Aseel Al-Hamad / Renault Sport F1 (Twitter archyvo nuotr.)

Birželio 24 d. įsigaliojo dekretas, kuris sunaikina dar vieną lyčių nelygybės stereotipą Saudo Arabijoje – moterims suteikta teisė vairuoti. Ši šalis buvo vienintelė, kuri vis dar draudė tai daryti, tačiau reikalai pradėjo taisytis dar praeitų metų rugsėjį, kai buvo pradėta rimtai svarstyti apie šio įstatymo panaikinimą.

Viena Saudo Arabijos moteris šią ypatingą progą paminėjo itin išskirtiniu būdu. Aseel Al-Hamad nusprendė tokį moterų teisių laimėjimą pažymėti išties įspūdingai – moteris sėdo už 2012 metų Peugeot markės formulės vairo ir dalyvavo Grand Prix lenktynių etapo parade, Le Castellet lenktynių trasoje.

Tikiu, kad šiandien nėra tik vairuojančių moterų eros pradžios šventė, tai ir moterų dalyvavimo automobilių sporte pradžia,“ Reuters naujienų agentūrai teigė Aseel Al-Hamad. „Svarbiausias dalykas, kurį tikiuosi pamatyti, yra nauja karta, jaunos merginos, kurios dalyvautų šiame sporte. Norėčiau, kad jos rimtai tam treniruotųsi ir priimtų šią sporto šaką labai rimtai, kaip profesiją. Tai tikrai bus didžiausias mano pasiekimas.“

Visi nuopelnai, dėl šio perversmo šalyje, priskiriami princui Mohammad Bin Salman, kuris stengiasi, kad šalyje liktų kuo mažiau socialinių apribojimų bei sumažėtų Arabijoje tvirtai įsivyravusi lyčių atskirtis.

Vidurnaktį, iš šeštadienio į sekmadienį, Džidos miesto (Saudo Arabijos vakarai) gyventoja Dania Alagili, su savo vyru ir dukterimi išvyko pasivažinėti Karaliaus Abdul Azizo keliu, taip pažymėdama moterų laisvės keliuose dieną. „Tai diena, kurios aš laukiau trisdešimt metų“, sakė ji.

Ji, tą naktį, buvo ne vienintelė moteris kelyje. Tuzinas moterų atkartojo prieš beveik trisdešimtmetį įvykusį protestą. 1990 m. Rijado mieste, keletas Saudo Arabijos moterų nusprendė surengti nedidelį protestą prieš įstatymą, draudžiantį joms vairuoti. Miesto gatvėmis jos važinėjosi iki tol, kol jas visas sulaikė policija. Tačiau, birželio 24 d. įsigaliojus įstatymui, lydimos kitų vairuotojų pakilių šūksnių ir padrąsinančių moterų žvilgsnių, naujosios vairuotojos pradėjo drąsiai jaustis sėdėdamos už vairo. 

Kolkas valstybėje vairuoti gali tik tos moterys, kurios teisę vairuoti gavo kitose šalyse, tačiau moterų tai nenuvilia. Keliuose miestuose jau įrengtos, specialiai moterims skirtos, vairavimo mokyklos, kuriose instruktorėmis dirbs moterys. Per pirmą parą į vairavimo kursus užsirašė jau virš 120 000 moterų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: