Mykolas Alekna ir Rūta Meilutytė / A. Pliadžio ir D. KibirkščioLPF nuotr.

2022 metų vasarą papuošė ne tik rekordiškai karšti orai, tačiau ir vykę sporto renginiai, kuriuose savo jėgas išbandė Lietuvos sportininkai.

Miunchene vyko Europos sporto čempionatas, tuo tarpu vandens sportas surengė savo atskirą Europos čempionatą, kurį buvo galima stebėti Romoje. Abu renginiai prasidėjo ir baigėsi tuo pačiu metu – rugpjūčio 11 ir 21 dienomis. Visos vasaros metu vyko ir krepšinio jaunimo čempionatai.

Europos vandens sporto čempionate Lietuva su 4 medaliais (1 aukso, 3 bronzos) bendroje įskaitinėje lentelėje užėmė 12 vietą, tuo tarpu Europos sporto čempionate su 7 medaliais (2 aukso, 2 sidabro, 3 bronzos) liko 21-oje vietoje.

Meistriški R. Meilutytės ir M. Aleknos pasirodymai

Du Lietuvos sporto talentai parodė klasę ir iškovojo aukso medalius savo srityse, o „auksinė žuvelė“ pridėjo dar ir bronzą.

Iš pradžių Meilutytė rugpjūčio 13 dieną varžėsi 100 m krūtine rungtyje. R. Meilutytė nuotolį įveikė per 1:06,50 min. ir finišavo trečia bei iškovojo bronzos medalį.

Jau už 4 dienų prie birželio mėnesį iškovoto pasaulio čempionės titulo geriausia Lietuvos plaukikė pridėjo ir antrą aukso medalį 2022 metais. 50 m krūtine rungtyje R. Meilutytė aplenkė pasaulio rekordininkę italę Benedettą Pilato ir sugrįžo ant aukščiausio Senojo žemyno čempionato prizininkių pakylos laiptelio.

Finale R. Meilutytė finišavo per 29,59 sek. ir vietos publikos numylėtinę B. Pilato aplenkė vos 0,12 sek.

Tuo tarpu Legendinio disko metiko Virgilijaus Aleknos jaunesnysis sūnus Mykolas seka savo tėvo pėdsakais.

Dar šią vasarą Pasaulio vicečempionu tapęs M. Alekna šį kartą parodė aukštesnį lygį ir priešpaskutiniu bandymu pasiekė naują Europos rekordą – 69,78 m, ženkliai pranokdamas šios rungties lyderiu laikytą pasaulio čempioną, slovėną Kristijaną Čechą (68,28 m).

Vos 19 metų disko metikas pranoko ir savo tėvą – per šlovingą karjerą dukart tapęs olimpiniu ir pasaulio čempionu bei sykį triumfavęs Europoje V. Alekna Senojo žemyno pirmenybėse taip toli niekada nemetė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sportininkams, kurie neseniai pasibaigusiuose Europos ir pasaulio čempionatuose visą Lietuvą pradžiugino iškovotais medaliais, skyrė valstybės premijas. Jiems ir jų treneriams bus išmokėti  132 tūkst. eurų.

Už pasiekimus Europos čempionate valstybės premijos skirtos plaukikams Rūtai Meilutytei (pirma ir trečia vietos, 8 142 Eur), Kotrynai Teterevkovai (trečia vieta, 5 290 Eur), Andriui Šidlauskui (trečia vieta, 5 290 Eur), disko metikui Mykolui Aleknai (pirma vieta, 14 030 Eur), gimnastui Robertui Tvorogalui (antra vieta, 7 038 Eur), kanojininkui Henrikui Žustautui (pirma vieta, 1 426 Eur). Premijos taip pat bus skirtos ir sportininkų treneriams.

Premijas gaus ir komandinių irklavimo rungčių prizininkai: Henrikui Žustautui ir Vadimui Korobovui (dvivietė kanoja, 200 m, antra vieta) bus skirta 2 116 Eur, Artūrui Sejai ir Ignui Navakauskui (dvivietė baidarė 200 m, trečia vieta) – 1 426 Eur, Mindaugui Maldoniui ir Andrejui Olijnikui (dvivietė baidarė, 500 m., trečia vieta) – 5 290 Eur, Dovydui Nemeravičiui ir Armandui Kelmeliui (dvivietė valtis, 2000 m, trečia vieta) – 5 290 Eur.

Disko metikai Mykolas Alekna (antra vieta) ir Andrius Gudžius (trečia vieta) dar gaus atitinkamai 8 786 Eur ir 5 267 Eur už ankstesnius pasiekimus pasaulio čempionate, o 35 144 eurų valstybės premija bus išmokėta vyrų krepšinio 3×3 rinktinei už pasaulio čempionate užimtą antrąją vietą.

Valstybės premijų dydis priklauso nuo tarptautinių varžybų rango, kaip dažnai jos vyksta ir to, ar rungtis įtraukta į olimpinių žaidynių programą ar ne.

Nuo liepos 1 d., įsigaliojus Sporto įstatymo pakeitimams, sportininkams padidėjo ir kas mėnesį mokamos valstybės stipendijos. Jas gali gauti daugiau sportininkų, negu gaudavo iki šiol. Be to, valstybės lėšomis užtikrinamos ir socialinės garantijos – sveikatos draudimas, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas.

Šiuo metu valstybės stipendija mokama 134 sportininkams. Aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais siekia apie 3133 eurus (sportininkui mokama 2622 Eur, o valstybė sumoka dar apie 511 eurų mokesčių). Bendrai kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms skiriama nuo 135 iki 511 eurų. Nuo rugpjūčio pabaigos valstybės stipendijas gaunančių sportininkų skaičius turėtų padidėti iki 153 atletų.

Nuo liepos 1 d. valstybės premijų, stipendijų skyrimą ir mokėjimą administruoja Nacionalinės sporto agentūra prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Medalių gausybė iš baidarininkų ir kanojininkų

Daugumą medalių iškovojo duetai, o H. Žustautas prie iškovoto sidabro kartu su porininku V. Korobov pridėjo ir vienviečių kanojų auksą.

Lietuvos kanojininkai Henrikas Žustautas ir Vadimas Korobovas pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais, o po dviejų valandų turėjo šiuos medalius atiduoti. Vietoje jų lietuviams įteikti sidabro apdovanojimai.

Vokietijoje vykstančiose Europos baidarių ir kanojų pirmenybėse lietuviai 200 m sprinto rungtyje distanciją įveikė per 37,595 sek. Iš pradžių buvo paskelbta, kad H. Žustautas ir V. Korobovas finišavo treti, vos 0,003 sek. nusileisdami ispanams Antoni Segurosui ir Alfonsui Benavidesui. Vis dėlto teisėjai, peržiūrėję finalo vaizdo įrašą, klaidą ištaisė – lietuviai ir ispanai finišo tiesiąją kirto vienu metu, todėl sidabro medaliai skirti tiek vieniems, tiek kitiems. Oficialiai abi įgulos distanciją įveikė per 37,592 sek.

Rugpjūčio 20 dieną H. Žustautas laimėjo auksą vienviečių kanojų 200 m sprinte, Ignas Navakauskas su Artūru Seja iškovojo bronzą dviviečių baidarių 200 m rungtyje, o Andrejus Olijnik ir Mindaugas Maldonis bronza džiaugėsi olimpinėje 500 m baidarių rungtyje.

Bronzos medaliais vyrų porinės dvivietės valties plaukime pasipuošė irkluotojai Dovydas Nemeravičius ir Armandas Kelmelis, dviviečių baidarių 200 m nuotolyje – Artūras Seja ir Ignas Navakauskas bei Mindaugas Maldonis ir Andrejus Olijnikas (500 metrų dviviečių baidarių rungtyje).

Netinkamai įvertintas gimnazistas R. Tvorogalas ir kitų plaukikų pasiekimai

Netinkamai įvertintas Lietuvos gimnazistas Robertas Tvorogalas Europos sportinės gimnastikos čempionate iškovojo sidabro medalį pratimų ant skersinio rungtyje.

Lietuvio pasirodymas finale sekmadienį buvo įvertintas 14,000 taško. Įdomu tai, kad iš pradžių lietuvio įvertinimas buvo prastesnis, bet vėliau buvo padidintas jo užduoties sudėtingumo koeficientas ir R. Tvorogalas pakilo į antrąją vietą.

R. Tvorogalas 2020 metais tapo šios rungties Europos čempionu.

Medalius plaukimo rungtyse skynė ne tik Meilutytė. Bronzos medalius taip pat Romoje vykusiame Europos vandens sporto čempionate iškovojo plaukikai A. Šidlauskas ir jaunoji plaukikė K. Teterevkova.

Andrius Šidlauskas vyrų 100 m krūtine finale fantastišku greičiu įveikė antruosius 50 metrų ir pirmą kartą karjeroje iškovojo Europos čempionato medalį. Ketvirtoje vietoje likusį Valentiną Bayerį lietuvis aplenkė vos 0,04 sek.

Moterų 200 m krūtine finale dvidešimtmetė Kotryna Teterevkova buvo aiški lyderė pirmuosius 150 metrų, tačiau per paskutinę 50 m atkarpą prarado tempą ir pirmą kartą karjeroje iškovojo Europos čempionato apdovanojimą – bronzos medalį.

Lietuvos krepšinio jaunimo pasiekimų lentynoje – dviejų rinktinių triumfai

Ši vasara buvo sėkminga ir krepšinio jaunimo rinktinėms, kurioms pavyko iškovoti net keturis medalių komplektus – 2 aukso ir 2 sidabro.

Geriausiai sekėsi U16 vaikinų jaunučių rinktinei, kuri Olimpinio festivalio finale nusileidę prancūzams užėmė antrą vietą ir pelnė sidabro medalius (71:63), o Europos čempionato finale po įtemptos kovos nugalėję ispanus iškovojo auksą (77:68). Vienas iš komandos lyderių Nojus Indrušaitis pateko į turnyro simbolinį penketą, vidutiniškai pelnydamas po 15 taškų per rungtynes.

Lietuvos U20 vaikinų jaunimo rinktinė Europos čempionatą pradėję dviem pralaimėjimais parodė psichologinį tvirtumą ir tapo vicečempionais, finale nusileidę Ispanijos jaunimui (61:69). Ryškiausiai lietuvių gretose žibėjo Kauno „Žalgiriui“ priklausantis Mantas Rubštavičius, kuris buvo išrinktas į turnyro simbolinį penketą čempionate mesdamas po 19,7 taško. Įspūdingiausios jo rungtynės buvo prieš Prancūziją ketvirtfinalyje, kur žaidėjas įmetė net 38 taškus ir taip pagerino Lietuvos U20 čempionatų rezultatyvumą.

Bene saldžiausią pergalę pavyko iškovoti U18 merginų rinktinei. Finale vėl vyko Lietuvos ir Ispanijos akistata. Talentingosios J. Jocytės vedamos jaunės palaužė ispanes ir tapo Europos čempionėmis (78:75). Vyšnaite ant torto tapo Justės Jocytės turnyro MVP apdovanojimas, o šešiolikmetė krepšininkė vidutiniškai čempionato metu pelnė po 19,1 taško.

Šiek tiek prasčiau sekėsi kitoms jaunimo rinktinėms. Arčiausiai medalių buvo U17 vaikinų jauniai, kurie Pasaulio čempionate kovoje dėl bronzos medalių pralaimėjo prancūzams ir liko ketvirtoje vietoje (58:66).

Aštuoniolikmečių jaunių komanda Europos čempionate užėmė 7 vietą, dvidešimtmetės merginos liko tik 12-liktos.

Krepšinio jaunimo rinktinių maratoną užbaigs U16 merginų jaunučių komanda, kuri šiuo metu varžosi Europos čempionate ir su 2 pergalėmis bei 1 pralaimėjimu savo grupėje užėmė antrą vietą.

Visi šios vasaros Lietuvos sportininkų apdovanojimai:

  • U20 vaikinų jaunimo rinktinė, Europos krepšinio čempionatas, sidabras
  • U16 vaikinų jaunučių rinktinė, Olimpinis festivalis, sidabras
  • U16 vaikinų jaunučių rinktinė, Europos krepšinio čempionatas, auksas
  • U18 merginų jaunių rinktinė, Europos krepšinio čempionatas, auksas
  • R. Meilutytė, Europos vandens sporto čempionatas, 50 m krūtine rungtis, auksas
  • R. Meilutytė, Europos vandens sporto čempionatas, 100 m krūtine rungtis, bronza
  • K. Teterevkova, Europos vandens sporto čempionatas, 200 m krūtine rungtis, bronza
  • A. Šidlauskas, Europos vandens sporto čempionatas, 100 m krūtine rungtis, bronza
  • M. Alekna, Europos sporto čempionatas, disko metimas, auksas
  • H. Žustautas, Europos sporto čempionatas, vienviečių kanojų 200 m rungtis, auksas
  • H. Žustautas ir V. Korobov, Europos sporto čempionatas, kanojų 200 m sprinto rungtis, sidabras
  • A. Seja ir I. Navakauskas, Europos sporto čempionatas, dviviečių baidarių 200 m rungtis, bronza
  • M. Maldonis ir A. Olijnik, Europos sporto čempionatas, olimpinė baidarių 500 m rungtis, bronza
  • D. Nemeravičius ir A. Kelmelis, Europos sporto čempionatas, porinės dvivietės valties plaukimo rungtis, bronza
  • R. Tvorogalas, Europos sporto čempionatas, pratimai ant skersinio rungtis, sidabras
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: