Volodimyras Zelenskis ir Benas Stileris / Ukrainos vyriausybės archyvo nuotr.

Rusija prie sankcionuojamų asmenų sąrašo pridūrė dar 25 JAV piliečius, įskaitant Holivudo aktorius Šoną Peną ir Beną Stilerį. Maskvoje Rusijos užsienio reikalų ministras aiškino, kad toks žingsnis buvo žengtas atsakant į Vašingtono veiksmus „plečiant sankcionuojamų Rusijos piliečių sąrašą“.

Naujai Rusijos sankcionuojami JAV piliečiai yra ir JAV kongreso nariai, ir oficialūs asmenys, ir verslininkai, ir žymūs intelektualai.

Sąrašas pasipildė JAV prekybos rūmų sekretore Džina Raimondo, keliais amerikiečių senatoriais: Marku Keliu ir Kirsten Sinema iš Arizonos, Kevinu Krameriu iš Šiaurės Dakotos, Maiku Raundsu iš Pietų Dakotos, Riku Skotu iš Floridos ir Petu Tūmiu iš Pensilvanijos.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministro, šiai grupei ir kai kuriems verslo lyderiams, akademikams bei valdžios pareigūnams visam laikui yra uždrausta patekti į Rusiją.

Prieš tai Rusija buvo sankcionavusi Prezidentą Džo Baideną ir jo šeimos narius, teisininkus, dar daugiau verslininkų. JAV taip pat buvo uždėjusi sankcijas daugybei rusų valdžios pareigūnų bei verslininkų.

Į Rusijos naująjį sąrašą įeina ir Stileris su Penu. Jie ne kartą garsiai kritikavo Maskvos Ukrainai paskelbtą karą. Penas, kaip aktyvistas, padeda Ukrainos žmonėms išgyventi karo sunkumus, o Stileris yra geros valios ambasadorius Jungtinių Tautų organizacijoje.

Kai š. m. vasario 24 d. prasidėjo karas Ukrainoje, Amerikiečių aktorius ir režisierius Šonas Penas Kijeve filmavo dokumentinę juostą apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. Jis taip pat apsilankė Bučoje ir Irpine, vietovėse, kuriose rusai žiauriai elgėsi su civiliais. Maskva kategoriškai neigia, kad jos ginkluotosios pajėgos puolė paprastus gyventojus, nors įkalčiai rodo ką kita.

Birželį Kijive Stileris susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir vadino jį „savo herojumi“.

Iš viso Rusijos skelbiamame sankcionuojamų JAV piliečių sąraše šiuo metu yra 1 073 žmonės.

Nuo to laiko, kai vasario 24 d. Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas tūkstančiams savo karinių dalinių liepė pulti Ukrainą, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir kitos valstybės Rusijai uždėjo daugybę finansinių, judėjimo, diplomatinių ir kitokių sankcijų. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: