Manoteises.lt archyvo nuotr.

Nevyriausybinės organizacijos teigia nusivylusios politikų, bandančių patekti į Europos Parlamentą, požiūriu į rinkėjus.

Praėjusią savaitę du nevyriausybinių organizacijų susivienijimai – Nacionalinis skurdo mažinimo tinklas ir Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas – išplatino raginimus pažadėti kovoti su skurdu bei bankų lobistais, jeigu dabartiniai kandidatai taptų Europos Parlamento nariais. Į juos atsakė vos pora dešimčių politikų, viena kandidatė suabejojo tokių pasižadėjimų reikalingumu.

„Lietuvoje skursta kas penktas. Atrodytų, socialinė atskirtis turėtų būti klausimas numeris vienas kiekvienam kandidatui. Ir būtent Europos Parlamentas turi galių priimti direktyvas, reglamentus ar kitaip prisidėti prie ES teisėkūros iniciatyvų, užtikrinančių gyventojų socialines ir ekonomines teises. Tačiau pasižadėjimą prisidėti prie skurdo mažinimo iniciatyvų pasirašė tik 20 kandidatų. Ar absoliuti dauguma kandidatų nesidomi bene svarbiausia šalies problema ir jos sprendimu ES lygmeniu, ar to tiesiog neišmano?“, – klausia Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė.

Tinklo išplatintame kvietime kandidatai raginti siekti, kad ES valstybėse būtų vykdoma tokia makroekonominė politika, kuri kovotų su skurdu ir nelygybe, kad gyventojai, kuriems reikalinga valstybės pagalba, gautų orias minimalias pajamas. Taip pat, kad politikoje būtų girdimi skurdą patiriančių žmonių balsai bei vykdomi jau egzistuojantys įsipareigojimai, numatyti Darnaus vystymosi tiksluose ir Europos socialinių teisių ramsčiuose.

Pasižadėjimą Europos kovos su skurdu tinklas kvietė pasirašyti ir kitų ES šalių kandidatus į Europos Parlamentą.

Dar viena panaši pilietinė iniciatyva – koalicijos „Change Finance“ kvietimas kandidatams į EP prisidėti mažinant pernelyg didelę finansų sektoriaus lobistų įtaką sprendimų priėmėjams europinėse institucijose.

„Briuselyje 1700 lobistų atstovauja bankų, investicinių fondų ir draudimo kompanijų interesams, tuo tarpu vartotojų interesus gina tik keturios organizacijos. Kvietėme kandidatus įsipareigoti skaidriau atstovauti vartotojų interesams. Kol kas sulaukėme aštuonių kandidatų pasižadėjimų, nors raginimas buvo išsiųstas visų 16 sąrašų dalyviams. Ar siūlomos temos kandidatams „nepatogios”, ar darbas, kurio jie imasi, ne kiekvienam „pagal pečius”?”, – klausia Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso tarybos narys Kęstutis Kupšys.

Kita vertus, pasak K. Kupšio, džiugina tai, kad paramą išreiškė ne vienos kurios nors politinės jėgos atstovai, o net šešių skirtingų sąrašų kandidatai. Tai, anot jo, rodo, kad problema nėra politinė, o svarbi visiems.

Europinę koalicijos „Change Finance“, kuriai priklauso Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas,  peticiją iš viso pasirašė 528 kandidatas iš 28 ES šalių.

Lietuvoje į Europos Parlamentą kandidatuoja 301 politikas. Politikų sąrašą, pasižadėjusių kovoti su skurdu sąrašą galima rasti čia. Kas pasirašė „Change Finance“ pasižadėjimą – galima rasti čia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: