Kristina Timanovskaja / Facebook archyvo nuotr.

Socialiniuose tinkluose paplito žinia apie Baltarusijos lengvaatletės Kristinos Timanovskajos deportavimą iš Tokijo olimpinių žaidynių. Merginai buvo nupirktas lėktuvo bilietas, liepta susikrauti daiktus, nepaisant to, kad jau šį pirmadienį jos laukė antrasis startas olimpinėse žaidynėse.

Viskas prasidėjo 24 metų sportininkei viešai, socialiniame tinkle „Instagram“, paskelbus įrašą, kuriame kritikuoja Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją, kuri, pasak merginos, užregistravo ją į moterų 400 metrų estafetės rungtį be K. Timanovskajos leidimo.

„Šiandien buvau įtraukta į 4×400 estafetės dalyvių sąrašą, nors nė vienas vyriausiasis treneris nenorėjo sužinoti nieko apie mano būklę. Niekada gyvenime nereaguočiau taip griežtai, jeigu pas mane kas nors iš anksto ateitų ir paaiškintų situaciją bei sužinotų, ar galiu nubėgti 400 metrų ir ar esu pasiruošusi. Jie nusprendė viską padaryti man už nugaros, nepaisant to, kad bandžiau sužinoti šią informaciją, tačiau sulaukiau tik ignoravimo. Patikėkite, nors niekada nebuvau nubėgusi 400 metrų, tačiau būčiau pasirengusi palaikyti komandą ir merginas bei eitu kartu su jomis tuo keliu, tačiau manau, kad valdžia turėtų mus gerbti kaip sportininkus ir kartais atsiklausti mūsų nuomonės. Kartoju: jeigu tokia situacija susiklostytų ir jie būtų žmogiškai į mane kreipęsi, būčiau padariusi viską, kas įmanoma, kad išbandyčiau save naujojoje distancijoje“, – šeštadienį soc. tinkle „Instagram“ rašė K.Timanovskaja.

Mergina pasakojo, kad pareigūnai atėjo į jos kambarį ir davė jai valandą susikrauti lagaminus, o vėliau mergina buvo palydėta į Tokijo Hanedos oro uostą. Ji teigė, kad patyrė spaudimą grįžti namo ir paprašė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pagalbos. Nepaisant susiklosčiusios situacijos ir fakto, jog sportininkė jau buvo išvežta į oro uostą, tačiau pagalbos K.Timanovskaja sulaukė. Japonijos policija saugojo merginą, o Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pranešė, kad sportininkė naktį praleido oro uosto viešbutyje, saugoma Japonijos pareigūnų.

Pasakodami savo versiją Baltarusijos olimpinis komitetas, kuriam vadovauja Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos sūnus, teigė, kad mergina išsiųsta, nes dėl „emocinės ir fizinės būklės“ negali varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Opozicinis Baltarusijos sporto solidarumo fondas savo „Telegram“ kanale perdavė jaunos sportininkės žodžius- K.Timanovskaja pareiškė, jog tai netiesa, jokie gydytojai jos neapžiūrėjo, o viešai skelbiama problema dėl merginos emocinės bei fizinės būklės yra išgalvota.

Nors akivaizdžiai yra matoma, kaip K.Timanovskaja priešinasi neteisybei bei laikosi savo pozicijos, tačiau kalbėdama apie susiklosčiusią situaciją mergina teigia bijanti grįžti į Baltarusiją. Sportininkė teigia, kad gali būti įkalinta. „Nebijau būti išspirta iš nacionalinės rinktinės, aš labiau rūpinuosi savo saugumu. Manau, kad šiuo metu man Baltarusijoje yra nesaugu“,-kalbėjo mergina tvirtindama ,kad ketina prašyti prieglobsčio.

Į pagalbą atskubėjo ir Lenkijos užsienio reikalų viceministras Marcin Przydacz teigdamas, kad K. Timanovskaja tiesiogiai bendrauja su Lenkijos diplomatais Tokijuje ir kad Lenkija padarys „viską, kas būtina, kad padėtų jai tęsti sportinę karjerą“.

Baltarusijos vyriausybė kol kas nekomentuoja Lenkijos sprendimo.

Šis incidentas vėl atkreipė dėmesį į Baltarusiją, kuriai nuo 1994 metų vadovauja prezidentas Aleksandras Lukašenka. Dar pernai saugumo pajėgos smarkiai represavo visos šalies protestus dėl jo ginčijamo perrinkimo.

Prieš dabartinę Baltarusijos valdžią dar 2020 metais pasipriešino garsiausi šalies sportininkai parašydami viešą laišką bei grasindami nebeatstovauti šalies. Būtent šį viešą bei atvirą laišką pasirašė net nuo 200 iki 300 šalies sportininkų iškeldami pagrindinę sąlygą, kad šalies prezidento rinkimai, kuriuos laimėjo A.Lukašenka, būtų paskelbti negaliojantys.

Toks sportininkų elgesys neliko nepastebėtas pačio A.Lukašenkos, kuris įsakė suimti visus protestuojančius sportininkus bei skirti 15 dienų laisvės atėmimo bausmę.

Pats A.Lukašenka buvo aistringas sportininkas bei sportininkų sėkmę ne syki yra panaudojęs savo įvaizdžio stiprinimui, tad atletų pasipriešinimą prezidentas priėmė labai asmeniškai. Nepaisant pašlijusių santykių tarp Baltarusijos sportininkų bei šalies prezidento, A.Lukašenka vis dar stengiasi išlaikyti savo įvaizdį remdamasis sportininkų pasiekimais.

„Sportas Lukašenka yra labai svarbus, nes jis supranta sporto galią ir sportininkų sugebėjimus“, – sakė A. Opeikinas. “Jam tai savotiškas įteisinimas. Jis tikrai paranojiškas diktatorius. Ir kaip paranojiškas diktatorius, jis nori kontroliuoti visas Baltarusijos gyvenimo sritis. Sportas neatmetamas.”

Vienas pavyzdžių yra 2018 metais vykusių žiemos olimpinių žaidynių metu varžyboms įpusėjus Huskovos komandos draugė ir čempionės titulą ginanti Alla Tsuper bandydama vieną sunkiausių šuolių, krito ant nugaros ir tokiu būdu prizinė vieta atiteko Hanai Huskovai, pelniusiai 96,14 taško.

Būtent ši Alla Tsuper nelaimė atvėrė duris Huskovos pergalei bei pelnė Baltarusijai aukso medalį. Kalbėdama apie iškovotą pergalę, Huskova lieka gan paslaptinga dėl tikslios Baltarusijos taktikos: „Kiekviena komanda turi savo strategiją ir akivaizdu, kad mes turime savo, bet aš negaliu į tai gilintis. Bet tai buvo komandinis darbas ir noriu padėkoti visiems savo treneriams. Be jų šis aukso medalis nebūtų buvęs įmanomas “, – sakė ji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: