusiginklavimo, palaikytų taiką ir stabilumą bei skatintų rasti sprendinį derybų keliu”.

Kinija gali pasinaudoti veto teise ir blokuoti bet kokią JT rezoliuciją, kurioje būtų numatyta reikšmingai sugriežtinti sankcijas – pavyzdžiui, uždrausti Šiaurės Korėjos laivams įplaukti į uostus arba suvaržyti naftos tiekimą.

JAV ambasadorė Samantha Power (Samanta Pauer) pabrėžė, kad naujos sankcijos turėtų “nutiesti naują kelią”.

“Reikalai nebegali būti tvarkomi kaip įprasta po šių vienas kitą lydėjusių veiksmų”, – sakė ji žurnalistams.

“Kinija pasisako už tolesnį dialogą. Mums reikia ne tolesnio dialogo, o panaudoti spaudimą”, – savo ruožtu sakė Japonijos ambasadorius prie Jungtinių Tautų Motohide Yoshikawa (Motohidė Jošikava).

Nors JAV spaudė, kad būtų pasiektas susitarimas dėl sankcijų, Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas perspėjo: “Neturėtume siekti KNDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ekonomikos griūties.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: