Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas liepos 21 d. 10.00 val. kviečia gyventojus į praktinę mokomąją talką, kur bus demonstruojami kovos su invazinėmis rūšimis – Sosnovskio barščiu ir luzitaniniu arionu – metodai. Renginio metu įgytas žinias galėsite pritaikyti ir savuose namuose. Ši talka, tai kartu ir pagalba Lietuvos zoologijos sodui, kovojant prieš minėtas invazines rūšis. Renginys zoologijos sode vyks padedant Aplinkos ministerijos ir Lietuvos entomologų draugijos specialistams pagal jų rekomendacijas. Geriausių talkininkų laukia prizai.

Pastaruoju metu zoologijos sodo darbuotojai ir lankytojai ryte ar po lietaus sutinka keistus sodo teritorijoje gyvenančius bestuburius. Daugeliui kyla klausimas: kas jie tokie ir kodėl jų tiek daug? Dar labiau domina atsakymas į klausimą, kaip su šiais bestuburiais kovoti?

Luzitaninis arionas (Arion lucitanicus), sin. ispaninis šliužas arba smalžys – tai moliuskas, neturintyis išorinės kriauklės. Luzitaninis arionas plačiai paplitęs po beveik visą Europą – pirmą kartą aptiktas 1972 m. Austrijoje. Lietuvoje pirmą kartą pastebėtas 2008 m. Kaune, Kleboniškyje. Labiausiai prie jų plitimo prisidėjo prekyba vazoniniais augalais, sodinukais, ant kurių ir slepiasi šliužai ar jų kiaušinėliai. Gyvena upių ir ežerų pakraščiuose, miškuose, slėniuose ar vidutinio drėgnumo pievose. Šliužai dažniausiai įsiveisia drėgnuose soduose ir daržuose su gausia ir tankia augalija. Kadangi neturi nuo išdžiūvimo apsaugančios kriauklės, dieną luzitaniniai arionai slepiasi po lapais ar kitose slėptuvėse, o vakare išlenda maitintis.

Sunaikinti luzitaninius arionus nelengva, kaip ir visas invazines rūšis. Veiksmingiausia priemonė – juos surinkti rankomis ir sunaikinti bei tvarkyti aplinką, įrengti apsaugines tvoreles, gaudykles. Tačiau, kad naikinimas būtų sėkmingas, reikia naikinti visoje teritorijoje.

Lietuvoje viena iš agresyviausių invazinių augalų rūšių yra Sosnovskio barštis – šalyje jis paplitęs daugiau nei 10 tūkst. ha. Sosnovskio barštis pradėjo plisti ir zoologijos sodo teritorijoje. Mokslininkų duomenimis, Sosnovskio barščio vienas šienaujamas augalas gali gyventi iki 14 metų, todėl susitikimo metu specialistai aptars Sosnovskio barščio naikinimo metodus, kurie būtų efektyviausi naikinant šiuos augalus zoologijos sode. Sosnovskio barščius galės padėti kasti tik suaugę asmenys, kurių prašome atsinešti botus ir aprangą ilgomis rankovėmis (šie asmenys į zoologijos sodą bus įleidžiami nemokamai).

Daugybė nevietinių rūšių plinta ir įsitvirtina dėl žmonių veiklos. Jungtinių Tautų Biologinės įvairovės konvencijoje invazinių rūšių grėsmė įvardinta kaip viena iš pagrindinių grėsmių biologinei įvairovei visame pasaulyje.

Kviečiame liepos 21 d. 10.00 val. į Lietuvos zoologijos sodą!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: