© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Septyniuose Ukrainos oro uostuose orkestrai ir chorų dainininkai sekmadienį atliko Ludwigo van Beethoveno (Liudviko van Bethoveno) “Odę džiaugsmui” per žaibiškus sambūrius, pagerbdami žuvusius per šalį sukrėtusią naujausią revoliuciją.

Kijevo Žulianų oro uoste Prezidento ir Nacionalinis orkestrai kartu atliko šią įsimintiną melodiją, kuri taip pat yra Europos Sąjungos (ES) himnas, demonstruodami palaikymą Ukrainos pastangoms užmegzti glaudesnius ryšius su Bendrija, dėl kurių išsivystė pastaroji krizė.

Kai uniformas dėvintys orkestrų nariai pradėjo groti savo instrumentais, tarp jų žengė paprastus drabužius vilkintys chorų nariai ir pradėjo dainuoti.

Susispietus smalsuolių miniai, tėvai užsikėlė ant pečių vaikus, o daugelis žmonių filmavo tą pasirodymą mobiliaisiais telefonais.

Organizatorių pranešime buvo nurodyta, kad šie pasirodymai vyks 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku septyniuose oro uostuose, įskaitant veikiančius Kijevo Boryspilio rajone, vakariniame Lvovo ir pietvakariniame Odesos mieste, taip pat rytiniuose Donecko, Charkovo ir Dniepropetrovsko miestuose, kuriuose gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

Ši akcija žymėjo 40 dienų sukaktį nuo kruviniausių susirėmimų per tris mėnesius vykusius protestus, ukrainiečiams sukilus prieš prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybę, palaikomą Maskvos.

Apie 100 žmonių, žuvusių per šį sukilimą, ukrainiečių pagarbiai vadinami “Dangiškąja šimtine”.

“Tikslas – pagerbti kritusiųjų atminimą. Taip pat parodyti mūsų vienybę ir Ukrainos suverenumą”, – sakoma organizatorių pranešime.

Pagal ortodoksų tradiciją 40-oji diena po žmogaus mirties žymi gedulo laikotarpio pabaigą ir paprastai pažymima specialiomis pamaldomis.

Tūkstančiai gedinčių žmonių sekmadienį taip pat aplankė Maidanu vadinamą Nepriklausomybės aikštę Kijeve, protestų judėjimo židinį. Daugelis verkė, dėdami gėles prie improvizuotų atminimo altorių ir barikadų, dar neišardytų po gatvės mūšių.

“Noriu, kad mano vaikai žinotų, ką mes patyrėme, ir atmintų tuos žmones, kurie atidavė savo gyvybes už jų ateitį”, – sakė kompiuterių inžinierius Volodymyras, atėjęs į aikštę su savo dviem vaikais.

Sulėktuvėse, kuriose buvo atliekama “Odė džiaugsmui”, taip pat buvo švenčiamas Ukrainos asociacijos sutarties su ES pasirašymas, sakė organizatoriai.

Kijevo naujieji lyderiai kovo 21 dieną pasirašė sutartį, kurią keturiais mėnesiais anksčiau V.Janukovyčius buvo atmetęs, pasirinkdamas glaudesnius ryšius su Maskva ir tuo išprovokuodamas sukilimą, kuris pasibaigė, kai parlamentas atstatydino šalies vadovą.

Ukrainos menininkai aktyviai prisidėjo prie proeuropietiškų Maidano aktyvistų revoliucijos.

Popmuzikos žvaigždė Ruslana vienu metu praleido 10 valandų Maidane įrengtoje scenoje, dainuodama ir drąsindama protestuotojus, stovėjusius saugumo pajėgų apsuptyje, spaudžiant žvarbiam šalčiui.

Sukilimo pradžioje žydrai ir geltonai – Ukrainos vėliavos spalvomis – nudažytas pianinas buvo pastatytas priešais riaušių milicijos “Berkut” gretas. Juo galėjo skambinti bet kas panorėjęs, siekiant išsklaidyti niūrią nuotaiką ir atsakyti į smurtą muzika.

Praeitą savaitę muzikanto ir aktyvisto Nikitos Rubčenkos įrašyta Ukrainos himno roko versija, atliekama skambant elektrinėms gitaromis ir būgnais, buvo perklausyta daugiau nei 350 tūkst. kartų portale “YouTube”.

Sekmadienį filharmoninių sulėkuvių organizatoriai nurodė siekiantys suvienyti susiskaldžiusią šalį, pasitelkdami muziką.

Pastaroji krizė, kurią dar labiau aptemdė Maskvos įvykdyta Krymo aneksija, smarkiai padidino susipriešinimą tarp proeuropietiškų Ukrainos vakarinių ir prorusiškų rytinių regionų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: