© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinija paleido vieną iš ilgiausiai už grotų laikytų politinių kalinių – etninių mongolų disidentą Hadą, kuris per pastaruosius du dešimtmečius didžiąją dalį laiko praleido kalėjimuose, antradienį pranešė jo dėdė.

Pekinas baiminasi etninių neramumų strategiškai svarbiose savo paribių teritorijose, vykdydamas griežtosios linijos politiką Vidinėje Mongolijoje, kaip ir vakariniuose Tibeto ir Sindziango regionuose, nors jai yra suteikta didesnė autonomija.

“Jo sveikatos būklė nėra gera”, – naujienų agentūrai “Reuters” sakė disidento dėdė Haschuluu (Hasčulu), pridūręs, kad žinią apie Hados paleidimą gavo iš jo jaunesnio brolio. Pasak jo, Hada buvo paleistas antradienio rytą Vidinės Mongolijos sostinėje Hohote, tačiau daugiau detalių dėdė nepateikė.

Daugelis Kinijoje gyvenančių mongolų turi tik vardą.

1996-aiaisiais Hada buvo nuteistas už uždarų durų kalėti 15 metų už separatizmą, šnipinėjimą ir palaikymą Pietų Mongolijos demokratiniam aljansui, kuris siekia didesnių teisių Kinijos etniniams mongolams. Disidentas sako, kad jam pateikti kaltinimai yra išgalvoti.

Kai buvo paleistas 2010 metų gruodį, jis turėjo atlikti atskirą ketverių metų “politinių teisių atėmimo” bausmę ir didžiąją dalį to laiko praleido neteisėtame sulaikymo centre Vidinės Mongolijos šiauriniame regione, sakė jo šeima.

Hados žmona Xinna (Sina), gyvenanti Hohote, ir jų sūnus Uilesas per pastaruosius metus taip pat buvo kelis kartus areštuoti ir vėl paleisti.

Žmogaus teisių organizacija “Amnesty International” laiko Hadą sąžinės kaliniu ir reiškė nuogąstavimus dėl jo gerovės. Panašių nuogąstavimų išsakė JAV bei Europos Sąjunga.

Nors Hados paleidimas yra teigiamas ženklas, jis tikriausiai bus toliau įdėmiai stebimas – kaip ir dauguma kitų disidentų, sakė “Amnesty International” padalinio Honkonge Kinijos reikalų tyrėjas Patrickas Poonas (Patrikas Punas).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: