Twiter archyvo nuotr.

Su Šiaurės Korėja besiribojančio Kinijos miesto Dandongu valdžia prašo savo gyventojų užsidaryti namų langus baimindamasi, kad pučiant vėjui iš kaimyninės šalies atskris koronavirusą nešančios dalelės. Tiesa, sveikatos specialistai šia viruso prevencijos priemone yra linkę abejoti.

Gegužę Šiaurės Korėjoje itin padidėjo COVID-19 atvejų skaičius – virusas įsisiautėjo kaip tik po to, kai valdžios institucijos po dvejus metus trukusio viruso neigimo pagaliau pripažino, kad šalyje vyrauja pandemija. Reaguodama į kritinę Šiaurės Korėjos situaciją, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tikino esanti „labai susirūpinusi dėl tolesnio COVID-19 plitimo šalyje pavojaus, ypač dėl to, kad gyventojai yra neskiepyti ir daugelis serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių jiems kyla didesnė rizika susirgti sunkios formos liga ir mirti“, – žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Kinijos pasienio miestui Dandongu kovoti su COVID-19 sekėsi daug geriau, bet pastaruoju metu išaugęs viruso atvejų skaičius paskatino miesto valdžią imtis griežtesnių pandemijos valdymo priemonių. Nepaisant mieste įvesto griežto karantino, gyventojų, sergančių COVID-19 virusu, kiekvieną dieną vis daugėja.

Į tai reaguodami vietos pareigūnai, negalintys tiksliai nustatyti viruso židinių, paragino Dandongu gyventojus, gyvenančius palei Jalu upę, skiriančią dvi šalis, užsidaryti savo namų langus. Tiesa, ši rekomendacija suglumino sveikatos specialistus. „Dar niekada anksčiau negirdėjau, kad COVID-19 dalelės nukeliautų tokius didžiulius atstumus. Ši upė – šimtų metrų pločio, nors kai kuriose atkarpose ir gerokai siauresnė”, – stebėjosi Honkongo universiteto visuomenės sveikatos ekspertas Leo Poonas.

Tsukuba memorialinės ligoninės skubios pagalbos direktorius Toshikazu Abe taip pat sutiko su kolegos specialisto nuomone. „Suprantama, kai COVID-19 virusas greitai išplinta didelėje mokykloje, bet kad jis kirstų kaimus? Nemanau“, – tikino T. Abe.

Daugybė naujų COVID-19 atvejų Dandonge ir originalios miesto valdžios priemonės viruso plitimui kontroliuoti rodo Kinijos kovą su nulinio COVID” politika, kurią šalis kol kas pralaimi.

Skirtingai nuo daugelio kitų tautų, kurios pandemijos metu kovojo su sunkiais protrūkiais vakarietiškais būdais, Kinija buvo pasiryžusi visiškai išnaikinti virusą savo šalies ribose. Kovo mėnesį, kai dėl Omicron atmainos šalyje prasidėjo didžiausias viruso protrūkis nuo Uhano laikų, milijonams Kinijos gyventojų buvo taikomas užtęstas karantinas, dėl kurio žmonėms trūko maisto, prasidėjo masinis produktų pirkimas, o valdžia netgi paragino utilizuoti COVID-19 užsikrėtusius augintinius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: