© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2016-iais pristatyta video teisėjo asistento (toliau – VAR) technologija turėjo pilnai eliminuoti kontroversiją iš futbolo pasaulio, tačiau gausus apeliacijų kiekis ir kritikų pasisakymai kelia didelį klaustuką dėl inovacijos sėkmės.

2018-ieji, pasaulio futbolo čempionatas, Sočis. 24-ąją minutę ispanų puolėjas Diego Costa smogia portugalų gynėjui Pepe alkūne į veidą. Gynėjas krenta ant žemės, o Costa siunčia kamuolį į vartų kampą. Ispanijai švenčiant išlyginamąsias varžybas rezultatu 1-1, teisėjas Gianluca Rocchi, naudodamasis ausinėmis, konsultuojasi su vaizdo teisėju (VAR) ir klausia, ar jis nematė žaidime nieko blogo. VAR, kuris tuo metu sėdėjo vaizdo operacijų kambaryje Maskvoje, 1620 km atstumu nuo veiksmo, atsako, jog viskas gerai ir įvartis įskaitomas. „Tai buvo aiški pražanga“, – nepatenkintas teigė Portugalijos treneris Fernando Santosas. Su tuo sutiko netgi į aistrų sūkurį papuolęs ispanų puolėjas Diego Costa.

Tokios situacijos šiandien, po dvejų metų pertraukos, kartojasi kone kiekvienose profesionalios lygos rungtynėse. Oficiali Anglijos „Premier“ lygos statistika1 teigia, jog 2018/2019-ųjų metų sezone, prieš VAR įsitraukimą, teisingų kertinių rungtynių momentų sprendimų kiekis siekė 82 procentus, o su VAR pagalba, 2019/2020-ųjų metų sezone, šis rodiklis pakilo iki 94 procentų. Nepaisant to, interneto platybėse stūkso galybės aistruolių peticijų, kurios siekia panaikinti šią technologiją iš populiariausio sporto pasaulyje, o treneriai ir žaidėjai aktyviai reiškia savo nepasitenkinimą inovacija, kuri turėjo iš esmės pakreipti futbolą pozityvia linkme. Toks statistikos ir realybės supriešinimas kelia klausimą dėl video teisėjo asistento įtakos futbolui – ar VAR išties „gelbsti“ futbolą ir priima teisingus sprendimus taip panaikindama kontroversiją? O gal toliau daromos akivaizdžios klaidos, kurios ne tik nulemia kitokią rungtynių baigtį, bet ir naikina per daug metų brandintą futbolo atmosferą?

Video teisėjo asistentas į futbolo pasaulį įsiliejo kaip ambicingo „Refereeing 2.0“ projekto, kurį koordinavo Karališkoji Nyderlandų futbolo asociacija, vaisius. „Mes žinojome, jog turime apsaugoti teisėjus nuo klaidų, kurias visi gali pastebėti iš karto. Todėl jos tikslas – iš esmės perkurti teisėjavimo sistemą“, – prieš VAR integraciją į futbolą teigė tarptautinės futbolo asociacijos sekretorius Lukas‘as Brud‘as. Permainų poreikio daug aiškinti aistruoliams nereikėjo – per pastaruosius dešimtmečius futbolą iš esmės drebino kontroversiški įvykiai, tokie kaip argentiniečių legendos Diego Maradonos ranka įmuštas įvartis 1986-ųjų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje, kuris įgavo pasaulyje žinomą frazę „The Hand Of God“ (vert. Dieviškoji ranka), 2009-ųjų pasaulio čempionato atrankoje prancūzo Thierry Henry įvartis ranka prieš airius, kuris eliminavo Airiją iš pretendenčių dalyvauti turnyre bei anglų saugo Franko Lampardo įvartis prieš Vokietiją 2010-ųjų pasaulio čempionate, kuris buvo neįskaitytas, nes rungtynių teisėjas nematė, jog kamuolys kirto vartų liniją. Būtent pastarasis incidentas suteikė pradžią VAR pirmtakiui – vartų linijos technologijai.

Dažnos „žmogiškosios“ teisėjų klaidos ir greitai priimami sprendimai neretai nulemdavo rungtynių baigtį ir iššaukdavo gausybę disputų bei nesutarimų tiek aistruolių, tiek komandų tarpe. Mokslininkai išskyrė įvairius aspektus, kurie turi įtakos teisėjo sprendimo priėmimo procesui: teisėjas gali paprasčiausiai nepamatyti incidento, jį gali paveikti minios triukšmas, namų komandos pranašumas bei prieš tai priimti (galimai ir klaidingi) sprendimai, kuriuos norima pataisyti. Svarbią rolę taip pat atlieka ir komandos autoritetas bei fizinė išvaizda. Būtent todėl, siekiant absoliutaus nešališkumo ir teisybės, 2016-ųjų kovą, draugiškose rungtynėse tarp Italijos ir Ispanijos pirmą kartą buvo ištestuota video teisėjo asistento technologija, kurios veikimo principas yra paprastas – įvykus diskutuotinam incidentui, atskirame kambaryje įvykdoma speciali video peržiūra, kurios metu teisėjas gauna aiškią informaciją apie nutikimą. Gavęs pranešimą, teisėjas, besiremdamas naujai gautomis žiniomis gali priimti teisingiausią sprendimą. Nors viskas skamba gan elementariai, o technologija oficialiai naudojama jau beveik du metus, nuomonės apie šią inovaciją išlieka dvipusės.

Mokslininkai atliko tyrimą, norėdami ištirti visus galimus pozityvius video teisėjo asistento aspektus bei išsiaškinti aistruolių požiūrį į futbolą modifikuojančią inovaciją. Tyrimo duomenimis, vienas iš svarbiausių VAR pozityvų yra teisingai priimami, atidžiai išanalizuoti sprendimai. Kiekvieni diskutuotini sprendimai (ypač incidentai baudos aikštelėje) yra atidžiai peržiūrimi video studijoje, pasitelkiant aukščiausios klasės technologijas bei įvairius kamerų kampus. Taip minimizuojama klaidos tikimybė bei sumažinamas kontroversijos faktorius, o ant pagrindinio teisėjo pečių krenta mažiau atsakomybės. Mokslininkų gauti statistiniai duomenys byloja, jog iš 9094 tirtų diskutuotinų situacijų, pagrindinis teisėjas teisingą sprendimą priėmė 8376 kartus, suteikdamas 92,1% sprendimo tikslumą. Po VAR įsikišimo, teisingų sprendimų kiekis išaugo iki 8942 kartų, suteikdamas net 98,3% tikslumo balą, todėl galima daryti prielaidą, jog savo pagrindinį tikslą VAR puikiai įvykdo.

Taip pat pastebėta, jog ypač aukščiausiose lygose, labiau paisoma žaidimo taisyklių bei mažėja simuliacijos elementų. Statistika vizualizuoja, jog tiek Italijos „Serie A“, tiek Vokietijos „Bundesliga“ lygose sumažėjo nuošalių bei skiriamų pražangų ir geltonų kortelių kiekis. Tai reiškia, jog futbolininkai yra žymiai labiau atsargesni, kadangi kiekvieną potencialų ryškesnį incidentą stebi ne tik vyriausiasis rungtynių teisėjas, bet ir video teisėjo asistentas studijoje. Sportininkai taip pat daug mažiau simuliuoja (t.y. specialiai bando vaizdingai įtikinti teisėją, jog buvo patirtas fizinis kontaktas), o tai visapusiškai gerina žaidimo kokybę, kadangi nei viena nei kita komanda negauna papildomo pranašumo – todėl mažėja ir kontroversijos.

Tad galima teigti, jog iš esmės žaidimo taisykles koreguojanti inovacija atneša ilgai lauktą teisybę futbolo pasaulyje bei sumažina kontroversiją teisėjavimo atžvilgiu…O gal ne visai? Galbūt už gudriai sukurto teisybės šydo slypi dar didesni nesutarimai?

Minimalūs trukdžiai, maksimali nauda“,- teigė Tarptautinės Futbolo Asociacijos tarybos direktorius David‘as Elleray‘us, apibūdindamas ką video teisėjo asistentas turėjo atnešti į futbolo industriją. Deja, ne viskas vyksta taip kaip buvo planuota. Atsirandantys trukdžiai dažnai nustelbia gaunamą naudą, o kasdien didėjantis peticijų už VAR panaikinimą skaičius verčia suabejoti inovacijos efektyvumu bei daroma įtaka.

Mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, vienas iš labiausiai neigiamai paveikiančių futbolą faktorių yra priverstinis rungtynių stabdymas. Komandiniuose sportuose, tokiuose kaip futbolas, krepšinis ar ledo ritulys, pagreitis yra vienas iš pačių svarbiausių aspektų, kadangi nuo jo priklauso komandų aktyvumas, psichologinė būklė bei motyvacija. Teisėjui tikrinant kertinį varžybų momentą neretai užtrunkama bent kelias minutes, kadangi tenka atidžiai peržvelgti situaciją iš skirtingų kameros kampų, o nepasiekus bendro nutarimo – keliauti prie specialiaus ekrano ir peržvelgti pačią situaciją. Būtent tai nepatinka ne tik sporto ištroškusiems futbolo aistruoliams, bet ir patiems žaidėjams ir treneriams: rungtynių stabdymas numuša sportinį tempą bei ramina emocijas, kas gali ypatingai paveikti rungtynes jų finalinėje stadijoje.

Duomenys taip pat akcentuoja, jog VAR į smulkiausias detales žiūri per daug atidžiai, taip gadindama futbolo taisykles bei suvokimą, o kartais netgi nepateikdama tikslaus sprendimo. Puikus to pavyzdys – dviejų Anglijos „Premier Lygos“ ekipų – „Norwich City“ bei „Tottenham Hotspur“ rungtynės, įvykusios 2019-ųjų Gruodį. „Norwich“ puolėjo Teemu Pukki įvartis po ilgos VAR peržiūros buvo neįskaitytas dėl milimetru išsikišusios alkūnės. Per VAR pateikiamus kameros kampus, sprendimo aiškiai išvysti ir įvertinti asmenims, nesantiems video studijoje taip ir nepavyko, o „Tottenham“ per likusį laiką išlygino rezultatą ir varžybos baigėsi lygiosiomis. Dėl per daug detalizuojamos situacijos, šis incidentas sukėlė dideles aistras ne tik sirgalių, bet ir futbolo ekspertų bei žurnalistų tarpe. Akivaizdu, jog panašus dėmesio atkreipimas į diskutuotinas detales kelia ne tik masyvų nepasitenkinimą, bet ir neišsprendžia kontroversijos problemos, kadangi priimtas sprendimas gali nulemti rungtynių eigą vienai ar kitai komandai.

Galiausiai, matoma, jog VAR futbolą įtakoja iš estetinės pusės. Daugelis teigia, jog video teisėjo asistento įtraukimas į futbolo taisyklių reglamentus gadina per dešimtmečius brandintą futbolo kultūrą. Akcentuojama, jog naujos tendencijos, kurias į futbolą įdiegia video teisėjo asistentas, mažina šio sporto autentiškumą, intensyvumą bei tradicijas. VAR technologija mažina leistiną agresyvumo kiekį, o tai neigiamai įtakoja žaidimo stilių bei slopina konkurenciją tarp komandų. Taip pat eliminuojama „sveika kontroversija“, kadangi detaliai analizuojami žaidimo aspektai ir apsunkintos taisyklės aistruoliams trukdo pilnavertiškai džiaugtis populiariausio sporto pasaulyje sukeliamomis emocijomis, o futbolininkams – mėgautis laisvu, greitu bei kovingu žaidimo ritmu.

Kontroversija padengti istoriniai momentai byloja, jog VAR integracija į futbolą buvo ne tik neišvengiama, bet ir būtina. Ar technologija, tapusi vienu karščiausių dešimtmečio išradimų sporto pasaulyje, pilnai išsprendžia futbole kylančius incidentus? Atsižvelgiant į kas mėnesį futbolo trenerių, žaidėjų ir sirgalių žeriamą kritiką, galima daryti išvadą, jog tikrai ne. Nors tarp 2018-ųjų ir 2019-ųjų lapkričio mėn. klaidų kiekis kertiniuose rungtynių momentuose sumažėjo nuo 47 iki 24, tačiau kontroversija vis dar sparčiai auga, kadangi turint aukščiausios klasės technologijas yra dar labiau tikimasi absoliutaus tikslumo ir teisybės, ko ši inovacija vis dar pilnai nesuteikia, todėl video teisėjo asistentas šiuo metu galutinai neatlieka nei sergėtojo nei griovėjo vaidmens, o stovi šių dviejų epitetų tarpdury. Žinoma, VAR projektas yra ganėtinai naujas bei taisytinas, todėl belieka tikėtis, jog patobulinus bei su nevaržomu žaidimo stiliumi optimizavus daug žadančią technologiją, incidentai futbole bus lengvai ištaisomi, o per daugelį metų brandintos vertybės – nepažeistos. Telieka tikėtis, jog pikti futbolininkų pasisakymai ir nepatenkintų aistruolių laiškai taps postūmiu į reikalingus sistemos redagavimus ir už kelių metų matysime aukščiausios klasės teisėjavimą.

1 https://www.premierleague.com/VAR/FAQs

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: