Serialo „American crime story“ kadrai

Įspūdingi televizijos šou būna įvairių žanrų bei formų, tačiau žiūrint serialus paremtus tikrais įvykiais, kartais galima patirti tam tikrą papildomą pasitenkinimą tuo, kad apie šį pasaulį ir jame vykstantį gyvenimą sužinai kažką sukrečiančiai tikro. Nesvarbu, ar ieškote apie žmones įveikiančius milžinišku sunkumus narpliojančius nusikaltimus, ar siekį pakeisti pasaulį į vieną ar kitą pusę, jūs tarsi gaunate galimybę mesti žvilgsnį už uždangos į itin svarbius istorijos momentus. Šie serialai paima tikrus faktus ir paverčia juos pasakojimais, kurie įkvėps, nustebins, ir persekios jus ilgai po to, kai baigsite žiūrėti.

10. „Amerikietiško nusikaltimo istorija“ / „American crime story“

„Amerikietiško nusikaltimo istorija“ tai serialas apie tikrus nusikaltimus, kurį sukūrė Skotas Aleksanderis ir Laris Karazevskis, o vykdomaisiais prodiuseriais buvo Bredas Falčakas ir Rajanas Merfis. Panašiai kaip ir išgalvotame „Amerikietiška siaubo istorija“ seriale, prie kurio kūrybos irgi prisidėjo Falčakas ir Merfis, kiekvienas šio serialo sezonas yra atskira, viena su kita nesusijusi istorija. Serialą šiuo metu sudaro du sezonai, bet yra informacijos ir apie trečiąjį.

Pirmajame sezone pasakojama Džeimso Simpsono, buvusio Amerikos futbolininko, aktoriaus, laidų vedėjo ir nuteistojo, istorija. Siužete nagrinėjama vyro, įtariamo nužudymu, byla, o taip pat ir prokuratūros pasitikėjimas savimi, gynybos gudrumas ir Los Anždelo policijos skyriaus istorija su miesto afroamerikiečių bendruomene, kuri suteikė prisiekusiesiems būtent tai, ko reikėjo: pagrįstą abejonę. Sezonas paremtas Džefrio Tubinos knyga „The run of his life: The people v. O. J. Simpson“ ir žinoma, tikra Dž. Simpsono gyvenimo istorijoje, kai jis buvo įtariamas, išteisintas ir vėl nuteistas už savo žmonos ir jos draugės nužudymus.

Antrajame sezone pasakojama apie 1997 metų liepą įvykdytą legendinio mados dizainerio Džiano Versčio nužudymą, kurį įvykdė sociopatas serijinis žudikas Endrius Kunanas. Šis sezonas paremtas Maurinos Ort „Vulgar favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the largest failed manhunt in U.S. history“ ir tikra garsaus dizainerio baigties istorija.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/american-crime-story

9. Candy (Hulu, 2022)

1980 m. birželio 13 d. iš pažiūros niekuo neišsiskirianti namų šeimininkė Kendė Montgomeri (Džesika Byl) nuėjo į svečius pas savo draugė Betę Gor (Melani Linski) ir žiauriai užkapojo ją kirviu. Kaip tai galėjo nutikti? Kodėl religinga ištekėjusi moteris nusprendė 42 kartus kirviu kirsti kitai moteriai? Ar iš pavydo, ar ji tik gynėsi? Serialo bendraautoriai Nikas Antoska ir Robinas Veitas per penkias serijas, pasitelkdami siaubo elementus, pristato, kas vyko prieš žmogžudystę ir po jos. Istorija paremta tikrais faktais, o HBO ja remdamasi jau kuria kitą televizijos šou, pavadinimu „Love and Death“.

Kendė su Bete iki galo nesupranta, kiek daug bendro jos turi. Abi yra nepatenkintos nuobodžiu deš. priemiesčio gyvenimu, abiejų vyrai jų nebeliečia. Kendės vyras Petas (Timotis Simonsas) – pakankamai mielas vyrukas, tačiau visiškai ignoruoja savo žmoną, kai ji nori su juo suartėti. Kendė įjunka į meilės romanus, o viena draugė įkvepia ją ieškoti naujos gyvenimo ugnelės. Moteris nusprendžia užmegzti nesantuokinį romaną panašiai kaip kas nors sudaro pirkinių sąrašą. Neištikymybė – tik dar vienas nedidelis gyvenimo tikslas. Lengviausias taikinys užduočiai įgyvendinti – Alanas Goras, Betės vyras.

Betei klojasi dar prasčiau negu Kendei. Alanas visiškai nuo jos atitolęs – nuolat keliauja arba būdamas namuose ignoruoja žmoną. Kai Betė įsivaikina pykčio nevaldantį vaiką, Alanas visiškai nesistengia jai padėti, sutuoktinę laiko savaime suprantamu dalyku. Linski, vaidindama Betę, puikiai ir nestandartiškai išreiškią tą liūdesį, kuris sklando priemiestyje. Įdomus Kendės ir Betės skirtumas yra tas, kad Kendė norėdama paaitrinti savo kasdienybę renkasi neištikimybę, o Betė prisiima globoti vaiką.

Byl taip pat atlieka puikų darbą įsikūnydama į nuobodžiaujančią piktų ketinimų turinčią namų šeimininkę. Po nužudymo scenos ji vaidina netgi dar geriau – kvėpavimas, kalbos maniera, gestai – viskas rodo, kad ji yra moteris, netrukus būsianti įsprausta į kampą.

Serialo nuotaika niūri, o kontrastas, kuris pasireiškia tarp veiksmo vietos – nuobodaus rajono nuobodžiame laikmentyje – ir šiurpių įvykių, kurie ten įvyksta, sukelia tik dar didesnį siaubo pojūtį.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/kende-22

8. Waco (Paramount Network, 2018)

Tai „Paramount Network“ išleistas tikrais įvykiais paremtas serialas apie 1993 m. vasario 28 d. prasidėjusią Dovydo šakos sektos būstinės apgultį, per kurią 51 dieną 130 žmonių negalėjo palikti pastato, o įvykiams klostantis žuvo sektos nariai bei 4 pareigūnai, dar daugiau buvo sužeista, mat pareigūnams dėl galimos nelegalios ginklų prekybos ir gamybos surengus būstinės reidą Dovydo atšakos rėmėjai pagalvojo, kad atėjo Armagedonas, ir pradėjo šaudyti. Ši sekta buvo įtariama ne tik dėl ginklų gamybos bei prekybos, tačiau ir dėl pedofilijos.

Visa istorija prasideda nuo sektos lyderio Daveido Korešo (Teiloras Kitšas). Mėgstančiam pagroti gitara vyrukui netrūksta charizmos ir jis labai gerai moka interpretuoti Bibliją, taigi surenka savo sekėjų armiją, kurią moko apie pasaulio pabaigą, taip pat liepia laikytis celibato, o sekėjams vyrams sako atiduoti jam savo moteris, kad Korešas galėtų jas apvaisinti. Tarp šių moterų serialo dėmesio centre originalioji ponia Reičel (Melissa Benoist), sunkaus charakterio Mišėlė (Julia Garner) ir dvasingoji Džudė (Andrea Risenborough).

Kitoje barikadų pusėje stovi FTB agentas Garis Noesneras (Michael Shannon), kuris vis dar bando susitaikyti su kitos prieš metus vykusios vadinamosios „Ruby Ridge“ apgulties nesėkme ir nervinasi, kad Biuras iš saugumo pajėgų tampa karine organizacija. Jam padeda agentas Džonas Legizamo (Jacob Vazquez), kurį sekta įsileidžia į savo susitikimus, taigi šis veikėjas pateikia dar vieną perspektyvą.

Vienas iš režisierių Džonas Erikas Daudlas sakė, kad norėjo, jog šiame kūrinyje neliktų blogų vyrukų, kadangi to meto spauda skelbė apie niekšiškus Korešo darbelius, o tai turėjo įtakos policijos pareigūnų panaudotai nepamatuotai jėgai, dėl kurios galiausiai įvyko visa tragedija. Tačiau serialas pabrėžia FTB naudojamą smurtą ir polinkį veikti pagal išskaičiavimą, nors klaidų padarė abi pusės. Korešas buvo kaltinamas nelegalių ginklų diponavimimu ir nepilnamečių mergaičių prievartavimu, tačiau seriale įtikinamai vaizduojama, kad visi, įskaitant ir jį patį, buvo šventai įsitikinę savo poelgių teisumu, t. y. švelniai tariant, buvo šiek tiek apkvaišę nuo savo įsitikinimų.

Šiame seriale aktorių, ypač Kitšo, vaidyba gali sumaišyti jums protą ar šokiruoti fanatiškumu. Dauvlis tikrai netradicškai susitvarko su šia holivude puikiai ekranizuota tikrais faktais paremta tragedija.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/waco

7. „Escape at Dannemora“ (Showtime)

2015 metais, du kaliniai pabėgo iš itin saugomo Niujorko valstijos kalėjimo. Ričardas Metas ir Deividas Svetas, abu žudikai, atliekantys bausmę iki gyvos galvos, sumąstė genialų planą, kaip prapjovus vamzdžius ir sienas pabėgti iš kalėjimo. Šis kalinių „žygdarbis“ buvo toks įžūlus, jog istorijos pritaikymas didiesiems ekranams buvo neišvengiamas, o šiame seriale istorija vaizduojama gan elegantišku ir vingiuotu būdu. Serialą sudaro septynios serijos, jis juda lėtu tempu (pirmose dvejose serijose jie dar tik mąsto apie planą), o tai puikiai perteikia kalėjime tvyrančias nuotaikas: nuobodumą, rutiną, pasikartojimą. Būtina paminėti ir tai, kad tokio mąsto serialui kaip šis būtina puiki aktorių komanda, o šiame seriale tokių tikrai apstu. Kalinius žudikus vaidinantys Benicio del Toras ir Polas Danas puikiai atlieka savo vaidmenis, tačiau panašius vaidmenis jiems teko atlikti ne viename filme. Tuo tarpu Patricija Arket, įkūnijanti vieną pagrindinių serialo veikėjų Džoisę „Tili“ Mišel, dėl vaidmens turėjo priaugti ne vieną kilogramą, pasikeisti akių spalvą ir patirti kitokių vizualinių pokyčių. Tačiau šios pastangos atsipirko, aktorės pasirodymas buvo puikus ir sulaukė begalės liaupsių.

Seriale pasakojama apie anksčiau minėtus kalinius Ričardą Metą ir Deividą Svetą, kurie, su vienos iš kalėjimo darbuotojų, vedusios moters, pagalba sugebėjo pasprukti iš Klintono įkalinimo įstaigos (kartais dar vadinamos Danemora). Abu kaliniai buvo įsitraukę į seksualinius santykius su šia darbuotoja, todėl galima sakyti, kad seriale pasakojama ir istorija apie meilę, o gal greičiau apie itin keistą meilės trikampį. Šis pabėgimas sukėlė didelio mąsto dviejų kalinių medžioklę.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/escape-at-dannemora

6. The Offer (Paramount, 2022)

Tai naujas Paramount serialas apie kitą sėkmės sulaukusį Paramount serialą „Krikštatėvis“ (visiškas meta lygmuo), kuriame pasakojama, kaip „Krikštatėvio“ prodiuseris Albertas S. Rudis imasi produsiuoti savo garsųjį šedevrą.

Rudis (Mailsas Teleris) nelaimingai dirba programuotoju įmonei „Rand Corporation“, tačiau turėdamas analitinį protą jis atranda televizinės komedijos sėkmės paslaptį ir pradeda savo karjerą Holivude produsiuodamas „Hogano herojus“, kurie kritikų nebuvo priimti teigiamai, tačiau Rudis nepasidavė ir sudarė sutartį su Paramount. Paramount jam paskiria užduotį prodiusuoti Puzo (Patrikas Galo) parašytą bestselerį „Krikštatėvis“.

Taigi Rudis ruošiasi sukurti geriausią visų laikų filmą ir stengiasi likti gyvas bei nepastatyti į pavojų kitų kūribinės grupės narių, kadangi tikroji mafija susidomi filmu ir visai netrokšta, kad jis būtų išleistas. Prodiuseris su smagia mergiote Penktadiene Bete Makart (Džune Templ) pasamdo Francį Fordą Kopolą (Denas Fogleris), kad šis padėtų parašyti scenarijų.

Šiame seriale susitinka organizuotas nusikalstamumas ir holivudas. Abiejuose gausu miglotų šnekų, perdėtų posakių ir tironiško vadovavimo. Pats didžiausias tironas iš visų – tai pats prodiuseris Rudis, kurio pasiūlymų niekas negali atsisakyti, o vienoje scenoje jis sėdi prie paties Vito Korleonės stalo ir priiminėja savo darbuotojus.

Istorija apie Albertą S. Rudį – juokingas, įdomus, įtemptas pasakojimas apie oskarą laimėjusį prodiuserį, kurio darbas sulaukė tarptautinio pripažinimo. Abejingų nepaliks nei vaidyba, nei tempas, nei humoras, nei siužetas.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/the-offer

5. Black Bird (Apple TV, 2022)

Dar vienas tikrais faktais paremtas kriminalinis pasakojimas. Jo ištakos – kriminalinių istorijų rašytojo Denio Leheino sukurti Džeimso Kyno 2010-ųjų memuarai „In With the Devil“. Pagrindinį Kyno vaidmenį atlieka Taronas Egertonas, dar žinomas dėl savo Eltono Džono vaidmens filme „Rocketman“.

Mažasis Džimis Kynas – žavus, arogantiškas, ambicingas narkotikais prekiaujantis ilgamečio policijos pereigūno Didžiojo Džimo (kurį vaidino neseniai pasaulį palikęs Rėjus Lijota) sūnus. Mažojo Džimio laimingos dienos netrukus baigiasi, nes jo tėvas užsiima nešvariais reikalais, taigi policija staiga įsiveržia į Džimio namus ir, apieškoję juos bei atradę įkalčių, dešimčiai metų pasodina jaunuolį į kalėjimą be galimybės išeiti lygtinai.

Po kelių mėnesių, praleistų kalėjime, pasirodo FTB agentė Loren Makoli (Sepidė Moafi) ir pasiūlo jam sandorį. Džimis turi pereiti į griežčiausio saugumo kalėjimą, kuriame daugiausiai dienas leidžia nepakaltinami, protiškai pakrikę asmenys. Jis turi susidraugauti su vienu įtariamu serijiniu žudiku Lariu Holu (Polas Valteris Hauseris) ir išgauti iš jo prisipažinimą, kol teisėsauga jo dar nepaleido į laisvę. Lariui sapnuojasi, kad jis žudo moteris, o pareigūnai įtaria, kad jam išėjus į laisvę žmogžudystės tęsis. Makoli tiki, kad Džimiui užtenka žavesio bei proto, kad atliktų šią užduotį. O jeigu jam pasiseks, tuomet jis atgaus savo laisvę.

Vistai trunka pusantro epizodo, taigi tempas nėra greitas, tačiau toks sprendimas priimtas neveltui. Iš pradžių pamatome Larį – vyrą, aiškiai turintį kognityvinių sutrikimų, šnekantį neįprastai aukštu balsu, tačiau išprotėjusį savaip – jo elgesys netipiškas. Laris jau yra prisipažinęs dėl daug nusikaltimų, tačiau ar jis tikrai nužudė tas 14 merginų?

Tik Džimiui ir Lariui susitikus veiksmas iš tikrųjų įsivažiuoja. Tarp vyrų mezgasi trapi draugystė, kuri perauga į keistą ir kraupų ryšį. Džimiui tai kelia šiurpą, o FTB jau nebėra tikri, ar Laris tikrai įvykdė visas tas žmogžudystes. Jis lengvai moka įtraukti pašnekovą į savo laisvų asociacijų srautą ir priversti pažvelgti į tamsiausias savo vidaus kerteles. Leheinas yra gerai žinomas trilerių rašytojas, tačiau gali būti, kad šie sukrečiantys dialogai – tai vieni iš geriausių jo kada nors parašytų.

Maža to, prie veiksmo prisideda ir korumpuotas sargybinis, kuris stengiasi išmelžti iš Džimio pinigų, ir kiti kraujo ištroškę kaliniai, taigi įvykių nepasirodys maža. O Lojota, šiame seriale vaidinęs Džimio tėvą, paskutinį kartą pasirodo televizijos ekrane ir atiduoda savo duoklę.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/juodasis-paukstis

4. The Dropout (Hulu, 2022)

2015 m. buvo itin sėkmingi metai amerikiečių kilmės mokslininkei Elizabeth Holmes. Pastaroji žaibiškai išgarsėjo dėl inovatyvios idėjos pakeisti tradicinių kraujo tyrimų sistemą į žymiai pažangesnę ir patogesnę, supaprastinančią kraujo tyrimo procedūrą iki vieno neskausmingo, vos akimirką trunkančio dūrio į pirštą. Tam išradėja į pagalbą pasitelkė naujoviškus aparatus, kainavusius šimtus tūkstančių dolerių, todėl Holmes tais pačiais metais „Forbes“ įvardijo kaip jauniausią savadarbę milijardierę pasaulyje. Deja, dabartinė mokslininkės situacija drastiškai pasikeitusi – šiuo metu ji nuteista pagal 4 kaltinimus ir kalėjime greičiausiai praleis ilgus dešimtmečius.

38-erių metų išradėją oficialiai galima vadinti apsimetėle dėl jos melagingų „įrodymų“. Mokslininkė pasauliui pristatė neveiksmingus, jos teigimu, revoliucinius kraujo tyrimus, kuriuose buvo naudojamas labai mažas kiekis kraujo. „Theranos“ kraujo imperijos įkūrėja yra taip pat kaltinama investuotojų, gydytojų ir pacientų apgaudinėjimu. Kartu su buvusiu kompanijos prezidentu Ramesh Balwani, „Theranos“ įkūrėja už klaidingą ir visiškai netinkamą naudoti kraujo tyrimų technologijos plėtrą atsakys savo laisve.

„Theranos“ turtas kadaise buvo vertinamas beveik 10 milijardų JAV dolerių. Apie visą šią istoriją pasakoja „The Dropout“ (liet. „Iškritimas“) – 2020 metais režisierės Elizabeth Meriwether (kuri geriau žinoma kaip populiariaus serialo „New Girl“ kūrėja) sukurtas draminis serialas, grįstas to paties pavadinimo „ABC News“ tinklalaide, kurioje pasakojama „Theranos“ įkūrėjos, laikytos naujuoju Steve Jobsu – Elizabeth Holmes išgarsėjimo ir sensacingo žlugimo istorija.

Hulu“ platformoje išleistas 8 dalių serialas pasakoja tuo metu 19-metės Stanfordo universtetą po dviejų kursų metusios studentės Elizabeth Holmes (vaid. Amanda Seyfried), įkūrusios medicininių technologijų startuolį „Theranos“, istoriją. Šis startuolis sugebėjo pritraukti ne tik šimtamilijonines investicijas, bet ir tokių garsių žmonių kaip Billas Clintonas, George Shultz, James Mattis ir kt. palankumą. Tuo metu E. Holmes tikino rinkai pristatanti technologiją, kuri iš kraujo lašo galės nustatyti įvairias ligas ir atlikti daugybę kraujo tyrimų. Elizabeth iškalbos ir užsispyrimo dėka, 2014 metais „Theranos“ tapo geidžiamiausiu startuoliu Silicio slėnyje, o pati panelė Holmes – jauniausia pasaulio milijardiere, uždirbusia turtą savo jėgomis.

Theranos“ verslo modelis iš pirmo žvilgsnio buvo paprastas ir grįstas idėja prekiauti kraujo tyrimų technologija, kuriai reikėtų tik mažyčio įdūrimo piršte ir lašelio kraujo mėginio. E. Holmes fantazavo, kad tokie neskausmingi tyrimai galės aptikti tokias ligas kaip vėžys ar padidėjęs cholesterolio kiekis. Žiniasklaidos atstovams Elizabeth garsiai pasakojo, kaip jos išradimas padės anksti diagnozuoti ligas ir išsaugoti pacientų gyvybes.

Valdyti startuolį Elizabeth padėjo prezidentu paskirtas, dvidešimčia metų vyresnis mylimasis Rameshas Balwanis – Sanis (vaid. Naveen Andrews). Skaičiuojama, kad tuometinė kompanijos vertė siekė 9 mlrd. dolerų. Startuoliui pavyko susitarti ir dėl bendradarbiavimo su mažmeninės prekybos milžine „Walgreens“, taip pat į valdybą pritraukti naujų akcininkų – garsiausių ir patyrusių JAV verslininkų, patikėjusių novatoriška E. Holmes vizija. Negana to, kompanija įdarbino šimtus talentingų mokslininkų, kurie nuoširdžiai tikėjo, kad prisideda prie sveikesnės ateities kūrimo ir tikslo sukurti pigų, efektyvų ir greitą būdą įvairiems susirgimams dianogzuoti.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/metusi-koledza-elizabet-holmes-apgaules-istorija

3. „Manhunt: Unabomber“ (Netflix, 2017)

Nuo 1978 iki 1995 – ųjų visą Ameriką drebino nereguliarūs mįslingi sprogimai. Bombos visuomet buvo siunčiamos paštu, į tam tikras specifines vietas, pvz., universitetus ir oro linijas, dėl ko nežinomas sprogdintojas ir gavo savo pravardę Unabomberis (angl. university + airlines + bomber). Nusikaltėlis pagaliau buvo pagautas po beveik septyniolikos metų ir buvęs FTB agentas, dirbęs su šia byla, sutiko pasidalinti savo prisimininimais, kurie tapo 8 epizodų Discovery kanalo serialu „Manhunt: Unabomber“. 

Serialo pradžia dėmesį prikausto ne iškart, veiksmas ganėtinai įprastas kitiems panašios tematikos filmams. Pagrindinis herojus Džimas Fitzdžeraldas (akt. Semas Huntingtonas) tampa FTB profiliuotoju – žmogumi, kuris analizuoja įkalčius ir iš jų sudaro įtariamojo psichologinį ir socialinį profilius. Jis iškart paskiriamas dirbti prie mįslingosios Unabomberio bylos, motyvuojant tuo, kad jis geriausias savo srityje, nepaisant to, kad pastaruosius dešimt metų dirbo policijos būryje, kuris gaudė vandalus, piešiančius graffiti. Džimas, žinoma, sutinka su pasiūlyta pozicija, tačiau netrukus supranta, kad iš tiesų jis ten tam, kad rašytų tai, ko reikia jo viršininkams, kurie aklai tiki tik pačiais akivaizdžiausiais įrodymais (akt. Jerremy Bobbas ir Chrisas Nothas).

Niekas netiki Džimu, kuris teigia, kad byla yra daug sudėtingesnė, nei visiems atrodo, o stereotipinis „piktasis viršininkas“ Stenas grasina jį atleisti net ne kelis, o keliolika kartų. Tačiau, be abejo, Džimas nušluosto visiems nosis, nes byla tikrai yra daug sudėtingesnė, nors tam įrodyti prireikia dar vieno Unabomberio grasinimo. Nuo tų paskutinių pirmosios serijos minučių ir prasideda didžioji intriga, virstanti katės ir pelės žaidimu, kur du genijai bando vienas kitam pakišti koją, ir kuris trunka iki pat aštuntosios serijos pabaigos.

Siužetas šokinėja tarp 1995 ir 1997 metų, metų kuomet Unabomberis buvo gaudomas ir metų, kai vyko jo, jau žinomo kaip Tedas Kaczynskis (akt. Paulas Bettany), teismas. Visus 1995 – uosius Džimas praleido bandydamas sugauti mįslingąjį sprogdintoją, turėdamas tik jo laiškus ir garsųjį manifestą, kuriame skatinama atsisakyti technologijų, nes esą tai prives žmoniją iki to, kad jie taps valdomi kompiuterių. Seriale tarsi teigiama, kad Džimas sugebėjo sugauti Kaczynskį dėl savo paties idėjų, kurios buvo labai artimos sprogdintojui (filmui grįžus į 1997 – uosius, matome, kad FTB agentai randa Džimą atsiskyrusį nuo visuomenės mažoje trobelėje miške, be jokių technologijų – visai kaip Unabomberis 1995 – aisiais), tačiau, kaip teigia kritikai, tai nėra išpildyta iki galo – labiau atrodo, kad Džimas yra tiesiog apsėstas minties, kad jis yra protingiausiais ir teisiausias, todėl yra pasiryžęs eiti iki galo tam, kad pagaliau sugautų sau lygų priešininką, nesibodėdamas netgi išduoti savo kolegų.

Seriale netrūksta sprogimų ir ganėtinai atvirų nudegimų scenų, kas galbūt nėra itin priimtina kai kuriems žiūrovams, tačiau tai „Manhunt: Unabomber“ nepaverčia įprastiniu veiksmo serialu – tai labiau psichologinis serialas, verčiantis žiūrovą likti nežinioje iki pat pabaigos, net kai Kaczynskis jau yra sugautas, ir gilintis ne tik į nusikaltimus, bet ir į tai, koks žmogus stovi už jų.

Landscapers – tai HBO platformos išleistos detektvyvinės mini serijos apie vieną pagyvenusią porą, prieš penkiolika metų įvykdžiusią žmogžudystę. Nužudyti ne bet kas, o moters tėvai. Siusan Edvards (Olivia Colman) ir Kristoferis Edvardsas (David Thewlis) nušovė Siusan tėvus ir pakasė juos savo galinio kiemo gale, kur jie ir gulėjo niekieno neatrasti visus tuos penkiolika metų. Pora kurį laiką net apgaudinėjo draugus ir artimuosius, kad moters tėvai vis dar gyvi – siųsdavo visiems atvirukus su linkėjimais, kuriuose teigdavo, kad jie tik atostogauja. Kai žmogžudystė buvo atskleista, prasidėjo tyrimas, kuriame Siusan tapo pagrindine įtariamąja. Įsisuko įtemptas teismo procesas.

Iistorija paremta tikrais įvykiais, 2013 m. Mansfilde, Anglijoje, iš tikrųjų egzistavusių sutuoktinių Siusan ir Kristoferio Edvardsų kieme buvo rasti užkasti negyvi kūnai. Nors pora niekad nekonfliktuodavo su kaimynais, tačiau jų namuose dėjosi tamsūs dalykai. Moteris mini, kad jos tėvas nuo pat vaikystės prieš ją smurtavo, o vėliau susituokusi pora jautėsi apgaudinėjami finansiškai. Galiausiai Siusan ir Kristoferis Edvardsai teigė, kad jie šioje istorijoje nekalti. Vis dėlto pažiūrėję serialą geriau nesuprasite nei Siusan, nei Kristoferio. Šios mini serijos yra labiau eksperimentinės nei tikra detektyvinė drama, o svarbiausias akcentas jose – pagrindinių aktrorių, kurie puikiai sugeba susiklausyti vienas su kitu, vaidyba.

Kur galima pažiūrėti legaliai: https://streamhint.com/lt-lt/serialas/landscapers

1. The Staircase (HBO Max, 2022)

Puikiu aktorių kolektyvu galinčiame pasigirti seriale pristatoma didelės Petersonų šeimos istorija, kurioje mama ir žmona Keitlin (Toni Collette) žuvo… nukritusi nuo laiptų. Bent jau taip manoma. Tačiau netrukus viskas pasirodo sudėtingiau nei iš pirmo žvilgsnio. Šeimos galva, Maiklas Petersonas (Colin Firth), teigia, kad jis ją rado jų namų laiptų apačioje apgirtusią ir laukdamas greitosios laikė ant rankų, kol moteris leido paskutinį kvapą. Prasidėjus tyrimui ekspertai iškart pastebi, kad aukos galva „atrodo lyg sprogusi“, lyg kažkas būtų ją sudaužęs. Pagrindinis įtariamasis – Maiklas. Ar tikrai vaikų mylimas tėvas galėjo nužudyti savo žmoną?

Serialas paremtas tikrais įvykiais. Maiklas, Naujojoje Karolinoje gyvenantis rašytojas, nuteisiamas už savo žmonos Keitlin žmogžudystę. 2004 m. apie jį buvo sukurtos populiarios dokumentinės mini serijos tokiu pačiu pavadinimu kaip ir 2022-ųjų serialas „The Staircase“. Iškalėjęs daugybę metų, Maiklas gavo galimybę į naują teismą, kadangi teisėjas nusprendė, kad kai kurie ekspertai liudydami melavo. Tačiau valstija, užuot iš naujo teisusi kalinį, leido jam pateikti „Alfordo prašymą“, t. y. patvirtinti, kad yra nekaltas, bet pripažinti, jog valstija turi prieš jį užtektinai įkalčių. Galiausiai Maiklas buvo nuteistas kalėti tiek, kiek jau buvo iškalėjęs, taigi galėjo išeiti į laisvę.

Iš pradžių buvo gan sunku rasti originalias serijas, tačiau metams bėgant bylos eiga keitėsi, taigi 2013 ir 2018 metais buvo pridėta naujų serijų ir serialas buvo perkeltas į „Netflix“. Galima sakyti, kad būtent dėl šios papildomos juostos tai greičiausiai viena įtaigiausių 21 amžiaus tikrais faktais paremto detektyvo televizijos produkcijų.

Serialas prasideda scena iš 2017 metų, kai elegantiškai apsirengęs Petersonas ruošiasi eiti į darbą. Tuomet staiga grįžtame į tą siaubingą gruodžio dieną prieš 16 metų, kai jis isteriškai skambina greitajai medicinos pagalbai. O tada veiksmas nusikelia keletą mėnesių atgal – Maiklas, Keitlin ir jų penki vaikai sėdi prie vakarienės stalo – ruošiasi išleisti vieną iš vaikų į koledžą. Šeima atrodo visiškai funkcionali. Taip šokinėdami laike stebime Petersonų gyvenimą prieš žmogžudystę ir po jos, kai vyras jau ruošiasi teismui.

Teismų sūkuryje aiškėja, kad Maiklas Petersonas vis dėlto nebuvo tas žmogus, kuriuo dėjosi esąs. Dar neaišku, ar jis tikrai nužudė savo žmoną, tačiau daug ką jis slėpė nuo šeimos. Todėl vienas po kito artimieji pradeda nusigręžti nuo jo ir netgi jo vaikai, nenorintys prarasti paskutinio likusio tėvo, pradeda abejoti dėl maitintojo nekaltumo. Siužetas raizgosi tartum siūlas ir sunku patikėti, kad istorija yra paremta tikrais faktais.

Kur galima pažiūrėti legaliai:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: