Youtube.com vaizdo įrašo kadras

Kalanetika  laikoma viena saugiausių mankštų, susidedančių iš pulsavimo ir raumenų tempimo judesių.  Ši mankšta unikali tuo, kad atliekant pratimus tam tikrose pozose, izoliuojant raumenų grupes, treniruojami vidiniai, sunkiai pasiekiami raumenys.

Kaip atsirado Kalanetika

Šios unikalios sporto šakos pradininkė žymi JAV balerina Callan Pickney. Kartą, viešėdama Azijoje, jai teko ilgą laiką praktikuoti jogą ir jos poveikį organizmui. Po šių užsiėmimų jai kilo idėja sukurti naują sporto šaką sujungiant jogos ir baleto elementus.Kai Callan Pickney baleto karjera buvo baigta ji priaugo daug svorio, ją nuolat kamavo įvairūs stubro ir sąnarių skausmai. Norėdama atsikratyti šių nemalonių skausmų, C.Pickney iškeliavo į Himalajų kalnus, ieškoti veiksmingų receptų, domėjosi vietinių gyventojų šokiais, medicina, joga. Po šios ilgos kelionės ir įgytos visapusiškos patirties jai kilo mintis sukurti neįprastą pratimų kompleksą, kuris padėtų ne tik atsikratyti viršsvorio, bet ir pagerintų savijautą bei vidinę harmoniją.

„Kalanetika padeda pasieki rezultatus per trumpiausią įmanomą laiką negaunant jokių sužalojimų ar traumų. Tuo pačiu metu ji apsaugo ir stiprina nugara bei jos  raumenis. Tikslūs ir subtilūs judesiai neapkrauna širdies ir leidžia jai dirbti labai švelniai. Nesvarbu koks Jūsų amžius, lytis ar fizinė būklė, atjauninti savo kūną ir pasiekti nepriekaištingus rezultatus niekada ne per vėlu. Jūs galite turėti tvirtą ir gražų kūną, jei tik esate pasiruošę įdėti bent dalelę pastangų. Užtenka dusyk per savaitę po valandą mankštintis, kad suaktyvėtų medžiagų apykaita ir kristų svoris. Net du trečdaliai pratimų yra skirti  problemiškiausioms kūno vietoms dailinti. Ši mankšta skirta tinginiukėms ar didelį antsvorį turintiems žmonėms, kurie negali užsiiminėti aerobika ar nuo ryto iki vakaro prakaituoti  treniruoklių salėje. “ , – teigia, Kalanetikos pradininkė C.Pickney.

Ko tikėtis iš Kalanetikos

Šią netradicinę mankštą, nuo kitų sporto rūšių skiria tas, kad atliekant įvairius tempimo pratimus veiksmingai treniruojami gilieji – vidiniai raumenys. Sakoma, kad jau po kelių treniruočių pastebimai sutvirtėja gilusis poodinis sluoksnis, dailėja figūra: nyksta riebalinis audinys, o raumenys tampa  tvirtesni.

Šiuos pratimaus gali atliti įvairaus amžiaus žmonės, nes juos daryti nereikia didelių pastangų, ar specialių įgūdžių, o išmokus pratimus galima atliti ir namuose. Pagrindinis mankštos principas –  visus pratimus atlikti itin tiksliai ir nepakenkti organizmui. Mankštinantis nepervargstama, nealinama širdis ir sąnariai – krūvis tenka ne visam organizmui, o tam tikroms raumenų grupėms.Vienas įdomesnių kalanetikos akcentų yra tai, kad neišliejant nė lašo prakaito svoris greitai mažėja, o kūno linijos pastebimai dailėja.

Į ką atkreipti dėmesį ?

Kalanetikos mankšta – efektyvi sąnarių ir raumenų ligų profilaktika. Mankštinantis, maksimaliai ištempiami raiščiai, sausgyslės ir kiekvienas raumuo. Sąnariai tampa lankstesni ir paslankesni. Kasdienės pratybos veiksmingos gydant širdies ir kraujagyslių, endokrinines ir kitas ligas, gerina viso organizmo būklę, taip pat medžiagų apykaitą. Be to, mažina psichologinę įtampą ir suteikia energijos. Šioje treniruotėje ypatingai svarbu pratimo atlikimo technika ir kokybė. Būtina visus pratimus atlikti tiksliai, todėl  tinkamo trenerio pasirinkimas čia taip pat svarbus uždavinys, jis turėtų gebėti pataisyti Jūsų daromas klaidas treniruotės metu ir nuvesti reikiama linkme. Mankšta veiksminga tik tuomet, jei Jūs pasiryžtate mankštintis, domitės pratimų principais, turite tikslą pasiekti konkretų rezultatą ir sistemingai jo siekiate.

Poveikis

  • Atliekant tempimo pratimus veiksmingai treniruojami gilieji raumenys;
  • Jau po kelių treniruočių pastebimai nyksta riebalinis audinys ir tvirtėja kūnas;
  • Viena valanda šios treniruotės savo poveikiu prilyginama net 24 valandoms aerobikos;
  • Kad pajustumėte figūros pokyčius bei suaktyvintume medžiagų apykaitą užtenka vienos valandos per dieną ir dviejų treniruočių per savaitę;
  • Du trečdaliai pratimų yra skirti  problemiškiausioms kūno vietoms dailinti;
  • Šauniausia tai, kad neišliejus nė lašelio prakaito pastebimai dailėja kūno linijos.

Patarimai

Jei atlikdami pratimus jaučiate tikrai nemalonų jausmą ar skausmą, nutraukite tai. Skausmas – tai ženklas, kad šis judesys Jums netinka. Darykite tai, ką galite pajėgti, neverskite savo kūno tam, kam jis dar nėra pasiruošęs. Užsiėmimų pradžioje daugiau ilsėkitės. Jei sakoma pakartoti 20 kartų, padarykite tai bent 10 kartų. Tegu progresas būna ne toks greitas, bet saugus. Jums. Rekomenduojama mankštintis priešais veidrodį tada galėsite sekti save ir geriau fiksuoti judesius. Kvėpavimas turi būti toks, koks ir įprastai stenkitės jo nesustabdyti, kitaip organizmas negaus reikiamo kiekio deguonies. Tik laikydamiesi visų mankštos diegiamų principų, galėsite pasiekti norimą rezultatą per trumpiausią laiką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: