Filmo „Amsterdamas“ plakato fragmentas

2023-ieji jau įsibėgėja, tačiau 2022-ųjų kino nesėkmės niekur nedingo. Kaip ir visuomet, kasmet kiną pasiekia daug kūrėjų perliukų, kurie sudrebina kino pasaulį, pritraukia neregėtas minias žmonių ir surenka rekordines pajamas, tačiau tokia kūrybinė sėkmė lydi nevisus ir nevisada.   

2022 metais kino į pasaulį įžengė daug puikių filmų, tačiau kai kurie labai laukti filmai patapo katastrofomis. Kaip praneša portalas Collider.com, daug filmų nepasiekė užsibrėžtos pajamų sumos ir filmo kūrimui išleido daug daugiau nei iš jo uždirbo. Būtent pagal tai filmas reitinguojamas kaip nesėkmė.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad finansinė nesėkmė dar nereiškia, kad filmas nevertas dėmesio ir jūsų laiko. Šie sąraše pateikti filmai gali jus nustebinti ir sudominti, tiek savo kokybe, tiek pasakojama istorija.

Todėl pristatome 2022 m. finansiškai labiausiai nuvylusius filmus. Ir nors nebūtinai visi šie filmai buvo tragiški ir blogi, jie visgi nesugebėjo pritraukti žiūrovų ir kino kritikų liaupsių

10. Amsterdamas (Amsterdam)

Pripažinto kino kūrėjo David O. Russell kupiname kino žvaigždžių originaliame romantiškame kriminaliniame epe pagrindinius vaidmenis atlieka „Oskaro“ laureatas Christian Bale, du kartus „Oskarui“ nominuota Margot Robbie bei vieno iškiliausių XXI amžiaus kino projektų „Tenet“ žvaigždė John David Washington. Filme trys draugai – gydytojas, medicinos sesuo ir advokatas – tampa žmogžudystės liudininkais, o galiausiai ir įtariamaisiais. Tuomet jie atsiduria slapčiausio Amerikos istorijoje sąmokslo epicentre. Prisiekusiems saugoti vienas kitą, kad ir kas nutiktų, pavojingoje situacijoje atsidūrusiems draugams belieka likti tikrais optimistais, kad ištrūktų iš užsiveriančių spąstų.

„Amsterdamas“ buvo ne tik finansinis nusivylimas, bet ir didžiulė nesėkmė. Žiūrovai ir kritikai jį išpeikė, kritikuodami jo scenarijų, režisūrą ir net kai kurių garsių aktorių vaidybą. Komerciškai „Amsterdamas“ žlugo, surinkęs apgailėtiną 31 milijoną dolerių pajamų, nors jo gamybos kaina siekė 80 milijonų dolerių.

Kadras iš filmo „Moonfall: mėnulio kritimas“

9. Moonfall: mėnulio kritimas (Moonfall)

Filme paslaptinga jėga priverčia Žemės palydovą iškrypti iš įprastinės orbitos ir Mėnulis ima artėti prie mūsų planetos. Žemę užgriūva vis dažnėjančios katastrofos, o Mėnuliui vis labiau artėjant, tampa aišku, kad gyvybei gresia visiškas išnykimas. Tačiau buvusi astronautė ir dabartinė NASA darbuotoja Džo Fauler įsitikinusi, kad žino, kaip išvengti katastrofos. Bėda, kad jos niekas neklauso – išskyrus dabar jau nebedirbantį kolegą astronautą Brajaną Harperį ir konspiracijos teorijų mėgėją K. C. Hausmeną. Pasauliui panikuojant ir likus vos kelioms savaitėms iki momento, kai mėnulis įsirėš į Žemę, trijulė sugeba susiorganizuoti galimai paskutinę žmonių misiją į kosmosą. Nukreipę raketos kursą į mėnulį, Džo, Brajanas ir Hausmenas išskrenda pasitikti savo ir visos žmonijos lemties. Trijulė nenutuokia, kad šios pavojų kupinos kelionės pabaigoje jų laukia stulbinantis atradimas.

Taigi, „Moonfall: mėnulio kritimas“ nesužavėjo šiuolaikinių žiūrovų. Filmas uždirbo 67 mln. dolerių, o tai nebūtų taip blogai, jei ne stulbinanti 140 mln. dolerių gamybos kaina.

Kadras iš filmo „Nepakeliamas milžiniško talento svoris “

8. Nepakeliamas milžiniško talento svoris (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Tai veiksmo komedija, kuri pasakoja apie kažkada garsų aktorių Nikolą Keidžą (kurį vaidina, be abejo, pats Nicolas Cage), dabar išgyvenantį ne pačius geriausius laikus. Kažkada milijonus žmonių savo talentu žavėjęs aktorius dabar sunkiai gauna netgi epizodinių vaidmenų. Visuomet prabangą ir ekstravaganciją mėgusi žvaigždė įklimpusi į skolas, sunkiai suduria galą su galu. Taigi, jo agentas (jį vaidina Neilas Patrickas Harris) suorganizuoja milijono vertą darbelį, Nikolui nelieka nieko kito, kaip priimti pasiūlymą. Įvykiams pasisukus netikėta linkme, pavojus ima grėsti aktoriaus buvusiai žmonai ir dukrai, o pats Nikolas Keidžas pasijunta atsidūręs pavojingiausio savo gyvenimo trilerio epicentre.

Filmas sulaukė nemažai teigiamų atsiliepimų, daugiausia pagyrų sulaukė saviironiška Keidžo vaidyba. Vis dėlto filmas pasirodė esąs nišinis, surinkęs 29 mln. dolerių, o jo gamybos biudžetas nors ir buvo nedidelis, bet vis tiek nemažas – 30 mln. dolerių.

Kadras iš filmo „Babilonas“

7. Babilonas (Babylon)

Filmas pasakoja apie ryškius personažus ir jų neeilinius nuotykius „laukiniame“ Holivude. Filme „Babilonas“ scenarijaus autorius ir režisierius Damienas Čiazelis (Damien Chazelle pristato romantiška aura apgaubtą kino istorijos pradžią ir tolesnę kino plėtotę, kurioje sukasi iš niekur atsiradę ir vėliau išgarsėję aktoriai, prodiuseriai ir muzikantai. Romantiška aura šiame filme – dar ne viskas, nes pamatysite ir šokiruojančių bakchanalijų, nešvankių gestų ir visa, kas nepanašu į padorų, ramų gyvenimą. Daugelis kino pramonės veikėjų filme tampa tik sraigteliais dideliame mechanizme – jie tampa didelio proceso dalimi, proceso, didesnio už juos pačius ar už jų įnorius, proceso, kuris nuolat keičiasi ir nemėgsta pastovumo. Žmogaus širdžiai, deja, pastovumas patinka, ir tai yra viena iš gyvenimo tragedijų. (Dora Žibaitė)

Filmas „Babilonas“ sulaukė įvairių kritikų vertinimų, o tai kartu su neaiškia rinkodaros kampanija lėmė katastrofišką filmo premjerinį savaitgalį, kurio metu buvo gauta tik 3,6 mln. dolerių.

Pranešama, kad filmo „Babilonas“ biudžetas siekė apie 110 mln. dolerių. Filmas vis dėlto sulaukė tam tikro susidomėjimo, tačiau siaubingi komerciniai rezultatai akivaizdžiai pakenkė jo „Oskaro“ perspektyvoms ir galiausiai pavertė jį nesėkme.

Kadras iš filmo „Trys tūkstančiai metų troškimų“

6. Trys tūkstančiai metų troškimų (Three Thousand Years of Longing)

Atvykusi į konferenciją Stambule, mokslininkė Alitėja (akt. Tilda Swinton) neatsispiria turgaus vilionėms. Įsigijusi jai patikusi suvenyrą, moteris jame aptinka džiną (akt. Idris Elba), mainais į laisvę siūlantį išpildyti tris Alitėjos norus. Deja, egzistuoja keletas keblumų: mokslininkė linkusi stipriai abejoti džino tikrumu ir… nė nenumano kokie galėtų būti jos norai. Jau tris tūkstančius metų troškimus pildantis džinas taip pat pasirodo esąs ne pėsčias – jo užantyje slypi tūkstančiai istorijų apie keisčiausius mirtingųjų norus, įdomiausius sutiktus žmones ir situacijas, kai viskas pakrypo ne visai ta linkme. Dienų dienas diskutuojant įvairiausiais gyvenimo klausimais Alitėja naująjį draugą ilgainiui prisileidžia artyn ir sugalvoja pirmąjį savo norą, išgirdus kurį džinas lieka, švelniai tariant, šokiruotu…

Nors ir kaip įdomiai skamba, filmas, kurio gamybos išlaidos siekė 60 mln. dolerių, visame pasaulyje uždirbo tikrai nuviliančius 18 mln. dolerių, nors sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų.

Kadras iš filmo „Greitoji pagalba“

5. Greitoji pagalba (Ambulance)

Per vieną dieną Los Andželo gatvėse trys gyvenimai pasikeis amžiams. Nutrūktgalviškame režisieriaus ir prodiuserio Michael Bay veiksmo trileryje apdovanotas veteranas Vilas Šarpas, desperatiškai ieškantis pinigų žmonos medicininėms išlaidoms padengti, paprašo paskolos iš vienintelio asmens, kurio nevertėtų prašyti – jo įbrolio Denio. Charizmatiškasis nusikaltėlis Denis pasiūlo šį tą geriau: didžiausią banko vagystę Los Andželo istorijoje – 32 milijonus dolerių, kurie pakeistų Vilo gyvenimą. Galvodamas apie žmoną, Vilas yra priverstas sutikti. Tačiau kai jų planas nepavyksta, broliai pagrobia greitosios pagalbos automobilį su sužeistu policininku, kovojančiu dėl savo gyvybės, ir jo gyvybę palaikančia medike. Nesibaigiančiose gaudynėse, Vilas ir Denis bando išsisukti nuo teisėsaugos, išlaikyti gyvus įkaitus ir stengiasi nenužudyti vienas kito, visa tai tampa pačiu beprotiškiausiu pabėgimu.

Nepaisant talentingų aktorių ir teigiamų atsiliepimų, kuriuose filmas buvo giriamas kaip puikus apiplėšimo filmas, „Greitoji pagalba“ visame pasaulyje uždirbo tik 51 milijoną dolerių. Tačiau filmo biudžetas buvo nedidelis, tik 40 mln. dolerių.

Kadras iš filmo „Morbijus“

4. Morbijus (Morbius)

Biochemikas M. Morbijus kenčia nuo retos ir mirtinos kraujo ligos. Dabar vienintelis genialaus proto mokslininko tikslas – surasti vaistą ir padėti ne tik sau, bet ir kitiems, kenčiantiems nuo šios ligos. Nesėkmingai išbandęs daugybę vaistų, bei gydymų ir nebežinodamas, ko daugiau griebtis, daktaras ryžtasi itin kontraversiškam veiksmui ir nutaria išbandyti vienos legendos siūlomą išeitį. Pasak šios legendos, reto šikšnosparnio įkandimas sukuria ligos priešnuodį ir išgydo žmogų, bet legenda nutyli galimą šalutinį „vaisto“ poveikį. Po eksperimento daktaras netrukus juos ir pajunta: sugebėjimą matyti tamsoje, šimtus kartų pagerėjusią klausą ir… nevalingą žmogaus kraujo troškimą. Nuo šio momento Morbijaus kūne gyvena dvi asmenybės: daktaras, siekiantis išgelbėti žmoniją ir pabaisa, kurios vienintelis tikslas – pasisotinti žudant. Kuri iš jų nugalės?

Susidomėjimas „Morbijum“ visada buvo neaiškus, o tai lėmė menką 167 milijonų JAV dolerių pasaulinį pelną. Nepadėjo ir tai, kad Morbijus yra blogas filmas, nors jam ir pavyko tapti interneto memu, užtikrinančiu jo blogą vardą.

Kadras iš filmo „Fantastiniai gyvūnai: Dumbldoro paslaptys“

3. Fantastiniai gyvūnai: Dumbldoro paslaptys (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

„Fantastiniai gyvūnai: Dumblodoro paslaptys“ – tai naujausias nuotykis kerinčiame Magijos pasaulyje, į kurį sugrįžti vėl kviečia „Hario Poterio“ autorė J. K. Rowling.

Profesorius Albas Dumbldoras puikiai žino, kad Juodasis burtininkas Gelertas Grindelvaldas renka armiją, su kuria tikisi užvaldyti burtininkų pasaulį. Profesorius supranta, kad vienas pats tokio stipraus priešininko sustabdyti nepajėgs ir kreipiasi pagalbos į magiškąjį zoologą Njutą Miglapūtį. Tikėdamasis, kad šiam pavyks kaip įmanoma ilgiau likti „nematomam“ priešininkų stovykloje, Dumbldoras patiki Miglapūčiui suburti galingą burtininkų komandą, galėsiančią pasipriešinti Juodajam burtininkui ir jo pakalikams. Njutas imasi užduoties. Apsilankęs įvairiuose pasaulio kraštuose Miglapūtys pamažu surenka pačių drąsiausių burtininkų kompaniją. Dumbldoro sąjungininkams lemta stoti į kovą su žiauriais ir negailestingais Grindelvaldo kariais, kad apgintų taiką, ramybę ir išsaugotų trapią burtininkų pasaulio pusiausvyrą.

Filmas netapo dideliu hitu, o pastarojo meto nesutarimai dėl frančizės nepridėjo pelno. Filmas „Fantastiniai gyvūnai: Dumbldoro paslaptys“ visame pasaulyje uždirbo 405 mln. dolerių, t. y. 250 mln. dolerių mažiau nei jo pirmtakas.

Kadras iš filmo „Partneriai“

2. Partneriai (Bros)

Visi žino kaip sunku rasti kitą pakenčiamą žmogų, su kuriuo galėtum leistis kartu per gyvenimą. Romantinių komedijų „Sunokusios pamergės“ ir „Velniop tą Sarą Maršal“ kūrėjai su pasididžiavimu pristato pirmąją didelės kino studijos romantišką komediją apie du gėjus, kurie galbūt, turbūt, tikriausiai, juda meilės link. Galbūt, nes jiedu labai užsiėmę. Tai du vyrai, turintys įsipareigojimo problemų, bando užmegzti santykius ir surasti sau partnerį. Verta paminėti, kad filme vaidino tik LGBTQ+ bendruomenę atstovaujantys aktoriai.

Nepaisant itin teigiamų atsiliepimų Toronto tarptautiniame kino festivalyje, filmo kpajamoms pakenkė tai, kad jame nebuvo pagrindinių kino žvaigždžių, o romantinių komedijų žanro žiūrimumas smuko. Galiausiai „Partneriai“ visame pasaulyje surinko nuviliančius 14 mln. dolerių, o gamybos biudžetas siekė 22 mln. dolerių.

Kadras iš filmo „Vikingas“

1. Vikingas (The Northman)

Atkeršyk už tėvą. Išgelbėk motiną. Nužudyk Fjölnirą ir užkariauk savo likimą. Tokia šio filmo žinutė. Tai brutalaus veiksmo, pagonybės mistikos ir kovų kupinas epas „Vikingas“ pasakojantis šiauriečių vikingų istoriją apie kerštą. Amletas, vikingų princas, matė savo tėvo nužudymą ir motinos pagrobimą, kai dar buvo vaikas. Dabar jau suaugęs su kerėtojų pagalba, Amletas ruošiasi kerštui. Vikingų saga su magija, kardais bei mistika. Savo naują kūrinį režisierius apibūdina kaip Hamleto arba Liūto karaliaus istoriją, kuri originaliai buvo senovės skandinavų epai.

„Vikingas“, kurio gamybos kaina siekė nuo 70 iki 90 milijonų dolerių, buvo rizikingas „Universal“ kūrinys. Filmas nepasiteisino ir visame pasaulyje surinko tik 69 mln. Dolerių pajamų. Niūrus keršto siužetas, kuriame niekas nenugali, ir žinomos kino žvaigždės nebuvimas pagrindiniame vaidmenyje greičiausiai pakenkė filmo galimybėms, nors vėliau jis sulaukė netikėtos sėkmės per vaizdo užsakomuosius seansus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: