Milijonai Sidnėjaus gyventojų – karantine. EPA-ELTA nuotr.

Kol Lietuva džiaugiasi pagaliau ženkliai sumažėjusiais Covid-19 kasdieniais atvejais ir stabdomu karantinu, kai kurios valstybės imasi už galvų. Australija ir Izraelis iki šiol džiaugėsi mažu sergamumu ir gebėjo kontroliuoti situaciją, tačiau dabar užfiksuoti protrūkiai kelia nerimą ir tenka gyventojus supažindinti su griežtais ribojimais.

Panašu, jog naujoji delta atmaina priverčia imtis skubių veiksmų ir reikalauja permainų. Sidnėjuje aptikti 128 susirgimai šia itin užkrečiama atmaina. Susirgimai tai pat užfiksuoti ir Kvinslande, Šiaurinėse bei Vakarinėse Australijos teritorijose. Tačiau infekcijos paplitimas nepastebėtas Pietinėje teritorijoje, Viktorijos mieste bei Tasmanijos saloje. Atstovai teigia, jog tai kritinis etapas ir pabrėžia, jog tai pirmas kartas per kelis mėnesius, kuomet užsikrėtimai nustatyti keliuose regionuose ir tuo pačiu metu.

Australijos vyriausybė pirmadienį rengs skubų susitikimą ir svarstys tolimesnius pandemijos valdymo etapus. Epidemiologinės situacijos paaštrėjimas dabar Sidnėjaus ir Darvino gyventojams reiškia kaukių dėvėjimą, ištuštėjusias gatves, iki liepos 9 d. truksiantį karantiną, rekomendacijas dirbti bei mokytis iš namų, veiklos apribojimus kavinėms ir restoranams.

Vos prieš savaitę Sidnėjuje nebuvo jokios įtampos, žmonės nesikuklindami lankėsi baruose ir linksminosi naktiniuose klubuose. Anksčiau Australija nesusidūrė su dideliu užkrečiamumu ir įtempta situacija, kadangi taikė itin griežtus ribojimus, operatyviai testavo ir sekė užsikrėtusiųjų maršrutus, tačiau ekspertai sako, jog galinga ir sparčiai sklindanti naujoji Delta atmaina paveikė šalies apsaugą. Pažeidžiamumą lėmė lėtas vakcinavimas, dažnas gyventojų keliavimas. Būtent dėl to raginama stabdyti tarptautinius skrydžius ir sulėtinti vietines keliones. Iki šiol, šiais metais Australijoje neužfiksuotas nė vienas mirties atvejis nuo koronaviruso, tačiau iš viso suskaičiuota 910 mirčių bei 30,450 užsikrėtimų per visą pandemijos laikotarpį.

Izraelis šiuo metu taip pat patiria rimtus sunkumus. Pirmadienio pradžioje buvo konstatuota, jog per praėjusią parą nustatyti 145 susirgimai, tačiau ligoninėse gydymas teikiamas tik dešimtims užsikrėtusiųjų. Sekmadienį buvo suskaičiuota, jog 22 pacientai gydomi intensyviosios terapijos skyriuose bei 41 užsikrėtusieji gauna įprasto gydymo priežiūrą. Dėl itin didelės infekcinės bangos uždaromos sienos užsienio turistams, vykdomas intensyvus vakcinavimas, kaukių dėvėjimo prievolė įvesta oro uostuose, sienų kirtimuose, medicinos įstaigose.

Nors birželio mėnesį šalis nepatyrė aukšto sergamumo, praėjusią savaitę pasiektas triženklis užsikrėtimų skaičius. Didžiąją dalį užsikrėtusiųjų apima iš kelionių užsienyje grįžę piliečiai bei neskiepyti vaikai. Kai kurie žmonės susirgo, nepaisant to, jog buvo pilnai pasiskiepiję ,,Pfizer“ vakcina.

Spartus kasdienis testavimas, rizika gauti baudą tėvams už tai, jog jų vaikai nesilaiko taikomų apribojimų nuo šiol lydės Izraelio gyventojus kasdien. Nors ir atstovai teigia, jog nevalia panikuoti, nes susirgusiųjų skaičius palyginti nedidelis ir dažniausiai piliečiai patiria lengvus negalavimus arba išvengia simptomų, mokslininkai rekomenduoja atidžiai sekti užsikrėtusiųjų maršrutus, laikytis saugumo reikalavimų bei kontroliuoti judėjimą šalies viduje.

Per pirmąjį karantiną Izraelio gyventojai nepatyrė gausių susirgimų, todėl buvo atsisakyta griežtų taisyklių. Rezultatas toks, jog per dieną buvo užfiksuota daugiau nei dešimtys tūkstančių susirgimų, perpildytos ligoninės ir nesuvaldoma panika. Ministras pirmininkas Naftali Bennetas patvirtino, jog nuo šiol bus vakcinuojami 12-15 metų vaikai, tačiau aktyviai to vykdyti neskuba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: