Kartais net nesusimąstome kiek valandų praleidžiame prie televizorių ekranų žiūrėdami mums patinkantį turinį, na, o „Netflix“ tai padarė už jus. „Netflix“ savo filmų ir serialų peržiūrų reitingus laiko gana slaptus, tačiau turėdama milijonus abonentų visame pasaulyje ir kultūrą, skirtą maratoniniam žiūrėjimui, gali drąsiai teigti, kad jie pateikia gana stulbinančius peržiūrų valandomis skaičius.

„Netflix“ yra ir srautinio perdavimo paslauga, ir kino studija. Jos originalus turinys – nuo „Oskarui“ nominuoto iki kritikų išliaupsinto. Nors pagyrimai yra gražu, „Netflix“ filmai egzistuoja tik dėl vienos priežasties: kad būtų galima juos žiūrėti kuo daugiau valandų. Taigi, pristatome dešimties populiariausių filmų anglų kalba sąrašą, sudarytą pagal per pirmąsias 28 dienas nuo jų pasirodymo peržiūrėtas valandas.

10. „Slaptasis Spenseris“ (Spenser Confidential, 2020)

238 900 000 valandų

Kadras iš filmo „Slaptasis Spenseris“ / Netflix

Markas Wahlbergas demonstruoja savo komedinius sugebėjimus filme „Spenser Confidential“, kuris yra 2013 m. Eiso Atkinso romano „Roberto B. Parkerio Wonderland“ adaptacija. Peterio Bergo režisuotame veiksmo komedijos filme pasakojama apie Bostono policijos pareigūną Spenserį (akt. Wahlbergas), kuris, susidūręs su korumpuotu ir piktnaudžiaujančiu viršininku kapitonu Boilanu (akt. Michaelas Gastonas), patenka į bėdą ir į kalėjimą. Atlikęs bausmę, jis vos antrą kartą nepatenka į bėdą dėl žmogžudystės, tačiau šį kartą jis nesėdės vietoje, jis kovos, kol sulauks teisingumo.

Spenseris, buvęs policininkas, geriau žinomas dėl to, kad sukelia daug daugiau problemų, nei jų išsprendžia, ir jis ką tik išėjo iš kalėjimo ir visam laikui palieka Bostoną. Šis nori pradėti naują gyvenimą, naujame mieste ir atversti švarų naują lapą gyvenime, tačiau pirmiausia jam tenka padėti savo senam bokso treneriui ir mokytojui Henriui (akt. Alanas Arkinas) su perspektyviu mėgėju Hawku (akt. Winstonas Duke’as). Hawkas – įžūlus, bebaimis MMA kovotojas, įsitikinęs, kad bus geresnis priešininkas nei kada nors buvo Spenseris. Kai paaiškėja, kad du buvę Spenserio kolegos yra nužudyti, jis pasitelkia Hawką ir jo įžūlią buvusią merginą Cizę (akt. Iliza Shlesinger), kad šie padėtų jam ištirti ir patraukti kaltininkus atsakomybėn.

2020 m. filmas, smarkiai kritikuojamas dėl nukrypimų nuo mylimos pirminės medžiagos, ir buvo teigiama, kad nepadarys įspūdžio originalaus romano (ir televizijos ekranizacijos) gerbėjams. Vis dėlto čia neabejotina pramoginė vertė, nes tūkstančiams žmonių iš viso pasaulio filmas pasirodė pakankamai juokingas ir painus, kad taptų vienu iš labiausiai iki šiol žiūrimų „Netflix“ filmų.

9. „Motina“ (The Mother, 2023)

254 000 000 valandų

Kadras iš filmo „Motina“ / Netflix

2023 m. filmas „Mother“ – vienas populiariausių „Netflix“ filmų, tai veiksmo trileris, kuriame daug dėmesio skiriama Dženifer Lopez vaidmeniui. Lopez vaidina pagrindinę heroję, buvusią JAV kariuomenės agentę, kuri grįžta iš „pogrindžio“ ir kartu su FTB agentu persekioja nusikaltėlius, pagrobusius jos dukrą.

Kai Motinos dukra Zoe yra pagrobiama, Motina ir Kruizas vyksta į Kubą, kad išgelbėtų mergaitę nuo Alvarez. Motinai atskleidus savo tikrąją tapatybę Zojai, ši supranta, kad ji yra jos motina. (Miglė Kurtinaitytė)

Siekdami keršto, kaip duetas jie eina išvien, siekdami išlikti gyvais. Motinas vienintelis ir tikras tikslas: bet kokias būdais išgelbėti ir apsaugoti savo dukrą. (M. K.)

Visgi, įvykus netikėtam išpuoliui, kai visi nukentėjo, išskyrus Motiną, ši visko imasi į savo rankas. Ji naršo klastingą pasaulį, pasiryžusi išgelbėti save ir savo vaiką. Istorijai besivystant, atskleidžiamos įvairios paslaptys, kelionė pasiekia skirtingas lokacijas. Motina atranda tikrąją pasiaukojimo, meilės prasmę ir pastangas, kad apsaugotų savo paliktą dukrą. (M. K.)

Filmas remiasi įprastomis žanro schemomis ir nedaug ką keičia. Nors ir smagu stebėti, kaip filmo herojė tampa blogiuke moterimi žudike, tai atrodo kaip iššvaistytas Lopez, kuriai trūksta tiek nedaug, kad taptų kultine veiksmo heroje, potencialas.

8. „Išvadavimas“ (Extraction, 2020)

266 900 000 valandų

Kadras iš filmo „Išvadavimas“ / Netflix

Įkalinto Indijos narkotikų barono sūnus pagrobiamas, bet jo tėvas atsisako mokėti išpirką. Vietoj to, juodosios rinkos samdinys Taileris Rake’as (akt. Chrisas Hemsworthas) kviečiamas berniuką išlaisvinti. Jam tai būtų pavykę, jei ne paskutinę minutę įvykęs dvigubas sukčiavimas, kuris viską paverčia chaosu.

Taileris Rake’as – bebaimis juodosios rinkos samdinys, neturintis ko prarasti. Kai jo įgūdžių paprašoma išgelbėti pagrobtą įkalinto tarptautinio nusikaltėlių pasaulio autoriteto sūnų Dakoje, šis iškart imasi darbo. Tačiau tamsiame ginklų ir narkotikų prekeivių nusikalstamame pasaulyje jau ir taip mirtinai pavojinga misija tampa neįmanoma ir visiems laikams pakeičia Rake’o ir berniuko gyvenimus.

Filmas, amerikiečių veiksmo trileris, kurį režisavo Samas Hargrave’as yra tiesioginė 2014 m. grafinio romano adaptacija, kai broliai Russo ketino perkelti istoriją į ekraną. Keletas nukrypimų skiria filmą nuo pirminės grafinės novelės medžiagos, tačiau bendra istorija iš esmės išlaikyta.

Nepaisant to, kad šis filmas yra vienas populiariausių „Netflix“ filmų, jis turi siužeto ir charakterio trūkumų. Gerbėjai jį žiūri tik dėl vienos priežasties: dėl veiksmo. Pirmą kartą filmo režisierius Samas Hargrave’as pirmą kartą susitiko su Chrisu Hemsworthu, kai dirbo Chriso Evanso / Kapitono Amerikos dubleriu. Marvel buvo taip sužavėtas, kad jis tapo MCU kovų choreografu. Filme “Ekstrakcija” Hargrave’as stipriai pasitelkia akceleratorių, filmuodamas automobilių gaudynes, pritvirtintas prie automobilių priekinių dalių, ir žiūrovus įtraukia į vienuolika su puse minutės trunkančią nepertraukiamą vieno kadro veiksmo seką.

7. „Stiklinis svogūnas: ištrauktų peilių paslaptis“ (Glass Onion: A Knives Out Mystery, 2022)

320 300 000 valandų

Kadras iš filmo „Stiklinis svogūnas: ištrauktų peilių paslaptis“ / Netflix

Danielis Craigas vėl atlieka dabar jau kultinio žavingo detektyvo Benoit Blanc vaidmenį masinio populiarumo sulaukusio filmo „Knives Out“ tęsinyje. 2022 m. filmas žiūrovus nukelia į prabangų poilsį privačioje Graikijos saloje, priklausančioje ekscentriškajam technologijų milijardieriui Mailsui Bronui (akt. Edwardas Nortonas), kuris ten susikviečia savo artimiausius ir sėkmingiausius draugus (juos vaidina Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Kate Hudson, Dave’as Bautista, Jessica Henwick ir Madelyn Cline).

Detektyviniame filme, penki ilgamečiai draugai pakviečiami į milijardieriaus Mailso Brono namus Graikijos saloje. Visi penki pažįsta Broną nuo seno ir už savo dabartinius turtus, šlovę ir karjerą yra dėkingi jam. Pagrindinis renginys – žmogžudystės savaitgalio žaidimas, kurio auka bus Bronas. Iš tikrųjų jie visi turi priežasčių jį nužudyti. Taip pat pakviestas Benoitas Blancas, geriausias pasaulyje detektyvas. Žaidimas prasideda… ar jiems pavyks laimėti žaidimą?

Tai turtingų žmonių parodija. Svarbiausia filmo žinutė yra ta, kad turtingi žmonės nebūtinai yra protingi ar išmintingi (tiksliau, jie dažnai būna kvaili) ir kad šie žmonės nėra normalūs (tiksliau, jie būna keistuoliai).

Geriausi aktoriai meistriškai veda žiūrovus per vis pavojingesnius filmo posūkius, „Stiklinis svogūnas:  ištrauktų peilių paslaptis“ pavyko tapti gerbėjų vertu pirmojo filmo tęsiniu. Dialogai šmaikštūs, paslaptis išmintinga, o atskleidimai tikrai nenuspėjami – tai puikus filmas ir praleistas laikas nuo pradžios iki pabaigos.

6. „Mes galime būti herojais“ (We Can Be Heroes, 2020)

231 200 000 valandų

Kadras iš filmo „Mes galime būti herojais“ / Netflix

Roberto Rodrigeso režisuotame filme pasakojama apie grupę superherojų vaikų, kurie susiburia į komandą ir kartu gelbsti planetą po to, kai jų tėvus pagrobia ateiviai užpuolikai.

Kai ateiviai užpuolikai pagrobia Žemės superherojus, jų vaikai nugabenami į vyriausybinę slėptuvę. Tačiau protingosios paauglės Misės Moreno nesustabdys niekas. Ji išgelbės savo superherojų tėtį Markusą Moreno. Misė susivienija su kitais supervaikais, kad pabėgtų nuo paslaptingos vyriausybinės auklės ponios Granados. Jei nori išgelbėti tėvus, jiems teks bendradarbiauti, pasitelkiant savo galias (kiekvieno vaiko jos vis skirtingos) – nuo elastingumo iki laiko kontrolės ir ateities nuspėjimo. Komanda, kuri ne iš šio pasaulio suburiama ir kova su blogiu prasideda.

Tiesą sakant, tai labiau savarankiškas superherojų filmas, o ne panašių filmų palikimo tęsinys. Jis suskaldė kritikus ir gerbėjus, į dvi grupes, nes suaugusieji negali iki galo įvertinti jo zenitinių elementų, kurie akivaizdžiai buvo skirti vaikams. Vis dėlto į vaikus orientuotame filme yra įdėta daug širdies ir jis pasiekia tai, ko buvo užsibrėžęs: prajuokinti jaunuosius žiūrovus ir įkvėpti juos išnaudoti savo pačių galimybes keisti pasaulį.

5. „Pilkas žmogus“ (The Gray Man, 2022)

299 500 000 valandų

Kadras iš filmo „Pilkas žmogus“ / Netflix

Broliai Russo pristato dar vieną įtraukiantį veiksmo filmą „Pilkas žmogus“, kuriame pasakojama apie nusivylusį CŽV agentą „Siera Six“ (liet. „Šeštasis“) (akt. Ryanas Goslingas), atskleidžiantį tamsią savo agentūros paslaptį. Netrukus jį ima persekioti kraujo ištroškęs ir beatodairiškas buvęs agentas Lloydas Hansenas (akt. Chrisas Evansas), kuris, persekiodamas „Šešėlį“, sunaikins viską ir visus, kas pasitaikys jo kelyje.

„Šeštasis“ už tėvo nužudymą laiką leido kalėjime iki kol jo išvaduoti atvyksta CŽV vadas Donaldas Fitzrojus. Jis įteikia kaliniui pasiūlymą dirbti jam, tačiau jam išėjus į laisvę reikės žudyti kitus nusikaltėlius.

Vykdant misiją Bankoke veiksmas pakrypsta ne pagal planą. Sumanusis „Šeštasis“ sugeba rasti būdą kaip atlikti darbą kitaip. Tačiau viskas pasikeičia gana greitai, kai „Šeštasis“ supranta, kad nužudė vieną iš savo kolegų „Ketvirtąjį“. Pastarasis prieš mirtį įteikia „Šeštajam“ medalioną, kuriame yra USB su įslaptinta informacija apie dabartinį CŽV vadą Denį Carmichaelį. „Šeštasis“ taip pat sužino, kad jis bus kitas auka ir pradeda savo bėgimą bei slapstymąsi nuo CŽV. Denis Carmichaelis žinodamas „Šeštojo“ sugebėjimus nusprendžia pasamdyti buvusį CŽV agentą Loidą Hanseną, kuris garsėjo savo sociopatinėmis savybėmis ir buvo žinomas dėl savo žiaurių būdų susidorojant su aukomis, o nuo jo gyvas nepabėgdavo niekas. (Donatas Rusinas)

Dėl beveik komiškai pikto piktadario, absurdiškų veiksmo scenų ir perdėto pasakojimo filmas vos duoda žiūrovams laiko atsikvėpti tarp įdomiausių dalių. Šis filmas pagrįstai yra tarp labiausiai mėgstamų „Netflix“ filmų, didžiąja dalimi greičiausiai dėl neįtikėtinos Goslingo, kaip paslaptingo ir drąsaus veiksmo herojaus, vaidybos.

4. „Dėžė su paukščiais“ (Bird Box, 2021)

325 300 000 valandų

Kadras iš filmo „Dėžė su paukščiais“ / Netflix

Praėjus penkeriems metams po to, kai pasaulį užpuolė klastinga rūšis, skatinanti žmones nusižudyti, Melori (akt. Sandra Bullock), dviejų mažų vaikų motina, kartu su atsitiktinai atrinktais kitais išgyvenusiais žmonėmis slepiasi slėptuvėje. Plėšrūnai negali sužeisti tų, kurie jų nemato, todėl aklumas užtikrina saugumą. Dabar laikas judėti toliau, tačiau klastingo pabėgimo upe reikia imtis užrištomis akimis, o net menkiausias žvilgsnis gali būti mirtinai pavojingas.

Filme regime skaudžią civilizacijos agoniją, kai Žemės gyventojų gretos stulbinamu greičiu nyksta dėl nesuprantamos priežasties: vieni žmonės masiškai žudosi, kiti, tarsi išprotėję, tampa žudikais. Ir vienus, ir kitus paveikia kažkokios būtybės, vienas žvilgsnis į kuriuos žmonėms atima protą. Išgyventi lemta tik tiems, kurie sąmoningai atsisako žvalgytis aplinkui. Tokio apokaliptinio siaubo atmosferos centre atsiduria moteris Melori (akt. Sandra Bullock), kuri su dviem vaikais ryžtasi užrištomis akimis keliauti sraunia upe ten, kur tikisi surasti kitus išsigelbėjusius nuo pražūties.

Mirtinų pavojų pakeliui į savo „pažadėtąją žemę“ Melorės ir jos vaikų laukia tikrai daug. O kadangi keliauninkų akys užrištos, svarbus vaidmuo atitenka dėžėje gabenamiems paukšteliams. Jie čia – ne paliktų namų jaukumo simbolis, o labai svarbi išgyvenimo priemonė. Prisiminkime, kam anksčiau šachtininkai su savimi į anglies šachtas ėmė kanarėles… (Gediminas Jankauskas)

„Dėže su paukščiais“ suteikia tikrų įspūdžių ir bauginančių jausmų. Bullock tempia filmą ant savo pečių, tačiau talentingi aktoriai, tarp kurių Sara Paulson, Trevante Rhodes, Johnas Malkovichius, Jacki Weaver, Danielle Macdonald ir Lil Rel Howery, suteikia ir taip jau širdį virpinančiam filmui naujų niuansų ir naujų siaubo rakursų.

3. „Adamo projektas“ (The Adam Project, 2022)

281 000 000 valandų

Kadras iš filmo „Adamo projektas“ / Netflix

Mokslinėje fantastikos veiksmo komedijoje dvylikametis Adamas Ridas sielvartauja dėl neseniai prarasto tėvo, kai netikėtai susiduria su kraujuojančiu pilotu, kuris, pasirodo, yra keliaujanti laiku senesnė jo paties versija. Dvylikametis Adamas iškart pamato ir atpažįsta būsimąjį (ateities) Adamą, kurį vaidina Ryanas Reynoldsas, ir yra įtikinamas jam padėti, kai sužino, kad misija susijusi su grįžimu į praeitį, kad surastų savo tėvą ir ištaisytų praeities klaidas.

2050 m. naikintuvo pilotas Adamas Ridas pavagia laiko reaktyvinį lėktuvą, kad pabėgtų į 2018 m. ir išgelbėtų savo žmoną Laurą. Per šį procesą jis susižeidžia ir avariniu būdu nusileidžia 2022 m. Tuomet istorija persikelia į 2022 m. 12–metį Adamą, kurio tėvas Luisas mirė prieš metus. Mokykloje iš jo tyčiojamasi, už muštynes mokykloje jis pašalinamas iš mokyklos ir nutolsta nuo motinos Elės. Vieną vakarą grįžęs namo vienas, jis randa sužeistą būsimąjį Adamą. Jaunesnysis Adamas atsisako pasitikėti nepažįstamuoju, tačiau būsimasis Adamas netyčia pamini ir jaunesniojo Adamo, ir savo šuns Hokingo vardus. Jaunesnysis Adamas netrukus supranta, kad priešais jį stovintis nepažįstamasis yra jo būsimasis aš.

Jis rizikavo viskuo, kad grįžtų laiku vykdydamas slaptą misiją. Kartu jie turi leistis į nuotykį praeityje, kad surastų savo tėvą, viską ištaisytų ir išgelbėtų pasaulį. Dirbdami kartu, tiek jaunas, tiek suaugęs Adamas susitaiko su tėvo netektimi ir turi galimybę išsigydyti juos susiformavusias žaizdas. Prie misijos iššūkių prisideda ir tai, kad abu Adamai atranda, jog iš tiesų nelabai mėgsta vienas kitą, ir jei nori išgelbėti pasaulį, pirmiausia turi išsiaiškinti, kaip sugyventi.

Reynoldso unikalaus žavesio, sarkazmo ir raumenų mišinio gerbėjams „Adamo projektas“ tikrai patiks, nors mokslinės fantastikos gerbėjams jo gali šiek tiek pritrūkti. Režisieriui Shawnui Leviui pavyko rasti filmo širdį. Tai filmas, kuris tikrai suvirpins žiūrovų širdis ir leis save pamatyti kitomis akimis.

2. „Nežiūrėk aukštyn“ (Don’t Look Up, 2021)

408 600 000 valandų

Kadras iš filmo „Nežiūrėk aukštyn“ / Netflix

Du žemo lygio astronomai, kuriuos vaidina Dženifer Lawrence ir Leonardas DiCaprio, sužino, kad į Žemę artėja kometa, kuri po šešių mėnesių susidūrusi su Žeme sunaikins visą gyvybę. Kai nei prezidentei, nei jos administracijos vadovui sūnui (akt. Džonas Hill) tai nerūpi, jie nusprendžia patys kreiptis į žiniasklaidą. Žmonių reakcijos į šį beprotiškai prieštaringą filmą nevienareikšmės, daug retorikos primena pandeminę paranoją ir antimokslinį diskursą.

Filmo ekspozicija pakankamai rimta. Bet netrukus rimtis pasibaigia. O į savo valdas įžengia komedija, tiksliau sakant, pikta politinė satyra. Ji plačiai subujoja Baltuose rūmuose, kurių naujoji šeimininkė prezidentė Džeinė Orlin (akt. Merilė Streep) labiau susirūpinusi jai svarbesnėmis politinėmis aktualijomis: artinasi kongreso rinkimai, o dar reikia į Aukščiausią teismą prastumti savo kandidatą, kuriam gresia kaltinimai seksualiniu priekabiavimu… (Gediminas Jankauskas)

Nesulaukusi dėmesio ir pritarimo aukštuose politikos koridoriuose mokslininkų porelė kreipiasi į žiniasklaidą, kuri tik ir laukia pikantiškos informacijos skandalingiems reportažams. Užsisuka tikra absurdo karuselė. (Gediminas Jankauskas)

„Oskarui“ nominuotas juokdarys, scenaristas ir režisierius Adamas McKay’us, galbūt savo karjerą pradėjo nuo šmaikščių komedijų, bet dabar jis ryžtingai pasuko politinės satyros link. Dar niekada nebuvo taip juokinga pakelti nusivylimą keliantį veidrodį toksiškai prieš mokslą nusiteikusiai kultūrai ir artėjančiai pražūčiai.

1. „Raudonasis pranešimas“ (Red Notice, 2021)

454 200 000 valandų

Kadras iš filmo „Raudonasis pranešimas“ / Netflix

FTB agentas Džonas Hartlis (akt. Dveinas Džonsonas) tiria vieno iš trijų kiaušinių, kuriuos Marcas Antonijus kadaise padovanojo Kleopatrai, vagystę. Džonsonas atgauna dingusį kiaušinį iš pagarsėjusio meno vertybių vagies Būto (akt. Ryanas Reynoldsas), tačiau kitas vagis, Juodoji, persirengusi vienu iš smogikų komandos narių, tikrąjį kiaušinį iškeičia į padirbtą. Hartlis atsiduria viduryje įžūlaus apiplėšimo, kurio metu jis priverstas bendradarbiauti su didžiausiu pasaulyje meno kūrinių vagimi Nolanu Būto. Dėl kiaušinio vagystės kaltinamas agentas Hartlis, ir jis kartu su Būtu patenka į kalėjimą.

Juodoji (akt. Gal Gadot) paprašo Būto padėti jai pavogti kitus du kiaušinius. Jis atsisako, bet galiausiai kartu su Hartliu sukuria planą, kaip pavogti antrąjį kiaušinį iš Juodosios, o tada bandyti pavogti trečiąjį, kurio buvimo vietą, atrodo, žino tik Būtas. Tegul prasideda dvigubas sukčiavimas…

Akivaizdu, kad Reynoldso vardas labai traukia „Netflix“ žiūrovus. Džonsonas puikiai tinka Reynoldso pokštams ir kandžioms replikoms. Dėl jųdviejų chemijos jų, kaip bičiulių filmas beveik pranoksta numatytąjį. Gadot yra sveikintinas papildymas, tačiau, nepaisant gerai žinomų kino žvaigždžių galios, „Raudonasis pranešimas“ vos pakyla aukščiau vidutinybės. Filmas pasižymi neblogu veiksmu ir pakankamai padoriu sumanymu, kad suburtų tris didžiausias šių dienų kino žvaigždes. Filmas nėra įspūdingas, bet „Netflix“ žiūrovai, regis, tam neprieštaravo. Labiausiai žiūrimam „Netflix“ filmui jau suplanuoti ir du tęsiniai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: