Pexels.com archyvo nuotr.

Valstybinė Pchenjano (Šiaurės Korėjos sostinė) žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės Korėjos koronaviruso protrūkis esą prasidėjo piliečiams prisilietus prie „svetimų objektų“, kurie nukrito netoli sienos su Pietų Korėja. Piliečiai buvo raginami būti budrūs prie objektų, kurie galėjo atkeliauti per sieną iš pietų.

Jau daugelį metų aktyvistai iš pietų skraidindavo oro balionus per sieną, kad persiųstų informacinius lankstinukus ir humanitarinę pagalbą. Tačiau Seulas (Pietų Korėjos sostinė, – aut. past.) neigia, kad tokiu būdu Pietų Korėja perdavė Covid virusą į Šiaurės Korėją.

Anot Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos, oficialaus tyrimo metu buvo nustatyti du žmonės, kurie esą užsikrėtė Covid virusu protrūkio pradžioje po to, kai turėjo kontaktą su nenustatytomis medžiagomis prie Pietų Korėjos sienos. Tai 18-kos metų kareivis ir 5-erių metų vaikas, kuriems teigiamas testas buvo nustatytas dar balandžio pradžioje, iškart po rastų svetimkūnių objektų ant kalvos, esančios šalia sienos su Pietų Korėja. Nuo šio atvejo Šiaurės Korėja laiko pradžią Covid protrūkiui jų šalyje.

Po tyrimo atlikimo, Šiaurės Korėja įsakė savo žmonėms atsargiai elgtis su ,,svetimais daiktais“, rastais netoli sienos. Kiekvienas, pastebėjęs keistą objektą, turi nedelsiant apie tai pranešti, kad jį galėtų greitai pašalinti avarinė kovos su epidemija komanda. Nors tyrimo ataskaitoje nebuvo tiesiogiai paminėta Pietų Korėja, tačiau Seulo susivienijimo ministerija griežtai paneigė Šiaurės Korėjos spekuliacijas dėl Covid patekimo į jų šalį.

Nors siena, skirianti Šiaurės ir Pietų Korėją yra viena iš labiausiai ir griežčiausiai saugomų objektų visame pasaulyje, tačiau pabėgėliai ir Pietų Korėjos aktyvistai daugelį metų paleidinėdavo balionus pavėjui į Šiaurės Korėjos pusę su žinutėmis, nukreiptomis prieš Šiaurės Korėjos valdymą, diktatūrą.

Nuo balandžio pabaigos Šiaurės Korėja kovoja su 4,7 mln. karščiavimo atvejais, kurie greičiausiai yra neištirti Covid infekcijos atvejai. Valstybinė Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad šalies lyderis Kim Jong-unas teigia, jog gegužės mėnesį įvykęs protrūkis yra didžiausia sumaištis, su kokia šaliai teko susidurti per visus gyvavimo metus.

Iki pat šių metų Šiaurės Korėja neigė apie Covid viruso egzistavimą jų šalyje, tačiau ekspertai teigia, kad virusas turėjo pasirodyti daug anksčiau nei teigiama, tačiau šių faktų patikrinti neįmanoma dėl suvaržytos šalies žiniasklaidos.

25 mln. šalies gyventojų yra lengvai pažeidžiami dėl prastos sveikatos sistemos bei vakcinų trūkumo. Visgi pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje yra pasirodę pranešimai apie Kinijos pasiūlymą Pchenjano miestui dėl vakcinų, kurį pastarieji priėmė. Kol kas nėra aišku kiek Šiaurės Korėjos piliečių yra vakcinuoti, jei tokių išvis yra.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA (Korėjos centrinė naujienų agentūra) detalizavo prevencines priemones, įskaitant karantiną ir intensyvų gyventojų tikrinimą.

Pietų Hvangėjos provincija, kurioje yra Haeju miestas, yra pagrindinis Šiaurės Korėjos žemės ūkio regionas. Būtent tai kelia nerimą dėl galimo poveikio šalyje, kadangi šiuo metu šalyje yra jaučiamas maisto stygius.

Šiaurės Korėjos sostinė Pchenjanas kasdien skelbia karščiuojančių pacientų skaičių, tačiau neįvardina jų kaip COVID-19 pacientų – greičiausiai dėl testavimo rinkinių trūkumo. Ekspertai taip pat įtaria, kad vyriausybės kontroliuojamos žiniasklaidos paskelbti skaičiai yra nepakankamai tikslūs ir jais pasitikėti negalima, o jų ir kitų teiginių patikrinti tiesiog neįmanoma dėl suvaržytos spaudos šalyje.

Nors per pastarąsias kelias savaites Šiaurės Korėjos pareigūnai teigia, kad naujų atvejų skaičius smarkiai sumažėjo, tačiau daugelis įtaria, kad vyriausybė nepraneša tikrų skaičių. Šiaurės Korėja teigė, kad COVID-19 banga rodė mažėjimo ženklų, tačiau PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) užginčijo Šiaurės Korėjos sostinės Pchenjano teiginius sakydama, kad situacija tik blogėja. Pirmasis protrūkis prasidėjo praėjus keliems mėnesiams po to, kai Šiaurės Korėja sušvelnino griežtą sienos su Kinija uždarymą – krovininiams traukiniams atnaujinus keliones tarp abiejų šalių pirmą kartą nuo 2020-ųjų metų pradžios.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: