Pavelo Danilyuko nuotr. / Pexels.com archyvas

Dailiojo čiuožimo atstovai turės būti ne jaunesni kaip 17 metų tam, kad galėtų dalyvauti profesionalų varžybose. Šis sprendimas priimtas antradienį nubalsavus už sportininkų amžiaus padidinimą, kuriame pakeistas senasis minimalus 15-kos metų reikalavimas. „Turime atsiminti, kad pirmiausia jie yra vaikai, o antra – sportininkai“, – sprendimą komentavo Airijos Tarptautinės čiuožimo sąjungos atstovas.

Toks Tarptautinės čiuožimo sąjungos kongreso Pukete (Tailandas) sprendimas priimtas po žiniasklaidoje garsiai nuskambėjusių ginčų, susijusių su Rusijos dailiojo čiuožimo atstove Kamila Valijeva bei jos skandalu šių metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.

Gruodžio 25 dieną Rusijos nacionaliniame čempionate paimtame Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino – draudžiamos medžiagos, vartojamos širdies ligoms gydyti, bet taip pat galinčios padėti pagerinti sportininkų ištvermę. Rusė tuo metu teisinosi, kad jos teigiamas testas dėl uždrausto vaisto nuo krūtinės anginos trimetazidino buvo „užsikrėtimas produktu, kurį vartojo jos senelis“.

Po šio skandalo teismas priėmė sprendimą Valijevos naudai, nes ji, pasak Pasaulinės antidopingo agentūros, yra „saugomas asmuo“ (jaunesnis nei 16 metų asmuo), kuriam galioja tik laikinojo nušalinimo nuo sporto taisyklės.

Visos trys Pekino olimpinėse žaidynėse dalyvavusios Rusijos čiuožėjos, įskaitant ir K. Valijevą, treniravosi pas legendinę dailiojo čiuožimo trenerę Eteri Tutberidzę. Tutberidzė yra garsiausios Rusijoje dailiojo čiuožimo mokyklos „Sambo 70“ ir Rusijos dailiojo čiuožimo rinktinės vyriausioji trenerė. E.Tutberidzė sulaukia daug kritikos dėl itin griežtos ir alinančios treniruočių metodikos, kurią taiko dar net bręsti nepradėjusioms mergaitėms. Atidavusios sportui savo geriausius paauglystės metus, mergaitės nesulaukusios pilnametystės dažniausiai baigia savo čiuožimo karjerą dėl traumų ir valgymo sutrikimų.

Tai yra istorinis sprendimas“, – sakė Tarptautinės čiuožimo sąjungos prezidentas Janas Dijkema, kuomet 100 šalių nubalsavo už amžiaus pakeitimus ir tik 16 valstybių minimalaus sportininkų amžiaus pakeitimui nepritarė. Tarptautinės čiuožimo sąjungos atstovai teigė, kad planavo padidinti amžiaus ribą gerokai anksčiau nei buvo iškelta Valijevos byla, ir pripažino, kad jaučia pareigą rūpintis elitiniais paaugliais sportininkais. Pranešime spaudai teigiama, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant apsaugoti jaunųjų čiuožėjų fizinę ir psichinę sveikatą bei emocinę gerovę.

Tiesa, amžiaus ribos pakeitimas bus vykdomas palaipsniui. Minimalus 15 metų sportininkų amžius dalyvauti čiuožimo varžybose dar liks ateinantį sezoną, tada 2023–2024 metų sezoną bus padidintas iki 16 metų ir galiausiai, įskaitant žiemos olimpines žaidynes, nuo 2026 metų bus padidintas iki 17 metų.

Prieš balsavimą Tarptautinės čiuožimo sąjungos generalinis direktorius Fredis Schmidas pripažino, kad sąjunga patyrė didžiulį žiniasklaidos spaudimą po skandalo su čiuožėja K. Valijeva. „Šiuo sprendimu taip pat tikrinamas Tarptautinės čiuožimo sąjungos patikimumas. Žiniasklaida ir visuomenė mus labai atidžiai stebės, todėl nepamirškite savo atsakomybių“, – kongrese dailiojo čiuožimo atstovams teigė F. Schmidas.

Dailiojo čiuožimo sąjungos medikų komanda taip pat palaiko amžiaus ribos padidinimą iki 17 metų teigdama, kad šis pokytis bus naudingas jauniesiems čiuožėjams ne tik fiziškai ir protiškai, bet ir padės jiems ilgiau pratęsti savo karjerą. „Aš, kaip čiuožimo sporto šakos atstovė, jaučiu moralinę pareigą suteikti šiems jauniesiems čiuožėjams galimybę ilgiau lavintis, tobulėti. Paauglystėje jie turi teisę tobulėti ir kaip žmonės. Jiems nereikia, kad verstume juos nuolat konkuruoti ir alinti savo kūną“, – teigė Tarptautinės čiuožimo sąjungos medicinos komisijos narė, gydytoja Jane Moran.

Medicininėje ataskaitoje, paskelbtoje prieš priimant sprendimą, teigiama, kad šis pakeitimas leis jaunesniems sportininkams pasiekti fiziologinę kaulų skeleto brandą. „Susirūpinimą kelia ir tai, kad brendimo metu paauglys sportininkas nuo per sunkių treniruočių ir per didelių varžybų krūvių gali pažeisti savo kaulų skeletą, dėl ko kyla dar didesnė traumų rizika“, – pasakoja J. Moran.

Taip pat buvo pastebėta, kad kai kurie elitiniai paaugliai sportininkai patiria brendimo vėlavimą, vidutiniškai dėl intensyvių fizinių treniruočių ir nepakankamo kalorijų suvartojimo vėluojantį dvejus metus. Buvo paminėta ir didesnė jaunųjų sportininkų rizika susirgti valgymo sutrikimais.

Apklaususi daugiau nei 1000 profesionalių sportininkų ir trenerių, komisija išsiaiškino, kad už amžiaus ribos kėlimą pasisako 86 procentų dailiojo čiuožimo sporto šakos atstovų. Tiesa, nemaža dalis mažesnių šalių atstovų tvirtino, kad pokyčiai turės neigiamos įtakos jaunųjų talentų karjeroms ir sportininkų siuntimui į elitines varžybas. Tačiau kitos čiuožimo šalys, tokios kaip Islandija ir Airija, teigė, kad didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas jaunuolių apsaugai. „Turime atsiminti, kad pirmiausia jie yra vaikai, o antra – sportininkai“, – sakė Airijos Tarptautinės čiuožimo sąjungos atstovas.

Siūlyta alternatyvi pataisa pakelti minimalų amžių iki 16 metų ir palaukti, kol pasibaigs 2026 metų žiemos olimpinės žaidynės, kad būtų galima dar kartą apsvarstyti šį klausimą, buvo atmesta. Šis sprendimas sulaukė kritikos Rusijoje, kur Tarptautinė čiuožimo sąjunga uždraudė šalies čiuožėjams dalyvauti tarptautinėse varžybose dėl Rusijos karinės invazijos į Ukrainą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: