Wikimedia comons archyvo nuotr.

Penkios Teksaso moterys, kurios teigia, kad joms buvo atsisakyta atlikti mediciniškai būtinus abortus, antradienį pateikė ieškinį prieš valstiją, teigdamos, kad griežtas šešių savaičių draudimas sukėlė rimtą pavojų jų gyvybei. Vienai iš ieškovių po to, kai jai buvo atsisakyta atlikti abortą, išsivystė sepsis ir ji patyrė negrįžtamus reprodukcinių organų pažeidimus.

Ieškinyje, kurį moterų vardu pateikė Reprodukcinių teisių centras, pateikiami išsamūs jų patirčių aprašymai ir atspindi tai, kas, kaip perspėjo reprodukcinių teisių ekspertai, nutiktų, jei vyriausybė perimtų medicininių sprendimų kontrolę iš pacientų ir jų sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų.

Penkios moterys – Amanda Zurawski, Lauren Miller, Lauren Hall, Anna Zargarian ir Ashley Brandt – buvo nėščios, kai gydytojai joms pranešė, kad jų vaisiai yra negyvybingi arba gims su sunkiomis anomalijomis. Dar skubiau jos sužinojo, kad dėl nėštumo jų pačių gyvybei gresia pavojus.

Tačiau dėl 2021 m. Teksase priimto įstatymo, draudžiančio abortus, kai embrione ar vaisiuje galima aptikti širdies veiklą, joms nebūtų leista atlikti abortų savo gimtojoje valstijoje, todėl jos buvo priverstos arba tęsti pavojingą kelią, arba ieškoti pagalbos kitose valstijose.

Vienas iš labiausiai sukrečiančių ieškinyje pateiktų pasakojimų yra 35 metų A. Zurawski, Austino gyventojos, kuri praėjusį rugpjūtį buvo beveik 18 savaičių nėščia, kai gydytojas jai diagnozavo „nekompetentingą gimdos kaklelį“, t. y. organas buvo per anksti išsiplėtęs ir nebuvo jokios galimybės, kad jos nėštumas baigsis gyvybingu kūdikiu.

Amanda Zurawski, viena iš ieškovių, sakė kalbą prie Teksaso Kapitolijaus.

Dėl šių komplikacijų ji pradėjo sunkiai sirgti, bet kadangi jos būklė vis dar buvo stabili, o vaisiaus širdis plakė, ligoninėje jai pasakė, kad Teksaso draudimas reiškia, jog gydytojai nieko negali padaryti, tik laukti, kol ji pradės gimdyti. Kadangi buvo tikimybė, kad ji gali pagimdyti artimiausiomis valandomis, gydytojai liepė jai likti per 15 minučių atstumu nuo ligoninės – taip panaikindami galimybę dėl aborto keliauti už valstijos ribų.

Po kelių dienų grįždama namo iš akušerio apžiūros, A. Zurawski „ėmė krėsti šaltkrėtis ir nevaldomas drebulys, o grįžus namo jai buvo sukilusi itin aukšta temperatūra, moteris nereagavo į vyro klausimus – visi šie požymiai rodė sepsį“, – rašoma ieškinyje.

Tik tada, kai gydytojai patvirtino, kad moteriai išsivystė sepsis – gyvybei pavojinga infekcijos reakcija kraujyje – ligoninė sutiko sukelti gimdymą kūdikui kuris buvo pasmerktas mirti vos gimęs.

Infekcija nepraėjo, ji atsidūrė intensyviosios terapijos skyriuje, o jos gimdoje ir kiaušintakiuose susidarė stiprus randinis audinys. Vienas jos kiaušintakių tebėra užsidaręs ir nefunkcionuojantis. Dėl reprodukcinių organų pažeidimų gydytojai jai pasakė, kad, norėdama vėl pastoti, ji greičiausiai turės bandyti dirbtinį apvaisinimą – šis procesas dažnai būna invazinis, brangus ir nesėkmingas.

Antradienį, paskelbusi apie savo ieškinį, A. Zurawski prisijungė prie kitų ieškovių prie Teksaso Kapitolijaus.

„Man reikėjo aborto, standartinės medicininės procedūros, – sakė ji. „Abortas būtų padėjęs išvengti nereikalingos žalos ir kančių, kurias patyriau, ne tik psichologinės traumos, kurią patyriau tris dienas laukdama, bet ir fizinės žalos, kurią patyrė mano kūnas – jos mastas vis dar nustatinėjamas.“

Kitos keturios ieškinyje minimos moterys panašias naujienas iš savo gydytojų gavo nėštumo viduryje ir visoms joms buvo atsisakyta atlikti abortą dėl Teksaso draudimo. Kai paaiškėjo, kad jų pačių sveikatai ir gyvybei gresia pavojus, jos buvo priverstos vykti abortų daryti už valstijos ribų – trys iš jų į Koloradą, o viena – net į Vašingtono valstiją. Tai padaryti pacientėms gali kainuoti šimtus ar tūkstančius dolerių kelionės išlaidų, ir net tada tai ne visada yra išeitis, kaip rodo Amandos Zurawski atvejis.

Halė, kuri, sužinojusi, kad dėl negyvybingo nėštumo jai gali prasidėti gyvybei pavojingas kraujavimas, išvyko į Sietlą pasidaryti aborto, teigė bijojusi, kad tokiu atveju Teksase negaus tinkamos priežiūros, ir regėjo save kraujuojančią ant vonios kambario grindų.

„Aš myliu Teksasą ir mane žudo tai, kad mano valstijai nerūpi, ar aš gyvensiu, ar mirsiu“, – sakė ji antradienį valstijos Kapitolijuje.

Nors Teksaso draudime numatyta išimtis bet kokiai „gyvybei pavojingai fizinei būklei“ arba „rimtai rizikai, kuri gali būti iš esmės sutrikdyta pagrindinė kūno funkcija“, antradienį pateiktame ieškinyje teigiama, kad įstatymas gali priversti ligonines, kurios baiminasi teisminių procesų ir kalėjimo bausmės aborto paslaugų teikėjams, judėti pavojingoje pilkojoje zonoje ir atidėti būtina procedūra tol, kol motinos atsidurs prie mirties slenksčio.

„Nenuostabu, kad gydytojai ir ligoninės atsisako pacientų, net tokių skubios medicininės pagalbos pacientų kaip Amanda, Lauren M., Lauren H., Anna ir Ashley, nes jiems gresia netekti medicinos licencijos, šimtai tūkstančių dolerių baudų ir iki 99 metų kalėjimo“, – sakoma ieškinyje.

Viceprezidentė Kamala Harris išreiškė savo paramą ieškovėms ir sakė, kad susitiko su A. Zurawski, kad iš pirmų lūpų išgirstų jos istoriją.

„Daugelis ekstremistinių vadinamųjų lyderių pasisako už „laisvę visiems“, tačiau tiesiogiai kėsinasi į laisvę pačiam priimti sprendimus dėl sveikatos priežiūros“, – sakoma K. Harris pareiškime. „Kaip ir didžioji dauguma amerikiečių, Prezidentas ir aš manome, kad moterys – pasitarusios su savo gydytojais – turėtų būti atsakingos už savo reprodukcinės sveikatos priežiūrą, o ne politikai.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: