Įpusėjus šiai vasarai, kuri be gailesčio taip greitai lekia, siūlome sustoti ir pasimėgaujant pasiklausyti bei daugiau sužinoti apie autorius ir jų dainas, kurių pavadinimuose minimas nuostabus, šiltas ir labai gaivus žodis – vasara! Tuo pačiu prisiminsite ir senesnes, nostalgiją keliančias dainas, o galbūt atrasite ką nors negirdėto.

10. Taylor Swift, ,,Cruel Summer“

Cruel Summer“ – tai amerikiečių dainininkės ir dainų autorės Taylor Swift daina iš jos septintojo studijinio albumo „Lover“ (2019). Swift dainą parašė kartu su St. Vincent ir jos prodiuseriu Jack Antonoff. Tai antrasis „Lover“ albumo kūrinys, įrašytas „Electric Lady Studios“ Niujorke. „Cruel Summer“ sujungia sintpopo, industrinės ir elektroninės popmuzikos stilius, o savo gamyboje įtraukia sintezatoriaus iškreiptą vokalą, kuris sukuria roboto balso efektą. Kūrinyje lyriškai aprašomas Swift vasaros romanas, perpintas skausmu ir neviltimi, kai tuo pat metu dainininkė išgyvena intensyvius ir skausmingus asmeninio gyvenimo įvykius.

Dainoje pasakojama apie Taylor ir Joe Alwyn santykių trapumą ir netikrumą. Jiedu oficialiai susitiko 2016-iais metais Met Gala renginyje, nors tuo metu ji susitikinėjo su didžėjumi Calvin Harris ir netrukus po to pradėjo susitikinėti su Tom Hiddleston.

Keletas kritikų dainą ,,Cruel Summer“ laikė albumo akcentu ir viena geriausių Swift dainų. Po pasirodymo „Cruel Summer“ debiutavo ir užėmė 29 vietą JAV Billboard Hot 100 (standartinių singlų populiarumo topas,- aut. past.). Kūrinys pateko į geriausių Malaizijos, Naujosios Zelandijos ir Singapūro singlų (trumpas, vienos ar kelių atskirų dainų, įrašas, – aut. past.) topų dvidešimtuką. Dainą į 2019-ųjų metų pabaigos sąrašus įtraukė „Billboard“ ir „Rolling Stone“ žurnalai.

Įdomus faktas, jog šis kūrinys įkvėpė ne tik Taylor gerbėjus, bet ir kitus artistus. Iš Kalifornijos kilusią dainų kūrėją ir atlikėją Olivia Rodrigo buvo net bandoma apkaltinti plagijavimu kūrinyje ,,Deja Vu“, dėl labai panašaus muzikinio takelio į ,,Cruel Summer“. Olivia atmetė tokius kaltinimus, bet neneigė, jog Taylor kūriniai ją tikrai yra įkvėpę kurti. Pasiklausykite ir patys nuspręskite ar yra panašumų tarp šių dviejų dainų.

Taylor Swift – ,,Cruel Summer“ 

Olivia Rodrigo – ,,Deja Vu“

9. Eddie Cochran, ,,Summertime Blues“ (1958)

Summertime Blues“ dainą kartu parašė ir įrašė amerikiečių roko ir rokabilio (rokenrolo muzikos stilius,- aut. past.) atlikėjas Eddie Cochran ir jo vadybininkas Jerry Capehart. Šis 1958-ųjų metų paauglių hitas užėmė 8 vietą Billboard Hot 100, o šio kūrinio ilgaamžiškumas buvo įrodytas begale koverių (perdirbtas muzikos kūrinys, perdainuota daina, – aut. past.) versijomis. Žymiausios versijos buvo sukurtos grupės The Beach Boys, The Who, T. Rex ir Alan Jackson.

Tai buvo Eddie Cochran aukščiausias jo karjeros singlas. Atlikėjas žuvo autoavarijoje vos po 2-ejų metų nuo dainos išleidimo – jam buvo vos 21-neri. Po mirties Cochran išliko kaip rokabilio ikona.

Ši daina apibūdina vasaros sunkumus, kaip sako Eddie Cochran vadybininkas Jerry Capehart. Dainoje aprašytas jaunas veikėjas, kuris sunkiai susidoroja su darbo sunkumais ir pareigomis, bei pasiilgsta ankstesnių vasarų malonumų ir laisvės. Jis perdeda savo problemas – juokaudamas teigia, kad pagalbos ieškos Kongrese ir net kreipsis į Jungtines Tautas.

Eddie Cochran – ,,Summertime Blues“ 

The Beach Boys versija

The Who versija 

T. Rex versija

Alan Jackson versija

8. Seals & Crofts, ,,Summer Breeze“ (1972)

Septintojo dešimtmečio pradžios minkštojo roko grupės atstovai Jim Seals ir Dash Crofts buvo vaikystės bičiuliai iš Teksaso, vėliau persikėlę į Kaliforniją, kur sulaukė didžiulio pripažinimo dainuodami šią nuostabiai švelnią daina apie tingią birželio laikų kasdienybę. 1972-iais metais išleistas kūrinys užėmė 6 vietą JAV Billboard Hot 100 lentelėje. 2013-iais metais užėmė 13 vietą Rolling Stone sąraše „Geriausios visų laikų vasaros dainos“. Daina taip pat tapo „The Isley Brothers“ hitu 1974-iais metais.

Kūrinys laikomas vienu iš tų nenumaldomai patrauklių aštuntojo dešimtmečio harmonijos roko himnų, tinkamai paplitusių radijuje ir mūsų atmintyje. Vienas iš išskirtinių ,,Summer Breeze“ pagalbinių instrumentų yra vaikiškas žaislinis pianinas. Dainos muziką sukūrė gitaristas Louie Shelton.

Seals & Crofts – ,,Summer Breeze“

The Isley Brothers versija 

7. Bananarama, ,,Cruel Summer“

Cruel Summer“ – tai iš Anglijos kilusių merginų grupės „Bananarama“ daina. Ją parašė ,,Bananarama“, Steve Jolley ir Tony Swain, o prodiusavo Jolley ir Swain. Išleista 1983-iais metais, daina iš pradžių buvo sukurta kaip atskiras singlas, bet po metų visgi buvo įtraukta į jų antrąjį albumą.

Cruel Summer“ buvo vienas sėkmingiausių popgrupės „Bananarama“ singlų, užėmęs 8 vietą Jungtinėje Karalystėje. Tačiau didžiausias dainos pasiekimas įvyko tarptautiniu mastu, kai kūrinys buvo įtrauktas į 1984-ųjų metų Holivudo filmą „Karatė vaikis“ ir užėmė 9 vietą Jungtinių Valstijų topuose.

Dainoje pagrindinis dėmesys skiriamas jaunos merginos išgyvenimams, kuri vasarą dykinėja mieste. Karštas dienas dar labiau apsunkina draugų, su kuriais būtų galima leisti laiką, trūkumas. Mergina tiesiog kaista saulėje ir visiškai neturi ką veikti.

Bananarama“ narė Sara Dallin interviu „The Guardian“ pasakoja, kas įkvėpė šią dainą: ,,Geriausios vasaros dainos primena jaunystę… Man mūsų hitas „Cruel Summer“ primena tamsiąją vasaros pusę: slegiantį karštį, artimo žmogaus ilgesį, nes to visuomet tikiesi iš vasaros.“

Bananarama – ,,Cruel Summer“ 

6. Jazzu, ,,Vasara“

Tai lietuvių atlikėjos Justės Arlauskaitės-Jazzu kūrinys, kuris 2021-iais metais buvo laikomas vienu iš vasaros himnų. Jazzu sako, kad pati daina yra apie laisvę, artumą, lengvumą. Apie tai, kad reikia gyventi čia ir dabar bei mėgautis draugyste. Pačiai atlikėjai daina siejasi su miško magija, gamtos medicina, poilsiu ir gera nuotaika. Kūrinio melodija svaiginanti, atpalaiduojanti ir kerinti.

Kūrinio vaizdo klipas taip pat spalvingas ir tinkamai atspindintis dainos prasmę. Klipe vyrauja laisvė, šiluma, meilė, draugai, gamta. Visi šie žodžiai kartu puikiai atspindi esminę vasaros prasmę.

,,Vasara, tavo dangus man kaip pasaka,

Aš bėgu kopom basa basa,

Ir skęstu jūroj nuoga.“

Jazzu – ,,Vasara“

5. The Lovin‘ Spoonful, ,,Summer in the city“

Summer in the City“ – tai amerikiečių popmuzikos grupės „The Lovin’ Spoonful“ daina, kurią parašė John Sebastian, Mark Sebastian ir Steve Boone. Jis buvo išleistas kaip singlas 1966-iais metais, o vėliau tais metais buvo įtrauktas į albumą „Hums of the Lovin’ Spoonful“. Šis singlas buvo penktasis Lovin’ Spoonful kūrinys, patekęs į geriausių JAV dešimtuką ir vienintelis, pasiekęs 1 vietą.

Nukrypstant nuo lengvesnio grupės skambesio, daina pasižymi sunkesnio roko stiliumi. Žodžiai skiriasi nuo daugumos dainų apie vasarą tuo, kad čia apgailestaujama dėl karščio, supriešinama nemaloni dienos šiluma ir triukšmas su vėsios nakties teikiamu palengvėjimu, leidžiančiu įsibėgėti naktiniam gyvenimui.

Įdomus faktas, kad iš pat pradžių šis kūrinys Sebastian brolių buvo parašytas kaip užduotis mokyklai, už kurią jie gavo tik F (F lygus žodžiui Fail – nepavykęs liet.) įvertinimą.

Summer in the City“ buvo panaudota vokiečių režisieriaus Wim Wenders‘ pirmajame ilgametražiame filme „Summer in the city“ (1971). Priešingai nei dainos žodžiai, filme vaidinama scena, kurioje pagrindinis veikėjas vaikšto šaltą ir snieguotą dieną grojant ,,Summer in the City“ kūriniui. Daina išliko aktuali ir XXI amžiuje, reguliariai rodoma televizijos laidose, filmuose ir reklamose. Nuo to laiko „Summer in the City“ taip pat yra perdainuota daugybės atlikėjų, įskaitant Styx, Joe Cocker ir Isaac Hayes.

The Lovin‘ Spoonful – ,,Summer in the City“ 

Styx versija

Joe Cocker versija

Isaac Hayes versija

4. Lana Del Rey, ,,Summertime Sadness“

Summertime Sadness“ – tai amerikiečių dainininkės ir dainų autorės Lanos Del Rey daina iš antrojo studijinio albumo „Born to Die“ (2012). Popmuzikos baladė buvo išleista 2012-iais metais „Interscope Records“ kaip ketvirtasis albumo kūrinys. 2013-ųjų metų pavasarį „Summertime Sadness“ pasiekė pirmąją vietą Lenkijoje, Ukrainoje ir Armėnijoje, o visoje Europoje pateko į dešimtuką. Elektroninės muzikos remiksai (alternatyvi dainos versija,- aut. past.) padėjo Del Rey prasimušti į JAV ,,karštųjų šokių klubų“ dainų topą.

Summertime Sadness“ apdainuojama saldi, bet karti vasara. Ši daina taip pat tapo sėkmingu Cedric Gervais šokio remiksu, kuris pateko tarp 50 geriausių Jungtinėje Karalystėje, taip pat į dešimtuką Billboard Hot 100 lentelėje ir į kitas JAV šokių/elektroninių dainų sąrašų viršūnes.

Del Rey kūrinio muzikinis vaizdo įrašas sukėlė didelių spėlionių dėl jo pagrindinės žinutės. Klipo pradžioje ištariama „Atmink, aš visada tave mylėsiu, iki!“ ir tik tuomet prasideda dainos įžanga, po kurios Del Rey nušoka nuo uolos. Kitose scenose pasakojama apie dvi moteris (vaid. Del Rey ir Jaime King), kurios nusižudė. Dėl šios priežasties kai kurie teigia, kad daina buvo parašyta Lanos artimam žmogui, kuris nusižudė. Tačiau nėra jokių įrodymų, ir daugelis mano, kad visos šios spėlionės visgi yra klaidingos.

Lana Del Rey – ,,Summertime Sadness“ 

Cedric Gervais versija 

3. A-HA, ,,Summer Moved On“

Summer Moved On“ – tai norvegų grupės A-HA daina, kuri 2000-iais metais buvo išleista kaip pirmasis grupės singlas per daugiau nei šešerius metus, įėjęs į jų šeštąjį studijinį albumą „Minor Earth Major Sky“ (2000). Daina iš pradžių buvo paskubomis parašyta po to, kai A-HA sutiko dalyvauti Nobelio taikos premijos koncerte 1998-iais metais.

Daina tapo populiariausiu radijo hitu didžiojoje Europos dalyje, įskaitant pirmąją vietą grupės gimtojoje Norvegijoje, o grupė toliau įrašinėjo ir koncertavo kartu, sulaukusi tokios didelės tarptautinės sėkmės. Visame pasaulyje parduota net 2 500 000 dainos kopijų.

Būtent šioje dainoje grupės narys Morten Harket pasiekė Europos rekordą už ilgiausią natą 40 geriausių pop dainų sąraše: Harket šiame kūrinyje išlaiko natą net 20,2 sekundes.

A-HA – ,,Summer Moved On“ 

2. Nancy Sinatra, ,,Summer Wine“

Summer Wine“ dainą parašė Lee Hazlewood ir iš pradžių 1966-iais metais ją atliko kartu su Suzi Jane Hokom, tačiau tik 1967-iais metais ją išgarsino Nancy Sinatra ir Lee Hazlewood versija.

Lyriškai kūrinys pasakoja apie vyrą, kuris susitinka su moterimi, o pastaroji pakviečia jį išgerti vyno. Išgėręs vyras atsibunda pagiringas ir pamato, kad paslaptingoji moteris jį apvogė.

Nancy ir Lee versija iš pradžių buvo išleista Sinatros albume 1966-ųjų metų pabaigoje. Pati daina tapo hitu ir Billboard’s Hot 100 užėmė 49 vietą, o 1967-iais metais taip pat pasiekė 14 vietą Australijoje. 1968-iais metais „Summer Wine“ buvo įtrauktas į Sinatros ir Hazlewood duetų albumą „Nancy & Lee LP“. Tai buvo pirmasis Sinatros ir Hazlewood hitas, atliktas duetu.

2017-ais metais mažmeninės prekybos rūbų gamintoja H&M panaudojo Nancy ir Lee versiją savo reklamos kampanijoje „The Summer Shop 2017, todėl kūrinys debiutavo 1-oje vietoje žurnalo „Billboard“ ir „Clio“ gegužės mėnesio geriausių TV reklamų sąraše.

Nancy Sinatra – ,,Summer Wine“

Pirmoji originali versija su Jane Hokom ir Lee Hazlewood 

H&M reklaminis klipas 


1. Sam Cooke, ,,Summertime“

,,Summertime“  yra arija, kurią 1935-iais parašė Ira Gershwin, George Gershwin ir DuBose Heyward, operai ,, Porgy and Bess“. Šį kūrinį pati pirma atliko operos solistė Abbie Mitchell. Visgi tik po kurio laiko ši daina greitai tapo populiariu ir daug kartų įrašinėjamu džiazo etalonu, apibūdinamu kaip vienu geriausių kompozitoriaus kada nors parašytų dainų. Šiame kūrinyje puikiai susimaišo džiazo elementai ir juodaodžių tradicinis dainų stilius. Būtent Sam Cooke 1957-iais metais tapo šios dainos pagrindiniu ir labiausiai žinomu atlikėju.

Šią dainą sukurti rašytoją Heyward labai įkvėpė Pietų liaudies dvasinė lopšinė „All My Trials“, kurios fragmentą galima išgirsti pjesėje „Porgy“.

Summertime“ įrašų skaičiaus statistika skiriasi priklausomai nuo šaltinio. Pavyzdžiui 2005-iais metais „Jazz Discography“ išvardijo 1 161 oficialių leidimų. Gineso rekordų knygoje 2017-aisiais metais tinklalapyje buvo paskelbtas net 67 591 – skaičius, priskiriamas pasaulio rekordams.

Sam Cooke – ,,Summertime“ 

Abbie Mitchell versija 

Lopšinė, įkvėpusi dainos tekstą 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: