© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kas ketveri metai kiekvienas žiemos žaidimas įkvepia ypatingą dvasią, kuri pradingsta pasibaigus Olimpinėms žaidynėms ir atsiranda tik per kitas. Dideli reikalavimai atletams, kopimas į aukštus kalnus, oro trūkumas ir atletiškumo išbandymas, štai su kuo susiduria kiekvienas žaidynių dalyvis. Žinoma, šiose žaidynėse kaip ir visur pasitaiko įdomybių.

Akmenslydis yra nuostabus žaidimas žiemos olimpinėse žaidynėse, paplitęs tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų. Dar ypatingesnis šiame žaidime yra akmuo, kuris gaminamas iš specialaus granito.

Pasirodo, kad egzistuoja labai mažai uolų rūšių, kurios gali atlaikyti tirpstantį ledą. Dauguma granito rūšių yra kvarcas, todėl neatlaiko akmenslydžio sąlygų. Ypatingas granitas randamas atokioje mažoje saloje Škotijos pakrantėje.

„Ailsa Craig“ yra 10 mylių į vakarus nuo Škotijos kontinentinės dalies, kuri yra saugus prieglobstis įvairiems paukščiams, tačiau vienintelis pasaulyje naudojamas retas granitas, iš kurio gaminami išriesti olimpiniai akmenys. o kai kadaise gyveno katalikai, kurie ieškojo prieglobsčio per Škotijos reformaciją, dabar ji yra nepaliestas saugus prieglobstis įvairiems paukščiams ir yra vienintelis pasaulyje naudojamas retas granitas padaryti olimpines garbanojimo akmenis.

Yra trys vandeniui atsparūs granito pogrupiai, kuriuos galima išgauti saloje: Ailsa Craig Common Green Granite, Ailsa Craig Blue Hone Granitas ir Ailsa Craig Red Hone Granitas.

Škotų sportininkai nuo 1851 m. gamina šiuos akmenis ir turi išskirtines teises į „Ailsa Craig“ granitą. Škotai tiekia akmenis kiekvienoms žiemos olimpinėms žaidynėms. Maždaug kas 10 metų Kays atranda keletą tūkstančių tonų naujų mėlynųjų ir žaliųjų granitų. Mėlynasis akmuo, kuris turi ypatingą molekulinę struktūrą, neleidžia tirpti ledui, todėl naudojamas akmens įdėklui, o žalias granitas sudaro kūną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: