Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šventiška dvasia dabar tėra tolimas prisiminimas Sirijos krikščionių mažumai, kurie jau antrąsias Kalėdas sutiks baimindamiesi kasdien šalį krečiančio smurto ir stiprėjančio islamizmo.

“Šiemet nesame nusiteikę švęsti Kalėdų. Visi žmonės aplink mane labai nuliūdę; padėtis siaubinga, – sakė Damaske gyvenantis 38 metų buhalteris George’as (Žoržas), kuris, kaip ir daugelis žiniasklaidos pašnekovų jau 21 mėnesį konflikto krečiamoje šalyje, prašė neviešinti jo pavardės.

“Kaip galiu švęsti, kai daugelis mano giminaičių pabėgo ir kai netekome daug mylimų žmonių? Dėl viso to krikščionys visai nenusiteikę švęsti”, – aiškino jis.

Sirijoje gyvena apie 1,8 mln. krikščionių, kurie sudaro apie 5 proc. gyventojų.

Daugelis jų stengėsi išlikti neutralūs šalyje besivystančiame konflikte, kiti palaiko prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), baimindamiesi sukilėlių pusėje kovojančių islamistų.

“Užsieniečiai kovotojai atvyksta į Siriją primesti savo religinių ir politinių pažiūrų mūsų šaliai, – skundėsi Damasko centre gyvenanti Maryam (Mariam). – Tie ginkluoti teroristai gali priversti mane dėvėti šydą, mesti darbą ir likti namuose.”

Panašūs nuogąstavimai dėl kasdienio smurto ir griežtosios linijos islamizmo paskatino didelio masto krikščionių bėgimą iš kaimyninio Irako po JAV vadovaujamų pajėgų invazijos 2003 metais. Tačiau Sirijos krikščionių lyderiai ragina tikinčiuosius nesirinkti emigracijos.

“Mes, krikščionys, esame šioje šalyje ir liksime čia”, – Sirijos graikų ortodoksų patriarchas Yuhanna X Yazigi (Juhana X Jazigis) sakė šeštadienį..

Tačiau daugelis jau nusprendė palikti šalį.

40 metų inžinierė Nadine (Nadina) pateikė prašymą išduoti vizą išvykti į JAV, kur jau gyvena jos motina ir keli artimieji.

“Nematau išeities iš šio konflikto”, – sakė ji.

Damasko rajone Kasate, kur gyvena daugiausiai krikščionys, gatvėse nesimatė kalėdinių papuošimų, kurių būdavo apstu ankstesniais metais.

Parduotuvės taip pat buvo pustuštės. Kasdien liejantis kraujui, taip pat didėja ekonominiai sunkumai.

Pagrindinės prekės šiemet pabrango 2-3 kartus dėl blogėjančios saugumo padėties, brangstančio transporto ir spartaus Sirijos svaro nuvertėjimo, praeito mėnesio pabaigoje pranešė vienas režimą palaikantis dienraštis.

“Netgi nebegaliu nupirkti dovanėlių ir žaislų vaikams”, – sakė krikščionis Bassemas (Basemas), taip pat gyvenantis Damaske.

Mūšio laiku tapusiame šiauriniame Alepo mieste, kuriame gyvena didelė krikščionių bendruomenė, Arabų Evangelikų Bažnyčios vadovas Ibrahimas Naseeras (Ibrahimas Nasiras) sakė, kad tik veikiausiai nedaugelyje bažnyčių bus aukojamos mišios arba giedamos kalėdinės giesmės.

“Daugelis krikščionių melsis namuose, o ne bažnyčioje”, – aiškino jis.

Daugeliui sielvartas atėmė bet kokį Kalėdų džiaugsmą.

“Aš šiemet visai nešvęsiu, – sakė Rand Sabbagh (Rand Sabag), kurios partneris krikščionis kino kūrėjas ir aktyvistas Basselis Shehade (Basilis Šehadė) gegužę žuvo centriniame Homso mieste.

“Praktiškai kiekviena šeima, tiek iš palaikančių režimą, tiek iš nusistačiusių prieš jį, ko nors neteko. Netgi žmonės, kurie buvo neutralūs … netgi jie buvo paveikti, – R.Sabbagh sakė internetu naujienų agentūros AFP biurui Beirute. – Kai kurie žmonės manydavo, kad tai, kas vyksta Sirijoje, niekaip su jais nesusiję. Niekada neįsivaizdavome, kad mirtis gali būti taip arti.”

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: