© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Danijos sostinėje dešimtys tūkstančių žmonių susirinko pagerbti dviejų žmonių, žuvusių savaitgalį per šaudynes Kopenhagoje, kurios sukrėtė paprastai taikią šalį ir padidino nuogąstavimus dėl naujos antisemitinio smurto bangos.

Priblokšti žmonės pirmadienį susibūrė Kopenhagos aikštėje netoli kultūros centro, kuriame įvyko pirmoji ataka. Daugelis jų laikė deglus, nušvietusius šaltą žiemos vakarą. Policija informavo, kad aukų pagerbimo ceremonijoje dalyvavo apie 30 tūkst. žmonių.

Pirmąja Kopenhagą sukrėtusių šaudynių auka tapo 55 metų filmų kūrėjas Finnas Norgaardas (Finas Niorgordas) – jis žuvo, kai užpuolikas šeštadienį pradėjo šaudyti per seminarą apie islamą ir žodžio laisvę.

Vėliau tas pats užpuolikas prie pagrindinės miesto sinagogos nušovė 37 metų žydą Daną Uzaną.

“Šį vakarą noriu pasakyti visiems Danijos žydams: jūs esate ne vieni. Ataka prieš žydus Danijoje yra ataka prieš Daniją, mus visus”, – sakė premjerė Helle Thorning-Schmidt (Helė Torning-Šmit) per aukų pagerbimo ceremoniją.

Europos žydams antrąkart tapus ekstremistinio išpuolio taikiniu praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po panašių atakų Paryžiuje, vyriausybės stengiasi nuraminti ir padrąsinti savo šalių žydų bendruomenes.

H.Thorning-Schmidt sakė, jog danai susibūrė, kad pabrėžtų savo teisę “laisvai ir saugiai gyventi demokratinėje šalyje”.

“Kai stengiamasi mus įbauginti ir išsklaidyti, mūsų atsakymas visuomet yra stipri bendruomenė”, – pabrėžė premjerė.

Susibūrime dalyvavusi 33 metų socialinio švietimo specialistė Charlotte Jensen (Šarlot Jensen) sakė: “Iš tikrųjų mes to laukėme jau daug metų, ir staiga tai nutiko.”

“Dabar savo mintimis esu su žydų bendruomene. Mes išgyvensim, būsim tvirti, tačiau man neramu dėl žydų bendruomenės”, – sakė ji.

Anksčiau H.Thorning-Schmidt paragino žydus nepaisyti Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) kvietimo ieškotis saugaus prieglobsčio jų istorinėje tėvynėje.

Premjerė pabrėžė, kad Danija “nebebūtų tokia pati be žydų bendruomenės”.

22 metų užpuolikas – palestiniečių kilmės Danijos pilietis, kurį žiniasklaida įvardijo kaip Omarą El Husseiną (Omarą El Huseiną) – buvo nukautas policijos per susišaudymą sekmadienį.

Kaip pranešama, jis buvo tik prieš dvi savaites paleistas iš kalėjimo, kur atliko bausmę dėl užpuolimo sunkinančiomis aplinkybėmis. Keliama prielaida, kad vyras galėjo radikalizuotis būdamas kalėjime.

Pirmadienį dviem įtariamiesiems buvo pareikšti kaltinimai padėjus užpuolikui atsikratyti ginklu ir padėjus jam pasislėpti, naujienų agentūrai AFP sakė vieno iš tų asmenų advokatas. Pasak jo, tie vyrai, kurių vardai neatskleidžiami, kaltinimus griežtai neigia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: