Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. EPA-ELTA nuotr.

Nuo tada, kai Rusijos armija niekšiškai užpuolė Ukrainą prieš beveik keturis mėnesius, tūkstančiai civilių žuvo, ištisi miestai virto griuvėsiais, o milijonai ukrainiečių pabėgo iš savo namų. Tačiau nepaisant praradimų, užsienio reikalų ministras ir toliau išlieka ištikimas diktatoriui Vladimirui Putinui.

Dar ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pažvelgė BBC žurnalistui į akis ir pasakė, kad viskas nėra taip, kaip atrodė.

Mes neįsiveržėme į Ukrainą“, – tvirtino jis. „Paskelbėme specialią karinę operaciją, nes neturėjome visiškai kito būdo paaiškinti Vakarams, kad Ukrainos įtraukimas į NATO yra nusikalstama veika.”

Nuo tada, kai Rusija vasario 24 d. įsiveržė į Ukrainą, S. Lavrovas davė tik keletą interviu Vakarų žiniasklaidai. Jis pakartojo oficialią Kremliaus liniją, kad Ukrainoje yra nacių.

Rusijos pareigūnai dažnai tvirtina, kad jų kariuomenė „denacifikuoja“ šalį. Nors ką tai reiškia jiems nelabai gaunasi paaiškinti. S. Lavrovas neseniai sukėlė šurmulį, kai bandė pateisinti nacių šmeižtą Ukrainos prezidento, kuris yra žydas, atžvilgiu juokingai teigdamas, kad Adolfas Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.

Ministrui buvo pacituotas oficialus Jungtinių Tautų pranešimas apie Ukrainos Yahidne kaimą Černigovo srityje, kuriame teigiama, kad „360 gyventojų, įskaitant 74 vaikus ir penkis neįgalius žmones, Rusijos ginkluotosios pajėgos privertė 28 dienas išbūti mokyklos rūsyje, kur nebuvo tualeto, vandens bei žuvo 10 vyresnių žmonių“.

Ar šitaip yra kovojama prieš nacius?“ – paklausė žurnalistas ministro.

Labai gaila, – teigė S. Lavrovas, – bet tarptautiniai diplomatai, įskaitant JT vyriausiąjį žmogaus teisių komisarą, JT Generalinį sekretorių ir kitus JT atstovus, patiria Vakarų spaudimą. Ir labai dažnai jis naudojamas Vakarų skleidžiamoms netikroms naujienoms sustiprinti“.

“Rusija nėra švari. Rusija yra tokia, kokia yra. Ir mes nesigėdime parodyti, kas esame.”

Aptarus nesenai paviešintą informaciją apie taip vadinamos Donbaso respublikos teismo nuteisusio du britus mirtimi, BBC žurnalistas paklausė, kaip ministras dabar žiūri į JK, politikas teigė, kad ji „vėl aukoja savo žmonių interesus dėl politinių ambicijų“.

Atkreipus dėmesį, kad Vakarų akyse, už jų likimą atsakinga Rusija, jis teigė: “Man visiškai neįdomios Vakarų akys. Mane domina tik tarptautinė teisė. Pagal tarptautinę teisę pagal įstatymą samdiniai nėra pripažįstami kovotojais“.

Žurnalistui atsakius, jog tie vyrai tarnavo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose ir nėra samdiniai, S. Lavrovas teigė, kad tai turėtų nuspręsti teismas.

JK ginkluotųjų pajėgų vadovas teigia, kad Rusija jau „strategiškai pralaimėjo“ karą Ukrainoje ir dabar yra „labiau sumenkusios galios šalis“.

Britų admirolas seras Tonis Radakinas (Sir Tony Radakin) teigė, kad Vladimiras Putinas prarado 25 procentus Rusijos žemės galios tik dėl „nedidelių“ laimėjimų. Interviu su „PA Media“ buvo teigta, kad Rusijai baigiasi kariai ir pažangios raketos ir ji niekada negalės užvaldyti visos Ukrainos.

Ištikimas prezidentui

72 metų Sergejus Lavrovas yra dar vienas įrodymas, kad Vladimiras Putinas labai remiasi savo praeities skaičiais ir faktais.

Jis yra nesąžiningai gudraujantis veikėjas: praėjusį mėnesį jis bandė išjuokti Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorę Liz Truss dėl jos žinių apie Rusijos geografiją, o anksčiau – pažeminti ES užsienio politikos vadovą Džozefą Borelą (Josep Borrell).

S. Lavrovas vis neigia spėliones, kad prezidentas Vladimiras Putinas serga ir taip nutiko jau ne vieną kartą.

Duodamas interviu Prancūzijos televizijai, S. Lavrovas teigė, kad Rusijos lyderis kasdien pasirodo viešumoje ir joks sveiko proto žmogus nepamatytų jokių negalavimo požymių. Žiniasklaidoje iki šiol vis dažniau pasigirsta nepatvirtintų spėlionių, kad V. Putinas, kuriam šiemet sukanka 70 metų, galimai serga liga.

Interviu buvo duotas Rusijai tęsiant agresiją Ukrainos Donbaso regione. Lavrovas teigė, kad rytinio regiono „išvadavimas“ yra „besąlygiškas prioritetas“ Rusijai. Jis pakartojo plačiai diskredituotą Kremliaus poziciją, kad Rusija kovoja su „neonacių režimu“.

Jau 18 metų Lavrovas yra vyriausias Rusijos diplomatas, pristatantis Rusijos poziciją pasauliui, net jei manoma, kad jis nevaidina didelio vaidmens priimant sprendimus.

Napaisant visų prezidento pastangų parodyti ministrui, jog jo nuomonė yra nereikšminga, šis toliau išlieka lyg ištikimas sarginis šuo, saugantis šeimininką, net jei šis jo nepriima taip, kaip kitų savo artimiausio rato aukšto rango pareigūnų.

Skrydžių draudimas

Bulgarija, Šiaurės Makedonija ir Juodkalnija uždarė oro erdvę Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo lėktuvui, turėjusiam skristi į Serbiją, todėl vizitas buvo atšauktas.

Serbijos dienraštis „Danas“ citavo valstybės pareigūnus, sakiusius, kad trys Europos šalys uždraudė Lavrovo skrydį į Belgradą jo valstybinio vizito, numatyto birželio 6–7 dienomis.

Dienraštis teigė, kad Serbijos premjerė Ana Brnabič pareiškė, kad situacija dėl Lavrovo atvykimo į Belgradą yra „labai sudėtinga“.

Šios trys šalys uždraudė Rusijos skrydžius iš savo oro erdvės dėl sankcijų Maskvai, kariaujančiai su Ukraina. Tačiau balandį buvo padaryta bent viena išimtis, kai Rusijos lėktuvas skrido per Bulgariją pasiimti Rusijos diplomatų iš Serbijos.

Apie Lavrovo vizitą buvo pranešta po to, kai Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pareiškė, kad jo šalis sudarė „itin palankų“ gamtinių dujų susitarimą su Maskva. Jau daugelį metų su prezidentu Vladimiru Putinu jaukius santykius palaikęs Vučičius, užuot susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministru, susitiks su savo ambasadoriumi Belgrade, pranešė Danas dienraštis.

Serbija, kandidatė į ES, taip pat buvo atsisakiusi sankcijų Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: