Yoytube vaizdo įrašo kadras

Politinė nesantaika Turkijoje rado išraišką Vokietijoje, sekmadienį, turkų bendruomenė surengė masinį palaikymo renginį Turkijos prezidentui Recep Tayyip Erdoganui. Mojuodami Turkijos vėliavoms, apie  20 000 žmonių rinkosi Kelno mieste, kad palaikytų Turkijos lyderį ir demaskuotų perversmo pastangas.

„Esame čia, nes mūsų tautiečiai Vokietijoje palaiko demokratiją ir yra prieš karinį perversmą Turkijoje“, – sakė Turkijos sporto ministras, Akifas Cagatay Kılıç, kuris buvo mitinge.
„Kažkas panašaus į perversmą, neturėtų vykti.  Įsivaizduokite, jei tai įvyktų Vokietijoje. Tai būtų priimama čia? Niekas neleistų to. Nesvarbu kurioje šalyje tai vyksta, demokratija turi būti palaikyta. Viskas turi būti sprendžiama atsižvelgiant į teisinės valstybės principus“, – teigė palaikymo renginyje dalyvaujantis Mehmetas Gulsefgi.

Mitingo išvakarėse, Vokietijos Aukščiausiasis teismas uždraudė prezidentui Erdoganui kreiptis į minią per vaizdo konferenciją. Tai sukėlė diplomatinę įtampą tarp Ankaros ir Berlyno. „Vokietijos Konstitucinio teismo sprendimas dėl mitingo Kelne yra visiška apostazė žodžio laisvėje ir demokratijoje“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celik.

Turkijos prezidentas Erdoganas teigė, kad yra gėdinga, jog Vakarų šalys parodė didesnį susidomėjimą dėl sąmokslininkų likimo, negu padėtyje bendradarbiaujant su NATO po perversmo bandymo ir priekaištavo Vakarų lyderiams dėl to, kad jie neaplankė Turkijos po pastangų įvykdyti perversmą. Ketvirtadienį, Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Turkija turėtų parodyti proporcingumą savo persekiojime už nepavykusį karinį perversmą ir pridūrė, kad ji su nerimu sekė įvykius šalyje.

Policijos šaltiniai pranešė, kad apie 20.000 demonstrantų pasirodė mitinge, kuriame protestuotojai surengė tylos minutę karingų atakų aukoms visame pasaulyje. Siekiant užtikrinti taiką mitingo metu, valdžios organai į gatves pasiuntė 2700 policijos pareigūnų. Kelno policijos viršininkas, Jürgen Mathies, teigė: „Vienas dalykas, kurį turi visi aiškiai suprasti, kad mes kišimės į bet kokią sumurto rūšį skubiai, ryžtingai ir tvirtai“. Sekmadienį Kelno policija atmosferą gatvėse įvardijo kaip „agresyvią“ su priešiškais mitinguotojais, atstovaujančiais įvairias grupes.

Vokietijoje gyvena apytiksliai 3 milijonai turkų kilmės žmonių. Pagal Vokietijos turkų bendruomenės organizaciją, per paskutinius rinkimus Turkijoje, 60 procentų iš jų balsavo už Teisingumo ir plėtros (AKP) partijos valdančiuosius. Valdančios institucijos baiminasi, kad įtampa Turkijos viduje gali išsilieti į Vokietijos žemę, kuri praeityje matė smurtą tarp kovojančių už savo tautos nepriklausomybę – turkų ir karingų kurdų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: