Dmitrijus Gluhovskis / FB archyvo nuotr.

Rusijos vidaus reikalų ministerija į federalinių ieškomų asmenų sąrašą įtraukė Vladimirą Milovą, įkalinto opozicijos politiko Aleksejaus Navalno bendražygį ir žinomą rašytoją bei žurnalistą Dmitrijų Gluhovskį.

Dmitrijus Gluhovskis – 42 metų rusų rašytojas ir žurnalistas, geriausiai žinomas dėl savo mokslinio fantastikos romano „Metro 2033“ ir jo tęsinių. Dmitrijus yra kilęs iš Maskvos, tačiau kurį laiką yra gyvenęs Izraelyje, Vokietijoje bei Prancūzijoje. Šiuo metu rašytojas taip pat yra išvykęs iš savo gimtosios šalies.

Nuo kovo pradžios Dmitrijus pradėjo rašyti analitinius esė apie Ukrainos ir Rusijos karą. Taip pat yra davęs ne vieną interviu ir žiniasklaidos atstovams, kuriuose jis priešiškai kalba apie vykstantį karą bei pasisako jo nepalaikantis.

Dar kovo pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo kiekvienam, kuris Rusijoje sąmoningai skleidžia „melagingą“ informaciją apie Rusijos „karinę operaciją“ gresia itin griežtos bausmės. Šis įstatymas numato nuo 10 iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kremlius tokių veiksmų ėmėsi norėdamas suvaldyti karo prieš Ukrainą naratyvą savo šalyje bei toliau susilaukti palaikymą iš Rusijos gyventojų ir taip slopinti tiesą skelbiančius asmenis. Taip pat visoje Rusijos žiniasklaidoje vyriausybė nurodė, kad Maskvos veiksmų Ukrainoje negalima vadinti „karu“ ar „invazija“, o turėtų būti vadinama „specialia karine operacija“.

Birželio 7 dieną rašytojo ir žurnalisto Dmitrijaus Gluhovskio bei Vladimiro Milovo pavardės, už „melagingos informacijos skleidimą“ apie karinę invaziją į Ukrainą, atsirado Rusijos Vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąraše.

Savo socialiniame tinkle „Instagram“, birželio 7 dieną, rašytojas pareiškė, kad yra kaltinamas diskreditavęs Rusijos armija ir pridūrė, kad jam yra pareikšti kaltinimai dėl jo internetinio įrašo, kuriame jis pasisako prieš Ukrainos ir Rusijos karą. „Esu apkaltintas Rusijos ginkluotųjų pajėgų diskreditavimu dėl savo įrašo „Instagram“ tinkle“, – sakė jis susirašinėjimo programėlėje „Telegram“.

„Esu pasiruošęs dar kartą pakartoti tai, ką sakiau anksčiau: „Stop karui! Pripažinkite, kad tai karas prieš visą tautą, sustabdykite tai“ “, – pridūrė Gluchovskis. Gluchovskis yra pirmasis svarbus kultūros veikėjas, kuris yra įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą.

Pagal rašytojo Dmitrijaus Gluchovskio parašytus romanus taip pat yra sukurtas ir itin daug populiarumo susilaukęs kompiuterinis žaidimas „Metro 2033“. Šis žaidimas buvo penktas geriausiai parduodamas žaidimas Jungtinėje Karalystėje, tą savaitę, kuomet 2010 metais ji buvo išleistas. Taip pat pagal jo knygas yra sukurtas ir filmas „Text“. 2020 metais, Nika apdovanojimą (tai pagrindinis, kasmetinis Rusijos kino meno ir mokslo akademijos įteiktas nacionalinis kino apdovanojimas) už geriausią scenraijų. Taip pat šis filmas yra pelnęs ir Auksinio erelio apdovanojimą už geriausio antro plano aktorius ir geriausią montažą.

„Anksčiau Putinas bijojo politikų, o dabar bijo ir rašytojų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sąjungininkė Liubov Sobol.

Tuo tarpu Maskva ir toliau teigia, kad jos „speciali karinė operacija“ skirta demilitarizuoti Ukrainą ir apsaugoti jos rusakalbius nuo persekiojimo. Ukraina ir Vakarų šalys atmetė šiuos teiginius kaip nepagrįstus pretekstus žemės grobimui, pražudžiusius tūkstančius žmonių bei privertusius keliems milijonams evakuotis iš savo gimtosios šalies.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: