© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šį sekmadienį daugiau nei 7 milijonai žmonių balsavo opozicijos surengtame neoficialiame referendume prieš Venesuelos prezidento Nikolo Maduro valdymą ir jo norą perrašyti Venesuelos Konstituciją. Sekančią dieną Demokratijos vieningumo koalicijos lyderiai paskelbė, jog šį ketvirtadienį Venesueloje yra planuojamas visos paros bendrasis streikas.

Darbuotojai yra raginami likti namuose, o verslo įmonės – pristabdyti savo veiklas. Jie taip pat prie streiko kviečia prisijungti ir visus Venesuelos žmones, kurie išliko lojalūs ankstesniajam prezidentui Hugo Chavezui, ir yra prieš jo įpėdinio Maduro valdymą. Pastarasis liepos 30 dieną rengia steigiamąjį susirinkimą, kuriame vyks balsavimas siekiant perrašyti 1999 metų šalies Konstituciją.

Tai yra nulinė valanda“, – pirmadienį sakė opozicijos parlamentaras Fredis Gevaras. Taip jis apibūdino būsimą protestą kaip pastangas, skirtas išgelbėti šalį nuo visiškos diktatūros. „Mes raginame venesualiečius šį ketvirtadienį masiškai ir vieningai prisijungti prie pilietinio streiko 24-ioms valandoms. Taip bus parodytas spaudimas valdžiai. Pasiruošime galutiniam jos sprendimui, kuris bus priimtas kitą savaitę“ – pridūrė jis.

JAV vyriausybė sustiprino spaudimą Maduro vyriausybei. Prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad imsis stiprių ir greitų ekonominių veiksmų, jei liepos 30 d. įvyks balsavimas. Jis pavadino Madurą „blogu lyderiu, kuris svajoja tapti diktatoriumi“ ir gyrė sekmadienio referendumą.

Prezidento Maduro oponentai sekmadienio balsavimą sulygino su masinio protesto aktu. Pasak opozicijos lyderių, iš beveik 7,6 mln. balsavusių venesualiečių, daugiau nei 98 proc. balsavo prieš vyriausybės planavimą rengti naują Konstituciją. Balsavimu taip pat buvo paragintos Venesuelos ginkluotosios pajėgos palaikyti esamą Konstituciją ir remti išankstinius rinkimus.

Venezuelan_Assembly_special_session_01

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pirmadienį Socialistų partijos pareigūnai, pareiškė nepripažįstantys 7,6 milijono balsų. Jie teigė, kad opozicijos rėmėjai balsavime dalyvavo po kelis kartus, o referendumo organizatoriai neatidžiai skaičiavo balsus. Tačiau jokie įrodymai šiems teiginiams pagrįsti nebuvo pateikti.

Nepriklausomos rinkimų agentūros „Delphos“ direktorius Feliksas Seijas Rodrigezas sakė, kad organizuojant referendumą, kuris buvo surengtas per tris savaites, buvo iškilę didelių iššūkių. Maduro vyriausybė stengėsi sustabdyti referendumo įvykimą, teigė, kad tai yra neteisėta. Jie grasino organizatoriams, bandė sustabdyti naujienų plitimą.

Anti-Maduro balsuotojai susiduria su smurto grėsmėmis. Vienoje Karakaso kaimynystėje, ne rinkimų vietoje, buvo laidoma atvira ugnis. Žuvo vienas žmogus, keturi buvo sunkiai sužeisti. Dėl neramumų ir kasdieninių susidūrimų su saugumo pajėgomis daugiau nei per tris mėnesius iš viso buvo nužudyti mažiausiai 95 protestuotojai, tūkstančiai buvo sužeisti, šimtai suimti.

Liepos 30 d. Maduro vyriausybė paprašys venesualiečių išrinkti atstovus į steigiamąjį susirinkimą. Vyriausybės oponentai sako, jog tai yra Maduro pastangos siekiant perrašyti Konstituciją. Būtų suduotas stiprus smūgis Venesuelos demokratijai, jei asamblėja leistų nepopuliariajam prezidentui Madurui toliau eiti pareigas po 2019 m. Būtent tada pasibaigia jo kadencija.

Venesuela

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mes interpretuojame rezultatus kaip žmonių žinią, sakančią, kad mes ir toliau turime daryti tai, ką darėme, tik daug daugiau“, – sakė opozicijos įstatymų leidėjas Juanas Andres Mejias, surengęs referendumą. „Mes atitinkamai atsakysime į šį kvietimą“.

Maduro oponentai boikotuoja liepos 30 d. vyksiantį balsavimą. Taip pat, remiantis naujausiomis apklausomis, 85 proc venesualiečių sako, kad jie yra prieš Konstitucijos pakeitimus.

Nusivils tie žmonės, kurie tikisi, kad vyriausybė tiesiogiai sureaguos į referendumo rezultatus ir ką nors pakeis“, – sakė politologas, „Datanalisis“ rinkimų agentūros direktorius Luisas Vicente Leonas. Jis pridūrė, kad didelis rinkėjų aktyvumas yra nemažiau svarbus. „Daugiau nei 7 milijonai žmonių aktyviai dalyvavo pilietinio nepaklusnumo akte ir ignoravo vyriausybės tvirtinimus, kad tai yra neteisėta“, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: