Režisieriaus Kventino Tarantino filmai garsėja kruvinais smurto vaizdais. Ankstyvuosiuose jo filmuose vaizduojami žiaurūs nusikaltimai, praliejama daug kraujo, o dialogai, dažnai nepadorūs, bet kartu ir juokingi.

Net jei ne visuose jo filmuose vyksta nenutrūkstami veiksmo siužetai, tai tikrai visuose iš jų yra įvykdomos bent kelios žmogžudystės. Pateikiame sąrašą, kiek žmonių žūsta kiekviename jo filme – nuo mažiausiai iki daugiausiai aukų.

10. Vieną kartą Holivude (angl. Once Upon a Time in Hollywood) (2019) – 4 mirtys

Kventinas Tarantinas filme Vieną kartą Holivude pasirinko kitokį požiūrį. Filmas apie pradedančio aktoriaus ir jo ištikimo kaskadininko ryšį pasižymėjo laisvesniu siužetu nei jo pirmtakai. Šiame filme režisierius daugiausia dėmesio skyrė idealizuotam septintojo dešimtmečio „Aukso amžiaus“ pabaigos Holivudo vaizdavimui.

Dar 2017 metais liepą The Hollywood Reporter informavo, kad Kventinas Tarantinas baigė rašyti scenarijų filmui, kurio viena iš siužetinių linijų pasakos apie režisieriaus Romano Polanskio žmonos aktorės Sharon Tate nužudymą 1969-aisiais, kurį įvykdė keturi Charles‘o Mansono gaujos pasekėjai. Gandai pasitvirtino ir šį lapkritį Kventinas Tarantinas daugelį nustebino devintuoju savo filmu „Vieną kartą Holivude“. Bet vien tik pasakojimu apie Mansono gaują ir jos kruvinus darbus režisierius neapsiriboja: pats Mansonas filme pasirodo tik trumpučiame epizode, bet ir jo aktoriui Damonui Herrimanui pakanka, kad žiūrovams per nugarą nubėgtų šiurpinančio šaltuko banga. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Pristatydamas savo filmą Kanų kino festivalyje Kventinas Tarantinas, pavadino jį sugrįžimu prie to epinio Holivudo, kurio realybėje seniai nėra. Vadinasi, penkiasdešimties metų senumo Ameriką reikėjo atkurti retro kino priemonėmis. Nors veiksmas plėtojasi 1969-ųjų Los Andžele, anuometinės Amerikos autentiką padeda atkurti senų markių automobiliai, hipių epochos mados ir keli filme parodyti garsenybių kotedžai. Visa kitą darbą atlieka kinematografinės citatos. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Filmo siužeto situacija negerėja iki pat tamsiai komiškos kulminacijos, kai abu herojai triumfuoja po kruvino susidūrimo su liūdnai pagarsėjusia Mansonų šeima. Dėl to ekrane žūsta 3 personažai, tačiau galima teigti, kad žūsta keturi žmonės, jei sutiksime su užuomina, kad kaskadininkas Cliff Booth per trumpą retrospektyvą nužudė savo žmoną.

Filmo treileris:

9. Džekė Braun (angl. Jackie Brown) (1997) – 4 mirtys

Trečiajame savo filme, Džekė Braun, Kventinas Tarantinas sušvelnino siužetą ir sumažino smurtines scenas. Dėl palyginti nedidelio nužudytų veikėjų skaičiaus šis filmas dažnai laikomas mažiausią žiaurumą demonstruojančiu Tarantino filmu.

Tai dar viena „Bulvarinio skaitalo“ istorija su pakankamai painiu siužetu ir labai ryškiais neigiamais charakteriais. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Nebe pirmos jaunystės stiuardesė Džekė Braun (Pam Grier) dažnokai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi ir padeda oro linijomis gabenti kontrabandą (kartais narkotikus, bet dažniau nešvarius ginklų prekeivų pinigus). Anksčiau ar vėliau ji tiesiog turėjo įkliūti. Taip ir atsitiko. Dabar jai tenka spręsti nesudėtingą lygtį su dviem nežinomaisiais: išduoti federalams savo bendrininką Ordelą Robį (už šį vaidmenį Samuelis L. Jacksonas apdovanotas Sidabriniu Lokiu Berlyne) arba praleisti keletą metelių už grotų. Tačiau gudrioji Džekė sugalvoja savo žaidimą ir “suvysto” visus. Juk pagrindinė amerikiečių taisyklė skelbia – nugalėtojui atitenka viskas. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Siužeto branduolį visoje painioje istorijoje sudaro pavojinga operacija, kurios metu Džekei reikia pargabenti pusę milijono dolerių grynais, kad jos draugelis Ordelas galėtų ramiai iš kriminalinio verslo pasitraukti. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Filmas pasižymi puikiu aktorių būriu, įdomiais veikėjais ir savita estetika, o visa tai įrodo, kad Tarantino režisūriniai sugebėjimai puikiai dera su Elmoro Leonardo scenarijumi, kuriame supranuotos 4-ios mirtys: Beaumontas Livingstonas (nušautas Ordelo Robbio), Melanie Ralston (nušauta Louiso Garos), Louisas Gara (nušautas Ordelo Robbio), Ordelas Robbis (nušautas Ray Nicolettės).

Filmo treileris:

8. Nužudyti Bilą, 2-oji dalis (angl. Kill Bill Vol. 2′) (2004) – 5 mirtys

Kalbant apie mirtis ekrane, antroji Nužudyti Bilą dalis gerokai nusileidžia pirmajai. Pirmojoje filmo dalyje parodytos grandiozinės 103 aukos.

Pirmojoje dalyje, žiūrovai galėjo pasijusti ,,lyg nepavalgę“, nes visa filmo intriga ir Bilo sugavimas lieka pabaigoje. Pirmame filme Nuotaka pribaigė dvi buvusias žudikes-bendražyges, kurios per tuos keturis metus jau spėjo susikurti naujus gyvenimus, kol pagrindinė filmo veikėja gulėjo ligoninėje – komoje. Bet tai dar nepabaiga, nes dar liko Bilo komandos narių, kuriais reikėjo pasirūpinti. Taip pat, šioje dalyje jau nebėra paslapties, kas tas Bilas ir jau galima pasižiūrėti kas jis toks.

„Nužudyti Bilą. 2 dalis“ galime išvysti daugiau aktorių, mažiau duoklės Azijos kovos menams, mažiau perspaustų, ilgų kovos scenų. 31-uosiuose Saturno apdovanojimuose (angl. 31st. Saturn Awards) laimėjo geriausio veiksmo/nuotykių filmų kategorijoje.

Taigi, antrojoje filmo dalyje yra tik penkios aukos: Elė Driver (Beatričė Kiddo išplėšia jos likusį akies obuolį, todėl ji miršta už kadro), Budd (Keletą kartų į veidą įkando juodoji mamba Ellės Driver paspęstuose spąstuose, todėl jis miršta nuo nuodų), Emmilio (mirtinai sutryptas), kung-fu meistras Pai Mei (Nunuodijo Elle Driver toksiškomis žuvų galvomis už tai, kad išplėšė jai akį, parodyta retrospektyvoje) ir Bilas (Širdis sprogo po to, kai Beatričė Kiddo panaudojo penkių taškų delnų techniką).

Filmo treileris:

7. Mirties įrodymas (angl. Death Proof) (2007) – 6 mirtys

Mirties įrodymas yra Tarantino filmografijos dalis, kurioje viskas tampa gana žiauru. Kadangi filmo herojus yra serijinis žudikas, pirmąją filmo pusę jis praleidžia priekabiaudamas prie vienų jaunų moterų, o antrąją – prie dar kitų.

Filmas susidaro iš dviejų dalių, abiejuose pagrindinis veikėjas išlieka tas pats – kaskadininkas Maikas. Filmas prasideda bare, kur Maikas geria nealkoholinius gėrimus ir kalbasi su panele. Tačiau akies krašteliu taip pat stebi ir kitas merginas įžengusias į barą. Maikas – turi polinkį žudyti, todėl savo aukas renkasi iš anksto. Vakaro pabaigoje, jis sutinka pavežėti kalbintą panelę namo. Kadangi Maiko profesija yra kaskadiniai triukai, jis savo mašiną patobulino taip, kaip dera atlikti šiuos triukus. Veždamas merginą jis ją gąsdina, jog mašinos galinėje sėdynėje nėra saugu, ir menevruodamas keliu, dideliu greičiu, netikėtai stabdo ir mergina žūsta. Tuo viskas nesibaigia, kadangi Maikas turi dar vieną tikslą – nužudyti merginas, kurios buvo bare. Radęs jas, jis trenkiasi į jų mašiną. Antrojoje filmo dalyje taip pat neapsieita be smurto. Tačiau jau Maiko laukia kitokia istorijos pabaiga.

Pirmoje dalyje žudikas nužudo penkias moteris, tačiau antroje dalyje situacija pasikeičia, kai kita moterų grupė duoda atkirtį ir galiausiai jį nužudo, po ilgo persekiojimo automobiliu. Šis Tarantino filmas baigiasi įsimintina ir pasitenkinimą teikiančia mirtimi, būdinga Tarantino filmams.

Filmo treileris:

6. Bulvarinis skaitalas (angl. Pulp Fiction) (1994) – 15 mirčių

Filmą Bulvarinis skaitalas sudaro trys susikertančios istorijos, visos susijusios su nusikaltimais ir smurtu. Filmo veiksmas vyksta ne chronologiškai ir yra jaudinančiai nenuspėjamas, jame gausu juodo humoro ir nemažai mirčių.

Čia juodaodis samdomas žudikas Džiulijusas (Samuelis L. Jacksonas) kiekvienai savo aukai prieš mirtį įkvėptai perskaito biblinio pranašo Ezechielio pamokslą apie kerštą. Jo porininkas Vincentas Vega (Johnas Travolta) neapdairiai pakliūva į boso žmonos kerų pinkles ir priverstas griebtis radikalios medicinos pagalbos. Nevykėlis boksininkas Bučas (Bruce’as Willisas) patenka į rankas seksualiniams maniakams, bet savotišku būdu atsiteisia skriaudikams už prarastą garbę ir orumą. Pedantiškas mafijos likvidatorių globėjas (Harvey Keitelis) pirmą kartą per visą savo kriminalinę karjerą atsiduria labai komplikuotoje padėtyje. O filmą pradedantys ir baigiantys nevykėliai barų plėšikai (Timas Rothas ir Amanda Plummer) gauna gerą žudikų etikos pamoką.

Sunku nustatyti galutinį žuvusiųjų skaičių. Atrodo, kad tam tikri veikėjai, pavyzdžiui, garsusis gimnazistas patiria sužalojimus, kurie gali būti mirtini. Apie kai kurias mirtis kalbama dialoguose, tačiau iš tikrųjų jos įvyksta ne ekrane. Nors ekrane matomos devynios mirtys, iš viso jų suskaičiuojama penkiolika.

Filmo treileris:

5. Pasiutę šunys (angl. Reservoir Dogs) (1992) – 17 mirčių

 

Pirmajame Tarantino filme žuvusių skaičius buvo didelis, jis davė toną jo karjeros pradžioje pasirinktam pasakojimo būdui. Filmas Pasiutę šunys yra įtemptas trileris apie nepavykusį deimantų apiplėšimą ir dramatiškus įvykius, kai sukčiai įtaria, kad vienas iš jų yra slaptas policininkas.

Filme pasakojama apie šešis vienas kito nepažįstančius nusikaltėlius, kurie yra nusamdomi nusikaltėlių vadeivos Džo Kaboto (L. Tierney), kad įvykdytų nesudėtingą juvelyrinės parduotuvės apiplėšimą.

Veiksmas prasideda nedidelėje Los Andželo kavinėje, kurioje paprastai šnekučiuojasi 8 vyrai. Po šio jų pokalbio, kuris atrodo neturi jokios reikšmės filmo eigai, seka scena, kurioje ponas Apelsininis kraujuodamas ant galinės automobilio sėdynės yra gabenamas pono Balto. Žiūrovas yra įmetamas į veiksmą be jokio paaiškinimo – toks nelinijinis filmavimo būdas vėliau tapo Tarantino skiriamuoju ženklu.

Filmo eigoje sužinoma, kad mafijos bosas Džo Kabotas su savo sūnumi Edžiu Kabotu organizuoja vagystę iš juvelyrinės parduotuvės, į kurią turi būti pristatyti paruošti pardavimui deimantai. Šiam tikslui jie sukviečia šešis, vienas kitam nepažįstamus nusikaltėlius, ir dėl saugumo, jei kuris nors būtų sugautas policijos, jiems suteikia slapyvardžius – ponas Baltas, ponas Apesininis, ponas Rudas, ponas Mėlynas, ponas Šviesiaplaukis ir ponas Rožinis.

Taip pat ir pats režisierius pasinaudojo proga ir atliko pono Rudojo (Mr. Brown) vaidmenį. Jis čia žaismingas, jaunas ir pilnas idėjų. Nors ir nebuvo viskas lengvai pasiekiama, režisierius džiaugiasi tokiu rezultatu, kokį pavyko išgauti. Tačiau viename interviu apie filmą prasitarė, jog buvo baisu ir buvo akimirkų, kai nieko nežinojo. Ir jeigu galėtų perdaryti filmą, dabar, jau įgavęs patirties, darytų kai ką kitaip.

Deja, planas nepasiseka, kai prasidėjus darbeliui prie juvelyrinės pasirodo policija. Daliai vagių pavykus pabėgti jie susirenka viename sandėlyje ir bando išsiaiškinti, kuris iš grupės yra policijos informatorius.

Pasiutę šunys yra vienas iš žiauriausių režisieriaus filmų dėl pačio filmo siužeto. Vieno apiplėšimo komandos nario likimas yra neaiškus ir tik akyliausi žiūrovai fone išgirdo šūvius, leidžiančius manyti, kad ir šis personažas neišgyveno.

Filmo treileris:

4. Ištrūkęs Džango (angl. Django Unchained) (2012) – 42 mirtys

Šiame žiauriame 2012 m. vesterne buvęs vergas susivienija su samdomu žudiku, kad išlaisvintų savo žmoną iš negailestingo plantacijos šeimininko gniaužtų ir atkeršytų tiems, kurie norėjo, kad jis grįžtų į vergiją.

Amerikietiško vesterno kanoną paprastai sudaro istorijos apie gero herojaus konfliktą su blogais, kurį vainikuoja įspūdinga gėrio pergalė prieš blogį. Itališkose vesternuose veikėjai skirstomi ne į gerus ir blogus, o į blogus ir dar blogesnius. „Dar blogesnių“ fone pagrindinis personažas atrodė kaip teigiamas herojus. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Štai kodėl filmas „Ištrūkęs Džango“ labiau giminingas ne amerikietiškiems vesternams, bet jų itališkiems giminaičiams. Jų gretose beveik prieš keturis dešimtmečius gimė ekscentriškas personažas, vardu Džango, kurį 1966- asiais suvaidino mėlynakis italas Franco Nero (jį pamatysime ir K. Tarantino filmo epizode). Iš ano seno filmo į naująją versiją atkeliavo ir pradinė daina, kuri turėtų sugraudinti klasikinių „spagečių vesternų“ gerbėjus. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Skambant šiam iškilmingam laukinių vakarų himnui ir prasideda įtampos nestokojanti istorija Iki Pilietinio karo pradžios lieka dveji metai. Vergija dar nepanaikinta, todėl iš žmogišką orumą žeminančių pančių naująjį Džangą (jį dabar vaidina juodaodis Jamie Foxxas) išvaduoja po laukinius vakarus klajojantis buvęs stomatologas Kingas Šulcas. Taip išlaisvintas vergas pradeda baisaus keršto epopėją.  (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Filmo trukmė beveik 2,5 valandos, todėl jis turi daug laiko įtraukti visus 42 kraujo praliejimus, nes tai vienas ilgiausių Tarantino filmų. Filmas labai platus, jame vyksta gana dramatiški susišaudymai, todėl pagrindinis veikėjas turi daugybę progų atkeršyti, jį nuskriaudusiems piktadariams.

Filmo treileris:

3. Grėsmingasis aštuonetas (angl. The Hateful Eight) (2015) – 73 mirtys

Kaip ir pridera pavadinimui, filme Grėsmingasis aštuonetas yra aštuoni pagrindiniai veikėjai. Jie atsiduria namelyje vidury sniego pūgos, kur iškart kyla įtampa, nes visi jie yra morališkai abejotinos reputacijos žmonės. Paaiškėja, kad daugelis jų turi tam tikrą iškreiptą tarpusavio istoriją.

Dėl to neišvengiamai kyla nemažai smurto ir kraujo praliejimo, o antrojoje filmo dalyje yra parodomos itin žiaurios smurto scenos.

Grėsmingasis aštuonetas“ yra antrasis K. Tarantino vesternas. Pirmojo – „Ištrūkęs Džango“ (2012) – istorija prasidėjo, kai iki Pilietinio karo pradžios liko dveji metai. O „Grėsmingasis aštuonetas“ (titruose vadinamas aštuntuoju K. Tarantino filmu) pasakoja istoriją, vykusią pasibaigus karui. Vaizdingoje Vajomingo kalnų papėdėje siaučiant pūgai pakeliui į Raudonosios uolos miestą susitiko du galvų medžiotojai: Džonas Rutas (Kurtas Russelas) į kalėjimą gabena daug rūpesčių keliančią žudikę Deizę (akt. Jennifer Jason Leigh), o juodaodis majoras Markusas Vorenas (Samuelas L. Jacksonas), buvęs šiauriečių kavaleristas, tikisi geros premijos už tris nušautus nusikaltėlius. Netrukus prie spalvingos trijulės prisijungs šerifu prisistatantis aršus rasistas Krisas Meniksas (Waltonas Gogginsas). Dar keturis savęs vertus niekšus diližano keleiviai sutiks pakelės smuklėje, kur palengva ims aiškėti, kad pasibaigus audrai ne visiems pavyks iš čia ištrūkti gyviems. (Gediminas Jankauskas, KŽ)

Filme suskaičiavus tiek žmonių, tiek gyvūnų mirtis, gauname – 73.

Filmo treileris:

2. Nužudyti Bilą (angl. Kill Bill Vol. 1) (2003) – 103 mirtys

Nors epinis keršto siužetas patenkinamai užbaigiamas antrojoje, šio filmo dalyje, pirmojoje dalyje veiksmo yra daugiausia. Masinė kulminacinė veiksmo scena, kurioje nuotaka prasiveržia pro gaują, vadinamą Crazy 88, kad pasiektų pirmąjį taikinį savo nužudymo sąraše – O-Ren Iši, iš dalies lėmė, kad ekrane žuvo virš 100 žmonių.

Šio filmo žvaigždė ir pagrindinė aktorė tapo Uma Turman, kuri vaidino Nuotaka, dar vadinama Juodają Mamba. Per jos vestuves, jos buvęs vadas ir meilužis Bilas (D.Carradine) iššaudo visus susirinkusius svečius vestuvėse ir pačią nuotaką. Tačiau netikėtai, po keturių metų komos, nuotaka pasveiksta ir yra pasiryžusi surasti Bilą ir jo komandą, kurie pasidarbavo jos vestuvėse. Umai Turman personažui tenka ir degti iš pykčio ir vaidinti ramią, o jai tai puikiai pavyksta. Ji gavo 3 apdovanojimus kategorijoje geriausia aktorė ir 1 už geriausią kovą su kolege C. Kuriyama, o devintuosiuose ,,Empire“ apdovanojimuose K. Tarantino už šį filmą gavo geriausio režisierio apdovanojimą.

Filmo idėja yra tampriai susijusi su kovos menais, kitaip sakant duoklė Azijos veiksmo filmams. Šis žanras yra labai specifinis ir jei niekada nesidomėjote ar nežiūrėjote šio žanro filmų, kažin ar jums gali patikti. Žiūrėti „Nužudyti Bilą. 1 dalis“ reikia ne tik su tam tikru nusiteikimu, bet ir su atitinkamu kultūriniu fonu.

Taip pat yra retrospektyva, kurioje atskleidžiama O-Ren Iši praeitis, kurioje yra daugybė mirčių, todėl Nužudyti Bilą 1 dalis yra vienas kruviniausių Tarantino filmų. Tai neabejotinai veiksmo ir mirtinų aukų kupinas jo filmas.

Filmo treileris:

1. Negarbingi šunsnukiai (angl. Inglourious Basterds) (2009) – 532 mirtys

Daugiausia mirčių K. Tarantino filmografijoje neabejotinai turi 2009 m. filmas Negarbingi šunsnukiai, kuriame mirčių skaičius yra tiesiog stulbinantis. Tai įtikinama, turint omenyje, kad filmo veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metu, mirtiniausiame visų laikų kare, ir jame veikia įvairūs žiaurūs personažai, kurie visi siekia savotiško keršto.

Juostoje yra pateikiami Antrojo pasaulinio karo metai ir siužetas šokinėja tarp tris atskiras tautybes atspindinčių grupių – amerikiečių, vokiečių ir žydų/prancūzų. „Negarbinguose šunsnukiuose“ papasakojo itin asmeniškas istorijas. Veikėjai filme neabejotinai atstovauja savo tautybes ir jų poelgiai tai puikiai atspindi, tačiau jie čia yra sukurti ne kaip įrankiai perteikti savo tautų ideologijas, o kaip realūs žmonės, kovojantys už save ir tik paskui už didesnį tikslą, kas filmui suteikia konkretumo. Siužeto centre atsiduria žydaitė Šošana (M. Laurent), po to, kai Prancūzijos provincijoje žydus medžiojantis vokiečių pulkininkas Hansas Landa (C. Waltz) nužudė visą jos šeimą, pabėgusi į Paryžių ir pasikeitusi savo vardą. Ją veda noras atkeršyti naciams ir dėl to ji tampa panaši į Šunsnukius, žydų kilmės amerikiečių karių būrį, vadovaujamą leitenanto Aldo (B. Pitt), atvykstantį į Prancūziją žiauriausiais būdais žudyti nacių. Visi jie turi asmeninius tikslus ir niekas jiems negali pastoti kelio.

Didžioji dalis  žudynių įvyksta siaubingoje filmo pabaigoje, kai kino teatre sušaudoma ir susprogdinama daugiau nei 200 aukšto rango nacių.

Filmo treileris:

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: