Žiniasklaidos, naujienų platinimo, technologijų pažanga ir srautinių transliacijų paslaugų prisotintas pasaulis rodo, kad gyvename – televizijos aukso amžiuje. Tai, kas kadaise buvo laikoma įprasta pramoga, kurią daugiausia sudarė 20 minučių trukmės komedijos ir mažos studijos produkcija, palaipsniui virto aukštos kokybės serialais, kurių biudžetai labiau prilygsta kino filmams.

Ši prestižinės televizijos era įtvirtina televiziją kaip tikrą kino konkurentę. Ši televizijos serialų era, pasižyminti išaugusia produkcijos verte, žymiais kino režisieriais ir aktoriais, taip pat žinomų frančizių tęsiniais, žymi laikmetį, kai kokybiška televizija tampa neatskiriama nuo kino analogų. Todėl nenuostabu, kad į televiziją investuojama daugiau pinigų, o kai kuriems sėkmingiausiems serialams išleidžiama daugiau nei 10 milijonų dolerių už vieną epizodą. Nuo puikiai žinomų „Friends“ iki „The Lord of the Rings: The Rings of Power“ – tai iki šiol brangiausi sukurti televizijos serialai.

Kadras iš serialo „The Last of Us“

15. „The Last of Us“ (2023 – )

15 milijonų dolerių už epizodą (9 epizodai)

Pamažu visuose Žemės kampeliuose vienu metu pradėjo plisti grybelinė infekcija. Pasak ekspertų, šis grybelis negali įsitvirtinti žmogaus kūne, tačiau jis mutavo, įsisuko į maisto produktus ir jau kitą dieną iš ryto pasaulį ištiko visiškas krachas – žmonės pradėjo virsti tikrais monstrais, kurie ėda sveikuosius ir taip juos užkrečia. Vienintelė išeitis – subombarduoti miestus.

Šiomis aplinkybėmis, vos 2003 metais prasidėjus tariamai pandemijai, karo veteranas Džoelis praranda savo vienintelę dukrą – jis nesugeba jos apsaugoti nuo pavojų. Vėliau matysime, kad jis dar ilgą laiką negali susitaikyti su skaudžia netektimi. O laiko praeina nemažai – 20 metų. Ir mes nusikeliame į 2023-iuosius, kurie atrodo visiškai kitaip nei anksčiau – civilizacija yra žlugusi, po pasaulį klaidžioja armija grybų užvaldytų zombių, o išlikusieji žmonės telkiasi karantininėse zonose, kurioms vadovauja karinės vadovybės, joms priešinasi maištininkai. Tokios tvarkos, kurią visada pažinojome, nebėra, ir iš esmės visi gyvena apokaliptinėje santvarkoje. Štai čia atsiranda Elė, kurios kraujas turi išgelbėti žmoniją, o Džoelis, taip jau išėjo, tapo jos gynėju, saugotoju ir vedliu, turinčiu nuvesti keturiolikmetę mergaitę į kitą šalies galą ir pristatyti atitinkamiems asmenims, kad šie išrastų vakciną. Taip prasideda jų kelionė. (Dora Žibaitė)

Postapokaliptinės televizijos gerbėjams, pavyzdžiui, „Vaikštančių numirėlių“ (angl. The Walking Dead) entuziastams, garantuotai patiks itin brangus „The Last of Us“, kurio vienas epizodas, kaip pranešama, kainuoja daugiau nei 15 milijonų dolerių. Kaip paaiškės vėliau, toks biudžetas buvo vertas tokių sumų, nes serialas patiko tiek kritikams, tiek plačiajai auditorijai ir greitai tapo vienu populiariausių praėjusių metų serialu.

Kadras iš serialo „Halo“

14. „Halo“ (2022 – )

15 milijonų dolerių už epizodą (17 epizodų)

„Halo“ – tai išskirtinė „Xbox“ šaudymo žaidimų serija, sukėlusi revoliuciją šiame žanre. Žaidimo bei serialo veiksmas vyksta 500 metų į ateitį, jo centre – žmonės, kovojantys kare su ateivių pajėgomis, sudarytomis iš skirtingų rasių, kurios vadinasi „Covenant“. Viso to centre yra „Master Chief“ (akt. Pablo Schreiber), eksperimentinis superkareivis, kuris yra raktas į žmonijos išlikimą.

Mokslinės fantastikos mėgėjai neras nieko, kas nepatinktų šiame seriale, išskyrus tai, kad aštuonių epizodų jam tiesiog nepakanka. Per vizorių nufilmuoti kadrai priverčia nusišypsoti, ir čia yra keletas gerų juokelių. Puikus, geras, smagus šou, o jei esate žaidimų gerbėjas, jis tobulas. Juostoje domina mažos šalutinės istorijos, piratai, spartiečiai.

Kadangi „Halo“ yra viena iš labiausiai kritikų pripažintų ir sėkmingiausių vaizdo žaidimų frančizių, to paties pavadinimo televizijos serialas gali lengvai remtis esama gerbėjų baze. Tačiau daugelis gerbėjų sutinka, kad, atsižvelgiant į 10 mln. dolerių vienam epizodui skirtą biudžetą, CGI (arba kompiuteriu sukurti vaizdai) efektai galėjo būti geresni. Nors pirmojo sezono kūrimui įtakos turėjo pandemija, prie jo prisidėjo garsūs vardai ir vykdomasis prodiuseris Stivenas Spielbergas, galiausiai jis ne visiems žiūrovams pateisino lūkesčius, tačiau gerbėjai jau laukia antrojo sezono, kuris bus didesnis ir geresnis…

Kadras iš serialo „The Sandman“

13. „The Sandman“ (2022 – )

15 milijonų dolerių už epizodą (12 epizodų)

Užtruko net 30 metų, kol televizijos ekranuose pasirodė žymiosios Neilo Gaimano komiksų knygos „The Sandman“ adaptacija. Tai toks įspūdingas, gilus ir turtingas pasakojimas apie dievus ir demonus, kad net keista, jog jį sutalpino vos į dvyliką serijų.

Pirmosiose serijose vaizduojamas vien fantastinis pasaulis, į kurį žiūrovas panardinamas akimirksniu. 1916 m. valdovą Morfėjų (dar kitaip vadinamą Sapnu, Smėlio žmogumi, Begalybės sapnu) (vaidina Tomas Staridžas) per klaidą pagrobia piktasis burtininkas (Čarlzas Dansis). Burtininkas nori pavogti Mirties galią ir atlikdamas nekromantines apeigas iš mirusiųjų prikelti savo mylimą sūnų, kuris žuvo per karą. Vietoj to jis pagrobia Sapną ir nuogą jį įkalina į stiklinę sferą, esančią jo rūsyje. Laikas tai lekia, tai stoja, ir mes šokinėjame per skirtingas istorines eras, miestus ir karalystes. Toks jausmas, kad visko labai daug, tačiau tai netrukdo žiūrėti šou. Serialas įtraukia nuo pat pirmųjų minučių. Jis yra dinamiškas, žaismingas ir neabejotinai turi savyje didybės, tačiau užvis geriausia, kad jis toks tamsus. Į šalis taškosi kūnai, nutraukiamos galūnės, iš gerklių ropoja demonai. Groteskiškas, tačiau emocionalus spektaklis, kurio turtus sunku pažinti iki galo.

Nuo pat premjeros „Netflix“ serialas „The Sandman“ tapo vienu labiausiai aptarinėjamų serialų visame pasaulyje, o jo biudžetas buvo viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių buvo abejojama, ar transliacijos paslauga galiausiai jį atnaujins. „Tai tikrai brangus serialas. Ir tam, kad „Netflix“ skirtų pinigų ir leistų mums kurti dar vieną sezoną, turime pasirodyti neįtikėtinai gerai“, – komentavo Neilas Gaimanas. Žiūrovų laimei, „The Sandman“ sulauks antrojo sezono (nors ir skaičiuoja 15 mln. dolerių biudžetą vienam epizodui).

Kadras iš serialo „The Pacific“

12. „The Pacific“ (2010)

20 milijonų dolerių už epizodą (10 epizodų)

Seriale „The Pacific“ pasakojama apie JAV jūrų pėstininkų karių būrio gyvenimą Antrojo pasaulinio karo metais Ramiojo vandenyno kampanijos prieš Japonijos imperiją metu. „Band of Brothers“ kūrėjų juosta vaizduoja paprasto žmogaus sunkumus karo metu.

„The Pacific“ iš dalies yra greito tempo karinis serialas, kuriuo gali mėgautis veiksmo mėgėjai, o kartu jame yra ir jautresnė pusė, kai „projektuojami“ jūrų pėstininkų santykiai (brolybė) mūšio lauke. Tačiau „The Pacific“ skiriasi nuo visų karinių juostų, jis įgauna naują kryptį, nes rodo kareivius, kurie buvo atrinkti grįžti namo. Taip pat vaizduojamas grįžusių karių gyvenimo ciklas nuo pradinio džiaugsmo iki galutinio apgailestavimo ir tam tikra prasme gėdos jausmo, kurį jaučia kariai, norintys grįžti į karą tarnauti savo bendražygiams ir tautai.

Brangus „HBO“ miniserialas, kurio vienam epizodui buvo skirta 20 mln. dolerių, sulaukė kritikų pripažinimo dėl istorinio tikslumo ir epinių Antrojo pasaulinio karo Ramiojo vandenyno kovų scenų vaizdavimo. Prie serialo kūrimo prisidėjo tokie garsūs vardai kaip Spielbergas ir Tomas Hanksas, o karo dramos muziką kūrė kultinis kino kompozitorius Hansas Zimmeris, todėl „The Pacific“ išties primena didžiulio masto kino serialą, o jo biudžetas atspindi kokybę.

Kadras iš serialo „Drakono namai“

11. „Drakono namai“ (House of the Dragon, 2022 – )

20 milijonų dolerių už epizodą (20 epizodų)

Drakonas – tai galios simbolis laikais, kai dar negyveno Deneris Targarian ir Džonas Snou, kai Starkai nekonkuravo su Lanesteriais, o iš Šiaurės neplūdo gyvieji numirėliai. Šįkart veiksmas vyksta laikotarpiu, kai geležiniame soste sėdi Targarianų palikuoniai, o tiksliau – taikusis karalius Viziris Targarianas, tačiau ir jam – problemų per akis, nes, atrodo, kiekvienas gyvas tos planetos gyventojas nori užimti jo vietą. Kodėl? Dėl valdžios, turtų, garbės, maža ko, tačiau tikrai ne iš nesavanaudiškų paskatų.

Dėmesio centre – princesė Rainyra Targerian, kuri po tėvo mirties turi tapti karalystės valdove. Ji yra įsitikinusi, kad niekada neturės vyro ir niekada neturės vaikų – motinos likimas ją sutraumavo ir ji nori tiesiog sau ramiai džiaugtis vienatve. Tačiau kalba eina ne apie XXI amžių, o apie fantastinius viduramžius, kuriuose moteris ir netgi dažnai vyras neturi tokios pasirinkimo teisės. Taigi šiame seriale pamatysite daug gimdymų ir daug prištampuotų vaikų – kai kurie iš jų išgyvena, kiti miršta, tačiau visai kaip viduramžiais žmogaus gyvybė neturi didelės vertės, netgi jeigu motinoms skausmas ne ką mažesnis. Tačiau Rainyra nėra šventa mergelė – vienu ar kitu būdu visi Targarianai pūva iš vidaus ar iš išorės – šeimoje pilna pavydo, keršto, geidulių, intrigų, paslapčių ir visų įmanomų nuodėmių. Nežinia, ar taip yra todėl, kad karališkoji šeima nepasižymi morale, ar tiesiog incestas padarė savo. Karališki rūmai tiesiog skendėja intrigose – nuo žemiausio iki aukščiausio pavaldinio rezga kokį nors nešvarų reikalą. Galima sakyti, tuo šis serialas ir yra įdomus – dorų čia labai maža.

Iš esmės tai pasakojimas apie vienos šeimos žlugimą. Tai ne tik moralinis karališkosios šeimos narių nuosmukis, kai broliai sanguliauja su seserimis, dėdės su dukterėčiomis, pusseserės su pusbroliais; tai galingos dinastijos krachas, per kurį daug kas išmiršta arba tiesiog taip susipriešina, kad karas žada tik dar daugiau netekčių. Jei į drakonus yra smagu žiūrėti dėl jų galios, nes norisi grožėtis jų didybe, tai nusigyvenęs drakonas atrodo bjaurus ir keliantis gailestį, nieko daugiau. (D.Ž.) Su daug CGI drakonų tikimasi sėkmės, kuri ateina iš to, kad šis serialas yra „Sostų karų“ priešistorė, o 20 milijonų dolerių už epizodą biudžetas davė „Drakonų namams“ galimybę išplėsti Westeros pasakojimą.

Kadras iš serialo „WandaVision“

10. „WandaVision“ (2021)

25 milijonai dolerių už epizodą (9 epizodai)

„WandaVision“ yra pirmasis Disney+ pasirodęs Marvel kino studijos serialas, tęsiantis superherojų Vandos Maksimof/Raudonosios Raganos (Scarlet Witch) bei Vižiono (Vision) nuotykius, pasibaigus „Keršytojų“ istorijai. Vanda yra viena galingiausių Marvel visatos superherojų, o jos istorija po „Begalybės karo“ buvo nepabaigta, todėl nieko nuostabaus, kad serialas apie jos ir Vižiono gyvenimą, įveikus Tanosą, greitai pasiekė žiūrovus.

Taigi, Vanda ir Vižionas mėgaujasi ramiu, įprastu šeimyniniu gyvenimu tradiciškai amerikietiškame užmiestyje. Viskas iš pirmo žvilgsnio yra tobula – puikūs tarpusavio santykiai, didelis, jaukus namas, draugiškai kaimynai. Tačiau tai nebūtų superherojų serialas, jei viskas būtų tik gera ir gražu. Pamažu Vanda ir Vižionas supranta, kad ne viskas yra taip, kaip atrodo. Idealus šeimos gyvenimas slepia kraupią tiesą. (Augustė Nalivaikė)

Pranešama, kad prieš pradedant 2019 m. rodyti Disney+, kiekvienas MCU televizijos serialas kainavo 25 milijonus dolerių, įskaitant „WandaVision“, „The Falcon and the Winter Soldier“, „Loki“ ir „Hawkeye“. Visus tuos metus tęsiant nuolatinį turinio srautą ir neseniai pasirodžius juostai „Secret Invasion“, akivaizdu, kad „Marvel“ dominuoja tiek didžiajame, tiek mažajame ekrane (todėl gali sau leisti brangiausias laidas).

Kadras iš serialo „Citadelė“

9. „Citadelė“ (Citadel, 2023 – )

50 milijonų dolerių už epizodą (7 epizodai)

Pasirodo, kad „Citadelė“ yra viena brangiausių visų laikų televizijos laidų ir tai neišgelbsti jos nuo blogų atsiliepimų… Šis „prieštaringai“ vertinamas serialas, kurio „Rotten Tomatometer“ įvertinimas siekia tik 50 %, pasakoja apie Meisoną Keiną (akt. Richard Madden) ir Nadiją Sinh (akt. Priyanka Chopra), du šnipus, kurie, kaip manoma, žuvo per misiją Italijoje.

Seriale matome, kad prieš aštuonerius metus Citadelė žlugo. Nepriklausomą pasaulinę šnipinėjimo agentūrą, kurios užduotis buvo rūpintis visų žmonių saugumu, sunaikino Mantikorės – galingo sindikato, manipuliuojančio pasauliu iš šešėlio – agentai. Žlugus Citadelei, elitinių agentų Meisono Keino ir Nadios Sinh atmintis buvo ištrinta, nes jie vos nemirė. Nuo to laiko jie liko paslaptyje, kurdami naujus gyvenimus su naujomis tapatybėmis ir nežinodami savo praeities. Iki vienos nakties, kai Meisoną susekė buvęs Citadelės kolega Bernardas Orlikas, kuriam desperatiškai reikia jo pagalbos, kad sutrukdytų Mantikorai įvesti naują pasaulio tvarką. Dabar Meisonas ieško savo buvusios partnerės Nadios ir abu šnipai pradeda misiją, kurios metu apkeliauja visą pasaulį, kad sustabdytų Mantikorą, ir tuo pat metu sprendžia paslaptimis, melu ir pavojinga, bet neužmaršia meile grįstus santykius.

50 milijonų JAV dolerių už epizodą, veiksmo ir nuotykių serialas nepateisino lūkesčių ir „Amazon“ studijai kainavo daugiau, nei žiūrovai galėjo pamanyti. Nors jis nėra kažkoks nepaprastas ar įspūdingas ir dažnai pirmenybę teikia stiliui, o ne turiniui, „Citadelę“ vis tiek verta pamėginti pažiūrėti šio žanro gerbėjams. Puiki chemija tarp dviejų pagrindinių veikėjų ir smagūs epizodai yra du stipriausi serialo privalumai.

Kadras iš serialo „See“

8. „See“ (2019 – 2022)

15 milijonų dolerių už epizodą (24 epizodai)

Steveno Knighto („Peaky Blinders“ kūrėjo) sukurtame seriale „See“ mes esame šimtus metų ateityje, bet gyvenimas vyksta viduramžiais nuo tada, kai XXI a. virusas išžudė visus, išskyrus porą milijonų žmonių. Išgyvenusieji ne tik liko akli, bet ir perdavė tai savo palikuonims, kurie ėmė tikėti, kad žmogaus regėjimas tik eretiškas mitas. Dabar kuklioje kalnų bendruomenėje, apsuptoje medžių ir griovų, netrukus turi gimti vaikas, kurio tėvas paslaptingas nepažįstamasis…

Šiai bendruomenei – Alkenams – vadovauja Jasonas Momoa, beveik neišvengiamai atlikęs bauginančio kario vado Babos Vosso vaidmenį. Niekas taip autoritetingai kaip J. Momoa nesipina į pynę, nevilki randų ir nevilki veršiuko odos apsiausto. Alkenams prireiks visokeriopos pagalbos, nes jie bus priversti palikti savo slėptuvę kalnuose ir išvykti į platųjį pasaulį, kuriame svetimšaliai pirmiausia nori perrėžti tau gerklę ir pavogti tavo moteris. Be to, jų gretose sukiojasi vienas ar du išdavikai, o horizonte iškyla didžiulė tėvystės dilema. Tai saga apie trapius ryšius ir instinktyvų smurtą ten, kur civilizacija atsilieka nuo mūsų dabartinės realybės: tai „Pasienio“ (kuriame Momoa taip pat išdarinėjo žmones savo malonumui) atgarsiai, bet su primityvesniu brutalumu ir trupučiu nepaprastai intensyvaus misticizmo iš Sky’s Britannia, ir visa tai vyksta alternatyvioje realybėje, kur visuotinis aklumas suteikia kiekvienai scenai nežemiško žvilgesio.

Nors didelį 15 milijonų dolerių už epizodą biudžetą galima priskirti garsiems vardams, pavyzdžiui, J. Momoa ir režisieriui/prodiuseriui Francisui Lawrence’ui, tokį serialo biudžetą daugiausia lėmė filmavimo vieta Vankuveryje. Kad sukurtų distopinį pasaulį, filmavimo grupė išsausino Vankuverio ežerą, pastatė kaimą, o pasibaigus filmavimui ežerą užpylė atgal.

Kadras iš serialo „The Mandalorian“

7. „The Mandalorian“ (2019 – )

15 milijonų dolerių už epizodą (25 epizodai)

Nemirštanti „Žvaigždžių karų“ saga grįžo – tiesa, šįkart kiek kitokiu pavidalu. Po paskutiniųjų sagos filmų šis tęsinys, „Disney“ įsigijus „Lucasfilm“ kompaniją, dienos šviesą išvydo kaip serialas. Jo centre – vienišas Mandalorietis, karingos tautos palikuonis. Pirmąjį sezoną sudaro 8 serijos, kuriose – kovotojo nuotykiai skirtingose Visatos planetose, nutolusiose nuo Respublikos įtakos zonos. Veiksmas vyksta jau po „Džedajaus sugrįžimo“ ir Imperijos žlugimo, tačiau prieš „Galia nubunda“, taigi, erdvėje tarp dviejų sagos trilogijų. Kosmoso vesterno stiliaus serialas pasakoja Mandaloriečio nuotykius vykdant įvairias jam patikėtas užduotis, vienos kurių metu jis išgelbsti jauną džedajų, kurio atvaizdas itin greitai paplito internete ir buvo pramintas „Kūdikiu Yoda“ – būtent jis tampa tarsi jungiamąja serijų grandimi, kadangi šios taip pat nėra itin priklausomos viena nuo kitos. Žiūrovai turi galimybę stebėti ne tik naujas, dar nematytas planetas, bet ir kartu su serialo herojais apsilankyti tose, kurias jau buvo matę originalioje „Žvaigždžių karų“ istorijoje.

Pagrindinio herojaus, Mandaloriečio, vaidmenį atlikęs aktorius Pedro Pascalis atliko puikų darbą, tačiau viso sezono metu jis vaidina su pilnu kostiumu ir kauke, todėl jam kilo nemenkas iššūkis aiškiai perteikti savo įkūnijamo personažo emocijas ir nuotaikas kūno kalba, neturint galimybės to demonstruoti veido išraiškomis. Su šia užduotimi jis susitvarkė gerai, nors kai kuriems žiūrovams gali būti sunku pamėgti veikėją, taip ir neišvydus jo veido. Pats serialas kupinas veiksmo ir kovos scenų, stipri mokslinės fantastikos žanro dvasia jaučiama kiekviename epizode, ir tai nekelia nuostabos – internete sklando gandai, kad kiekviena serija turėjo maždaug 15 mln. JAV dolerių biudžetą, todėl netrūksta ir efektingų ir žavinčių specialiųjų efektų. Dėl savo atskirai plėtojamos siužeto linijos ir istorijos šis serialas įtrauks net ir tuos, kurie nėra didžiuliai „Žvaigždžių karų“ gerbėjai. (Viktorija Šaulytė)

Kadras iš serialo „The Morning Show“

6. „The Morning Show“ (2019 – )

15 milijonų dolerių už epizodą (31 epizodas)

Serialas buvo nominuotas „Auksinio Gaublio“ apdovanojimui už geriausią draminį serialą. Istorija sukasi aplink rytinį televizijos šou, kurio vedėjas Mičas Kesleris, įkūnijamas žymiojo Steve‘o Carell‘io, po #MeToo skandalo atleidžiamas. Į jo vietą Niujorko televizija pasamdo karštakošę pietietę žurnalistę, Bredli Džekson (akt. Reese Whiterspoon). Prodiuseriams joje matant didelį potencialą vystyti karjerą, jos kolegė, kita šou vedėja Alex Levy (akt. Jennifer Aniston), siekia išsaugoti karjerą, tačiau daug žadanti naujokė neplanuotai tampa rimta konkurente. Iš darbo išlėkęs Mičas negali susitaikyti su pralaimėjimu, ir lieka svarbia istorijos dalimi, aplink save rinkdamas tuos kūrybinės komandos narius, kurie žinojo apie kraupius ir gašlius šiojo nuotykius, tačiau tylėjo. Seriale svarbūs visi rytinio televizijos šou nariai, kurių tarpusavio santykiai tampa įtemptu siužetu.

Stipri ir galinga aktorių kariauna, kurios priešaky – senokai televizijos ekranuose nesirodę Steve‘as Carell‘is, Jennifer Aniston ir Reese Whitherspoon – savo ilgametę patirtį panaudoja su kaupu. Nors daugiausia žinomi kaip komedijų asai, šioje dramoje jie atsiskleidžia kaip nuostabūs aktoriai, gebantys itin įtikinamai ir kokybiškai įkūnyti bet ką. Žiūrovams pateikiama televizijos laidos virtuvė, krečiama skandalų ir tarpusavio rietenų, ir didelę eterio dalį užima tiesiog vieni ant kitų rėkiantys kolegos. Svarbūs antraeilių personažų vaidmenys išpildyti taip gerai, kad visas serialas atrodo itin kokybiškai ir tvirtai. (V.Š.)

Ši „darbo drama“ gali patikti ne visiems (ir tai tikrai nėra novatoriškas televizijos kūrinys). Vis dėlto tai įdomi, gerai parengta laida, atskleidžianti naujienų laidos užkulisius, kuri gali sudominti smalsuolius. Pranešama, kad vienas epizodas kainuoja apie 15 mln. dolerių.

Kadras iš serialo „Žiedų valdovas: Galios žiedai“

5. „Žiedų valdovas: Galios žiedai“ (The Lord of the Rings: The Rings of Power, 2022 – )

58 milijonai dolerių už epizodą (16 epizodų)

Studijos „Amazon Prime“ „Žiedų valdovas: Galios žiedai“ – kainavo 58 milijonus dolerių už epizodą, o bendras biudžetas siekia – 465 milijonus dolerių. Taip „Galios žiedai“ yra vienas brangiausių kada nors sukurtų televizijos serialų ir viršijo bendrą 281 milijono dolerių „Žiedų valdovo“ filmų serijos biudžetą.

Šios epinės dramos veiksmas vyksta tūkstančius metų prieš J. R. Tolkieno „Hobito“ ir „Žiedų valdovo“ įvykius ir nukels žiūrovus į epochą, kurioje buvo kuriamos didžiosios galios, karalystės kilo į šlovę ir griuvo, buvo išbandomi neįtikėtini didvyriai, viltis kabojo ant ploniausių siūlų, o didžiausias piktadarys grasino apgaubti visą pasaulį tamsa. Serialas prasideda santykinės taikos laikais ir pasakoja apie pažįstamų ir naujų veikėjų ansamblį, kuris susiduria su ilgai skleidžiamomis blogio sugrįžimo į Viduržemį grėsmėmis. Nuo tamsiausių Miglotųjų kalnų gelmių, didingų elfų sostinės Lindono miškuose, kvapą gniaužiančios Numenoro salos karalystės iki tolimiausių žemėlapio kampelių – šios karalystės ir veikėjai sukurs palikimą, kuris gyvuos dar ilgai po to, kai jų nebeliks.

Tūkstančius metų prieš „Hobito“ įvykius tyrinėjantis Viduržiemio žemės pasaulis ir jau žinomas aktorių ansamblis žiūrovus nukelia į elfų tvirtovę Eregioną ir požeminę nykštukų karalystę Khazad-diumą. Tai – puošnios dekoracijos, kostiumai ir didingas pasakojimas, todėl suprantama, kad mylimos fantastikos frančizės perkėlimas į mažąjį ekraną reikalauja tokio pat dosnaus biudžeto.

Kadras iš serialo „Karūna“

4. „Karūna“ (The Crown, 2016 – 2023)

13 milijonų dolerių už epizodą (60 epizodų)

„Netflix“ serialas „Karūna“ yra puikus įrodymas, kad Elžbietos gyvenimas iš pirmo žvilgsnio yra daug patrauklesnis nei yra iš tikrųjų. Pirmas serialo sezonas sukasi apie tai, kaip jauna karalienė (aktorė Clerė Foy) maištauja prieš normas, tačiau netrukus vėl nurimsta vardan jau ilgai gyvuojančios monarchijos. Jai tenka rūpestis sesers, energingosios Margaret (aktorė Vanesa Kirby) sprendimu ar vesti jau išsiskyrusį vyrą. O pasirinktas sprendimas sugriauna princesės šansus į meilę (tikroji Margaret ištekėjo už fotografo Antonio Armstrongo-Džounso, vėliau tapusio Snowdono grafu. Nelaiminga sąjunga baigėsi skyrybomis.)

Žiūrovai supažindinami su įvairiais karalienės ir jos aplinkos gyvenimo etapais bei iššūkiais, su kuriais tenka susidurti jaunajai valdovei. Kiekvienas serialo sezonas apima tam tikrą laikotarpį, kuris prasideda skirtingais žymiais įvykiais, lėmusiais būtent tokią įvykių eigą, kokia nutiko realybėje. Paskutinysis serialo sezonas tapo XXI a. karalienės metraščiu, žyminčiu žymiausios pasaulio monarchės gyvenimą. Skirtingo amžiaus karalienę vaidina skirtingos aktorės – pirmuosiuose dviejuose ją įkūnijo Claire Foy, trečiajame ir ketvirtajame vaidmenį atlieka Olivia Colman, o paskutiniuose dviejuose vaidins Imelda Staunton.

13 milijonų dolerių vienam epizodui, šis didelis „Karūnos“ biudžetas spindi kruopščiu dėmesiu detalėms. Serialas pelnė begalę apdovanojimų vien už kostiumus, o jo aktoriai giriami už tai, kaip tiksliai perteikia savo realių „kolegų“ manieras, todėl nesunku suprasti, kad toks fantastiškas ir gerai sukurtas periodinis serialas priklauso nuo didelio biudžeto.

Kadras iš serialo „Keisti dalykai“

3. „Keisti dalykai“ (Stranger Things, 2016 – )

30 milijonų dolerių už epizodą (42 epizodai)

„Stranger Things“ kūrėjai, broliai Duffer, puikiai išmano laikotarpį skersai išilgai, ir tai tikrai matosi. Serialas vaizduoja netikėtus įvykius mažame Indianos miestelyje 1983 – aisiais, kai dvylikmetis berniukas Vilas (akt. Noah Schnapp) dingsta kaip į vandenį. Vilo motina Joyce Byers (akt. Winona Ryder) pradeda paiešką, tikėdamasi pagalbos iš vietinių tarnybų. Tuo pat metu, Vilo draugai atlieka savo tyrimą, tačiau vietoj savo draugo, jie atranda keistą, bevardę mergaitę. Netrukus mįslingos dėlionės dalys ima atsiskleisti viena po kitos, maišydamosis su nepaprastomis galiomis ir itin slaptais vyriausybės projektais ir bandymais pastaruosius nuslėpti.

Berniukai, kartu su savo naujosios kompanionės Eleven (akt. Millie Bobby Brown) pagalba, atranda naują, apverstą aukšyn kojomis, savo mažo miestelio versiją, kurioje gyvena monstras pavadintas Demogorgonu pagal žaidimo „Dungeons and Dragons“ veikėją. Vaikai – Maikas (akt. Finn Wolfhard), Lukas (Caleb McLaughlin), Dustinas (Gaten Matarazoo), su Eleven pagalba išsiruošia į kelionę rasti savo dingusį draugą ir jį išgelbėti iš Demogorgono nagų. „Keisti dalykai“ yra vienas iš geriausiai vertinamų „Netflix“ kūrinių, ir ne be reikalo. Jis kuria tam tikrą atmosferą, yra įtraukiantis, tamsus ir kartais netgi gąsdinantis, bet tuo pat metu ir lengvas – tarsi būtų modernus bandymas sujungti pasakas su „X-Failais“. Serialas primena filmą, išbaigtą galingais ir įtikinamais aktorių pasirodymais, nuostabia kinematografija ir specialiaisiais efektais, ir pabaigai, su nuostabiais 80 – ųjų garso takeliais. (Martyna Šalčiūtė)

Kartu su ambicingais sezonų siužetais ir gamyba atsirado ir ambicingas „Stranger Things“ biudžetas – 30 milijonų dolerių už epizodą. Kadangi didžioji ketvirtojo sezono dalis vyksta už mažo Hokinso miestelio ribų, didesnis biudžetas leido sukurti daugiau veiksmo, įspūdžių ir 90 minučių trukmės epizodus, kurie iš tiesų priminė filmus. Be abejo, „Keisti dalykai“ yra vienas iš brangiausių televizijos serialų (ir vienas laukiamiausių).

Kadras iš serialo „Sostų karai“

2. „Sostų karai“ (Game of Thrones, 2011 – 2019)

15 milijonų dolerių už epizodą (74 epizodai)

„Sostų karai“ (angl. „Game of thrones“) – be abejonės vienas populiariausių televizijos serialų nuo pat 2011 m., kai ekranus pasiekė pirmoji serija.

„HBO“ popkultūros fenomenas „Sostų karai“ susidūrė su iššūkiu adaptuoti George’o R. R. Martino epinius fantasy žanro romanus televizijai. Seriale, kuriame, be kitų talentingų žvaigždžių, vaidina Emilia Clarke ir Kit Harrington, vaizduojama kelių kilmingų šeimų kova dėl valdžios. Istoriją papildo daugybė personažų, besisukančių skirtingose Vesteroso vietovėse.

Nuo Geležinių salų archipelago iki žiemiškos Šiaurės – „Sostų karai“ taip pat garsėja vizualiai stulbinančiomis filmavimo vietomis, kurios filmuojamos visame pasaulyje. Pradinis pirmojo sezono biudžetas buvo apie 5 – 6 mln. dolerių vienam epizodui. Iki paskutiniojo sezono jis išaugo iki 15 mln. dolerių už epizodą, nes „HBO“ serialo aktoriai ir filmavimo komanda keliavo tarp Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Islandijos, Ispanijos, Maltos ir Maroko.

Kadras iš serialo „Draugai“

1. „Draugai“ (Friends, 1994 – 2004)

10 milijonų dolerių už epizodą (236 epizodai)

Klasikinis televizijos serialas „Draugai“, tapo kultiniu ir užkariavusiu milijonų žmonių širdis visame pasaulyje. Komedijoje pasakojama apie šešių artimų draugų – Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani ir Phoebe Buffay – gyvenimą, kai jie išgyvena suaugusiųjų pakilimus ir nuosmukius Niujorke.

Paskutinė serija pavadinimu „The Last One“ žymi lemtingą lūžį veikėjų gyvenime. Šioje dramatiškoje ir labai lauktoje serijoje draugų grupelė išgyvena didelius gyvenimo pokyčius. Monica ir Chandler, viso serialo metu puoselėta pora, sukuria šeimą – įsivaikina dvynukus. Tuo tarpu Ross ir Rachel, nesutarianti pora, susitaiko ir iš naujo įžiebia savo meilę. Draugai ant stalviršio palieka savo raktus, kurie simbolizuoja vieno jų gyvenimo skyriaus pabaigą. Nors kai kurie gerbėjai nusivylė, kad Joey, liko vienišas, daugelis kitų manė, kad pabaiga buvo graži pati savaime, atspindėdama serialo esmę – draugystės, meilės ir nenuspėjamo gyvenimo temas.

Didelis „Draugų“ biudžetas kai kam gali būti netikėtas, nes vizualiai serialas neatrodo toks brangus. Vis dėlto 10 mln. dolerių už epizodą (ir atsižvelgiant į tai, kad serialas turi 236 epizodus), mėgstamas komedijinis serialas „Draugai“ yra pats brangiausias televizijos serialas. Be to, dėl labai išaugusio populiarumo (viso pasaulio žiūrovai vis dar jį prisimena ir žiūri) kiekvienas aktorių komandos narys paskutiniame serialo sezone uždirbo daugiau nei 1 mln. dolerių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: