© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Penkiolikmetės dailiojo čiuožimo žvaigždės Kamilos Valjevos, kuri praeitą savaitę Pekino olimpinėse žaidynėse atvedė Rusiją prie komandinio aukso, testas dėl uždrausto vaisto širdies veiklai gerinti prieš žaidynes buvo teigiamas, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Teigiamas testas gali kainuoti Rusijai komandinį auksą, be to, kyla grėsmė, kad K. Valieva negalės dalyvauti antradienį prasidėsiančiose individualiose varžybose.

Rusijos sportininkai Pekino žaidynėse varžosi kaip Rusijos olimpinis komitetas (ROK) po to, kai 2014 m. Sočio olimpinėse žaidynėse šaliai buvo uždrausta dalyvauti dėl masinės valstybės remiamos dopingo vartojimo schemos.

Minėtas mėginys buvo paimtas prieš tai, kai A. Valieva praėjusį mėnesį laimėjo Europos čempionatą, vėlai trečiadienį pranešė laikraštis RBC.

Aptiktas preparatas yra trimetazidinas – medžiagų apykaitą veikiantis vaistas, kuris skiriamas anginai ir galvos svaigimui gydyti.

Jį draudžia Pasaulinė antidopingo agentūra, nes jis gerina kraujotakos sistemos darbą ir gali padėti ištvermei.

Pranešimuose teigiama, kad testo rezultatas buvo priežastis, dėl kurios komandinė medalių įteikimo ceremonija buvo išbraukta iš antradienį numatyto laiko.

Rusai iškovojo aukso medalį komandinėse varžybose, Jungtinės Valstijos – sidabro, o Japonija – bronzos, tačiau ceremonija neįvyko, kaip buvo planuota.

 

JAV leidinio „New York Times“ atliktas tyrimas parodė, kad dopingo vartojimu kaltinamos Rusijos čiuožėjos Kamilos Valijevos mėginyje iš viso rastos trys medžiagos, veikiančios širdies darbą.

15-metė šiuo metu varžosi 2022 metų Pekino olimpinėse žaidynėse, nors ir jos dopingo mėginyje nustatyta uždrausta trimetazidino medžiaga. Tyrimo išvados skelbia, kad paauglės čiuožėjos mėginyje taip pat aptikta hipokseno ir L-karnitino. Tiesa, šios dvi medžiagos nėra uždraustos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: