Kremlin ru nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kitą mėnesį nori dalyvauti ekonomikos viršūnių susitikime Pietų Afrikoje, o šalis desperatiškai bando įtikinti jį likti nuošalyje, kad išvengtų teisinių ir diplomatinių pasekmių, susijusių su jo tarptautiniu arešto orderiu.

Pietų Afrika, kaip Tarptautinio baudžiamojo teismo steigimo sutarties pasirašiusi šalis, yra įpareigota suimti Putiną pagal kovą Rusijos lyderiui paskelbtą kaltinimą dėl karo nusikaltimų, susijusių su vaikų pagrobimu iš Ukrainos.

Maskva atmetė orderį. Tikėtina, kad Pietų Afrikos valdžia pažeis sutartį ir nesuims Putino, tačiau kai kurios opozicijos partijos, teisių grupės ir teisininkai pareiškė, kad jis turėtų būti suimtas ir pagrasino tai padaryti patys, iškeldami saugumo klausimus BRICS viršūnių susitikime Johanesburge.

Jau nusprendusi nesmerkti Rusijos dėl jos invazijos į Ukrainą, Pietų Afrika susiduria su tolesnių santykių su Vakarais įtempimo perspektyva, jei leis Putinui laisvai dalyvauti BRICS kylančios ekonomikos šalių – Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų – bloko viršūnių susitikime. Afrika.

Putinas dar nekeliavo į šalį, kuri yra pasirašiusi teismo sutartį, nuo tada, kai buvo išduotas jo arešto orderis.

Kremlius nesakė, kad V. Putinas dalyvaus, o dėl trumpalaikio privačios karinės grupės „Wagner“ sukilimo Rusijoje buvo mažai tikėtina, kad jis keliaus po tokios rimtos grėsmės jo valdžiai.

Tačiau Rusija nori, kad Putinas dalyvautų kartu su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu ir kitais prezidentais, sakė Pietų Afrikos prezidento pavaduotojas Paulas Mashatile’as interviu metu svarbiausiai Pietų Afrikos naujienų agentūrai „News24“. Visi lyderiai buvo pakviesti į viršūnių susitikimą prieš paskelbiant kaltinimą Putinui, pranešė Pietų Afrika.

„Mums tai didelė dilema. Žinoma, negalime jo suimti“, – sakė Mashatile. „Panašu, kad pasikviestum draugą į namus, o paskui suimtum. Štai kodėl mums jo neatvykimas yra geriausias sprendimas. Tačiau rusai nėra patenkinti. Jie nori, kad jis atvyktų“.

Pietų Afrikos prezidentas Cyril Ramaphosa Mashatile buvo atsakingas už sprendimo paiešką. Rusija atmetė alternatyvas, įskaitant viršūnių susitikimo perkėlimą į Kiniją, virtualaus viršūnių susitikimo surengimą arba Rusijos atstovavimą užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, sakė Mashatile.

Ramaphosa dabar bandys įtikinti Putiną nevykti į Pietų Afriką, kuomet susitiks šio mėnesio pabaigoje Sankt Peterburge vyksiančiame Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikime, sakė Mashatile.

„Dabar nusprendėme palikti šį reikalą prezidentui, kuris kalbasi su Putinu“, – sakė Mashatile. „Prezidentas vyks į Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimą vėliau šį mėnesį, todėl jie ir toliau kalbėsis. Norime parodyti jam iššūkius, su kuriais susiduriame, nes esame Romos statuto dalis ir negalime nuo to išsisukti.

Pietų Afrika turi istoriją šiuo klausimu po to, kai 2015 metais nepavyko suimti tuometinio Sudano prezidento Omaro al-Bashiro, apsilankiusio Pietų Afrikoje, kai jo ieškojo TBT dėl įtariamų karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui ir genocido.

Leidimas Putinui dalyvauti BRICS susitikime darytų didesnį spaudimą Pietų Afrikos santykiams su JAV ir kitais svarbiais Vakarų diplomatiniais ir prekybos partneriais.

JAV ir Pietų Afrikos santykiai jau yra įtempti po to, kai JAV apkaltino labiausiai išsivysčiusią Afrikos šalį Rusijos krovininiu laivu, kuris gruodį apsilankė pagrindinėje Pietų Afrikos karinio jūrų laivyno bazėje netoli Keiptauno, tiekus Maskvai karui Ukrainoje ginklus.

Pietų Afrika neigė, kad buvo koks nors sandoris dėl ginklų, tačiau „Ramaphosa“ nurodė ištirti laivo „Lady R“, kuriam taikomos JAV sankcijos už tariamą ginklų gabenimą į Maskvą, vizitą.

Papildyta

Prezidentas Vladimiras Putinas nedalyvaus rugpjūtį Pietų Afrikoje vyksiančiame BRICS šalių viršūnių susitikime, trečiadienį pranešė šalies prezidentūra, užbaigdama mėnesius trukusias spekuliacijas, ar Rusijos lyderis atvyks į šalį, kol bus išduotas tarptautinis arešto orderis.

„Abiejų susitarimu Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas viršūnių susitikime nedalyvaus“, – sakoma Pietų Afrikos prezidento Cyrilo Ramaphosos atstovo Vincento Magwenya pareiškime.

Jis pridūrė, kad Rusijos delegacijai vadovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pietų Afrika, kuri nepasmerkė Rusijos 2022 metų invazijos į Ukrainą, susidūrė su diplomatine dilema, priimdama Rusijos lyderį, kurio Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) ieško dėl neteisėtų ukrainiečių vaikų deportacijų.

Nors Pietų Afrika yra TBT narė, įsipareigojusi vykdyti savo mandatą, Pietų Afrika ieškojo nuokrypio, kad nesupyktų tiek Maskvos, tiek jos pagrindinių Vakarų ekonominių partnerių.

Birželio mėnesio ir antradienį paskelbtuose teismo dokumentuose Ramaphosa atskleidė, kad „Rusija aiškiai pasakė, kad jos prezidento suėmimas būtų karo paskelbimas“.

Jis taip pat tvirtino, kad Putino suėmimas pakenks Pietų Afrikos vadovaujamai misijai derėtis dėl taikos karo Ukrainoje susitarimo.

Magwenya pareiškimas patvirtino „The Moscow Times“ pranešimus, kad Putino dalyvavimas BRICS viršūnių susitikime liko neaiškus, atsižvelgiant į TBT kaltinimus dėl neteisėto ukrainiečių vaikų deportacijos ir Wagnerio samdinių grupės maišto pasekmių.

Pietų Afrika yra dabartinė BRICS pirmininkė, kuriai, be Rusijos, priklauso Brazilija, Indija ir Kinija. Grupė save vadina atsvara Vakarų ekonominiam dominavimui.

Kremlius ir Rusijos užsienio reikalų ministerija kol kas nekomentavo Pietų Afrikos prezidento kanceliarijos pareiškimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: