Aleksejus Navalnas / instagram archyvo nuotr.

Rusijos teismas skyrė opozicijos lyderiui Aleksėjui Navalnui įkalinimą kolonijoje 2 metu 8 mėnesių terminui antradienį vykusiame teisminiame procese.

Navalnas buvo greitai sulaikytas, kai sausio 17 d. iš Vokietijos grįžo į Rusiją. Rusų kalėjimo tarnyba 2014 m. sukčiavimo nuosprendyje apkaltino jį probacijos nesilaikymu, nes jis esą nepranešė savo lygtinio paleidimo pareigūnams. Kremliaus kritikas, kuris nuo rugpjūčio gydėsi nuo apsinuodijimo prieš jį panaudotu nervus paralyžiuojančiu cheminiu ginklu Berlyne, teigia, kad lygtinio paleidimo pareigūnai gerai žinojo ką jis veikia Vokietijoje.

Pirmadienio pareiškime, Generalinė prokuratūra gruodžio 29 d. paskelbė Federalinės bausmių vykdymo tarnybos prašymą pakeisti Navalno 3,5 m. atidėtą bausmę į tikrojo kalėjimo terminą „teisėtai ir pagrįstai.“

Prokurorai nurodė artėjantį Navalno baudžiamojo kaltinimo tyrimą, dėl tariamo Antrojo pasaulinio karo veterano apšmeižimo per praėjusios vasaros probaciją, kaip pagrindinę aplinkybę nuteisiant jį įkalinti kalėjime.

Gruodį, tyrėjai taip pat pradėjo baudžiamąją bylą dėl didelio masto sukčiavimo, teikdami, kad jis panaudojo 356 mil. rublių (4.8 mil. dolerių) aukų savo organizacijoms asmeniniais tikslais. Už šį kaltinimą gresia 10 m. laisvės atėmimas.

Antradienį vykusiame teisme, į kurį buvo apribotas patekimas žurnalistams ir stebėtojams, A. Navalnas pareiškė, jog laisvės atėmimo įstaigų valdybos reikalavimas pasiųsti į kalėjimą už paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimus yra neteisėtas.

„Reikalauju nedelsiant mane paleisti. Mano sulaikymas – neteisėtas“, – per posėdį Maskvoje vykstančiame teisme kalbėjo Rusijos opozicijos lyderis. – „Mes parodėme ir įrodėme, kad Putinas, pasitelkęs FSB, atsakingas už pasikėsinimą nužudyti. Paaiškėjo, kad, norint susidoroti su politiniu oponentu, kuris neturi nei televizijos, nei politinės partijos, tereikia jį nužudyti cheminiu ginklu. Visi įsitikino, kad Putinas yra veikėjas, per atsitiktinumą atsidūręs prezidento poste, niekada gyvenime nedalyvavęs debatuose, ir tai vienintelis jam likęs metodas – bandyti žudyti žmones.“

A. Navalnas ir jo šalininkai įsitikinę, kad visi trys atvejai yra motyvuoti politiškai.

Antikorupcinio aktyvisto sulaikymas paskatino du savaitgalius trunkančius, precedento neturinčius protestus visoje Rusijoje, kai dešimtys tūkstančių ragino jį paleisti ir susitelkti prieš valdantįjį Rusijos elitą.

Per protestus buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, taip pat dėl ryšio su mitingu sulaikyti, arba nuteisti namų areštui buvo ir A. Navalno šalininkai bei žmona Julija Navalna, kuriai teismas skyrė piniginę baudą.

Taip pat skaitykite: Naujame Navalno tyrime – milijardą kainuojantys Putino rūmai [ŽIŪRĖTI]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: