© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gėjų paraduose JAV sekmadienį dalyvavo didžiulės gėjų, lesbiečių, biseksualų ir transgenderių, taip pat – jų šalininkų minios, kurios šventė po metų, per kuriuos buvo pasiekta virtinė pergalių dėl tos pačios lyties asmenų santuokų.

Iki 1 mln. žmonių buvo susirinkę Čikagos Nort Saide, į pirmąjį gėjų paradą po to, kai Ilinojaus valstija praėjusį mėnesį legalizavo gėjų santuokas.

“Galvoju, kad dabar tikrai jaučiamas dar didesnis pasididžiavimas, žinant, kad Ilinojuje dabar gali legaliai susituokti”, – sakė Charlie Gurionas (Čarlis Gurionas), kuris su Davidu Wilku (Deividu Vilku) vasarį tapo pirmąja gėjų pora Kuko apygardoje, gavusia leidimą tuoktis.

“Galvoju, kad tai didelis dalykas, ir visi nepaprastai džiūgauja, kad dabar gali tai padaryti”, – pridūrė jis.

Niujorko 5-oji aveniu buvo virtusi viena didžiule vaivorykšte, kai tūkstančiai parado dalyvių mojavo vaivorykštės spalvų vėliavomis. Palei levandų spalvos liniją, nupieštą nuo Manhatano iki Vest Vilidžo, drauge su kitais parado dalyviais žygiavo politikai, tarp jų – meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijus) ir gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas).

Paradas paminėjo 45-ąsias “Stonewall” riaušių metines. Tie 1969 metų protestai prieš policijos reidus davė pradžią judėjimui už gėjų teises. Parado maršrutas driekėsi pro barą “The Stonewall Inn”, kur vyko tos riaušės.

San Fransiske šimtai motociklininkių iš lesbiečių grupės “Dykes on Bikes” užėmė savo tradicinę vietą jau 44-ojo parado priešakyje ir garsiai pradėjo linksmybes bendru savo motociklų riaumojimu.

Iš korporacijų aktyviai dalyvavo “Apple Inc.” kurios vykdomasis vadovas Timas Cookas (Timas Kukas) pasveikino maždaug 4 tūkst. dalyvavusių darbuotojų su šeimomis. Paradas priviliojo daugiau kaip 100 tūkst. žiūrovų ir dalyvių.

JAV Atstovų Rūmų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi), San Fransisko meras Edas Lee (Edas Li), kiti valstijos ir vietos valdžios politikai žygiavo Turgaus gatve drauge su miesto policininkais gėjais, laikančiais už rankų savo išrinktuosius, jų vaikams šokinėjant priekyje.

Kai kuriems San Fransisko parado veteranams renginys yra praradęs dalį savo aštrumo, nes įgyja pagrindinės srovės pripažinimą.

“Mažiau linksminimosi, – sakė Larry Pettitas (Laris Petitas), kuris dalyvavo pirmajame parade prieš daugiau kaip keturis dešimtmečius. – Mažiau sekso. Visi suinteresuoti politika ir niekas nesimyli”.

Tūkstančiai žmonių dalyvavo 40-ajame metiniame Sietlo gėjų parade, kurio tema buvo “Pasididžiavimo kartos”, pagerbiant kovas dėl pilietinių teisių šiame mieste, kuris pernai lapkritį išsirinko pirmąjį homoseksualumo neslepiantį merą.

Prieš metus JAV Aukščiausiasis Teismas paskelbė porą istorinių sprendimų; vienas jų anuliavo įstatymą, neleidusį federaliniu lygiu pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokų, o kitas sudarė sąlygas gėjų poroms legaliai susituokti Kalifornijoje.

Per 12 mėnesių po tų sprendimų jų raibuliai transformavo nacionalinius debatus dėl tos pačios lyties asmenų santuokų ir daugelį žmonių abiejose stovyklose įtikino, kad gėjų santuokų išplitimas visoje šalyje yra neišvengiamas.

Dar septynios valstijos nuo Rytinės pakrantės iki Ramiojo vandenyno legalizavo gėjų santuokas ir taip tokių valstijų padaugėjo iki 19. Be to, gėjų santuokos yra leidžiamos sostinėje Vašingtone.

Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija ėmėsi energingai taikyti federalines privilegijas susituokusioms gėjų poroms, o federaliniai ir valstijų teisėjai priėmė 17 sprendimų, kuriais palaikoma gėjų teisė tuoktis. Priešingo sprendimo nebuvo priimta nė vieno.

Paradai sekmadienį vyko ir kituose JAV miestuose, tarp jų – Mineapolyje ir Hjustone. Kuklesnės šventės vyko mažesniuose miestuose, tokiuose kaip Ogasta Džordžijoje.

Šeštadienį gėjų paradai vyko Prancūzijoje, Ispanijoje, Meksikoje ir Peru.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: