Serialo "His Dark Materials" plakatas

Turbūt niekas neprilygsta serialui, kurį žiūrite jau daugybę metų, iki širdies gelmių pažįstate visus veikėjus ir žinote, kas nutiks dar prieš pamatydami vienos ar kitos scenos baigtį. Bet juk nieko nėra amžino, todėl ateina laikas įsileisti į savo gyvenimus naujų vėjų. Laimei, per pastaruosius metus kino industrija sukūrė daugybę naujų, kvapą gniaužiančių, keistų ir įkvepiančių serialų.

O kad būtų lengviau išsirinkti, sudarėme jums sąrašą su 10 puikių serialų, kurie tikrai turėtų patraukti jūsų dėmesį, pradedant serialu parodančiu kokią įtaką gali turėti socialiniai tinklai, įkvepiančia istorija apie pirmąją milijonierę, savo rankomis pastačiusią imperiją, kuri gyvuoja iki šių dienų ir baigiant vienu keisčiausių „Netflix“ siaubo serialu apie kino industrijos užkulisius.

10. „Jo tamsiosios jėgos“ / „His Dark Materials“

Jacko Thorne‘o adaptacija „Jo tamsiosios jėgos“, paremta to paties pavadinimo religiškai skeptiška Philipo Pullmano trilogija, tai istorija apie raganas ir milžiniškas baltąsias meškas, magiškas dulkes ir tikrus dvasinius gyvūnus. Bet be viso to, tai taip pat istorija apie panašius, bet tuo pačiu itin skirtingus paralelinius pasaulius, kuriuos skiria nepastebimas barjeras: vaikų ir suaugusiųjų pasaulius.

Istorija prasideda Oksforde, tačiau ne mūsiškiame. Šis į katedrą panašus universitetas kartu yra ir be galo įtakingas ir nuolatos prižiūrimas represinės teokratijos, turinčios nemažai panašumų su Romos katalikų bažnyčia, vadinamos „Magisterium“. Lyra, mokslininkų užauginta kaip pamestinukė, gyvena tokiame paraleliniame pasaulyje, kuriame karaliauja mokslas, teologija bei magija. Lyra be jokio supratimo apie ją supančiame pasaulyje vykstančius politinius bei religinius nesusipratimus kasdien klaidžioja universiteto koridoriais ir miesto stogais, kol vieną dieną pasirodo vyras, kurį ji pažįsta kaip savo dėdę Asrielį (Jamesas McAvoy‘ius), ir pradeda įrodinėti savo itin įspūdingą – bei erezišką – kitos visatos atradimą. Vėliau, beieškodama savo dingusio draugo Lyra atskleidžia piktavališką sąmokslą, susijusį su vaikų grobimu ir leidžiasi į žygį, kad suprastų paslaptingą fenomeną, vadinamą Dulkėmis. Kelionėje prie jos prisijungia berniukas vardu Vilas, turintis peilį, galintį tarp pasaulių išpjauti langus. Lyrai vis daugiau sužinant apie savo tėvus ir išpranašautą likimą, abu jaunuoliai patenka į karą su dangiškomis būtybėmis iš daugybės skirtingų pasaulių.

Ankstyvosiose serijose žiūrovai supažindinami su nuostabiu ir itin vaizdingu fantazijos pasauliu, kuriame žmonės keliauja sraigtasparniais, oro balionais ir metaliniais dirižabliais. Jų kostiumai ir veiksmo vieta vienu metu primena tiek Viktorijos laikus, tiek viduramžius, tiek šiuolaikinį pasaulį. Tačiau tikriausiai pats įspūdingiausias reiškinys, tai sielos gyvūnų kūnuose, kurios lydi kiekvieną šio pasaulio žmogų. Viena iš itin įdomių šių gyvūnų savybių yra tokia, kad vaikų gyvūnai nuolat keičiasi, pagal jų norus, tačiau suaugusieji turi tik vieną vienintelį gyvūną visam likusiam gyvenimui. Tai lyg metafora, parodanti, jog suaugusieji nebėra tokie atviri įvairioms galimybėms.

9. „Dickinson“

Ne paslaptis, kad dauguma naujųjų serialų pastaruoju metu sulaukia ne itin palankių atsiliepimų, tačiau visos 20 jau transliuojamų dviejų sezonų „Dickinson“ serijos tapo tikra kylančia žvaigžde ir netrukus pasirodysiančiame trečiajame sezone tikriausiai kils tik dar aukščiau. Tai išties anachronistinis serialas su dialogais ir garso takeliu, paimtu tiesiai iš 2019 metų, tačiau kūrėja Smit puikiai suvokia, ką daro ir į pagalbą pasitelkusi modernumą, problemas ir sunkumus, su kuriais teko susidurti žymiai rašytojai, nuspalvina visai kitokiomis spalvomis.

Tokios Emilės Dikinson dar tikrai nesate matę. Šis naujasis „Apple TV+“ serialas „Dickinson“ perteikia poetę kaip 2019 metų tūkstantmečio kartos atstovę, gyvenančią 1850-iais. Stebėti kaip dvidešimtmetė Emilė, kurią įkūnija Heili Steinfild, bastosi po miestą, aistringai išsireiškia apie dalykus, kurie jai rūpi ir ignoruoja beveik viską, kas tuo metu yra socialiai priimtina iš ties juokinga ir įdomu. Kad įsmuktų į išimtinai vyrams rengiamas paskaitas (nes tais laikais moterys turėjo užsiimti namų ruoša, o ne siekti karjeros aukštumų), ji persirengia vyriškais drabužiais, tėvams išvykus, namuose rengia pašėlusius vakarėlius, kurių metu neapsieinama ir be narkotiko opijaus, protestuoja planams nukirsti mėgstamiausią jos medį ir įsivaizduoja, jog naktimis karieta važinėjasi su Mirtimi, kurią įkūnija visuomet šaltas Wizas Khalifa.

Pirmojo sezono metu poetė telkia savo jėgas ir susipažįsta su sunkumais, su kuriais 19-ojo amžiaus literatūros pasaulyje susiduria visos moterys. Namuose ji privalo atlikti įvairius namų ruošos darbus, rūpintis švara (kas, žinoma, nėra privaloma jos broliui, kadangi jis vyras), o ir palaikymo mergina sulaukia itin mažai. Jos tėvas itin palaiko dukrą įvairiose srityse, pavyzdžiui, išgelbsti jos mylimą medį nuo nukirtimo, tačiau kalbai pasisukus apie poeziją, jis tampa itin bauginančiu tironu, liepiančiu Emilei pamiršti kūrybą, nes tai ne moterų sritis. Panašu, kad vienintelis būdas, kaip Emilė gali iš tikrųjų išreikšti save per poeziją itin kūrybiškai perteikiamas seriale. Emilei galvoje dėliojant eilutes ant ekrano atsiranda auksinės, lyg ugnimi iškaltos, jos eilėraščių eilutės, kurios apibūdina tuo metu seriale matomą situaciją. Kiekvienas epizodas pavadintas Dikinson poemomis, o kuomet Steinfild įtraukia mus į giliausiai slypinčias Emilės emocijas, tų eilučių grožis pasidaro tik dar aiškesnis.

Tačiau su sunkumais Emilė susiduria ne tik kūryboje, bet ir savo širdyje. Vienintelis žmogus, su kuriuo Emilė, panašu, gali pasikalbėti iš širdies, yra jos geriausia draugė Sju Gilbert (Ela Hant), kuriai lemta ištekėti už Emilės brolio Ostino (Adrian Enscoe). Tačiau Sju nėra tik Emilės draugė, ji yra jos mylimoji. Šis dažnai pamirštamas Dikinson gyvenimo aspektas perteikiamas ir 2019 metų filme „Wild Nights With Emily“, o taip pat yra ir būtina serialo dalis. Merginos supranta viena kitą iš pusės žodžio ir būdamos kartu gali jaustis visiškai laisvai bei būti savimi, tačiau Emilei tenka stebėti, kaip jos gyvenimo meilė išteka už jos brolio, o ne jos. Tai sukelia tokį siutinantį jausmą, jog jei Emilė būtų gimusi kitais laikais, kad ir 2019 metais, jos gyvenimas būtų pasisukęs visai kita linkme, tiek kūrybiniame, tiek asmeniniame gyvenimuose, o būtent tai Smit ir nori parodyti tokiu neįprastu serialo pateikimo būdu.

Visą Emilės gyvenimo paveikslą ir apskritai visą serialą pagyvina itin neįprastai pasirinkti garso takeliai. Jame skamba tokių šiuo metu populiarių atlikėjų, kaip Lizzo ir Billi Eilish, kūriniai, o vakarėlio metu, narkotikų pavartoję jaunuoliai ne itin gracingai šoka pagal hiphopą, kuriam tikrai pritartų pats Drake‘as. Jei ne korsetai, lengvai pamirštume, jog šie jaunuoliai šėlsta 1880-iais.

Žinoma, tiek žiūrovai, tiek kirtikai ar mokslininkai gali ginčytis dėl Dikinson gyvenimo perteikimo tikslumo. Tačiau šio serialo istorijos, laisvės ir kūrybos idėjos, kurios tuo pačiu metu yra ir dovana, ir savotiškas narkotikas, daug įdomesnės už tikrovę. Be to, kaip sakoma paties „Dickinson“ serialo antrajame sezone, apie šį poetės gyvenimo laikotarpį įrašų yra itin mažai.

8.Antraštinis masalas“ (Clickbait)

Niekam ne paslaptis, kad internete, socialiniuose tinkluose meluoti apie save ar kitus yra lengva ir net suvokiamas kaip normalus elgesys. Neretai žmonės patiki, kad tai, kas virtualu, yra tikra. Tokiais žmonėmis pasidaro lengva manipuliuoti. Kartais internete manipuliuojama net tais, kurie kritiškai ir atsargiai žiūri į ten vykstančius dalykus. Vis daugiau filmų, serialų žiūrovams stengiasi atskleisti šią, XXI amžiaus, problemą. Vienas tokių, neseniai „Netflix“ pasirodęs mini serialas „Antraštinis masalas“ .

Antraštinis masalas“ yra amerikiečių ir australų drama. Tai mini serialas, kurį sudaro 8, apie valandą trunkančios, serijos. Dviejų australų: scenaristo, televizijos ir vaidybinių filmų režisieriaus Tony Ayres ir autoriaus, scenaristo, prodiuserio Christian White, serialas iš pat pradžių sukaustė žiūrovų dėmesį. „Antraštinis masalas“ tapo žiūrimiausiu serialu „Netflix“ net 41 šalyje.

Istorija pasakoja apie pagrobtą vyrą Niką, kurio vaidmenį atlieka amerikiečių aktorius, muzikantas ir prodiuseris Adrian Grenier. Po to, kai internete paplinta vaizdo įrašas, kuriame Nikas laiko užrašus: „aš skriaudžiu moteris“ („I abuse woman“), „surinkus 5 milijonus peržiūrų, aš mirsiu“ („At 5 million views I die“) ir „aš nužudžiau moterį“ („I killed a woman“), veikėjo artimieji stengiasi išsiaiškinti kas jam nutiko. Serialo metu stengiamasi išaiškinti du dalykus: kas taip elgiasi su Niku ir kas jis yra iš tiesų.

Antraštinį masalą“ sudaro 8 serijos. Kiekviena jų atskleidžia vis kito veikėjo poziciją, parodo kaip jie susiję su Niku ir ką daro, kad išaiškėtų tiesa. Pirmoji serija „Sesuo“ („The sister“) pasakoja apie Niko seserį Pią, kurią vaidina amerikiečių aktorė, dramaturgė ir scenaristė Zoe Kazan. Aktorė čia įsikūnija į jauną, vienišą, vietoje nenustygstančią merginą, kuri labai artima su savo broliu. Pią labai paveikia brolio dingimas, ji iš visų jėgų stengiasi surasti broli. Antra serija pasakoja apie detektyvą, kuriam ši byla yra didelis žingsnis jo karjeroje, detektyvo vaidmenį atlieka Phoenix Raei, Trečioji serija „Žmona“ („The wife“) atskleidžia Niko žmonos, kurią vaidina amerikietė aktorė Betty Gabriel, paslaptis. Ketvirtoji serija „Nepažįstamoji“ („The mistress“), toliau „Reporteris“ („The reporter“), „Brolis“ („The brother“), „Sūnus“ („The son“) ir paskutinioji, kurioje išaiškinama visa tiesa – „Atsakymas“ („The answer“).

Visos serijos sujaukia žiūrovų mintis, istorija paini ir įtraukianti, todėl žiūrovai, kartu su veikėjais, spėlioja kas iš tiesų yra Nikas ir kas jam nutiko. Toks žiūrovų įtraukimas skatina žiūrėti toliau, pastebėti detales. Kiekviena serija vis priverčia viską permąstyti iš naujo, kiekviena ji baigiasi netikėtai ir atskleidžia naujų dalykų apie Niką. „Antraštinis masalas“ parodo ne tik tai, kad žmonės daug ko gali nežinoti apie savo artimuosius, bet ir tai, kad, net artimieji, gali labai greitai nustoti tikėti tuo, ką žinojo apie žmogų, nebeginti jo autoriteto.

Iš dalies, žmonės nebijo kaltinti Niko dėl dalykų, kuriuos jis laiko užrašęs vaizdo įraše, nes yra normalu manyti, kad vyrai neretai nori moterimis pasinaudoti, jas suvilioti. Būtent toks elgesys būdingas toksiškam vyriškumui. Šiandien visuomenėje vis dar yra įprasta manyti, kad vyrai yra „žaidėjai“, o moterys tik naivios „lėlės“, kurias galima lengvai apgauti.

Serialas orientuotas į bylos išaiškinimą, todėl svarbiausia sužinoti kas taip pasielgė su Niku. Dėl šios priežasties rodoma labai mažai priešistorės, o kai kurie veikėjai atrodo ne iki galo užbaigti. Mažai rodoma prisiminimų ar koks gyvenimas buvo iki dingstant Nikui. Tikriausias, daugiausiai atskleidžiamas veikėjas yra Phoenix Raei įkūnytas detektyvas Roshan Amir. Čia parodomas ir jo asmeninis gyvenimas, kuris nesusijęs su Niku.

Antraštinis masalas“ parodo ir kitą, vis dar egzistuojančia problemą. Veikėjai susiduria su rasine diskriminacija. Vienas tokių pavyzdžių yra Niko žmonos Sofijos atsargumas ir baimė, kai Pia nuveda Niko sūnų Ethaną (Cameron Engels) į policijos nuovadą. Baimė ir pyktis kyla vien dėl to, nes Ethanas juodaodis. Kitas, diskriminuojamas asmuo yra detektyvas Roshan Amir. Jis diskriminuojamas, engiamas darbe ir pats nujaučia, kad tai dėl to, kad jis iranietis. Roshan Amir vaidinantis Phoenix Raei iš tiesų yra iranietis. Tai retas atvejis Holivude, kai musulmonas vaidina ne teroristą, bet priešingai, atskleidžiama visuomenės diskriminacija prieš jį.

Pagrindinis dalykas, ką siekia parodyti serialas yra tai, kad žmonės turėtų būti atsargesni internete, neleisti, kad būtų manipuliuojama jų jausmais. Žmonės apsimetinėja tuo, ko nėra ne tik internete. Kiekvienas slepia savas paslaptis, todėl niekuo negalima aklai pasitikėti. (Austėja Grabauskaitė)

7. „Karys” (Warrior)

Jonathano Tropperio sukurto serialo „Warrior“ siužetas sukasi aplink kiną imigrantą Ah Sahmą, kuomet jis atvyksta į 1875-ųjų San Franciską. Sahmas, įgudęs kovos menų specialistas, vos prisijungęs prie Hopo Wei Tongo įtraukiamas į Kinų kvartalo Tongų karus, o tuo tarpu prieš kinus nusiteikusiųjų žmonių požiūris mieste tampa vis labiau priešiškesnis – o ypač tarp dirbančiosios airių klasės, kurie įsitikinę, jog kinų darbininkai atima iš jų darbus. Pristačius Sahmą ir niūrias 19-ojo amžiaus San Francisko gatves, „Warrior“ greitai tampa tikru ansamblio kūriniu – ilgame jo veikėjų sąraše gyvuoja tokie veikėjai kaip varžovai Tongai, viešnamių savininkai, policininkai, verslininkai, korumpuoti politikai ir pasipiktinę tų pačių politikų antrosios pusės. Išvardinti visus veikėjus ir jų tarpusavio santykius turbūt prireiktų viso atskiro straipsnio. Serialo atmosfera ir siužetas šiek tiek primena populiarųjį Steveno Knighto serialą „Peaky Blinders“ tik su rasiniu žmonių išskirstymu ir veikėjais, kurie suktuku ore gali lengvai išmušti dantis.

Seriale tyrinėjama rasinė Amerikos istorija ir jos susidūrimas su imigrantų patirtimi, tačiau viskas perteikiama pirmenybę teikiant kovos menams ir įvairioms, itin šaunioms muštynėms. Kiekvienoje serijoje garantuotai pamatysite bent vieną epinę kovą, kurių kiekviena yra vis kitaip, savaip unikali. Čia su tokiais kovos menai kaip dziudo ir tekvando susipina muštynės kirviais ir girtų airių kumštynės prie barų. O įdomiausia tai, jog šie skirtingi kovos metodai dažnai susiduria vienas su kitu.

Nusimanantiems apie istoriją akivaizdu, jog „Warrior“ krypsta link 1882 metų Kinų atskyrimo akto, vienintelio Amerikos įstatymo, aiškiai draudusio tam tikros vienos rasinės grupės imigraciją į šalį. Būtent ši viena bjauriausių šalies dėmių rasinėje jos istorijoje bei nusistatymas prieš kinus formuoja serialo potekstę, kuri sulaukė dar daugiau populiarumo dėl ksenofobiško elgesio su Azijos amerikiečiais ir bendruomenėmis COVID-19 pandemijos laikotarpiu. Be to, kuomet Briusas Li pateikė pradinę „Warrior“ idėją, jis sakė, kad studijos nelabai norėjo suteikti jam šansą vien dėl to, kad bijojo, jog serialas su ne baltuoju pagrindiniu veikėju nesulauks žiūrovų pripažinimo. Kaip bebūtų, serialas išties puikus ir tikrai vertas dėmesio.

6. „Šiuolaikinė meilė“ / „Modern Love“

Johno Carney‘o aštuonių serijų serialas „Šiuolaikinė meilė“ paremtas „The New York Times“ skiltimi, kurioje kiekvieną savaitę pasakojama vis nauja istorija apie neįprastus šiuolaikinius santykius. Vienos serijos originalaus šaltinio laikosi daugiau, kitos mažiau, tačiau, atsižvelgiant į gerbėjų ir kritikų nuomones, istorija, kurios veikėją įkūnija Anne Hathaway yra viena išskirtiniausių. Aktorė vaidina moterį, kuri nežino kaip tinkamai pranešti savo pasimatymų partneriams, jog ji turi bipolinį sutrikimą, tačiau muzika bei tam tikri fantazijos epizodai gan puikiai parodo kaip skirtingai ji jaučiasi priklausomai nuo to, ką veikia jos smegenys. Be šio siužeto seriale taip pat pasakojama apie neįtikėtinas draugystes, iš naujo atgimusią meilę, netradicinę šeimą bei santuoką, patiriančią tikrą persilaužimą.

Pirmasis serialo sezonas sulaukė nemažai kritikos dėl per daug paviršutiniško meilės supratimo ir dėl per daug holivudiškų meilės istorijų. Kai kurie kritikai ir gerbėjai teigia, jog sutalpinti meilę į 30 minučių (maždaug tiek trunka viena serija) pilnai ją išanalizuojant ir įsigilinant į veikėjų tarpusavio jausmus bei visa tai, kas vyksta tik jų galvose ir širdyse išties sunku. Dėl to daugiausiai žavesio serialui suteikia puiki aktorių komanda, kurią sudaro tokie aktoriai kaip Anne Hathaway, Andrew Scottas, Andy Garcia, Jamesas Saito‘as, Jane Alexander, Catherine Keener ir daugybė kitų. Tačiau antrasis sezonas gerokai pranoksta pirmąjį ir dėl savo istorijų bei jų pasakojimo būdo yra labiau panašus į „Indie“ stiliaus serialą. Kaip bebūtų, abu sezonai tikrai verti jūsų dėmesio.

5. „Self Made: Insipired by the Life of Madam C. J. Walker“

Naujasis „Netflix“ serialas „Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker“ tai atgaivinanti, maloniai nuteikianti tam tikro istorinio periodo istorija apie ambicijas, gyvuojančias nepaisant stipraus pasipriešinimo, apie moterį, kuri iš pagrindų pasistatė imperiją ir kurią įkūnija aktorė Octavia Spencer. Nepaisant vieno Oskaro ir dviejų nominacijų, mes tik pernai metais turėjome progą pamatyti Spencer nuoširdžiai išreiškiančią save. Kad ir kokius puikius pasirodymus ji atliko filmuose „Tarnaitė“, „Paslėpti skaičiai“ ir „Vandens forma“, visi šie vaidmenys buvo apibrėžti tam tikrų apribojimų, todėl matėme tik dalelę tokios aktorės vaidybos, kurią matome šiame seriale. Ponios C.J. Walker vaidmuo suteikia Spencer kol kas didžiausią galimybę iš antraeilės veikėjos tapti pagrindine.

Seriale pasakojama apie pirmąją moterį Amerikoje, kuri pati savo jėgomis tapo milijoniere. Dar žinoma Sarah Breedlove vardu, moteris gimė praėjus dviem metams po vergų išlaisvinimo ir gyveno laisvai, tačiau su ribotomis galimybėmis. Ji sunkiai dirbo skalbėja, tačiau nuolatos kentė dėl sunkumų su plaukais, o tai kaip reikiant paveikė jos pasitikėjimą ir tai, kaip ją matė platesnis pasaulis. Šioje dramatizuotoje jos gyvenimo versijoje moterį savo globon pasiima verslininkė Addie Monroe, kuri sukūrė specialiai tamsiaodėms moterims skirtą priemonę plaukams. Sarah‘os plaukai, o tuo pačiu ir gyvenimas drastiškai pasikeičia, tačiau Addie atmeta Sarah‘os pasiūlymą dirbti kartu ir pasirenka moterį su šviesesne oda, kad atstovautų jos prekiniam ženklui. Tačiau Sarah nenuleidžia rankų ir pradeda savo pačios verslą, dėl kurio abi moterys patenka į savotišką dvikovą ir abi bando pasipelnyti iš gan naujos, nepakankamai aptarnaujamos rinkos. Ištekėjusi už C. J. Walkerio Sarah tampa ponia C. J. Walker ir iš lėto stato savo verslo imperiją, kuri gyvuoja iki šių dienų.

Nuo pat pirmųjų sekundžių žiūrovai įtraukiami ir tiesiog sužavimi moters, pasiryžusios rasti kelią į sėkmę, net jei visi aplink sako jai sustoti. Nors tai gan tradiciška istorija apie pergales bei nelaimes, joje nagrinėjamos tokios temos, kurioms populiariuosiuose kino kūriniuose dažnai skiriama išties mažai dėmesio, pavyzdžiui odos spalvos skirtumai ir įtaka juodaodžių bendruomenėje, o ypač kalbant apie grožį bei grožio industriją, o taip pat juodaodžių verslininkių palaikymo svarba, kadangi versle, net ir šiais laikais, juodaodės moterys susiduria su itin daug įvairių kliūčių.

4. „A Teatcher“

Originaliame 2013 metų Hannah Fidell filme „A Teacher“ buvo pasakojama apie Claire ir Erico susitikimą, kuris baigėsi slaptu pabėgimu kartu. Fidell kartu su režisieriais Gillian Robespierre ir Andrew Neelu buvo suteikta galimybė praplėsti šią istoriją 10-ies serijų mini serialu.

Seriale pasakojama apie mokinio Erico ir mokytojos Claire santykius. Nors Claire atrodo vieniša, nuobodžiaujanti ir pati savimi besibjaurinti, tačiau kai ji atsiduoda tokiam smalsumui, kurį jai sukelia charizmatiškasis mokinys Erikas, jog pasiryžta jį suvilioti, tampa aišku, jog ji vykdo rimtą pažeidimą, kuriam nėra jokio pasiteisinimo. Seriale perteikiamos trys ypatingos jų gyvenimo stadijos – pradiniai „santykiai“, bjaurus nuokrytis ir atsitiktinis susidūrimas praėjus dešimčiai metų. „A Teacher“ nagrinėjama žala, kurią padarė Claire ir kokį žlugdantį bei ilgalaikį poveikį ji turėjo visam likusiam Erico gyvenimui. Ir būtent šis serialo aspektas, kuomet parodomas ne tik pats piktnaudžiavimas, tačiau ir visos jo ilgalaikės pasekmės, paverčia šį serialą unikaliu ir išties įtraukiančiu. Antrojoje sezono dalyje tyrinėjamas Eriko sumišimas ir gėda, kuomet jam tenka susidurti su žmonėmis, kurie mato jį arba kaip bejėgę auką, arba kaip tikrą legendą.

Serialas „A Teacher“ tai intensyvus ir įtraukiantis tyrimas, parodantis kaip veikia piktnaudžiavimas ir kokių pasekmių sulaukia jį patyrusios aukos. Tai tikrai nėra lengvas serialas ramiam penktadienio vakarui, tačiau pažiūrėti jį tikrai verta. Gerbėjai teigia, jog serialą geriausia žiūrėti arba visą iškart arba padalinus į dvi dalis: pirmoji iki šeštos serijos, kurios metu romanas išlenda į viešumą; antroji likusios keturios serijos, kuriose pasakojama kaip Claire ir Ericui sekasi gyventi toliau. Kaip jau minėjau, tai tikrai ne linksmas serialas, tačiau itin įtakingas ir suteikiantis suvokimo apie smurtą bei piktnaudžiavimą, su kuriuo kasdien susiduria daugybė žmonių.

3. „Small Axe“

Steve‘as McQueenas, vakarų Londone užaugęs motinos iš Trinidado ir tėvo iš Grenados sūnus, kino istorijoje vietą sau jau užsitvirtino. 2014 metais jis tapo pirmuoju juodaodžiu direktoriumi su filmu „12 vergovės metų“ laimėjusiu „Academy Award“ apdovanojimą Geriausio filmo kategorijoje. Kitas toks filmas apie Britanijos juodaodžių istoriją nebuvo sukurtas, iki šiol.

McQueeno penkių dalių antologinis serialas pasakoja keturias tikras istorijas ir vieną išgalvotą, o jo veiksmas vyksta tarp vėlyvųjų 1960-ųjų ir 1980-ųjų vidurio. Faktas, jog šis serialas rodomas televizijoje ir yra transliuojamas nacionalinio transliuotojo, išties svarbus. Galimybė pamatyti „Small Axe“ Karibų kilmės gyventojams sukelia šiokį tokį jaudulį, tačiau šios istorijos yra nacionalinės istorijos – jos skirtos visiems.

„Small Axe“ prasideda žymiuoju „Mangrove“ devintuko teismu, kuris anksčiau dar nebuvo dramatizuotas. Čia mes matome tikrą istoriją, kurioje rodoma teismo drama bei įkvepiantis heroizmas su kvapą gniaužiančiais siužeto vingiais. Jeigu nesate susipažinę su tikrąja istorija, o tokių tikrai nemažai, 1968 metais Frankas Crichlow Noting Hile atidarė Karibų restoraną ir pavadino jį „The Mangrove“. Crichlow restoranas greitai tapo imigrantų, užaugusių vakarų Londone, bendruomenės centru. To užteko, kad „The Mangrove“ taptų policijos priekabiavimų taikiniu ir nuo 1969 metų sausio iki 1970 metų liepos restorane buvo atlikta 12 reidų, pagrįstų melagingais pranešimais. Reaguodami į tai, 1970 metų rugpjūčio 9 dieną 150 žmonių patraukė į vietinę policijos nuovadą. Šis žygis baigėsi daugybe suėmimų dėl „riaušių iniciavimo“ ir tolesniu, į istoriją patekusiu, devynių asmenų teismu. Visos serialo serijos turi savitą ryškų atspalvį ir yra puikios net žiūrint po vieną, tačiau visos kartu jos perteikia vieną ypatingą – juodaodžių britų bendruomenės siekių įrodyti savo lygiavertiškumą ir žmogiškumą prieš baltaodžių viršenybę – patirtį.

2. „Brand New Cherry Flavor“

1996 metų Toddo Grimsono romanu paremtas serialo „Brand New Cherry Flavor“ siužetas sukasi aplink Lisą Novą, kuri atvyksta į Holivudą, kad parduotų savo filmą itin svarbiai kino industrijos asmenybei Lou Burke‘ui. Iš pažiūros vyras atrodo kaip bet kuris kitas įprastas kino pasaulio atstovas, užsitarnavęs vietą tarp populiariųjų, tačiau, kai reikalai pakrypsta jam nepriimtina linkme, jis parodo tikrąjį savo veidą. Lou patinka Lisos sukurtas trumpametražis filmas ir jis susidomi galimybe paversti jį tikru filmu. Lou nusiveda Lisą į aukštos klasės vakarėlį, kur susipažįsta su keista moterimi vardu Boro, kuri nuolat su savimi nešiojasi katiną. Kuomet vakarėlyje Lou bando simpatizuoti merginai, ji neatsako tuo pačiu. Vėliau jis ir vėl bando ją suvilioti, tačiau mergina ir vėl atsisako. Kitą dieną atvykusi pas Lou mergina sužino, kad jis bando parduoti jos filmą kitiems režisieriams. Lisa pasiunta ir įsiveržia pas Lou, tačiau ką tokiame patriarchaliniame 1990-ųjų Holivude daryti bejėgei merginai? Griebtis magijos, žinoma. O kad tai padarytų, Lisa susivienija su moterimi, su kuria susipažino vakarėlyje, Boro, ir pradeda vykdyti savo raganišką, įvairių keistenybių ir žiaurumo kupiną keršto planą.

Dar ypatingesniu „Brand New Cherry Flavor“ serialą paverčia ir tokie puikūs aktoriai kaip Rosa Salazar, įkūnijanti Lisą, Catherine Keener, atliekanti Boro vaidmenį bei Ericas Lange‘as, įkūnijantis Lou Burke‘ą. Gali pasirodyti, kad nors Keener yra išties puiki aktorė, kartais jai pritrūksta šiek tiek to keistumo, kuris vyrauja seriale, bet nėra nieko tokio, ko neištaisytų be galo puikus Salazar pasirodymas. Atrodo, kad kai seriale vyksta tiek daug nepaaiškinamų, chaotiškų ir beprotiškų dalykų, Salazar padeda viską suprasti (kiek tai apskritai yra įmanoma) ir kartu su ja pasinerti į raganišką magijos ir keršto pasaulį.

Be to, tiems, kas apie raganavimą mažai tenusimano, toks Lisos būdas atkeršyti Lou gali pasirodyti kiek keistas. Tačiau raganos jau nuo senų laikų buvo naudojamos kaip feministinės stiprybės simbolis. Kaip bebūtų, šis serialas išties neįprastas ir negailintis nerimą ar baimę keliančių, o kartais ir itin bjaurų vaizdinių, todėl vargu ar būtų galima laikyti jį visiems tinkamu pasirinkimu.

1. „The Spanish Princess“

Kotryna Aragonietė geriausiai prisimenama kaip pamaldi ir inteligentiška Henriko VIII žmona, su kuria norėdamas išsiskirti Henrikas VIII turėjo sukurti visiškai naują religiją, leidžiančią skyrybas, o dėl to kultūrinį Kotrynos įvaizdį dažnai gaubia gėda. Tačiau apie jaunas jos dienas, kuomet ji buvo jauniausia negailestingų monarchų Izabelės ir Ferdinando dukra, dar 16 tapusi našle po to, kai ištekėjo už Anglijos įpėdinio, kuris po metų mirė, ekranizacijų beveik nėra.

Paremtas populiariomis Philippo Gregory‘io istorinės fantastikos novelėmis, „The Spanish Princess“ yra trečioji mini serijų dalis: pirmosios dvi tai „The White Queen“ (2013) ir „The White Princess“ (2017), kurių kiekviena pasakoja Anglijos Rožių karo herojų istorijas. Naujausia dalis apima šiek tiek daugiau nei dešimtmetį, kuriuo baigėsi „The White Princess“, kurio pagrindinė veikėja Elžbieta Jorkietė ruošėsi savo būsimos marčios, Kotrynos, atvykimui. Seriale „The Spanish Princess“ istorija pasakojama iš moters perspektyvos, tačiau dėmesio skiriama ir 16-jame amžiuje Londone dirbusių ir gyvenusių juodaodžių gyvenimams. Paauglė Kotryna Aragonietė, stiprios valios Ispanijos princesė, pažadėta Anglijos princui Artūrui. Kai jis staiga miršta, viltis užkariauti sostą trumpam sumenksta, tačiau Kotryna pastebi kitą galimą sosto įpėdinį – charizmatišką ir užsispyrusį Henriką.

Šis serialas šiek tiek primena „Sostų karus“, juk jame ir rodoma kova dėl sosto, tačiau be drakonų ir be išgalvotų karalysčių. Seriale tvyranti įtampa suteikia šiam serialui tiek politinio trilerio, tiek istorinės dramos pavadinimus, o visi katės ir pelės žaidimai tarp damų ir vyrų tiesiog baisūs, bet juos itin įdomu stebėti. Prie viso įvaizdžio puikiai prisideda nuostabūs kostiumai, pradedant perlų baltumo Kotrynos vestuvine suknele bei tviskančiu vualiu ir baigiant deimantas inkrustuotais kitų moterų galvos apdangalais. Tai elegantiškai ir galingai išreikšta pagarba karalienei, per dažnai apibūdinamai pagal jos vyrą, tačiau kurios įtaka itin prisidėjo prie visos Anglijos pokyčių.

Taip pat skaitykite: 10 puikių filmų, vertų jūsų dėmesio 2021 metais

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: