Kadras iš filmo "Guardians of the Galaxy Volume 3"

2022-ieji buvo puikūs metai kino industrijai, tačiau 2023-ieji gali juos juos pralenkti. 2023 m. pasirodys tiek daug puikių filmų, kad buvo sunku susiaurinti laukiamiausių filmų sąrašą iki 10. Ir tai čia ne visi filmai, apie kuriuos žinome šiuo metu. Iki 2023 m. pabaigos, atsižvelgiant į šį sąrašą ir visa kita, kas pasirodys per metus, gali būti, kad 2023 m. prisiminsime kaip tikrai puikaus kino metus.

10. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)/ Galaktikos sergėtojai 3

Guardians of the Galaxy Volume 3 – tai būsimas filmas apie superherojus, sukurtas pagal to paties pavadinimo „Marvel Comics“ superherojų komandą. Filmas yra Guardians of the Galaxy (Galaktikos sergėtojai), tęsinys. Tai trisdešimt antrasis “Marvel Cinematic Universe” filmas ir antroji penktosios fazės dalis.

Filme Guardians of the Galaxy Vol. 3 mūsų mylima nepritapėlių grupelė įsikuria ir įsitraukia į gyvenimą Žemėje. Tačiau neilgai trukus jų gyvenimus sudrumsčia audringos vieno iš komandos narių praeities atgarsiai. Piteris Kvilas, vis dar išgyvenantis dėl Gamoros netekties, turi sutelkti savo komandą pavojingai misijai, kad išgelbėtų meškėno gyvybę – misijai, kuri, jei nebus sėkmingai įvykdyta, gali lemti tokią Sargybinių, kokius juos pažįstame, pabaigą.

2014 m. lapkritį Jamesas Gunnas pasakė, kad turi idėjų trečiajam serijos filmui, o 2017 m. balandį paskelbė, kad grįžta rašyti scenarijaus ir režisuoti. 2018 m. liepą „Disney“ Gunną atleido, tačiau spalį studija apsigalvojo ir grąžino Gunną į režisieriaus pareigas. Apie Gunno sugrįžimą viešai paskelbta 2019 m. kovą, o gamyba buvo atnaujinta po to, kai Gunnas baigė darbą prie filmo Savižudžių būrys (2021 m.) ir jo šalutinio projekto serialo Peacemaker pirmojo sezono (2022 m.).

Planuojama, kad Guardians of the Galaxy Vol. 3 Jungtinėse Valstijose ir Kinijoje bus pristatytas 2023 m. gegužės 5 d.

9.Strange Way of Life (2023)

Strange Way of Life – būsimas Pedro Almodovaro LGBTQ+ vesternas, kuriame vaidina Ethanas Hawke’as ir Pedro Pascalis. Teigiama, kad tai atsakas į 2005 m. filmą “Kuprotas kalnas”, kurį Almodóvaras iš pradžių buvo įsipareigojęs režisuoti.

Alberto Iglesias sukurta vesterno drama sukasi apie ryšį tarp dviejų vyrų, kurie susipažino jaunystėje. Vyras jodinėja žirgu per dykumą, skiriančią jį nuo Bitter Creek. Jis atvyksta aplankyti šerifo Džeiko (Ethan Hawke). Prieš dvidešimt penkerius metus ir šerifas, ir Silva (Pedro Pascal), rančos savininkas, kuris atvažiuoja jo pasitikti, kartu dirbo samdomais žudikais. Silva atvyksta pas jį su pretekstu susitikti su savo jaunystės draugu, ir jie iš tiesų švenčia susitikimą, tačiau kitą rytą šerifas Džeikas jam pasako, kad jo kelionės priežastis – ne pasivaikščiojimas prisiminimų taku apie jų seną draugystę.

Kalbėdamas režisierius teigė, kad „tai LGBTQ vesternas ta prasme, kad yra du vyrai ir jie myli vienas kitą. Tai filmas apie vyriškumą giliąja prasme, nes vesternas yra vyriškas žanras. Apie filmą galiu pasakyti tik tiek, kad jame yra daug vesterno elementų. Jame yra šaulių, rančų, šerifų, bet tai, ko nėra daugumoje vesternų, yra dialogas, kurio, manau, vesternų filmuose niekada nebuvo tarp dviejų vyrų.“

Filmo Strange Way of Life premjera įvyks 2023 m. gegužę Kanų kino festivalyje.

8. Asteroid City (2023)

Asteroid City mokslinės fantastikos romantinė komedija, kurią pagal Andersono ir Romano Coppolos istoriją parašė, režisavo ir bendrai prodiusavo Wesas Andersonas. Jos veiksmas vyksta išgalvotame Amerikos dykumos miestelyje apie 1955 m., kai jaunesniųjų žvaigždžių ir kosmoso kadetų suvažiavimo (organizuojamo siekiant suburti moksleivius ir tėvus iš visos šalies bendrystei ir mokslinėms varžyboms) maršrutą įspūdingai sutrikdo pasaulį keičiantys įvykiai.

Asteroid City, įsikūrusio mažame miestelyje Vakaruose, gyventojai su moksliniu fanatizmu garbina nukritusį meteoritą. Kai Jasonas Schwartzmanas su savo vaikais užstringa ten, prasideda keistenybės ir romantika. Jis tartum įsukęs šeimos universalų į vienišą mechaniką dykumoje. Schwartzmano personažas naudojasi vienintele telefono būdele prie vietinės užkandinės, kad paskambintų savo nepatenkintam uošviui, kurį vaidina Tomas Hanksas. Jie susitaria, kad uošvis atvažiuos pasiimti trijų mažų anūkėlių, o Švarcmanas su kitu sūnumi liks laukti, kol automobilis bus suremontuotas. Tuomet dideliame ekrano pavadinime pasirodo užrašas „Asteroid City“, o virš traukinio nufilmuotas kadras šiek tiek primena kitą režisieriaus filmą „The Darjeeling Limited“.

Po to už pakylos stovi nutolęs Džefris Raitas ir kreipiasi į „jaunesniuosius žvaigždžių stebėtojus ir kosmoso kadetus“, aiškindamas, kad būtent tą dieną, prieš 3000 metų, meteoritas nukrito šiame mažame Vakarų miestelyje (čia pirmą kartą išvysime Weso Andersono mokslinės fantastikos prieskonį). Vaikas beveik išskrenda su reaktyvine kuprine, o tėvas jį prilaiko virve, tarsi tai būtų mokslo mugė. Paskui vaikas kažkokiu improvizuotu lazeriu iš oro sudaužo lėkštę. Ir matome, kaip virš Asteroid City kraterio nusileidžia didelė žaliai švytinti stiklinė konstrukcija (iš karto po to Wesas Andersonas parodo tradicinį vyriausybės įsiveržimą, kai visi mokslininkai su apsauginiais kostiumais ateina ištirti miesto ir visus uždaro viduje). Dabar tėvas ir jo sūnus negali pabėgti.

Šis vilties, nevilties, ilgesio ir komizmo mišinys tikrai daro įspūdį. Staiga filmas tampa apie tikėjimą ir gebėjimą tikėti, galbūt ne tik ateiviais, bet ir vienas kitu. Šioje juostoje Wesas Andersonas mums parodo, kad jo pirmasis mokslinės fantastikos filmas gali išlikti toks pat paprastas ir pilnas, kaip ir bet kuris kitas mūsų mylimo autoriaus filmas.

Filmas Asteroid City Jungtinėse Amerikos Valstijose bus rodomas ribotu prieinamumu birželio 16 d., o birželio 23 d. bus pradėtas rodyti pasaliniu lygiu.

7. Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Indiana Jones and the Dial of Destiny – nuotykių veiksmo filmas, kurį režisavo Džeimsas Mangoldas. Filmą prodiusuoja „Lucasfilm“ ir „Walt Disney Pictures“, filmas yra Indianos Džounso ir krištolinės kaukolės karalystės (2008 m.) tęsinys ir bus penktoji bei paskutinė Indianos Džounso filmų serijos dalis. Filme vaidina Harisonas Fordas, paskutinį kartą įkūnydamas archeologą Indianą Džounsą.

Nors konkreti istorija kol kas slepiama, iš anonso galima spėti tik kelis dalykus.

1969 m. amerikiečių archeologas ir nuotykių ieškotojas Indiana Džounsas gyvena kosmoso lenktynių fone. Džounsui kelia nerimą tai, kad JAV vyriausybė įdarbino buvusius nacius, kad šie padėtų nugalėti Sovietų Sąjungą varžybose dėl patekimo į kosmosą. Į kelionę jį lydi jo krikštaduktė Helena Šo. Tuo tarpu Jurgenas Volleris, NASA narys ir buvęs nacis, dalyvavęs nusileidimo Mėnulyje programoje, nori savo nuožiūra paversti pasaulį geresne vieta.

Dial of Destiny yra pirmasis ir vienintelis serijos filmas, kurio režisierius nėra Stevenas Spielbergas, tiesa, istoriją parašė George’as Lucasas; Spielbergas ir Lucasas yra vykdomieji prodiuseriai. Tai taip pat pirmas ir vienintelis serijos filmas, kurio neplatino „Paramount Pictures“, nes „Disney“, įsigijusi „Lucasfilm“, įsigijo teises į būsimus tęsinius. Penktojo filmo apie Indianą Džounsą planai siekia septintojo dešimtmečio pabaigą, kai Lukasas ir Spielbergas derėjosi su „Paramount“ dėl keturių Dingusiosios skrynios ieškotojų (1981 m.) tęsinių.

Pasaulinė filmo Indiana Jones and the Dial of Destiny premjera įvyks 2023 m. gegužės 18 d. 76-ajame Kanų kino festivalyje, o Jungtinėse Valstijose jį planuojama pradėti rodyti 2023 m. birželio 30 d.

6. Barbie (2023)

Ilgai lauktas filmas, kuriame vaidina Margot Robbie ir Ryanas Goslingas, sulaukęs daugybės spėliojimų – daugeliui įdomu, kaip atrodys įžymiausia pasaulyje lėlė.

Viena iš priežasčių, kodėl šis filmas yra nuolatinė diskusijų tema, yra ta, kad apie jo istoriją nėra beveik jokios konkrečios informacijos. Viskas, ką žinome, pasak kelių projekte dalyvaujančių aktorių, yra tai, kad tai bus beprecedentis požiūris į mums gerai pažįstamą lėlę Barbę. „Warner Bros.“ išleidus filmo anonsą ir jau kitą dieną jis sudrebino internetą. Anonsas prasideda įmantria duokle Stenlio Kubriko filmui 2001: Kosminė odisėja, o fone skamba Richardo Štrauso „Also sprach Zarathustra“.

Grupelė jaunų mergaičių, apsirengusių žaidžia su lėlėmis, o Helen Mirren pasakoja apgailestaudama, kad mergaičių istorijoje buvo tik kūdikių lėlės, kol vieną lemtingą dieną… Tada anonse rodoma milžiniška Margot Robbie, vaidinanti Barbę su juodai baltu dryžuotu maudymosi kostiumėliu, iškilusi virš mažų mergaičių ir šiek tiek joms mirktelėjusi. Tuomet mergaitės ima siautėti, daužydamos savo kūdikių lėles, viena iš jų iškrenta į orą ir pradeda suktis, o tada prasideda titrų intarpas. (duoklė klasikianiam Stenlio Kubriko kūriniui) Muzika pasikeičia į daug linksmesnę, kai matome trumpą montažą, kuriame Barbė, apžvelgianti Barbielandą, šokių vakarėlius, kuriuose dalyvauja Simu Liu, pirmą kartą pamatome Keną (Ryan Gosling) ir greitai pažvelgiame į Issa Rae Barbę, džiūgaujančią, kad jai ant kaspino užrašyta „Prezidentė“.

Dabar mums nebereikia stebėtis, kai pasirodė visiškai naujas anonsas, kuris patvirtina, kad Greta Gerwig filmas bus toks pat keistas ir nuostabus, kaip ir manėme.

Filmą Barbie Jungtinėse Amerikos Valstijose planuojama išleisti 2023 m. liepos 21 d.

5. Oppenheimer (2023)

Oppenheimeris – tai būsimas biografinis filmas, kurio scenarijų parašė, prodiusavo ir režisavo Christopheris Nolanas, paremtas Kai Bird ir Martin J. Sherwin 2005 m. knyga „Amerikos Prometėjas“.

Filme Cillian Murphy vaidina J. Robertą Oppenheimerį, amerikiečių fiziką teoretiką, kuriam priskiriamas „atominės bombos tėvo“ vardas, nes jis dalyvavo Manheteno projekte – Antrojo pasaulinio karo projekte, kurio metu buvo sukurti pirmieji branduoliniai ginklai. Filme pasakojama apie jo gyvenimą ir indėlį į atominės bombos sukūrimą.

Nolanas režisavo biografinį filmą apie J. Robertą Oppenheimerį, kurio veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metais. Filmas nufilmuotas IMAX 65 mm ir 65 mm didelio formato juostos deriniu, įskaitant pirmą kartą IMAX juodai baltos analoginės fotografijos juosta nufilmuotus skyrius. Kaip ir ankstesniuose savo darbuose, Nolanas plačiai naudojo praktinius efektus, filmuojant buvo naudojami tikri sprogmenys, kad būtų atkurtas branduolinis bandymas, atsisakyta kompiuterinės grafikos.

Planuojama, kad Oppenheimer kino teatruose pasirodys 2023 m. liepos 21 d.

4. Dune: Part Two (2023)

Šiame filmo Dune: Part One 2021 (Kopa) tęsinyje bus nagrinėjama mitinė Polo Atreido kelionė, kai jis susivienija su Chani ir fremenais, tuo pat metu keršydamas sąmokslininkams, sunaikinusiems jo šeimą. Susidūręs su pasirinkimu tarp savo gyvenimo meilės ir žinomos visatos likimo, jis stengiasi užkirsti kelią siaubingai ateičiai, kurią tik jis gali numatyti.

Pirmasis filmas apėmė kiek daugiau nei pusę Herberto knygos ir baigėsi, kai Polas ir ledi Džesika buvo priimti į laisvamanių gretas ir keliavo į Stilgaro namus. Kadangi Atreidų namai yra gerokai išnaikinti, tęsinyje jie stos prieš Imperiją, kur tikrai išvysime daugiau Polo ateities vizijų, įgyvendinamų jam vadovaujant sukilimui prieš Imperiją.

Villeneuve’as atskleidė, kad jis svarstė galimybę baigti filmą vėliau, po knygos laiko šuolio, tačiau suprato, kad „pirmoji nuojauta“ nutraukti filmą po to, kai Polas susitinka su fremenais, buvo tinkama vieta jam užbaigti. Dėl Pauliaus pranašiškų gebėjimų pirmajame filme buvo įdomių užuominų apie tai, kas laukia personažo ateityje, kai jis kovos su savo galutiniu likimu, kuris gali būti susijęs su Chani ir Arrakio fremenais. Villeneuve’as prasitarė, kad tęsinyje „šiek tiek gilinsis į kai kurias iš šių detalių“, įskaitant minėtą Feyd-Rautha. „Tai tarsi šachmatų partija, – sakė jis. „Antroje dalyje bus pristatyti kai kurie nauji veikėjai“.

Net jei skaitėte knygą, Javieras Bardemas šmaikštavo, kad tęsinys nebus tik paprasta adaptacija, todėl savo spėliojimų dar nelaikykite faktais.

Villeneuve’as išreiškė susidomėjimą kurti trečiąjį filmą pagal antrąjį serijos romaną “Dune Messiah” ir pridūrė, kad filmo galimybė priklausys nuo Dune: Part Two sėkmės. Spaihtsas taip pat paminėjo, kad Villeneuve’as turi planų dėl trečiojo filmo ir atskiro televizijos serialo. Todėl visai galima tikėtis, kad dar ilgai galėsime mėgautis Dune sukurtu fantastiniu pasauliu.

Filmas Dune: Part Two turėtų pasirodyti 2023 m. lapkričio 3 d.

3. The Killer (2023)

The Killer – neo-noir veiksmo trileris, kurį režisavo Davidas Fincheris, o scenarijų parašė Andrew Kevinas Walkeris. Filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo Alexis Nolent ir Luc Jacamon prancūzų grafinio romano seriją.

Originalioje istorijoje samdomas žudikas (M. Fassbenderis) susiduria su egzistencine krize, net kai priešai ir kruvinų veiksmų pasekmės artėja prie jo. Vienišas ir šaltas, metodiškas, skrupulų ir apgailestavimų nestokojantis vyras žudikas laukia šešėlyje, stebėdamas kitą taikinį. Ir vis dėlto kuo ilgiau jis laukia, tuo labiau jam atrodo, kad praranda protą, jei ne šaltakraujiškumą. Brutali, kruvina ir stilinga noir istorija apie profesionalų žudiką, pasiklydusį pasaulyje be moralinio kompaso, – tai vienišo, iki dantų ginkluoto ir pamažu sveiką protą prarandančio žmogaus atvejo studija.

Skamba kaip tinkama Finčeriui, kuris savo kūrybą grindžia smurto istorijomis, ypač apie vyrus, esančius įvairiose psichinės įtampos būsenose.

Tikimasi, kad The Killer pasirodys „Netflix“ platformoje 2023 m. lapkričio 10 d.

2. Napoleon (2023)

Praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po to, kai Joaquinas Phoenixas gavo pirmąją „Oskaro“ nominaciją už nevykėlio Romos imperatoriaus vaidmenį, „Oskaro“ laureatas vėl susitinka su savo filmo „Gladiatorius” režisieriumi Ridley Scottu, kad sukurtų dar vieną epinį kūrinį.

Iš pradžių pavadinta „Kitbag”, būsimoji istorinė drama „Napoleonas” pasakoja apie liūdnai pagarsėjusio valdovo gyvenimą ir meilę žmonai Žozefinai, kurią vaidina Vanessa Kirby. Oficialiame filmo aprašyme teigiama, kad – tai originalus ir asmeniškas žvilgsnis į Napoleono kilmę ir jo greitą, negailestingą kopimą į imperatoriaus postą, žvelgiant per jo priklausomybę sukeliančių ir dažnai nepastovių santykių su žmona ir vienintele tikra meile Žozefina prizmę. Filmo tikslas – atskleisti Napoleono, kaip nepaprasto karvedžio ir karo vizionieriaus, garsiuosius mūšius, negailestingas ambicijas ir stulbinantį strateginį protą.

Nepaisant pirminių prieštaringų pranešimų, Ridley’io Scotto „Napoleonas” yra atskiras kūrinys nuo Steveno Spielbergo būsimo to paties pavadinimo projekto. Spielbergas paskelbė, kad rengia  septynių dalių serialą HBO pagal originalų Stanley Kubricko „Napoleono“ scenarijų iš atidėto Kubricko projekto.

Planuojama, kad filmas kino teatruose pasirodys 2023 m. lapkričio 22 d., o per „Apple TV+“ išleidimo diena dar nenurodyta.

1. Wonka (2023)

„Wonka” – muzikinis fantastinis filmas, kurį režisavo Paulas Kingas, scenarijų rašęs kartu su Simonu Farnaby. Filmas yra 1964 m. Roaldo Dahlo romano „Čarlis ir šokolado fabrikas“ priešistorė, o Timothée Chalamet vaidina pagrindinį personažą, pasakojantį apie jo, kaip ekscentriško šokolado fabrikanto, veiklos pradžią. Šiuo metu tikslios siužeto detalės slepiamos (kaip ir visi geri saldainiai), tačiau žinome, kad filme bus pasakojama apie jaunąjį Wonką prieš jam įkuriant savo neįtikėtiną šokolado fabriką.

Taip pat žinome, kad filmas kurs istorijos tęstinumą, nepaisydamas Timo Burtono ir Johnny Deppo filmo versijos įvykių. Taigi nesitikėkite, kad Villio tėtis šiame filme bus dantistas.

Jei reikėtų spėti, sakytume, kad Wonka pasakos apie tai, kaip Vilis įsimyli šokoladą, atranda Umpa Lumpus (tikėkimės, kad jie bus šiek tiek atnaujinti) ir įkuria savo šokolado fabriką. Tikriausiai bus koks nors antagonistas? Galbūt Atkinsonas vaidins jo saldainių varžovą Slugworthą?

Filmą Wonka planuojama išleisti 2023 m. gruodžio 15 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: