© Wikimedia Commons nuotr.

Jungtinės Karalystės piliečiai ketvirtadienį įvykusiame referendume, balsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos. Suskaičiavus balsus 382 apygardose, už pasilikimą Europos Sąjungoje balsavo 48,15%, tačiau palikti Europos Sąjungą panoro net 51,9% rinkėjų. Iš viso, savo valią balsavime pareiškė 72,2% registruotų rinkėjų.

Didžioji Britanija yra pirmoji šalis pasitraukusi iš Europos Sąjungos. Europos Sąjunga yra pasiryžusi išsaugoti vienybę, nors Didžioji Britanija ir pasitraukia iš Bendrijos. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas tikina, kad tai yra istorinė akimirka ir sunku suvaldyti neigiamas emocijas, nes scenarijus buvo numatytas visiškai kitoks. Tačiau D. Tuskas tikina, kad stengsimės išsaugoti vienybę ir stiprybę, nors pastarieji metai Europos Sąjungai buvo tikrai patys sunkiausi per visą sąjungos istoriją.

Pasibaigus referendumui, kurio metu Didžiosios Britanijos žmonės nusprendė palikti Europos Sąjunga pasisakė ir Davidas Cameronas. Jis pareiškė, kad dėl tokios referendumo baigties jis atsistatydina iš ministro pirmininko pareigų. Davidas Cameronas sakydamas kalbą neslepė susijaudinimo ir tikino, kad liks savo poste iki spalio mėnesio bei pabrėžė, kad šiuo metu šalies laukia rimti sprendimai, tad šaliai reikalingas stiprus lyderis.

Jungtinės Karalystės politikas Nigel Farage neslepia džiaugsmo ir tikina, kad tai paprastų žmonių pergalė  ir tai įeis į istoriją, kaip Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės diena. Tačiau Europos sąjubgos reikalų ministras Keith Vaz tikina, kad Jungtinės Karalystės žmonės balsavo vedami emocijų ir visiškai nekreipė dėmesio į ekspertų patarimus, kurie ragino pasilikti Europos Sąjungoje, nes išstojimas atneštų didelį ekonominį poveikį.

Kitos Europos Sąjungos šalys neslepia savo nusivylimo. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Valteris Steinmeier pareiškė, kad tai be galo liūdna diena Europoje ir Didžiojoje Britanijoje. Taip pat savo nuomonę išsakė ir Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault ir patikino, kad apgailestauja dėl tokio Jungtinės Karalystės sprendimo bei mano, kad Europa privalo kaip įmanoma stengtis ir susigrąžinti savo žmonių pasitikėjimą.

Ne paslaptis ir tai, kad su neramumu referendumo baigties laukė  daugelis į Jungtinę Karalystę emigravusių lietuvių, kolkas nėra aišku, koks likimas laukia emigrantų, tačiau daugelis į referendumo baigti taip pat žiūri skeptiškai.

„SEB” banko patarėjas Gitanas Nausėda tikina, kad tai yra didelis pralaimėjimas kiekvienam iš mūsų ir turime sujungti jėgas, kad taptume stipria, vieninga valstybe. „Žinau tik viena – tai yra didelė Baltijos šalių, Lietuvos netektis. Ne tik ir net ne tiek ekonomine, kiek moraline, saugumo interesų prasme. Kompensuoti šį praradimą galime tik suremdami pečius, tapdami stipresni čia, šalies viduje.” – teigė Gitanas Nausėda.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: