© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Juodaodžių bažnyčia Čarlstone, kurioje prieš dieną baltaodis užpuolikas atėmė devynių žmonių gyvybes, gali pasigirti turtinga istorija, atspindinčia pačios Amerikos skaudų vergovės laikotarpį, kovą už pilietines teises ir net dabartinius rasinius neramumus.

Daugelis žmonių, kurie lankosi Emanuelės afroamerikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje vadina ją tiesiog “Motina Emanuele” – ne tik dėl jos turtingos praeities, bet ir todėl, kad ji yra svarbi maldos ir socialinių susibūrimų vieta daugeliui miesto juodaodžių bendruomenės narių.

Ši bažnyčia yra viena iš kelių dešimčių afroamerikiečių metodistų bažnyčių (AME) Jungtinėse Valstijose, seniausia nepriklausoma juodaodžių įkurta religinė denominacija, atsiskyrusi nuo baltaodžių vadovaujamos Metodistų bažnyčios, anksčiau nepriėmusios juodaodžių narių.

Vaizdinga baltų plytų gotikinė bažnyčia, kurios bokštą puošia vėjarodė, yra vienas įsimintiniausių Čarlstono pastatų. Ji laikoma simboliniu juodaodžių tikinčiųjų švyturiu net tik mieste, bet ir visoje šalyje.

Seniausios AME kongregacijos ištakos siekia aštuoniolikto šimtmečio pabaigą, kai būrelis vergų pradėjo melstis kartu su laisvais afroamerikiečiais.

Oficialiai Emanuelės bažnyčia buvo įkurta 1816 metais, nuo Čarlstono metodistų bažnyčios atsiskyrus kelioms kongregacijoms, ir netrukus tapo didžiausia tų laikų AME bendruomene.

Nuo to laiko Čarlstono miesto pareigūnai mažiausiai du kartus buvo uždarę bažnyčią dėl vergų įstatymų, griežtai ribojusių vergų susibūrimus, pažeidimų.

Vienas iš bažnyčios įkūrėjų buvo Denmarkas Vesey (Denmarkas Vesis), buvęs vergas, kuris pats išsipirko sau laisvę ir mėgino organizuoti vergų sukilimą 1822 metais.

Susimokęs su keliais bendraminčiais jis planavo Čarlstone išžudyti baltuosius vergvaldžius, išlaisvinti vergus ir išplukdyti juos į laisvę, į Haitį.

Tas sąmokslas buvo atskleistas anksčiau, nei buvo įvykdytas, ir D.Vessy su bendrais buvo pakarti, o bažnyčia, kurioje gimė šis sąmokslas, sudeginta iki pamatų.

Per ginkluotą išpuolį trečiadienį vakare žuvo devyni žmonės, tarp kurių buvo ir šios bažnyčios pastorius ir valstijos senatorius Clementas Pinckney (Klementas Pinknis).

Dviejų vaikų tėvas 41-erių C.Pinckney buvo išrinktas į Pietų Karolinos Atstovų rūmus, kai jam buvo 23-ji, ir tuomet buvo jauniausias tų rūmų narys.

Pranešama, kad kelias valandas iki šaudymo, C.Pinckney dalyvavo Demokratų partijos lėšų rinkimo renginyje, o dar anksčiau tą dieną ėjo savo pareigas Pietų Karolinos valstijos vyriausybės rūmuose Kolumbijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: