Pexels.com archyvo nuotr.

Kuboje šiuo metu tvyro įtampa: per retus antivyriausybinius protestus žuvo 36 metų vyras, sulaikyti žurnalistai, disidentai ir kiti asmenys. Pandemija, kainų kaita, ekonominės krizės piliečius privedė prie visuomeninio nepasitenkinimo ir nuovargio. Visa tai išprovokavo sumaištį sukėlusias demonstracijas, kurios vyko prasidėjo praėjusį sekmadienį.

Kubos valstybinė naujienų agentūra įvardija, jog 36-erių Diubisu Laurencio Tejeda mirė pirmadienį Havanos mieste, kuriame vyko minėti protestai. Vidaus reikalų ministerija išreiškė apmaudą ir gedulo būseną ir paliudijo, jog žuvusysis dalyvavo demonstracijose ir puolė pareigūnus. Liudininkų teigimu, tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus asmenys buvo sulaikyti, prievarta išbesti iš namų, jiems nebuvo leista apsirengti, sulaikytieji patyrė fizinį smurtą.

,,San Isidro judėjimas“ Twitter paskyroje pareiškė, jog policija suėmė 144 asmenis bei nurodė dingusiųjų sąrašą. Protestai vyko skirtinguose vietose sekmadienį bei pirmadienį. Susirikusieji demonstracijose kartojo: ,,Šalin diktatūrą!“. Pirmadienio vakarą Havanoje aktyvistai įnirtingai šaukė ,,Šalin komunizmą!“. Kubos vyriausybė nenurodo, kiek žmonių liko sužaloti bei sulaikyti. Žurnalistus pasiekė vaizdo medžiaga, kurioje matomi keli asmenys, prievarta sulaikomi, mušami ir metami furgonus. Vaizdo įrašuose užfiksuoti ir protestuotojai, mėtantys akmenis į policijos darbuotojus bei visomis jėgomis niokojantys policijos ekipažo automobilį.

Sunkumai privedė prie maišto

Tai didžiausi protestai Kuboje per pastaruosius dešimtmečius, tokių masinių sujudimų nebuvo nuo Kubos revoliucijos laikų. Gyventojai skundžiasi maisto nepritekliumi, prasta medicina nuo tada, kai pasaulį suvaržė Covid-19 pandemija bei pradėtos taikyti Jungtinių Valstijų sankcijos. Kai kuriuose regionuose per alinančius karščius buvo nutrauktas elektros tiekimas, kas itin supykdė gyventojus ir privedė prie visuomeninio maišto. Kubos prezidentas Diaz-Canel kaltina Jungtines Valstijas, kad jos kišasi į komunistinę Kubos ekonominę santvarką bei prisiekė, kad su Kubos revoliucionieriais bus kovojama. Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas neigia visuotinio maišto scenarijus ir teigia, jog visi gyventojai palaiko šalies komunistines idėjas ir remia vyriausybę.

Tarp sulaikytųjų – nepriklausoma žurnalistė

Buvo pranešta, jog pirmadienio rytą Havanoje suimta Camila Acosta – Kubos žurnalistė, kurios darbas bei pastangos neįtiko vyriausybei. Tai jau ne pirmas kartas, kuomet Acosta pakliūva pas pareigūnus dėl nepatenkinamo reporterės darbo. Kai žurnalistė viešojoje erdvėje paskelbė apie antivyriausybinius protestus, Kubos saugumo agentai atvyko į jos namus, konfiskavo asmeninį kompiuterį ir vėliau sulaikė. Laikraščiuose buvo rašoma, jog Camilos sulaikymas yra visiškai nepriimtinas ir reikalaujama nedelsiant išlaisvinti žurnalistę bei grąžinti profesinius įrankius į namus. Ispanijos užsienio reikalų ministras socialiniuose tinkluose pareiškė, jog palaiko Camila Acosta. Ministras paminėjo, jog Ispanija yra už taikias ir laisvas demonstracijas, žmogaus teises ir išreiškė nusivylimą Kubos valdančiųjų darbu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: