Per pastaruosius kelis dešimtmečius animaciniai serialai suaugusiesiems itin išpopuliarėjo ir tapo svarbia televizijos pramonės dalimi. Šiose laidose ne tik linksminama, bet ir gvildenamos sudėtingos temos bei pateikiami aštrūs socialiniai komentarai. Šiandien apžvelgsime 10 itin sėkmingų animacinių serialų suaugusiesiems, kurie patraukė žiūrovų dėmesį visame pasaulyje.

Šis dešimtukas sėkmingų animacinių serialų suaugusiesiems linksmino ir žavėjo žiūrovus visame pasaulyje. Nuo novatoriškos satyros iki ribas peržengiančio humoro ir susimąstyti verčiančio tyrinėjimo – šie serialai įrodė, kad animacija skirta ne tik vaikams, ir nutiesė kelią brandžiam pasakojimui šiame žanre.

Kadras iš serialo „Inside Job“

10. „Inside Job“ (2021 – 2022)

Seriale regėsite šešėlinę vyriausybę ir nefunkcionalią komandą, kurios kasdienis darbas – rengti pasaulio sąmokslus. Nuo painių slaptų slėptuvių iki slaptų draugijų ir kaukėtų orgijų etiketo – orientuotis „Cognito Inc.“ biuro kultūroje gali būti sudėtinga, ypač asocialiai technologijų genijai Reiganai Ridli.

Netgi darbo vietoje, kurioje pilna reptilijomis persikūnijančių žmonių ir aiškiaregių, ji laikoma keistuole, nes tiki, kad pasaulis gali būti geresnis. Reigana mano, kad gali kažką pakeisti, jei tik sugebės suvaldyti savo nesutramdomą, manifestus rašantį tėvą, neatsakingus bendradarbius ir pagaliau gauti paaukštinimą, apie kurį svajojo.

Žinoma, geriausias serialo personažas yra Reigana. Ji labai sudėtinga, įdomi ir simpatiška veikėja, kuri keičiasi ir vystosi. Jei seriale nebūtų Reiganos, jis nebūtų puikus. Serialas vis gerėja, kol antrojo sezono pabaigoje tampa labai emocionalus ir stiprus.

Seriale daug dėmesio skiriama detalėms, labai kūrybingas ir drąsus sąmokslo teorijų kūrimas. Daug kritikų nurodo panašumus su „Rick and Morty“, bet nebūtinai tai reikia vertinti kaip blogą dalyką. Tai tik padaro jį patrauklesnį tiems, kam patinka tokio tipo animaciniai filmai.

„Inside Job“ replikos ir humoras, tiesiog nepriekaištingi. Kadangi daugiau ar mažiau visi esame girdėję apie daugumą sąmokslų, iš kurių juokiamasi, smagu, kad kai kurie kontraversiški aspektai nagrinėjami šmaikščiais juokeliais.

Su kiekvienu sezonu serialas tik žydi ir stiprėja, o tai tikrai pagirtina.

Nors tai absurdo komedija, joje taip pat pavyko sukurti įdomius niuansuotus personažus su pagrįstomis ir patenkinamomis charakterių linijomis. Galima sakyti, kad iš pradžių jis turėjo keletą nelygumų, tačiau ilgainiui jis vis geriau ir geriau formavosi.

Gaila, bet…Nežinia, dėl ko „Netflix“ vadovai jį atšaukė. Jie išmeta begalę bendro pobūdžio šiukšlių, kurių niekas niekada neprisimins, bet vieną iš nedaugelio iš tikrųjų kūrybiškų dalykų jie nusprendžia atšaukti.

Bet kokiu atveju, reikia lenktis žemai prieš Shion Takeuchi ir jo komandą už „Inside Job“ sukūrimą.

Kadras iš serialo „Chicago Party Aunt“

9. „Chicago Party Aunt“ (2021 – )

„Netflix“ užsakė suaugusiesiems skirtą animacinį serialą „Chicago Party Aunt“, kurį įkvėpė to paties pavadinimo Chriso Witaske’s „Twitter“ paskyra.

„Netflix“ užsakė 16 pusvalandžio trukmės serialo epizodų, o pirmieji aštuoni jų pasirodė 2021 metų, rugsėjo 17 d.

Seriale pasakojama apie Diane Dunbrowski, kuri visada yra kiekvieno vakarėlio viešnia, žinoma kaip „Čikagos vakarėlių teta“. Serialas tikrai parodo ir įvertino šeimos ir draugų vertę. Patrauklus siužetas ir sklandi eiga.

Animaciniame seriale Diane (įgarsino Lauren Ash) yra tokia pat garsi, šiurkšti ir nepikta, kaip ir ją įkvėpę tviterio įrašai. Ji seriale parodo dar vieną sluoksnį žmonių, ir dėl jų ji susierzinusi… Susierzinusi dėl gentrifikacijos (Gentrifikacija – miesto rajono, dažniausiai esančio netoli centro, transformacijos procesas, kurio metu apleistas, žemesnes pajamas gaunančių socialinių sluoksnių gyvenamas rajonas tampa prestižiniu, pasižyminčiu aukštomis nekilnojamo turto kainomis.), kuri vis užima jos mėgstamas Čikagos vietas.

Kitais atvejais ji tiesiog džiaugiasi galėdama linksmintis vakarėliuose, dalyti blogus patarimus savo mylimam sūnėnui Danieliui (įgarsino Rory O’Malley) ir iki mirties ginti savo „purviną“ gyvenimo būdą. Ji valgo Čikagos maistą, patiria pašėlusių nuotykių, flirtuoja su gyvenimo pamokos išmokimu, plauna, skalbia, ir viska kartoja.

Jei užaugote toje pačioje Čikagoje kaip ir Diane bei Danielis, galbūt „Čikagos vakarėlių teta“ patiks jūsų jausmams ir jūs sušuksite: „Ei, aš žinau tą vietą!“.

Šis suaugusiųjų komedija tikrai gera. Kiekvienas epizodas priverčia pratrūkti juoku. Puikus epizodinis siužetas, kuris buvo šiek tiek reliatyvus, bet padarytas itin dramatiškai. Puikus įgarsinimas ir švarus veikėjų dizainas. Keletas veiksmo, juodojo humoro, romantikos, bet visiškai užpildyta suaugusiųjų komedijomis. Nuostabūs dialogai ir scenarijai, o įžanginis kūrinys iškart sudomino žiūrėti toliau.

Kiekvienas epizodas trunka apie 20–30 minučių. Perspėsime, kad serialas tikrai ne vaikams.

Kadras iš serialo „Arcane“

8. „Arcane“ (2021 – )

2021 m. lapkritį „Netflix“ platformoje pasirodęs animacinis serialas „Acrane“, paremtas kompiuteriniu žaidimu „League of Legends“, pasakoja apie dviejų miestų – turtingojo Piltoverio ir nušiurusio Zauno – susidūrimą. Įtampa kyla, kai Piltoveryje atrandamas būdas bet kam kontroliuoti magišką energiją, o Zaune pasirodo naujas narkotikas, kuris žmones paverčia pabaisomis.

Tarp miestų užverda konkurencija, susipriešina šeimos ir draugai, o Arkainė užmezga draugystę su tokiais žymiais „League of Legends“ personažais kaip Vi, Džinks, Keitlin, Džeisu ir Viktoru – prasideda įtampos kupini nuotykiai.

Serialas atstovauja stimpanko žanrui, t. y. mokslinės fantastikos, kurioje galima rasti istorinių elementų ir paprastai susiduriama su garais varomomis mašinomis, o ne su moderniomis technologijomis. Tokio žanro tikslinė auditorija dažniausiai yra jaunuoliai, tačiau nevertėtų taip griežtai jo įrėminti. Nors fantastiniuose pasakojimuose labai svarbus kuriamas pasaulis, tačiau šiame seriale už jį svarbesni yra personažai ir jų santykiai, aistros, problemos, kurios užveda siužeto variklį. Kritikai „Acrane“ laiko „ypač gera jaunimui skirta fikcija“.

Žiūrovai tikrai liko nenusivylę, jie teigia, kad tai: „gražus pasakojimas, puikios pabrėžiančios srovės, o už viso to slypinčios emocijos tiesiog nuostabios. Ši istorija skirta visiems, bet ypač „League of Legends“ gerbėjams. Visą laiką žiūrėdamas bandžiau sudėlioti, kas yra kas. Ir kai kurie iš įvykių yra akivaizdūs, bet kiti tikrai priverčia gilintis ir suprasti, kur jie bando nukreipti.“

Tikrai tikiu, kad tai fantastiškas serialas, man patinka viskas, ką iki šiol iš jo mačiau. 10/10 visiškas nokautas.

Kadras iš serialo „F is for Family“

7. „F is for Family“ (2015 – 2021)

Tėvas, bandantis viskuo aprūpinti savo šeimą ir dirbantis darbe, kurio nekenčia, motina, kuri stengiasi būti tokia žmona ir motina, kokia turėtų būti pagal visuomenės normas, paauglys, kupinas pykčio ir dievinantis rokenrolą, vaikis, prakeiktas „vidurinio vaiko prakeiksmu“, kuris paprasčiausiai nori pasilinksminti ir maža mergytė, kuri toli gražu nėra mergaitiška, bet vis tiek yra tėvo numylėtinė – visi puikiai atspindi 1970-ųjų Ameriką. Siužetas pasakoja apie tuos laikus, kai tabakas dar buvo laikomas sveiku, kai komendanto valanda vaikams prasidėdavo užgesus gatvių šviesoms, mamos likdavo namuose, o seksas, narkotikai ir rokenrolas buvo viena pagrindinių gyvenimo dalių. O viso to centre matome vidurinės klasės amerikiečių šeimą, besistengiančią išgyventi dar vieną dieną.

„Š reiškia Šeimą“ (angl. F is for Family), bet taip pat vieną Šauniausių šiuo metu rodomų animacinių serialų. Vienintelis serialo minusas, tai kad mums jo vis negana. Ir nors tarpai tarp sezonų gan ilgoki, jų tikrai verta laukti, kadangi scenarijaus autoriai atliko nuostabų darbą kurdami įtraukiančias istorijas apie sunkiai dirbančią Merfių šeimą. Jau vien įvadinė serija, kurioje skamba užkabinantis „Redbone“ grupės garso takelis „Ateik ir pasiimk savo meilę“ (angl. Come and get your love), puikiai perteikia kasdien išgyvenamą vidurio amžiaus nerimą.

„F is for Family“ kartas nuo karto gali pasirodyti grubokas – ypač atsižvelgiant į laikotarpį, 1970-ius – bet seriale slypi ir nemažai mielų akimirkų, kurios priverčia palaikyti šią ne itin normalią šeimą. Be to, nors seriale juoko forma ir rimtais siužetais nagrinėjamos gan aktualios, kasdienio gyvenimo problemos, humoro tikrai netrūksta ir pasijuokti tikrai yra iš ko. „F is for Family“ buvo pradėtas rodyti 2015 metais ir tęsiasi iki šiol. Šiuo metu jį sudaro penki sezonai po 10 serijų, tačiau pirmajame ir paskutiniame šiek tiek mažiau.

Kadras iš serialo „Archer“

6. „Archer“ (2009 – 2023)

Su nesuskaičiuojama galybe nuoširdžiai įtraukiančių šnipų siužetų, žanro pasikeitimų bei vienu aštriausių kada nors parašytų scenarijų, „Archer“ yra ir ketina toliau būti įdomios, komedinės televizijos galiūnu. Adamo Rydo kūrinys kilo dėl akivaizdžios meilės šnipų trilerio žanrui bei dėl akivaizdaus poreikio smulkiai analizuoti, tyrinėti ir tiesiog išmėsinėti kiekvieną minėto žanro įvaizdį. H. Džonas Bendžaminas, įgarsinantis pagrindinį veikėją, nuo pat pradžių tampa ikonišku (šis vyrukas apima tokį didelį diapazoną vien pasitelkdamas savo balsą), o jį supantys aukščiausio lygio balso aktoriai tik dar labiau pagyvina serialą.

Įžeidus serialo pokštų bei juokų stilius, kai kuriems, kurie nėra pasiruošę tokioms nuotaikoms, gali pasirodyti kiek netaktiškas, tačiau bendra „Arčeris žingsnelis po žingsnelio mokosi tapti geresniu žmogumi“ tema šį jausmą šiek tiek numalšins, o sklandus demonstravimo menas jus tikrai sužavės. O tokios technikos, kai „vienos scenos pabaiga pradeda kitą sceną“ panaudojimas užtarnavo „Archer“ vietą televizijos žodyne, kuriame jis taip puikiai prisitaikė, jog atrodo, kad jo vieta visada ten ir buvo. Be to, dauguma su šnipinėjimu susijusių šio serialo dalykų yra itin įtempti ir intensyvūs, o ypač gerasis trečiasis sezonas, kuriame pasirodo Brajanas Kranstonas. „Archer“ buvo pradėtas rodyti 2009 metais ir yra rodomas iki šiol, o šiuo metu jį jau sudaro 12 sezonų po 8-13 serijų.

„Archer“ siužetas sukasi aplink tarptautinę šnipų agentūrą bei jos darbuotojų gyvenimus. Nors jų šnipinėjimo, žvalgybų misijų, pasiklausymų ir stebėjimų po priedanga darbas itin bauginantis ir pavojingas, kiekviena slapta operacija ir globalinė krizė iš tiesų tėra tik dar vienas pasiteisinimas darbuotojams pakenkti ir išduoti vienas kitą bei sugadinti kitų darbus siekiant asmeninės naudos. Serialo veikėjus įgarsina tokie balso aktoriai kaip H. Džonas Bendžeminas, įgarsinantis itin talentingą ir neįtikėtinai niekingą vyriausiąjį šnipą „Sterlingą Arčerį“; Aiša Tailer atstoja Arčerio bendradarbės šnipės ir buvusios merginos „Lanos Kein“ balsą; Džesika Volter įgarsina dominuojančią ir itin įžeidžią motiną bei šnipų agentūros direktorę „Malori Arčer“; o Krisas Parnelis – lengvai įbauginamą, kontrolieriumi paverstą slaptąjį agentą „Kirilą Figsą“.

Kadras iš serialo „The Venture Bros.“

5. „The Venture Bros.“ (2003 – 2018)

Kaip ir serialas „Archer“, Kristoferio Makalako sukurta veiksmo komedija „The Venture Bros.“ yra juodoji komedija, kurioje seni dalykai susimaišo su naujais. Tiek siužetu, tiek meniniu dizainu serialas pajuokia superherojų komiksus, veiksmo filmus ir nuotykių ieškotojo berniuko įvaizdį iš 1960-ųjų metų, kaip pavyzdžiui „Johnny Quest“.

Su tokiomis temomis, kaip stiprėjantis skausmas, tėviškos problemos ir egzistencializmas, „Venture Bros.“ sugeba išlaikyti komedinę savo pusę ir tuo pačiu nagrinėti keletą skirtingų ir naujoviškų siužeto linijų. Laimei, „Adult Swim“ užsakė pagal serialą sukurti filmą, kad istorija ir toliau tęstųsi. Serialas buvo transliuojamas nuo 2003 iki 2018 metų ir šiuo metu jį sudaro septyni sezonai po 8-17 serijų.

Seriale pasakojama apie Venturų šeimos gyvenimus ir nuotykius: geranoriški, tačiau nekompetentingi paaugliai Henkas ir Dynas Venturai; jų mylintis, tačiau emocionaliai nepatikimas, neetiškas ir nepakankamai pasiekiantis super mokslininkas tėvas Dr. Tadeusas „Rastis“ Ventura; šeimos asmens sargybinis, slaptasis agentas Brokas Samsonas arba laikinas jo pakaitalas, buvęs piktadarys ir homoseksualas Seržantas Heitredas; ir pagrindiniu šeimos priešu pasiskelbęs Monarchas, drugelių tematikos piktadarys.

Kadras iš serialo „Disenchantment“

4. „Disenchantment“ (2018 – 2023)

„Disenchantment“ siužeto veiksmas vyksta išgalvotoje viduramžių karalystėje. Princesė Tajabini, draugų vadinama „Bin“, ruošiasi ištekėti už Princo Merkimerio. Ši santuoka suplanuota ne pačių jaunavedžių, todėl Bin ne itin tuo patenkinta. Ji mėgsta linksmintis ir yra laisvos dvasios mergina, todėl santuoka yra paskutinis dalykas, į kurį norėtų įsivelti. Tuomet ji susipažįsta su demonu Liusi ir elfu Elfo, ir viskas pakrypsta daug įdomesne bei pavojingesne linkme.

Meto Groningo palikimą jau užtikrino „Simpsonai“, tačiau jis nesustoja ir toliau džiuginti žiūrovų. „Disenchantment“, pirmasis Groningo projektas skirtas „Neflix“ platformai, atsiskleidžia lyg aukštyn kojomis apverstas Disnėjaus filmas, gerai patepliotas anglies juodumo tonais, arba kaip filmas „Princesė nuotaka“ su daug tamsesniais, labiau suaugusiems skirtais pokštais. Veiksmas vyksta karalystėje, garsioje dėl laimingų pabaigų, tačiau čia visi tikriausiai turėtų vartoti antidepresantus.

Serialas yra gan linksma idėja, kuriai satyrinio polinkio suteikia Groningas ir kiti jo bendradarbiai, iš kurių keletas – vykdomieji prodiuseriai Bilas Ouklis ir Džošas Veinsteinas, taip pat rašytojai Deividas X. Kohenas, Patrikas M. Veronas ir Erikas Horstedas – anksčiau dirbo su „Simpsonais“ ir/ar su „Futurama“. Serialas dar palyginus naujas, didžiuosius ekranus jis pasiekė 2018 metais, o šiuo metu jį sudaro keturi sezonai po 10 serijų.

Kadras iš serialo „Big Mouth“

3. „Big Mouth“ (2017 – 2024)

Į paauglystę susikoncentravusio animacinio „Netflix“ serialo „Big Mouth“, kurį sukūrė Nikas Krolas, Endrius Goldbergas, Dženifer Flaket ir Markas Levinas, siužetas sukasi aplink keturis draugus, kurie išgyvena ankstyvąjį, vieno iš sudėtingiausių gyvenimo laikotarpių – paauglystės – etapą. Endrius (Džonas Mulanėjus) pastebi nepatogumų keliančias erekcijas, Nikas (Krolas) laukia, kol prasikals pirmieji jo gaktos plaukai, Džesei (Džesi Klain) lankant Laisvės statulą prasideda menstruacijos, o Džėjus (Džeisonas Mantzokas) įvairiais būdais tyrinėja seksualumą.

Visos jų paauglystės, savęs ir savo seksualumo atradimo kelionės metu draugus lydi trimis itin seksualiais apsimetantys „angelai sargai“, kurie iš tiesų yra hormonų pabaisos: Mauricijus (kuris dažniausiai vargina Endrių ir Metjusą, o kartais ir Niką), hormonų pabaisa Konė (kvaršinanti galvas Džesei, Nikui, o kartais ir Misei) bei Mona (kuri dažniausiai įkyriai kišasi į Misės gyvenimą). Kiekvienoje serijoje vaikai bendrauja su žmonėmis ir daiktais, kurie dažnai personifikuojami, ir dažnai pasiūlo naudingų, nors šiek tiek painių, patarimų apie brendimo laikotarpį. Keletas iš tokių gelbstinčių veikėjų yra Kunigaikščio Elingtono dvasia, prancūzišku akcentu kalbanti Laisvės statula arba pagalvė, galinti tapti nėščia.

Pagrindiniai veikėjai Nikas ir Endrius paremti dvejais serialo kūrėjais, Niku Krolu ir Endriu Goldbergu, ir dalis serialo turinio atspindi įvykius iš tikrų jų gyvenimų. Kiti aktoriai taip pat dažnai panaudojami kaip įkvėpimas savo pačių veikėjams. Pats serialas yra sumaniai nepadorus ir velniškai linksmas, tačiau serialas taip pat ir daug mielesnis nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šį serialą galima apibūdinti kaip kelių serialų mišinį, kadangi iš vienos pusės jis kupinas itin grafinių vaizdų, tačiau iš kitos – nukreiptas tiesiai į vaikus. Jame nagrinėjamos visos svarbiausios brendimo ir paauglystės temos, pradedant pirmomis menstruacijomis, pirma masturbacija bei baigiant pirmąja meile, todėl net ir suaugusieji žiūrėdami šį serialą gali prisiminti sudėtingus, bet linksmus ir nepriklausomus paauglystės laikus. Serialas „Big Mouth“ sukuria tokią erdvę, kurioje nėra klausimų, kurių nebūtų galima užduoti ir nėra tokio atsakymo, kuris tiktų visiems. Panašiai, kaip ir gyvenime. Serialas buvo pradėtas rodyti 2017 metais ir kas metai išleido po naują sezoną, kurių šiuo metu jau yra keturi sezonai po 10 serijų, o penktasis dar tik pradėtas rodyti.

Kadras iš serialo „BoJack Horseman“

2. „BoJack Horseman“ (2014 – 2020)

2014 m. Netflix startavo animacinė komedija ,,BoJack Horseman“ su kalbančiais gyvūnais, laisvai bendraujančiais su žmonėmis Holivude bei kartu kenčiančiais nuo įvairių gyvenimo nesklandumų. Nors situacijas išjuokiantis šou priskiriamas kritiškai įvertintoms kino juostoms, jis apibūdinamas kaip geriausia visų laikų animacinė komedija.

Jei dievinate situacijų komedijas, nesate nusiteikę prieš animaciją ir jau nesuskaičiuojamą daugybę kartų esate matę kiekvieną Simpsonų seriją – šis pasiūlymas kaip tik jums. Neabejoju, jog su šiuo pasirinkimu neprašausite ir pataikysite tiesiai į dešimtuką. ,,BoJack Horseman“ yra amerikiečių animacinė situacijų komedija, kuri dar įvardijama kaip tragikomedija, visiems prieinama ,,Netflix“ kanale. Šou premjera įvyko 2014 m., išleisti 6 sezonai. Tikiu, jog pirmo žvilgsnio lengva apsigauti manant, kad animacija su kalbančiais gyvūnais labiau skirta vaikų auditorijai, tačiau šiose serijose gvildenamos gyvenimiškos temos, kurios prajuokins, nuliūdins ar privers susimąstyti kone kiekvieną. Kiekvienoje serijoje netrūksta juodo humoro, absurdo komedijos elementų, ironijos bei fikcijų. Serialo kūrėjas – Raphael Matthew Bob-Waksberg, kuris yra amerikiečių komikas, rašytojas bei aktorius. Būtent jis augdamas prisidėjo prie ,,Simpsonų“ kūrybos ir scenarijaus rašymo. Be viso to, Raphael yra sukūręs ir ,,Tuca & Bertie“ – suaugusiųjų komediją, prodiusuotą bei viešinamą ,,Netflix“ platformoje. Serialas jau spėjo pelnyti įvairius tarptautinius apdovanojimus bei yra dažnai įvardinamas kaip išskirtinis animacinis šedevras.

Pagrindinis šio kultinio serialo herojus – personifikuotas arklys, kurio vardas BoJack Horseman, gyvenantis prabangiuose ir užsitarnautuose rūmuose Holivude (įgarsina Will Arnett). Herojus yra buvusi Holivudo žvaigždė, pripažinimą pelniusi situacijų komedijoje Horsin‘ Around. BoJack Horseman trokšta ir vėl tapti įžymybe, su trenksmu grįžti į viešąsias erdves išleisdamas savo autobiografiją, kurią jam parašys intelektualioji feministė Diane Nguyen (įgarsina Alison Brie). Tarp pagrindinių veikėjų yra ir rožinė Persų katė – agentė Princess Carolyn (įgarsina Amy Sedaris), su kuria BoJack vis puoselėja ypatingus ir romantiškus santykius. Pagrindinis herojus taip pat turi ir lengvabūdį kambarioką Todd Chavez (įgarsina Aaron Paul), kuris nuolat iškrečia pagyvenusius pokštus bei vengia darbo. BoJack turi ir konkurentą, Mr. Peanutbutter (įgarsina Paul F. Tompkins), jis yra aktorius, buvęs Diane vyras bei serijose pasirodo unikaliame Labradoro veislės amplua. BoJack Horseman yra ne tik buvusi garsi kino persona, bet ir neapdairus individas, dažnai patiriantis vienatvę, depresiją, sąžinės graužatį, priklausomybę nuo narkotinių medžiagų bei alkoholio. Destruktyvus elgesys, pašliję santykiai su taip pat nuo priklausomybių kenčiančiais tėvais trikdo ne vien patį BoJack, bet ir kitus šou herojus. Be to, serialas perkelia žiūrovus į unikalią erdvę, kurioje gyvūnai su žmonėmis yra lygūs visuomenės piliečiai, gyvenantys vienoje bendruomenėje. Nepaisant pagrindinio herojaus vidinių kančių ir nelaimės, šou pabaiga yra pozityvi ir stebinanti, priverčianti būti empatiškiems.

Komiškos kasdienybės situacijos kartu su liūdesio, tragedijos, susimąstymo cinkeliu lydi kiekvieną šio animacinio šou seriją. Kino kūrinyje perteikiamos įvairios visuomenės ydos bei gyvenimiškos problemos: alkoholizmas, depresija, seksizmas, destruktyvus elgesys, nepasitikėjimas, potrauminis stresas, priklausomybės. Taip pat nagrinėjamos ir egzistencialistinės mintys, neapsieinama be religinių, antropologinių, filosofinių, literatūrinių pamąstymų. Visa tai buvo išvystyta pasitelkiant skirtingų asmenybių personažus, kaskart patiriančius įvairius nuosmukius, dilemas, turinčius savas svajones bei kuriančius santykius su kitais. Dėl situacijų realistiškumo, įvairių temų perteikimo šis serialas susilaukė itin daug teigiamų replikų, tačiau ne visi sukurti sezonai pelnė tą patį pripažinimą. Nors tokie žurnalai, kaip ,,GQ“ visuomeninis transliuotojas ir ,,IndieWire“ kino industrija ,,BoJack Horseman“ apibūdino kaip geriausią visų laikų animacinę komediją suaugusiesiems, šou kūrėjams teko patirti ir kritiką. Buvo smerkiamas siužeto ciniškumas, rasizmo elementai bei tam tikros personažų ypatybės.

Įdomu tai, jog šio serialo kūrėjas Raphael norėjo sukurti įspūdingus, dar neregėtus personažų įvaizdžius, idant būtų išvengiama stereotipų, išankstinių nusistatymų, kuriuos žiūrovai galimai priskirtų įprastos išvaizdos, rasės ar tautybės veikėjams. Autorius norėjo įdiegti kuo daugiau netikėtumų, kurie vis atsirastų kiekvienoje serijoje. Planas buvo toks, jog kiekvienas personažas niekuomet nesiliauja stebinti savo kalbomis bei poelgiais. Būtent todėl vartotojai ir išvydo žmogaus savybes turinčius arklį, katę, Labradorą ir kitus gyvūnus. (Erika Girdauskaitė)

Kadras iš serialo „Love, Death & Robots“

1. „Love, Death, & Robots“ (2019 – )

Dažnas žmogus, kai jam pasakoma, kad serialas yra animuotas, neturi vienos siužeto linijos, tų pačių herojų ir yra bene niekuo neapribotas, galėtų pasijuokti. Love, Death&Robots mums įrodo, kad visa tai  gali būti nereikalinga geram ir įdomiam kūriniui.

Intrigą kelia ir tai, kad kiekvienos serijos animatorių grupės yra iš skirtingų pasaulio valstybių, tai reiškia, kad kiekviena serija turi savotiško žavesio, žiūrovas visada gali būti maloniai nustebintas netikėto vizualinio posūkio. Viena serija gali visiškai priminti klasišką „anime“, o kitoje galime suklysti ir pagalvoti, kad tai yra vaidybinė, realių aktorių suvaidinta dalis.

Kadangi siužetas visuose epizoduose skiriasi, natūralu, kad skiriasi ir veiksmo vietos. Kartkartėmis tai gali būti tiesiog nepažįstama didelė dykuma Amerikoje, o kartais – vienas mažas suoliukas Europoje. Arba tiesiog šiukšlynas, prižiūrimas senuko. Kartais atrodo, kad šis serialas neturi jokių ribų.

Vertėtų pažymėti, kad daugelį epizodų sieja distopinės ateities tematika, kas paveikia ir vyksmo vietovės pasirinkimą.

Esame įpratę, kad serialuose mus lydi tie patys pažįstami herojai, kuriuos spėjome pamilti, priprasti. Tai, žinoma, kelia galimybę, kad serialas po kurio laiko pabos. Čia mes matome visiškai kitokį požiūrį. Savotiškai pateikiami pagrindiniai veikėjai lengvai išprovokuoja teigiamas arba neigiamas emocijas, norima pamatyti jų istorijos daugiau, tačiau viskas baigiasi su viena serija. Tai tam tikra prasme tarsi palieka auditoriją norinčią pamatyti daugiau, todėl serialas žiūrimas toliau nekantriai laukiant, su mintimi, kad galbūt bus išvystas mėgstamas personažas.

Temos, kurios aprėpia serialą, yra dar vienas dalykas, kuris yra neįprastas ir kelia susižavėjimą. Figūruojančios tematikos yra labai plačios, pradedant šeima, egzistenciniais klausimais ir baigiant plėšimais. Tiesa, verta pažymėti, kad kiekvienoje serijoje nagrinėjama tik viena tema, nėra šokinėjama nuo vienų vertybių prie kitų, o laikas irgi nėra fiksuotas. Viena serija gali trukti iki 15 minučių, kita vos iki 6. Būtent todėl žiūrovas jaučiasi neapsunkintas ilgų ir ištęstų serijų, kuo galima sukritikuoti ne vieną šiuolaikinį serialą. (Justas Pridotkas)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: