EPA-ELTA nuotr.

Dešimtys tūkstančių opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų dalyvavo protestuose visoje Rusijoje ir reikalavo išlaisvinti įkalintąjį aktyvistą, kuris jau tris savaites laikosi bado streiko.

Pasibaigus reabilitacijai po nesėkmingo pasikėsinimo į gyvybę į Rusiją sugrįžusio ir įkalinto Kremliaus kritiko sąjungininkai suorganizavo protestus palaikyti A. Navalnui.

Kadangi Navalną palaikančios organizacijos priskiriamos prie „ekstremistinių“ ir yra uždraustos, jo padėjėjai šiuos protestus įvardija, kaip paskutinį mūšį prieš „absoliutų blogį“.

Esu čia tam, kad palaikyčiau kitus piliečius ir, žinoma, Navalną,“ sakė 22 m. Maskvos universiteto studentė Ana Žurovskaja.

Man pikta dėl to, kaip su juo elgiamasi. Manau, kad yra svarbu šiandien būti čia, išreikšti solidarumą ir skanduoti gatvėse su kitais panašiai mąstančiais rusais.“

Didžiausias protestas įvyko Maskvoje, tačiau bendras protestų skaičius Rusijoje vertinamas daugybe atvejų ir dešimtimis tūkstančių protestuotojų.

EPA-ELTA nuotr.

Kiti protestai vyko Sankt Peterburge, tolimuosiuose rytuose Vladivostoke, daugybėje Sibiro miestų ir Vladimire, kur ir yra laikomas Navalnas.

Opozicija tikėjosi, kad trečiadienio protestai bus didžiausi per pastaruosius metus, tačiau anot pranešimų jie yra mažesni nei tie, kurie įvyko vos įkalinus Navalną.

Protestuose dalyvavusių žmonių skaičius pagal skirtingus šaltinius žymiai skiriasi. Anot „Moscow Times“, Navalno komanda tvirtina, kad Maskvoje dalyvavo 60 tūkst. žmonių, o „Open Media“ sako, kad vien tik Maskvos centrinėje Tverskajos gatvėje suskaičiavo 25 tūkst. protestuotojų. Rusijos vidaus reikalų ministerija nesureikšmina šių skaičių ir sako, kad Maskvoje dalyvavo 6 tūkst. protestuotojų, Sankt Peterburge 4,5 tūkst., o kituose Rusijos miestuose dar keli šimtai, anot jų įrašo „Facebook“.

Per šiuos protestus suimta daugiau nei 1,6 tūkst. protestuotojų, nors šiuos skaičius sunku patvirtinti. Areštus stebinti grupė sakė, kad gauta pranešimų, jog policija prieš protestuotojus naudojo ašarines dujas ir elektrošoką, tačiau pranešimai nėra patvirtinti.

Kova dėl ateities

Tai vienas paskutinių laisvos Rusijos atokvėpių,“ „Reuters“ naujienų agentūrai sakė vienas protestuotojas. „Atvykome dėl Aleksejaus.“

Tai kova dėl ateities,“ – sakė kitas protestuotojas Andrėjus Zamajatinas.

Kiti dėl masinių veiksmų įtakos nebuvo nusiteikę taip optimistiškai. „Nemanau, jog šiuo protestu galima išgelbėti Navalną,“ – sakė Aleksandras Butuzovas.

Reiktų, kad į gatves išeitų bent 200 tūkst. ar 300 tūkst. žmonių,“ sakė jis.

EPA-ELTA nuotr.

Kiek anksčiau šią savaitę opozicijos lyderis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę, po to kai susirgo dėl besitęsiančio bado streiko. Dėl šios priežasties Navalno komanda suorganizavo jį palaikančius protestus.

Navalnas vasario mėn. buvo įkalintas daugiau nei dviem metams už lygtinės bausmės pažeidimus, tačiau tokius kaltinimus jis pavadino politiškai motyvuotais.

Savaitgalį Navalno gydytojai įspėjo dėl jo sparčiai blogėjančios sveikatos ir iškilusios grėsmės dėl infarkto ar inkstų nepakankamumo. Gydytojams nepavyko aplankyti aktyvisto kalėjime, tačiau medicininiai išrašai, kuriuos atskleidė jo šeima, parodė, jog jis sunkiai serga ir „jis gali numirti bet kurią akimirką“.

Taip pat skaitykite: Rusijoje mažėja plataus mąsto protesto judėjimų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: