© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kalinama Ukrainos opozicijos lyderė Julija Tymošenko paragino Europos Sąjungos (ES) lyderius atsisakyti visų reikalavimų ir ketvirtadienį prasidedančiame viršūnių susitikime pasirašyti istorinį paktą su Ukraina be jokių išankstinių sąlygų.

ES kaip svarbios politinės ir prekybinės sutarties su Ukraina pasirašymo sąlygą buvo iškėlusi reikalavimą, kad Ukraina sustiprintų įstatymo valdžią ir paleistų kalinamą buvusią premjerę.

Tačiau praėjusią savaitę ukrainiečių prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė pribloškė Vakarus sustabdydama visas derybas dėl Asociacijos sutarties, kuri būtų atvėrusi kelią narystės Bendrijoje link, ir pareikšdama, kad nori geresnių sąlygų.

V.Janukovyčius sakė, kad vis tiek vyks į dvi dienas truksiantį viršūnių susitikimą Vilniuje – tęsti derybų, bet netikėtas jo vyriausybės sprendimas Ukrainoje išprovokavo didžiausius mitingus nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos.

“Jeigu, smarkiai spaudžiamas ukrainiečių sukilimo visuose EuroMaidanuose (mitinguose, kuriais reiškiama parama šalies integracijai į Europą) Ukrainoje ir visame pasaulyje, Janukovyčius nuspręstų pasirašyti sutartį paskutiniu momentu lapkričio 29-ąją, – o tam yra mažytė viltis, remiantis tuo, kad autoritariški lyderiai bijo žmonių sukilimo – jeigu Janukovyčius priimtų pozityvų sprendimą, aš prašau jūsų penktadienį pasirašyti sutartį be jokių abejonių ir sąlygų, įskaitant mano paleidimą”, – sakoma J.Tymošenko pareiškime.

Jos kreipimąsi į Europos lyderius garsiai perskaitė duktė Jevhenija Tymošenko, po susitikimo su motina Charkovo 5-ojoje centrinėje klinikinėje ligoninėje.

“Dėkoju jums už tai, kad tvirtai ginate demokratiją Ukrainoje. Bet šiandien būtina paleisti ne tik atskirus politinius kalinius, – sakė J.Tymošenko, kuri solidarizuodamasi su protestuotojais pirmadienį pradėjo bado streiką. – Būtina paleisti Ukrainą. Tai reiškia, būtina pasirašyti sutartį, jeigu Janukovyčius su tuo sutiks”.

“Pasirašydami sutartį su juo jūs padėtumėte visai šaliai įveikti civilizacinę prarają, kurią sukūrė klaidingos ideologijos ir agresyvios imperijos, jūs žengtumėte dar vieną svarbų žingsnį visos Europos vienybės atkūrimo link”, – pabrėžė J.Tymošenko, kuri trečiadienį paminėjo savo 53-ąjį gimtadienį.

Ukrainos vyriausybei nusprendus atsisakyti pakto su ES, nuo sekmadienio į Ukrainos miestų gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių. Kijevo centre protestuotojai, kuriems vadovauja opozicijos lyderiai, tarp jų – pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, įsirengė stovyklą.

Protestų metu prasiveržus smurtui, kai milicija panaudojo ašarines dujas, o protestuotojai į saugumo pajėgas svaidė akmenis ir kelio ženklus, V.Janukovyčius paragino laikytis rimties.

“PASIŪLYMAS LIEKA ANT STALO”

V.Janukovyčius pabrėžė, kad palauks geresnių ES sąlygų, tarp jų – finansinės paramos, ir tik po to svarstys Asociacijos sutarties pasirašymą. Pasak jo, blokas siūlo nepakankamą kompensaciją už nuostolius, kuriuos Ukraina patirtų nutraukusi ryšius su istorine šeimininke Rusija.

ES nurodo, kad vis dar yra pasirengusi kalbėtis apie susitarimą, bet dabar eilė veikti Ukrainai.

“Mūsų pasiūlymas lieka ant stalo”, – sakė ES plėtros komisaras Štefanas Fuele (Štefanas Fiulė).

Kijevo žingsnis atsisakyti susitarimo su ES buvo žengtas po to, kai parlamentas nepritarė įstatymo projektui, pagal kurį J.Tymošenko būtų buvusi paleista.

Netrukus po to, kai 2010 metais pralaimėjo V.Janukovyčiui prezidento rinkimuose, ji buvo nuteista septynerius metus kalėti už piktnaudžiavimą valdžios įgaliojimais. Vakarai kaltinimus jai laiko politiškai motyvuotais.

Ukrainos opozicijos lyderiai V.Klyčko, Arsenijus Jaceniukas ir Olegas Tiagnybokas į viršūnių susitikimą Vilniuje išvyko trečiadienį vakare.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: