Kanė Tanaka / Instagram archyvo nuotr.

118 metų amžiaus Kanė Tanaka, būdama seniausiu pasaulyje gyvenančiu žmogumi, gegužę ruošis nešti olimpinį deglą Japonijoje.

Kanė Tanaka, net du kartus išgyvenusi vėžį, pragyvenusi per dvi globalines pandemijas ir dievinanti gazuotus gėrimus, paims liepsną, keliaujančią per Šime miestą, jos namus Fukuokos prefektūroje.

Nors Tanakos šeima 100 metrų atkarpą stums ją invalido vežimėlyje, super šimtmetinė (žmogus vyresnis nei 110 metų) yra pasiryžusi žengti paskutinius kelius žingsnius, kai ji perduos deglą kitam bėgikui.

Žurnalistai kalbėjosi su Tanaka, kuri renginiui gavo naują sportbačių porą, tai – jos šeimos dovana per jos gimtadienį sausio mėnesį.

„Šaunu, kad ji pasiekė tokį amžių ir ji vis dar gali išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą – mes norime, kad tai pamatytų ir liktų įkvėpti kiti žmonės, o ne galvotų, kad senas amžius yra kliūtis,“ pasakojo jos 60-etis anūkas Eidžis Tanaka.

Buvusieji seniausi olimpinių deglų rekordininkai yra Aida Gemankė iš Brazilijos, kuri Rio vasaros žaidynėse 2016 m. uždegė deglą būdama 106-erių metų ir Aleksandras Kaptarenkas, kuris bėgo su deglu Sočio žiemos žaidynėse 2014 m. būdamas 101-erių metų.

Super šimtmetinės gyvenimas

Tanaka gimė 1903 m. – šiais metais, aviacijos pionieriai Orvilis ir Vilberis Raitai sukūrė istoriją pabaigdami pirmąjį pasaulyje skrydį su varikliu.

Ji, būdama 19-iokos metų susituokė su ryžių parduotuvės savininku ir susilaukė keturių vaikų, šeimos parduotuvėje ji dirbo iki kol jai sukako 103 metai. Ji turi penkis anūkus ir aštuonis proanūkius.

Ji pragyveno per du pasaulinius karus ir 1918 m. ispanų gripą, tačiau jos anūkas Eidžis pasakojo: „Aš nepamenu, kad ji būtų daug kalbėjusi apie praeitį… Ji labai mąsto į priekį – jai labai patinka gyventi dabartyje.“

Kanė yra beveik taip pat sena, kaip ir moderniosios Olimpinės žaidynės, kurios prasidėjo 1896 m.

Kai paskutinės Olimpinės žaidynės vyko Tokijuje 1964 m., Tanakai buvo 61-eri metai. Jei skaičiuojant tiek vasaros, tiek žiemos žaidynes, šių metų Olimpinės žaidynės jos gyvenime bus 49.

Šiuo metu Tanaka gyvena slaugos namuose, ten ji dažniausiai pabunda 6 valandą ryto ir mėgaujasi strateginiu stalo žaidimu „Otelo“. Tanakos šeima, kuri dėl Covid-19 pandemijos negalėjo jos aplankyti 18 mėnesių, sakė, kad jos paslaptis išlaikyti aštrų protą ir sveiką kūną yra išlikti smalsiai ir daryti matematiką.

Tanaka tikrai nėra Japonijos vienintelė šimtametė

Praeitais metais, Japonija pirmą kartą užfiksavo daugiau nei 80,000 šimtamečių, tai pranešė šalies sveikatos, darbo ir gerovės ministerija – tai 50-asis iš eilės metinis padidėjimas.

2020 m. vienas iš 1,565 žmonių Japonijoje buvo vyresnis nei 100 metų – daugiau nei 88% iš jų buvo moterys.

Vyriausybės duomenys, paskelbti 2020 m. liepos mėnesį parodė, kad Japonijoje moterų gyvenimo trukmė yra 87.45 metai, palyginti su vyrų 81.4 metais.

2019 m. „Gineso rekordų knygą“ patvirtino Tanaką, kaip seniausią pasaulyje gyvenantį žmogų, o dabar ji turi dar vieną iššūkį – seniausio kada nors gyvenusio žmogaus rekordą turi prancūzė, kuri mirė 122-ejų metų. „(Kanė) prasitarė norinti sumušti šį rekordą,“ sakė jos anūkas Eidžis Tanaka.

Sujungiant kartas

Tanakos šeima teigė, kad ji nedalyvavo jokiuose deglo nešimo treniruotėse, tačiau džiaugiasi būdama olimpinių žaidynių dalimi.

„Ji visada dievino šventes,“ sakė Eidžis Tanaka.

Tačiau jis įspėjo, kad jos dalyvavimas gegužę – kurį remia Japonijos gyvybės draudimo bendrovė – priklausys nuo jos sveikatos ir oro sąlygų.

Pandemijos atidėta 2020 m. Tokijo olimpinė deglo estafetė prasidės Fukušimos prefektūroje gegužės mėn. 25 d. –įgyvendinant keletą Covid-19 atsakomųjų priemonių – pranešė pareigūnai praeitą mėnesį.

Pirmiausia deglas keliaus per regionus, 2011 m. nukentėjusius nuo niokojančio Tohoku žemės drebėjimo ir cunamio, pažymėjusio nelaimės dešimtmetį, o tada deglas apkeliaus „kiekvieną Japonijos kampelį“, pranešė pareigūnai.

Koronaviruso apribojimai laikosi tokiomis taisyklėmis: vengti uždarų erdvių, perpildytų vietų ir laikytis artimų kontaktų nustatymų.

Norintys žiūrėti estafetę kelkraštyje privalo dėvėti kaukes, pasilikti namuose jei jaučiasi blogai, ir susilaikyti nuo kelionių už prefektūros, kurioje gyvena, ribų.

Žiūrovams taip pat liepta „palaikyti plojimais, o ne šaukiant ar džiūgaujant balsu“. Estafetė bus tiesiogiai transliuojama internetu.

Likus dviem savaitėms iki estafetės, deglų nešėjai turės užpildyti kasdienį sveikatos kontrolinį sąrašą ir susilaikyti nuo veiklos, kuri gali sukelti infekcijos pavojų, pavyzdžiui, valgyti lauke ar eiti į sausakimšas vietas, patarė pareigūnai.

Tanakos proanūkė Junko Tanaka 2020 m. sukūrė „Twitter“ paskyrą, kad minėtų super šimtametės gyvenimą.

Ji dalinasi savo prosenelės nuotraukomis, kuriuose ji mėgaujasi skanėstais kaip tortas arba limonadas, ji taip pat dalinasi jos pasiekimais ir santykiais su kitais artimaisiais.

„Aš jai sukūriau „Twitter“ paskyra, nes tai visai nuostabu, kad jai 118 metų, o ji geria „Kokakolą“ ir žaidžia „Otelo,“ pasakojo Junko Tanaka. „Aš galiu būti šališka, nes esu jos giminaitė, tačiau tikrai manau, kad tai šaunu – todėl norėjau tuo pasidalinti su pasauliu ir žmonėmis, kad jie jaustųsi įkvėpti ir pajustų jos laimę.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: